Budapest, II. ker., Lövőház u. 1-5., I Budapest, I. ker., Ostrom u. 16., I E-mail: info@endokrinkozpont.hu, Skype: endokrinkozpont

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónkat

Kérdés

Tisztelt doktornő, doktor úr,

A 2 éves 7 hónapos kisfiam problémájával kapcsolatban lenne kérdésem, a következőket találták nála, gyakorlatilag más célú vizsgálódások következményeként:
- magas TSH szint (8,67 microUI/ml)
- magas koleszterin szint (251 mg/dl - ez már születésekor is magas volt valamiért, a TSH szint viszont normális)
- alacsony(?) pajzsmirigy térfogat (jobb:0.92 ml, bal:0.75 ml)
- szabad T4 szint normális (18.85 pmol/l)
- antitestek (anti-tireoglobulin, anti-TPO) teljesen normális szinten vannak (13.6 ill. 11.28 UI/ml)

Az endokrinológusunk szerint feltétlenül és lehetőleg minél hamarabb kezelni kell hormonkészítménnyel, mert szerinte ez a szint visszafogja a növekedésben, én viszont azt olvastam, hogy ez szubklinikus pajzsmirigy-alulműködésnek számít, ami sok esetben magától helyreáll 1-1.5 éven belül ilyen korú gyermekeknél, és elég követni, ha nem rosszabbodik.

A kisfiam egészséges, normálisan aktív, értelmes gyermek, a pajzsmirigy-alulműködés jellegzetes tünetei közül egyet sem vettünk észre rajta, bőre, haja normális, normálisan alszik, talán kicsit kevesebbet az átlagnál, szorulása sosem volt, sem különleges fáradékonyságot vagy zaklatottságot nem látni rajta, kissé alacsony növésű (90 cm-2 éves 7 hónapos, de a családjainkban gyakori az alacsonyabb növés).

Mit tanácsol, kezdjük meg a kezelést (és ha igen, mennyi ideig kell ezt csinálni, van-e esély rá, hogy megszabadulunk tőle?) vagy várhatunk még biztonságos körülmények közt, ha rendszeresen követjük?

Válaszát előre köszönöm,
B Eszter

Válasz

Tisztelt B. Eszter!



Ismételt TSH, FT4, FT3 és Cholestrein, LDL-, HDL-choldesterin, triglicerid vizsgálatot javaslok. A kezelést az eredmények és a klinikai vizsgálatok tükrében a kezeleőorvos dönti el.







Üdvözlettel,

Dr. Tar Attila

Kérdés

Tisztelt Egészségközpont!

Rengeteget olvastam arról hogy jó-e a szervezetnek a cukor.
Már nem tudom eldönteni, de azt látom hogy a daganatos betegeknek kimondottan ártalmas a cukor.
- Milyen "cukrot" vagy cukorhoz hasonlító anyagot lehetne használni a sima kristálycukor helyett ami a legegészségesebb? (glikémiás index, felszívódási idő, esetleg lúgosító)
- A mai világban az étkezési szokásaink miatt a szerveztünk erősen savasítottá vált.
Mik azok az ételek amik lúgosítják a szervezetet?

Köszönettel:

S. Zoltán

Válasz

Kedves Zoltán!

A szerveztünk számára a cukor felesleges üres kalóriát jelent, ettől független heti 1-2 alkalommal kis mennyiségben fogyasztva nem jelent problémát egy egészséges szervezet számára.
Az elsavasodás problémája sokkal inkább egy divathullám, mintsem valós félelem. Az étkezéssel egyébként sem lehet a vér pH értékét befolyásolni, maximum a vizelet pH értékét lehet kis mértékben savas vagy lúgos irányba tolni.
Édesítésre javasoltak elsősorban a természetes, alacsony energia tartalmú édesítőszerek, mint például az eritrit, vagy stevia.

Varga Dóra

Kérdés

T.Szakértő!

3 missed ab-n vagyok túl.
Azt szeretném kérdezni,hogy 2,64-es TSH érték okozhat-e magzatelhalásokat?
Ezen kívül az inzulinom volt magasabb ami 0 perces:12, 60 perces:62 és a 120 perces: 56 volt.Ezek az értékek vajon okozhatják a missed ab-okat?

Köszönöm!P.Vera

Válasz

Kedves Vera!

A legoptimálisabb TSH érték 1-2 között van gyermekvállalás tervezése alatt.Mindenképpen keressen fel egy endokrinológus szakorvost az értékek normál tartományban tartása végett.
Központunkban Dr.Koppány Viktória szakterülete az endokrinológián belül az inzulin rezisztencia.

Kérdés

Tisztelt Doktor Ur,No!

Vercukor terheleses vizsgalatom eredmenyei a kovetkezok.Ehgy:5,05
1 oras:7,38
2 oras:4,94
75 gr glukoz elfogyasztasa utan.
A vizsgalat azert keszult mert terhessegem alatt 2 eve a hataron volt az 1 es 2 oras eredmenyem is.
Csaladorvosom nem javasolta a vizsgalat megismetleset,en viszont ragaszkodtam hozza.
33 eves vagyok,63 kg,164 magas.
Szeretnem megkerdezni,hogy a leirt ertekek alapjan jo az eredmeny?Valaszat koszonom szepen.
Tisztelettel.Anna

Válasz

Jó ez eredmény, nincs cukorbetegsége. (Inzulin szintek nélkül inzulin rezisztencia nem diagnosztizálható.)

Dr.Koppány Viktória

Kérdés

Tisztelt Szakértő!

26 éves nő vagyok, két éve hagytam abba a fogamzásgátlót, két hónapja biztosan tudom, hogy van peteérésem. (hőmérőzés+érzem is)Az arcom és a hátam tele van pattanásokkal még most is, talán kicsit javult. Fáradékony vagyok, alacsony a vérnyomásom, a hemoglobin szintem mindig 106 körül mozog. 165 cm magas vagyok és 60 kg. Elmentem hasi ultrahangra és pajzsmirigy ultrahangra, mert kisbabát szeretnénk hamarosan és kiváncsi voltam, hogy minden rendben van-e mielőtt neki állunk próbálkozni. A hasi ultrahangon találtak egy 4,4 mm-es kehelykövet a jobb vesémben, arra kőtörő füvet kaptam, amit napi 3szor kell szednem. A pajszmirigy ultrahangon találtak a jobb lebenyben 3 db göböt egy 6mm-est, egy 7mm-est és egy 8mm-est, a bal lebenyben is 2 db göböt egy 10mm-est és egy 7mm-est. A pajzsmirigy lebenyem kissé megnagyobbodott, reflektivitásuk inhomogénen fokozott. A nyálmirigyek szerkezete megtartott, kórosan megnagyobodott nyirokcsomó nem mutatkozik.
A TSH-m 2011.11.16-án 2,39 és 2014. 04.30.-án 1.65 volt. A T4 értékem 2015.12.21-én 72 (határ:71-142). Meg vagyok ijedve a göbök miatt. Kérem, segítsen mit csináljak, mit jelent ez.

Köszönettel:
HE

Válasz

Tisztelt Eszter !



A leletek alapján kiegészítésként pajzsmirigy ellenes antitest vizsgálatot javaslok ás annak tükrében dönteni a jódpótlásról.



Üdvözlettel,



Dr. Tar Attila

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy éve sokkal ingerlékenyebb vagyok,robbanékonyabb,túl reagálok dolgokat,ilyenkor légzésem szaporábbá,és nehézkessé válik,van hogy nyugalmi állapotban is,stresszhatás nélkül.Mérsékelt pajzsmirigy megnagyobbodást diagnosztizáltak,és egyszer pajzsmirigy túlműködést viszont a megismételt TSH,T3,T4 vizsgálat meg pont minimális alúlműködést mutatott.Egy év alatt 10 kg-ot fogytam,a túllégzéses dolgok napi szinten meg vannak.A WMA értékem majdnem a háromszorosa a laborértékben megengedettnek.Ön szerint az MR alkalmas arra hogy kimutassa a probléma forrását?Lehet ezt valami módon kezelni?Mert ezek a szapora nehéz légzéses tünetek rendszeresen jönnek,és tönkre teszik az életemet.A munkavállaló képesség határát súrolom.Válaszát nagyon várom,tisztelettel István UI: Voltam cukorterhelésen is 2 óra múlva a cukor értékem nem változott semmit illetve még kicsit csökkent is,4,7 értéket mértek

Válasz

Kedves István!

Panaszai alapján biztosan pajzsmirigy problémája van, így kérem keressen fel egy endokrinológus szakorvost.
Amennyiben van lehetősége vérvételre ismételtesse meg a TSH,T3,T4,a-TPO,a-Thyreoglobulin szintet.

Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Tisztelt Doktornő/Úr!

Megszeretném kérdezni,hogy mi a véleménye,segíthetnek-e a hormonproblémákban a homeopátiás készítmények?

Előre is köszönöm megtisztelő válaszukat!

Üdvözlettel:

Zoé

Válasz

Kedves Zoé!

Igen hatással vannak a hormonrendszerre.

Kérdés

Tisztelt Szakértő!

Terheleses vercukor es inzulin vizsgalat keszult,aminek az eredmenyei a kovetkezok:
Éhgyomri glucose 5,27 mmol/L
60 perces - 7,71 mmol/L
120 perces - 5,83 mmol/L
Ehgyomri inzulin - 13 μU/mL
60 perces -65,9 μU/mL
120 perces- 29,1 μU/mL

On szerint fennall inzulinrezisztencia?
3 sikertelen lombik kezelesen vagyok tul...szukseget latja metformin szedesenek?sovany testalkatu vagyok.

Valaszat elore is koszonom!!!
Tisztelettel,

Válasz

Kedves MK!
Igen, adnék metformint- a 60 perces kiugró érték miatt is.

Koppány Viktória dr.

Kérdés

Tisztelt Doktornő !

Nemrégiben felkerestem a nőgyógyászom azzal a panasszal, hogy nem rendszeres a mensesem 2 havonta jön meg körülbelül.
Élősszőr egy cisztát látott, ami megrepedt. Azzal nem is foglalkozott nagyon, rá 2 hétre megjött a vérzésem. Aztán vissza kellet mennem, mert ugyan az volt a problémám, hogy késik elég hosszú ideje már. Ott a hüvelyi ultrahangon rengeteg tüszőt látott.
Elküldött teljes Hormon kivizsgálásra és az eredményeim a következők: TSH 3,600 mIU/L, LH 15,52 U/L, FSH 9,28 U/L, pROLAKTIN 542 mIU/L ÖSZTRAIDOL <73 pmol/L PROGESZTERON 2,5 nmol/L tESZTOSZTERON 1,7 nmol/L HOMA-IR 1,2

Az értékeim alapján BROMOCRIPTIN-RICHTER 2,5 MG tabtátt kaptam napi 2x kell szednem. 3 hónap után vissza kell mennem és tájékoztatni a Doktort ,hogy van-e valami változás.

Az értékeimmel kapcsolatban szeretnék feltenni pár kérdést.
A hormon értékeim mire utalhatnak ?
Nem tudom hogy egyaltalán van e peteérésem és hogy ezek az értékek utalhatnak e PCO-ra?
Egy Endokrinológus többet tudna mondani nekem ?
Ez a gyógyszert, amit kaptam, ez mire ad megoldást?

Eddig az életem során nem szedtem gyógyszert, és most ezért is ijedtem meg. Ezt a gyógyszert muszáj lenne beszednem, vagy van helyette esetleg alternatív megoldás ami a problémámon segít.


Egyenlőre nem szeretnék gyermeket, de pár éven belül tervezem és szeretném megtudni, hogy az értékeim alapján milyen esélyem van a gyermekvállalásra?

Most kell majd mennem nemsokára a 21. napi vérvételre.
Ez a gyógyszer amit kaptam befolyásolja-e a vérvételem eredményét? Érdemes lenne utána elkezdenem csak a gyógyszer szedését?

Köszönettel: B. F.

Válasz

Kedves Flóra!
Pcos-re utalnak a leletei. Nem valószínű, hogy van peteérés.
A magas prolaktin is a pcos következménye, erre kapja a Bromocriptint.
Inzulin rezisztencia vizsgálat történt ( vércukorterhelés inzulinszintekkel)?
Várom szeretettel, ha gondolja.

Koppány Viktória dr.

Kérdés

Szeretnék utána járni a pajzsmirigyem működésének. PCO-s vagyok,újabb gyermeket szeretnék és mostanában erősen gombócérzés van a torkomban. Kihez jelentkezheznék be? Lehetőség szerint vérvételt és ultrahangot is szeretnék. Hozzávetőlegesen milyen költségekkel számoljak? Köszönöm

Válasz

Kedves Szilvia!

Dr.Koppány Viktória doktornőt tudom javasolni, kedden és csütörtökön délután 14 órától rendel.Az első vizit díja 14500 ft, 20 perces vizit idővel dolgozik.
Kérem amennyiben szeretne bejelentkezni hívja a 36/70 431 9728-as telefonszámunkat.

Üdvözlettel:Nagy Anett

Munkatársaink
Hírek
Lehetek IR-es tünetek nélkül?

Lehetek IR-es tünetek nélkül?


további részletek »
Pajzsmirigy nélkül- hogyan tovább?

Pajzsmirigy nélkül- hogyan tovább?


további részletek »

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Copyright 2012 © Prima Medica Egészségközpontok. Minden jog fenntartva

Desigbed by www.free-dimension.hu • Developed by www.sulczr.hu

Az oldalon feltüntetett árak az ÁFÁ-t tartalmazzák!