Budapest, II. ker., Lövőház u. 1-5., I Budapest, I. ker., Ostrom u. 16., I E-mail: info@endokrinkozpont.hu, Skype: endokrinkozpont

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónkat

Kérdés

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

Kérem szíves segítségét az alábbi értékek kielemzésében. 29 éves nő vagyok, babát szeretnénk. Lát-e olyan eltérést, ami további vizsgálatokat
feltételez vagy szükség van-e valamilyen kezelésre?

Megnevezés: rT3 (reverz T3)
Érték: 0,38
M.e.: ng/ml
Referencia értékek: 0,09 - 0,35

Glükóz fluoridos 4,7 mmol/L 3,5 - 6,1
TSH 1,710 mIU/L 0,400 - 4,000
Szabad T4 10,68 pmol/L 7,75 - 15,21
Szabad T3 4,21 pmol/L 3,80 - 6,00
Anti-TPO <0,25 U/mL 0,0 - 9,0
Tesztoszteron <0,35 nmol/L * 0,4 - 2,6
Glükóz terhelés 60' 4,2 mmol/L 3,1 - 10,5
Glükóz terhelés 120' 4,5 mmol/L 3,1 - 7,5
Vizelet jodid koncentráció 73 μg/L * 100 - 300
SHBG 41,10 nmol/L 18,20 - 135,50
Inzulin 4,9 mIU/L 1,9 - 23,0
Inzulin terhelés 60' 42,6 mIU/L
Inzulin terhelés 120' 6,4 mIU/L
HOMA-IR 1,0 - 4,4
Kortizol 131,6 nmol/L
6 éves kor felett délelõtt 185-624 nmol/L délután <276 nmol/L
DHEA-szulfát 3,08 μmol/L 0,49 - 10,61
Androsztendion 1,4 nmol/L 1,0 - 11,5

Szíves válaszát előre is nagyon köszönöm.

Köszönettel,

Válasz

Kedves Éva! Ezek jók. A ciklus 21. napján progeszteront és prolaktint is nézzenek!
Dr.Koppány Viktória

Kérdés

Tisztelt doktor nő!

A következők lettek a cukor terhelés, és inzulin terhelés eredményei: Glükóz terhelés 0. per: 4.7, Glükóz terhelés 60. perc: 6.9, Glükóz terhelés 120. perc. Inzulin terhelés 0. perc: 7.45, Inzulin terhelés 60 perc: 48.1, Inzulin terhelés 120 perc: 40.4.
Arra lennék kíváncsi, hogy az értékek milyenek a doktornő szerint?

Válaszát előre is köszönöm

Válasz

Sajnos hiányzik a 120 perces glükóz érték, ezért a cukoranyagcsere állapotáról nem tudok nyilatkozni.

Bibok György

Kérdés

Tisztel Doktornő!

Több mint egy évvel ezelőtt kiderült, hogy a pajzsmirigyem göbösen át van alakulva (hideg és meleg göb). A laborértékeim (TSH, T3, T4) jók voltak. Nemrégiben viszont autoimmun pajzsmirigygyulladást diagnosztizáltak nálam, miután elvégeztek egy anti tpo vizsgálatot is. Laborértékek:
TSH 0,179
T3 11,19
T4 4,72
Anti TPO 286,89

Arra keresem a választ, hogy tehetek-e valamit a betegség teljes (vagy minél később bekövetkező) kifejlődése ellen bármivel, pl. életmódváltással, étkezéssel stb.?

Válaszukat előre is megköszönve,
Üdvözlettel
Erika
(Elnézést, ha kétszer kapták meg a levelet, nem volt számomra egyértelmű, hogy az előzőt sikerült-e elküldenem Önöknek.)

Válasz

Tisztelt Erika !


A göbös pajzsmirigy esetében általában jódhiány vagy autoimmun gyulladás áll. Gyulladás esetén érdemes szelén tablettát szedni.



Üdvözlettel,

Dr. Tar Attila

Kérdés

Kedves Doktor Nő/ Doktor Úr!

az orvosom inszeminációt javasolt a pozitív PCT tesztünk miatt.
Annak ellenére, hogy rendszeresen van peteérésem ( laboreredmények alátámasztják) az orvosom szerint nem elégséges a progeszteronszintem, ezért a peteérésemet stimulációval fogják segíteni.
Emellett a Prednisolon 5 mg tablettát kellene szednem a ciklus első napjától ( reggel 2,5 mg, este 5 mg) inszemináció előtt, s amennyiben sikerül teherbe esnem egészen a 12. hétig.
Utánaolvastam ennek a gyógyszernek, s egyáltalán nem javasolt terhesség esetén, s elég komoly mellékhatásai vannak.
Mindenképpen indokolt ennek a gyógyszernek a szedése egy pozitív PCT teszt miatt, miközben ezt a gyógyszert a tájékoztatója szerint transzplantáción átesett, daganatos és komoly autoimmun betegségben szenvedőknek írják fel??

Válaszukat előre is köszönöm,

Tímea

Válasz

Igen, mert csökkenti az esetlegesen kialakuló immunválaszt az inseminacio során, javitja a beagyazodast. Szoktuk alkalmazni.

dr.Koppány Viktória

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kb bő 2 éve kullancs csípett meg,a csípés helye bepirosodott,és kb 4-5 cm piros folt jelent meg ami egy hétig meg is maradt(viszketett is) Orvoshoz elmentem vele,de csak a fejét vette ki a teste valahogy valahol leszakadt.Rá 5 hétre elmentem Borrélia tesztre ami negatív lett,de közölték hogy hamar mentem szerintük mert az antitestek megjelenéséig minimum 7-8 hétnek el kell múlnia.Szóval azóta következő tüneteim lettek,amik időszakosan jelentkeznek:idegrángások(borda alatt,csuklóban,néha végtag zsibbadás,szapora nehézlégzés,feszültség,ingerlékenység.Ön szerint elképzelhető pl a Borreliosis más néven Lyme kór?Érdemes lenne még egyszer megismételni a borrélia tesztet?Kezelhető?A tünetek alapján mire gondol Ön?

Válasz

Kedves Érdeklődő!

Mindenképpen ismételje meg a tesztet, a fentiekben felsorolt tüneteket okozhatja a Lyme-kór is.Szerencsére kezelhető antibiotikus kezeléssel.
Amennyiben kizárható a Borrelia fertőzés és a panaszai fenn állnak továbbra is, érdemes felkeresni egy endokrinológus szakembert.

Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Tisztelt Szakértő!

Már nagyon elkeseredett vagyok, és teljességgel kilátástalan eddig az állapotom, semmi előre lépést nem eredményezett mindaz amit eddig megpróbáltam..
Úgy kezdődött, hogy a fejbőröm elkezdett begyulladni, viszketni, kegyetlenül hámlani. A zsírosodás, a korpásodás után jött az eszméletlen mennyiségű hajhullás, ami 80-100 hajszálat jelent naponta.. Nekem vékonyszállú, de nagyon sok hajam volt. Ma már szemmel láthatóan a felére csökkent a mennyiség (ha beletúrok a hajamba akkor a legrosszabb, akkor nagyon érezni, hogy szinte nincs hajam), és ma már 35-45 szállra csökkent a hullás, DE: baba hajak is hullanak ki. A hajam kihullott 40%-a babahaj, tehát nem tudja életbe tartani a kibújt új hagymákat a fejbőröm.
Amit eddig megtettem, és teszem is: A-Zig szedek vitamint + nagydózisú A és Vas vitamint külön (2 hónapja szedem ezeket). Nizoral hajsampont kaptam, de kénessel is mostam a fejemet, semmit nem segítettek, talán rontottak is a helyzeten... Ezután 100% bio gyógynövényes sampont használok ma már, de ez se segít. SLS, parabén, parfüm, szilikon minden menteset, kodemogén, irritáció és mindent mentes.
Voltam vérvételen, ahol pajzsmirigy hormonszintet vizsgáltunk, illetve gyulladást is néztünk. Minden csillagmentes, 100%-os volt. Voltam fogorvosnál is, a rossz fogamból 1 volt, azt betömtük, de ezen kívül jók a fogaim.
Nőgyógyászatra "csak" évente megyek, de eddig minden szűrés, vizsgálat negatív volt, mensutrációm szinte órára pontosan érkezik meg, azzal semmi gond nincs.
Az étkezésem átlagos. Nem iszok egészségtelen buborékos cukros üdítőket, maximum néha gyümölcsleveket (100%-at), nem dohányzom, nem kávézom (vagyis heti 2-3x maximum).
A bőrgyógyászaton nem tudnak mit mondani, szét tették a kezüket, mert mindent kipróbáltam már, ami szóba jöhetett volna.
A tüneteim akkor összegezve: hajhullás, a hajkoronám 40%-a kb eltünt, diffúzz jellegű (tehát nem foltokban hullik). Ami még furcsaság: a szőr hullik a kezemről (ez is látható már, és nem nő vissza a kihullott szőr), a szemöldököm és pilláim is hullanak, tehát nem csak a hajam hullik.
A fejbőröm mai állapota: zsíros, korpás, néha viszket, gennyes pattanásos, gyulladt.

Teljességgel el vagyok keseredve, kérem, bármelyik orvos amelyik Önökönél praktizál, vegye fel velem a kapcsolatot, mert nem bírom már ezt sok utánajárást, próbálkozást és hoyg sikertelen, és napról napra vesztem el a hajamat...

24 éves nő vagyok, és mellékesen túlsúlyos se vagyok, 153 cm/57 kg. Csak, hogy pár információval szolgáljak még.

Illetve ha így a részletes leírás alapján tudna segíteni, milyen betegségre tippelne? mert még tippünk sincsen, hogy most mivel kezeljem magam... folyamatosan fogyatkozik a hajam és a fejbőröm ugyan úgy gyulladt, zsíros.

Köszönettel: Lilla

Válasz

Kedves Lilla!

Panaszai alapján Balázs Csaba professzor Úrat tudom javasolni, az egyetlen probléma hogy júniusi időpontjaink vannak jelenleg a rendelésére.
Amennyiben szeretne bejelentkezni kérem adja meg telefonos elérhetőségét a könnyebb egyeztetés végett.

Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Tisztelt Szakèrtő!

Màr több ève probàlok teherbe esni,de sajnos sikertelen. Sùly problémàm is van,nem tudok megszabadulni a sùlyfeleslegtől.
Kèrem segítsègèt,kihez fordulatok?

Válasz

Kedves Zsuzsa!

Központunkban Dr.Koppány Viktória drnő foglalkozik ezzel a területtel.Felmerülhet inzulin rezisztencia illetve pajzsmirigy gyulladás is.
Kérem adja meg elérhetőségét, amennyiben szeretne bejelentkezni a könnyebb egyeztetés végett.

Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Tisztelt Doktornő!
Jelenleg 7 hetes várandós vagyok. 2013 szültem egy kisfiút, mely után Hashimoto-thyreoiditis betegséget diagnosztizáltak nálam. A 94-es TSH-t 125-ös Letrox szedése mellett tudtuk lecsökkenteni 2-es értékre.
2015. januárban 11 hetes várandóságom során megállt a magzat szívverése. Akkor az endokrinológus csak a TSH-t nézte a terhesség 8. hetében. Akkor ez az érték 2.6 volt, amire azt mondta, hogy rendben van, nem kell emelnem az adagot.
Tekintettel a missed ab-ra most kicsit erőszakosabb voltam és kértem, hogy előbb nézzük meg a TSH-t, illetve fT3-at, fT4-et is nézzük meg. Az eredmény a következő:

Panasz Vérvételre érkezett. 6 hetes gravida. 125 ug. Letroxot szed.
Status Laboratóriumi MV: 2015.12.03
Pajzsmirigy hormon eredmény
TSH: 3,20 mU/l ( ref.t.: 0,27-3,8)
fT4: 14,9 pmol/l ( ref.t.: 10,6-19,4)
fT3: 3,95 pmol/l
a-TPO: > 1000 IU/ml
a-TG: 33,8 pmol/l
Testsúly 104 kg
Diagnosis
1 krónikus betegség E0390 Hypothyreosis, k.m.n.
Vélemény Ellenanyag értékei alapbetegségének megfelelnek.
TSH normális.
Várandósságra tekintettel Letrox adag emelését javaslom napi 137, ug-ra (egyik nap 125, másik nap 150 ug, felváltva).
TSH, FT4 kontroll 8 hét múlva esedékes.

A kérdéseim a következők lennének:
Az a-TPO és a TSH kivételével jók ezek az értékek?
Ön szerint elég ennyivel emelni az adagot? (felmerült bennem, hogy minden nap 150-t szedek)
Elegendő 8 hét múlva (akkor 14 hetes várandós leszek) ellenőrizni a hormonokat?
Nem jelent gondot, hogy a Letroxot és az Euthyroxot felváltva szedem? (Letrox 150 ug hiánytermék)
Ez a magas a-TPO veszélyezteti a magzat szellemi és fizikai fejlődését, ha igen milyen mértékben? Mire lehet számítani?

Kérem segítsen, mert nem szeretném elveszíteni ezt a babát is ! Köszönettel: Micsinai-Nagy Nikoletta

Válasz

Kedves Nikoletta!
Egyetértek az endokrinológus döntésével, megfelelőnek tartom az adagemelést és a kontroll időpontot is. A felváltva szedett készítmény sem gond.

dr.Koppány Viktória

Kérdés

Kedves Doktornő!!
Pajzsmirigy eredményem az alábbi..
56 éves hölgy vagyok és változókorban is vagyok.
A normális nagyságú pajzsmirigy bal lebenyében kb. 8 mm-es a jobb lebenyében kb. 4 mm-es permodularis keringést mutató göb látszik. A nyakon nagyobb nyirokcsomó nem különíthető el. A nyálmirigyek szabályosak.
Vélemény--- Benignus morfológiájú pajzsmirigy göbök progesszió nélkül.
TSH - 0,270 - 4.200 mm/l tartomány volt megadva
A én értékem 0,989 mm/l. ez ez mit jelent és eddig már 3. éve hogy minden évben ellenőrzik és azóta maradt a 8 mm-es és a 4 mm-es göb és nem változott azóta sem, és most ennyi a TsH értékem, eddig gyógyszert nem kaptam rá, csak évenként ellenőrizte a Dr. úr..
Mi a véleménye kedves Doktor nő???
Köszönettel-- Edit

Válasz

Tisztelt Asszonyom !



A TSH a normális tartományban van, a pajzsmirigy göb miatt rendszers ultrahang kontroll és endokrinológiai szakvizsgálat javasolt.





Üdvözlettel,

Dr. Tar Attila

Kérdés

Tisztelt Doktornő! Tisztelt Doktor Úr!

Másodvéleményt szeretnék kérni. 28 éves nő vagyok, három éven keresztül szedtem fogamzásgátlót, 2015. júniusában hangulatingadozás és fáradékonyság miatt orvosi javaslatra abbahagytam, azóta menszeszem teljesen leállt. Kivizsgálásom során laborban alacsonyabb progeszteron (0,36 ng/ml) emelkedett antiTPO 843,7 U/ml), emelkedett Thyreoglobulin AAT (32,60 IU/ml)szerepel, TSH, FT4, FT3 normális tartományban, pajzsmirigy UH-n enyhe inhomogenitást láttak, egyébként a többi leleten (hasi UH, cukor terhelés, inzulin terhelés, mellékvesekéreg terhelés) minden negatív.
Jelenleg Norculot teszt elvégzését és a rendszeres mezesz biztosításához OAC therápiát javasoltak.
Tisztelettel szeretnék érdeklődni, hogy a pajzsmirigy eltérésére semmilyen terápiát nem kaphatok? Lesz ennek hosszútávon valamilyen hatása? Sajnos igen túlsúlyos vagyok, több éves rendszeres heti háromszori testmozgás és fogyókúra mellett is, a Norculot illetve az OAC terápia mellett lesz esélyem a fogyásra?

Előre is köszönöm válaszát.

Tisztelettel: Csilla

Válasz

Kedves Csilla!

Mindenképpen keressen fel endokrinológust, mivel a pajzsmirigy problémáját kezelni kell a leletei és panasza alapján.
Központunkban Tar Attila Főorvos Úrat, Koppány Viktória drnőt tudom javasolni.

Üdvözlettel:Nagy Anett

Munkatársaink
Hírek
Hibák, melyeket IR-esként elkövethet

Hibák, melyeket IR-esként elkövethet

Az inzulinrezisztencia (IR) korunk egyik népbetegsége, és egyre több emberről derül ki, hogy őt is sújtja a kóros állapot, melyet a 2-es típusú cukorbetegség előszobájának tartanak. Kezelésének alapja az életmódváltás, melyet kiegészíthet gyógyszeres terápia is. Dr. Borús Hajnal, a Budai Endokrinközpont diabetológusa összeszedte azokat a hibákat, melyeket leggyakrabban elkövetnek azok, akik IR-rel küzdenek.

további részletek »
Gyógynövények is segíthetnek a pajzsmirigyzavarok terápiájában

Gyógynövények is segíthetnek a pajzsmirigyzavarok terápiájában

A pajzsmirigyzavarokat az esetek többségében gyógyszeres úton kezelik, melyet a betegnek általában élete végéig alkalmaznia kell. Viszont a terápiát remekül kiegészíthetik bizonyos gyógynövények is, amik segítségével hamarabb jobb közérzet érhető el, ráadásul a gyógyszer dózisát is csökkenthetik. Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa ezek közül emelt ki párat. 

további részletek »

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Copyright 2012 © Prima Medica Egészségközpontok. Minden jog fenntartva

Desigbed by www.free-dimension.hu • Developed by www.sulczr.hu

Az oldalon feltüntetett árak az ÁFÁ-t tartalmazzák!