Budapest, II. ker., Lövőház u. 1-5., I Budapest, I. ker., Ostrom u. 16., I E-mail: info@endokrinkozpont.hu, Skype: endokrinkozpont

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónkat

Kérdés

Tisztelt Szakorvos!

Arra szeretném megkérni, hogy legyen szíves elemezze a 4. napi vérvételem eredményét. Megyek vissza a nőgyógyászomhoz, de ő nem endokrinológus. Olvasgatok a neten, és eléggé megvagyok ijedve. :( Az olvasottak alapján kimerülőben lehet a petefészkem, és azt olvastam ahhoz, hogy teherbe essek, a TSH-nak kevesebbnek kellene lennie. 30 éves vagyok, 6 éve szeretnénk babát.

Vércukor: 5,56
Prolaktin: 8,91
FSH: 13,52
LH: 3,23
Ösztradiol: 284,2
Total Tesztoszteron: 2,36
Inzulin: 51,9
TSH: 2,46

Előre is köszönöm szépen a válaszát!
Üdvözlettel: Gasznerné Szabó Szilvia

Válasz

Kedves Szilvia!
A laborleletek alapján valóban emelkedett az FSH és a tesztoszteron. A TSH kevésbé gond, az normális. Meg kellene nézni akár ultrahangos követéssel- foliiculometria a neve- vagy vérvételell- a menses 1. napja után 3 héttel a 21. ciklusnapon progeszteron és prolaktin méréssel, hogy van-e peteérés. Ha nincs, stimuláció szóbajön!

Dr.Koppány Viktória

Kérdés

Tisztelt Szakértő!
Az alábbi leletekben kérném szépen a véleményét:
01.06. Labor
TSH 0,02 ulU/ml (0,55-4,78)
Free T4 1,71ng/dL (0,89-1,76)
Free T3 4,18 pg/mL (2,30-4,20)
01.12.
Nyaki UH vizsgálat. A pm. bal lebenye kb. 40*18*20mm, echoszegényebb, kp és alsó harmadában egy 27*15 mm nagyságú echoszegény, inhomogén, solid göb látható. A jobb lebeny kb 30*18*16 mm, diffusan inhomogén szerkezetű.Az isthmus 3 mm vastagságú, inhomogén.
01.20.
Pajzsmirigy scintigraphia
A vizsgálatot 120 MBq 99m-Tc i.c adása után készítettük
Lelet: A pajzsmirigy lebenyek a szokásosnál kisebbek, a jobb lebeny hosszanti átmérője kb. 2,7 cm, a bal lebenyé kb 3 cm. A lebenyek alakja, helyzete szabályos. A jobb lebeny aktivitásfelvétele kp. intenzív, foltosan inhomogén, a bal lebeny craniális harmadában egy kb. 1,5 cm-es területen csökkent intenzitású, inhomogén az aktivitásfelvétel.
Vélemény: struma nodosa l.s. A bal lebenyében caudálisan elhelyezkedő göb, kissé fokozottabb működésű mint a bal lebeny cranális fele. UH vezérelt vékonytű aspiratio feltétlenül ajánlott.

Klinikai tünete a hyperthyreosisnak nincs.

Hideg vagy meleg göbről van e szó? Milyenek a kilátásaim. Műtét, vagy gyógyszeres kezelés jöhet szóba?
Időközben úgy érzem, hogy a göb mintha kisebb lenne. Ez lehetséges-e? Panaszom nincs.
Köszönöm figyelmét és köszönöm a segítséget!
Jamina

Válasz

Kedves Betegünk!

Leleteiben számos eltérés látható. Úgy tűnik, van egy enyhe, úgynevezett szubklinikus pajzsmirigy túlműködése. Ezt kezelni kellene. A leírt göb mindenképpen tovább vizsgálandó. Az izotóp vizsgálat "hideg" göböt ír le. Nem kell megijednie, műtétről egyelőre nincs szó, a túlműködés gyógyszeresen kezelhető. Keressen fel egy endokrinológust!

Üdvözlettel: Békési dr.

Kérdés

Tisztelt Szakèrtő!

24 éves vagyok és abban szeretnèm segitsègèt kèrni, hogy az októberi hónapban kimaradt a menstruàcióm majd november 23-àn megjött ès a mai napig szintèn semmi. Voltam nőgyógyàsznàl mindent rendben talàlt. Voltam pajzsmirigy ultrahangon ott is minden rendben .vèrvetelen is voltam az eredmènyeim alapján esetleg tudna segíteni ? Sajnos ciklikus hormont neM tudtam nézetei mivel nem jött meg. ASt èrtèkem magas mert a mandulàm majd ki kell vetetni.
Eredmènyeim: Tsh: 2,800 mIu/L
Free T4: 11,93pmol/L
Free T3: 6;31pmol/L
Anti tpo: 0,9U/M L
LH: 15,12U/L
Fsh:7,66 U/L
Prolaktin: 403,3 mIu/L
Ösztradiol: 113,4pmol/ L
Progeszteron: 0,8 nmol/L
Tesztoszteron: 2,2 nmol/L
Leptin èrtèkem is magas lett mèg .sajnos az emult egy évben húztam is ès hiába edzettem diètáztam nem nagyon akart megmozdulni.
Köszönöm előre válaszát ! További szép estèt ! Tisztelettel Nikolett

Válasz

Kedves Nikolett!
A panaszok oka PCOS.
Inzulin rezisztencia vizsgálat is javasolt.
Kezelni kellene.

Koppány Viktória dr.

Kérdés

Tisztelt Doktornő.
31 éves magas tesztoszteronnal kezelt nő beteg vagyok.Egyetlen tünetem a hajhullás volt.Nincs PCOS és IR- em sem.Dienille fogamzásgátlót szedek egy éve.
Vérzészavar lépett fel. A menstruációm utolsó napja után ismét vérezni kezdek egy napig. Nagyon félek, hogy gyógyszert kell váltani. Egyáltalán van mire mire? Dianét és Cipromixet nem akarok szedni. Van még más anti androgén is?
Ha átállok egy másik gyógyszerre, ismét hullhat a hajam? Arra is gondoltam, ha végleg abbahagyom a gyógyszert, akkor megint hullhat a hajam? Nagyon el vagyok keseredve, nem tudom mi lesz velem.

Válasz

Nőgyógyásszal kellene megbeszélni
Én egyelőre nem váltanám le a Dienillet

Koppány Viktória dr.

Kérdés

Tisztelt Szakértő!

PCOS-tünetekre 4,5 hónapja Cypromix tablettát szedek. Mostani laborvizsgálaton a HGH értéke 17,40 u/l (0-8) volt. Ezt az eredményt okozhatja a tabletta használata?
Nagyon köszönöm a válaszát!

Válasz

Igen lehet

Koppány Viktória dr.

Kérdés

Tisztelt szakértő!Engem pajzsmirigy alulműködéssel kezelnek(150 mg letrox)63 ról jelenleg 21 TSH értékre lecsökkent,de éjszakánként nem jól alszom verejtékezek ,nehéz a levegővétel.a CT vizsgálat nem egyértelmúen megállapította hogy pulzáló Thymus van?!Lehet hogy Basedow kóros vagyok? Köszönettel Hajni

Válasz

Tisztelt Hajni !



A 21 uIU/ml TSH magas. Vizsgálatot javaslok.



Üdvözlettel,

Dr. Tar Attila

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Lassan másfél éve történt hogy szédülés,fejfájás miatt SBO-ra mentem,neurológiára küldtek,ahol sajnos egy olyan gyógyszert(SNRI) -t adtak amitől pánikroham szerű tünetekre ébredtem bevétel után egy órával.Ezután pszichiátria,ott azt mondták nem a gyógyszerrel volt gond csak az adagolás fokozatosságával. SSRI gyógyszert írtak,először Dalsant,Utána Escitilt.Azt mondták biztos szorongok,pedig jeleztem hogy a fejfájás,szédülés munkahelyi ártalom lehet(soha nem voltam szédelgős,fejfájós előtte,34 éves vagyok)Csak erőltették ezeket a mint utóbb kiderült aktiváló antidepresszánsokat,és természetesen a nyugtatót mellé.Hiába mondtam nekik hogy alapvetően is pörgős,társasági ember vagyok,és semmi szorongás nincsen bennem.Szóval félre lettem kezelve rendesen,az amúgy is pörgős szervezetem túlpörgött.Az antidepresszánst leraktam,csökkentek a panaszok,de időközben mérsékelt pajzsmirigy megnagyobbodást,és az átlagosnál közel háromszor magasabb WMA értéket mértek.Ezek okozhatják a szapora nehézlégzéses panaszaim?Csak mert a gyógyszer szedésétől jelentkeztek ezek egy időben,előtte 32 évig soha.Az agyam helyre tudja billenteni az egyensúlyt idővel?Hallottam ehhez hónapok kellenek.Gyorsan beszélek,gyorsan írok,kapkodok,feszült vagyok,és ez a túllégzés ami jelen van,erre még most kénytelen vagyok Frontint szedni,mert másképp nem múlik el.Tegnap voltam teljes hasi MR vizsgálaton,megnézték a mellékveséket semmi kórosat nem találtak,de a pajzsmirigy megnagyobbodás,és a magas WMA érték ott van, a szapora légzéses tünetekkel amik naponta kétszer is jelentkeznek.Ön mit javasol mit tegyek,teljesen tanácstalan vagyok?Még annyi hogy az elmúlt másfél évben 10 kg-ot fogytam, a TSH először túlműködést mutatott 0,19 értékkel,de T3 T4 alapján meg minimális alul működést mutatott.Azt ezt követő vizsgálatokon a TSH eltérést nem mutatott csak a WMA érték növekszik,és a pajzsmirigy megnagyobbodás is okozhat ilyen szapora légzést,pánikhoz hasonló tüneteket.Kérném szépen a feltett kérdésekre szíves válaszát,és rendbe jöhetek még valaha?Elmúlhatnak ezek a szapora nehézlégzéses tünetek? Tisztelettel István UI: Tüdőgondozóban minden tökéletes volt

Válasz

Kedves István!

Panaszait okozhatja természetesen a pajzsmirigy nem megfelelő működése.Mindenképpen szükséges lenne egy endokrinológus szakorvost felkeresni, mert nem biztos hogy antidepresszánsok jelentik a gyógyulást.

Kérdés

T.Szakértő!

5 hetes terhesen a következő eredményeim születtek,amik egy része nagyon aggaszt!
TSH: 2,59 mlU/L
T4: 13,150 pmol/L
T3: 4,510 pmol/L
FSH: 0,7 IU/L
LH: 0,07 IU/L
Prolaktin: 583 mlU/L
Ösztradiol: 590 pmol/L
Progeszteron: 18,80 nmol/L
Tesztoszteron: 2,61 nmol/L

Progeszteronra kaptam 3x2 Utrogestant,de mást semmit.
Ön szerint jogos az aggodalmam?Kellene ezekre az értékekre még mást is kapnom?Veszélyben van a babám ezekkel az értékekkel?
Sajnos 3 missed ab-n vagyok túl és nem derült ki az ok,így nagyon félek!
Várom válaszát!
Köszönettel: P. Veronika

Válasz

Kedves Veronika!
Egyelőre muszáj a progeszteront pótolni, ha lehet hüvelykapszula formájában, mert az jobban felszívódik. Most más nem szükséges!

Dr.Koppány Viktória

Kérdés

Tisztelt Szakorvos!

Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy 21 éves vagyok, rendszertelen a menstruációm és hastájékon felszaladt pár plusz kiló, a nőgyógyászom a menstruációs problémára egy fogamzásgátlót írt fel, de ez sem segít igazán. Szeretnék egy inzulinrezisztenciás vizsgálatot, az lenne a kérdésem, hogy a fogamzásgátlót abbahagyjam-e vagy az nem befolyásolja az értékeket, illetve Ön mit tanácsol nekem.

Válaszát előre is köszönöm!
Diána

Válasz

Kedves Diána!

az inzulin rezisztencia vizsgálatot nem befolyásolja, nyugodtan meg lehet mellette csináltatni a terhelést.

Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Tisztelt Doktornő/Doktorúr!2009-ben pajzsmirigyalulműködést állapitottak meg nálam.TSH értékem 11,053 volt.Pajzsmirigy bal lebenyében 15mm-es göböt találtak.50mikrogrammos letrox tabletta mellett normalizálódott a TSH értékem.2014 áprilisában 75mikrogrammra kellett emelni a letroxot,igy újra rendeződött a TSH értékem a göb pedig felére csökkent.2014 novemberében kezdődtek a rosszulléteim.Éjjel 1-2 óra körül heves szivdobogásra ébredtem,az izmaim meggfeszültek,majd szinte kontrolálhatatlan remegésbe ment át,a vérnyomásom 180/100-ra ugrott.Nyugtató(Pax)Izomlazitó(Mydeton)És Tensiomin bevétele után 1,5-2óra elteltével lassan enyhült a rosszullét.Eleinte bementem ügyeletre,de mire odakerültem a tünetek már elmúltak.Ezek a rosszulétek még mindig megvannak-sajnos.Eleinte 2-3 havonta,kb.fél éve egyre sűrűbben jönnek 10 nap-2 hét.Tavaly szeptemberben belgyógyászaton kivizsgáltak,nincs semmi szervi bajom. A TSH értékem most újra rosszabb lett 75 mikrogrammos letrox mellett 6,37.(ez az érték tavaly októberben még 3,44 volt)Az endokrinológusom most naponta váltva 75 és 100 mikrogrammos letroxot irt.Az izom feszülésem már szinte állandó,fejfájással,fülzúgással kisérve.Van-e lehetőség a javulásra?Előre is köszönöm a válaszát.

Válasz

Tisztelt Ágnes !

Összetett panaszai, hypertoniája miatt kardiológiai vizsgálatot javaslok, látom endokrinológus gondozza, kövesse utasításait.

Amennyiben óhajtja a friss leletek birtokában (kardiológia, pajzsmirigy ultrahang, TSH, FT4, FT3, anti-TPO, anti-thyreoglobulin) szívesen megnézem.



Üdvözlettel,



Dr. Tar Attila

Munkatársaink
Hírek
Lehetek IR-es tünetek nélkül?

Lehetek IR-es tünetek nélkül?


további részletek »
Pajzsmirigy nélkül- hogyan tovább?

Pajzsmirigy nélkül- hogyan tovább?


további részletek »

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Copyright 2012 © Prima Medica Egészségközpontok. Minden jog fenntartva

Desigbed by www.free-dimension.hu • Developed by www.sulczr.hu

Az oldalon feltüntetett árak az ÁFÁ-t tartalmazzák!