Budapest, II. ker., Lövőház u. 1-5., I Budapest, I. ker., Ostrom u. 16., I E-mail: info@endokrinkozpont.hu, Skype: endokrinkozpont

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónkat

Kérdés

Kb. fél éve voltam először 2 pontos cukorterheléses vizsgálaton, az eredményeim a következők lettek:
Vércukor 0 perc: 5,3, 120 perc: 5,9.
Inzulin 0 perc: 3,1; 120 perces: 38,8
Mivel az eredmények inzulinrezisztenciára utaltak, elkezdtem a 160 grammos diétát (4-5 kg súlyfeleslegem volt). Fogytam 6 kg-t 3 hónap alatt, azóta tartom a súlyom.
A napi szénhidrátbevitelt két hónap után 130 g-ra csökkentettem, mert sokallottam a 160 grammot.
Egy hete voltam újra cukorterhelésen. Az éhgyomri vércukorszint 5 mmol/l lett, a 60 perces 9,9, a 120 perces 8,3 mmol/l.
(Az inzulin eredménye még nincs meg.)
Kétségbe vagyok esve, hogy miért lett ilyen rossz a 120 perces vércukorszint a diéta ellenére.
A kérdésem az, hogy befolyásolhatta-e az eredményt, hogy én csak napi 130 grammnyi szénhidrátot fogyasztottam előtte hónapokig?

Válasz

Kedves Àgi!
Sajnos igen!
Nem cukorbeteg Ön, de nem mehet napi 160-180 gramm diéta alá!
Kèrem módosítsa a diétát!
Fél év múlva kontroll vércukorterhelés javasolt, lehetőleg inzulin szintekkel!
Ha nem javul, várom Önt!

Koppány Viktória dr.

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr/ Doktor Nő!

33 éves anyuka vagyok. Problémám a túlsúlyom... Lányom születése előtt 52 kg voltam, terhesség alatt 6 kg híztam, de mire a lányom 4 hónapos lett addigra 106 kg lettem. Nem szültem több gyeremeket..Jártam orvosnál pajzsmirigyem rendben van. Voltam Endokrinológián ott is csak annyit mondtak több a féfi hormonom mint a női. Voltam Debrecenben a klinikán, ott azt mondtak ne egyek 1200Cl többet. Csak 0% diátával tudtam eddig fogyni jelenleg 96 kg vagyok, de sikerült mar 73kg is fogynom, de visszajön. A táplálkozásom napi 2x reggeli és ebéd. délután már csak gyümölcs vagy joghurt. Én nem a sok kajátol vagy édességtöl vagyok kövér itt vmi mas lehet, de egyhelyben toporgok mert senki nem segit vagy tanácsolna vmit h hol kezdjem és elinduljak egy uton. Legyen szives segítsen inditson el egy uton, h ennek a dolognak végére járjak, mert csak egyre nehezebb.
Nagyon szépen köszönöm!

Válasz

Kedves Krisztina!
Vércukorterhelést javasolok:0-60-120 perces vércukor ÉS inzulin szintekkel! ( ha a TSH jó).
Várom a leleteket!


Koppány Viktória dr.

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Az alábbi hormon eredményemmel szeretném kikérni a véleményét!Babát szeretnék, a fogamzásgátló abbahagyása után hónapokig nem jött meg a menstruációm ezért hormonvizsgálatot kért az orvosom!Mivel ekkor már hónapok óta nem véreztem nem tudom melyik ciklus napon történt a vérvétel!
Szerinte ezek az eredmények jók,határértéken belül vannak, viszont a ciklusom azóta sem rendeződött, 30-40 naposak, akkor is inkább barnázok vérzés helyett! Pcos-t kizárta, ultrahanggal is megvizsgált!
Mi lehet a probléma?
Prolactin: 10,39 ng/ml
Fsh: 8,39 mIU/ml
LH: 13,81 mIU/ml
progeszteron: 0,85 ng/ml
Estradiol: 80,67 pg/ml
Totál testosteron: 74,34 ng/dl
Tsh: 1,031 mIU/L


Köszönettel:Judit

Válasz

Kedves Judit!
Nincs peteérése, ezért magas az LH és alacsony a progeszteron és ezért barnázik.
Gyógyszeres kezelés kellene!

Koppány Viktória dr.

Kérdés

Kedves Dr!

Kérdésem: Én pajzsmirigyem a tartományban belül van vérvételi kontroll is ezt igazolják .

De a bal karom könyéktől zsibbad időnként főleg az ébredés után reumatológus küldött kezelésekre de nem igazán múlt el.Szeretném tudni hogy kérjek más vizsgálatokat mert most nem foglalkoznak vele mert nem tudja hogy mitől lehet, az elmúlt két évben híztam 15kg.ot

Várom válaszát tisztelettel
Németh Terézia

Válasz

Kedves Terézia!

Inzulinrezisztenciára történt kivizsgálás?
0-60-120 perces terhelésre szükség lehet.

Kérdés

Tisztelt Szakértő!

A tsh értékem 0.2. Ez most jelent valamit önmagában?Egyébként a tüneteim:fogyás,időnként hadaró beszéd,gyomorfájdalom,időszakos libido csökkenés,időszakos hasmenés stb...inkább a túlműködésre hasonlít. Pár éve 0.18 volt a Tsh és akkor voltam pajzsmirigy ultrahangon is,de nem találtak elváltozást.Köszönöm

Válasz

Kedves Barbi!

A TSH érték referencia tartománya 0,5-4,7. TSH értéke nem éri el a referencia tartomány alsó határát sem.
Keressen fel egy endokrinológus szakorvost, mert panaszai is pajzsmirigy gyulladásra utalnak.

Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Tisztelt Endokrinológus!

Ez év augusztusában voltam vérvételen laborban.
A következő érték jött ki TSH hormonra 3,21.

Ez az érték jó?
Van további teendő vele?

Válasz

Kedves Balázs!

A TSH referencia értéke 0,5-4,7 között mozog a Synlabnál. Ez az érték minimálisan, de eltérő lehet egyes laboratóriumoknál.

Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Tisztelt Szakértő!

Végső megoldásra kaptam az Esmya nevű (hormon tabletta mesterséges klimaxot idéz elő, 3 doboz, dobozonként 28db tabletta) gyógyszert ezév október legelején, hogy a méhemet ne kelljen kivenni (tele miómákkal) és a vasam is igen kevés 1,8 volt. Sajnos 44 éves vagyok, gyermekem nincs,mégis rettegtem volna ettől a műtéttől.A gyógyszert a menstruáció kezdetétől szedtem az orvos utasításai szerint napi 1 tablettát. Azonban a 3. héten erős száraz köhögés jött rám, és egyre nehezebben viseltem a többi mellékhatást is. A citológiai eredményem alapján (ASCUS sejtek, kóros hámelváltozás) az orvos mérlegelt az első kontrolon,mivel a iómák mérete csökkent kissé, bár a méhkivételt mostmár attól tette függővé,hogy milyen lesz a köv. citológia 3 hónap múlva. Én említettem,hogy nehezen bírom a gyógyszert,köhögök tőle, ő mégis azt mondta,hogy szedjem tovább a következő dobozzal, ettől nem köhöghetek. Én ezek után a köv. 28 db-ot már nem szedtem be, vasárnap lesz 2 hete,hogy abbaagytam önhatalmúlag a gyógyszerszedést. Eleinte úgy éreztem csökkentek a mellékhatások, azonban ma nagyon erős hőhullámos fejfájásom lett,szinte kibirhatatlan, lehet,hogy kórházba kell vele mennem, gyenge is vagyok, elesett. Az elmúlt 2 hét alatt voltam gégészeten a köhögés miatt a torkomban váladék van folyamatosan, a nyelvemen papilla vírusok (hol elmúlik,hol visszajön), és sokszor nagyon erős szájszárazságom. Azt is mondta az orvos a gégetükrözés után,hogy a pajzsmirígyem egy kicsit nagyobb, ettől is köhöghetek. Gyenge vagyok, nagyon rossz a közérzetem, utcára nem tudok menni,pár napja rettentően hullik a hajam is szinte csomókban, kétségbe vagyok esve. Nem tudom,hogy 2 héttel a gyógyszer abbahagyása után lehetnek-e még ezek a tünetek, bár a menstruációm azóta nem jött meg, az utóbbi napokban mintha akarna mindennap. Lehet pajzsmirígybetegségem a leírtak alapján, lehet-e hormonzavarom, vagy ez valami egészen más, esetleg a szervezetemben rákos folyamat indult el, mert a tünetek ahhoz hasonlítanak. Nem akarok meghalni, nagyon-nagyon félek. Kérem, ha lehetséges segítsen valaki! Nagyon szépen köszönöm!

Válasz

Kedves Anikó!

Panaszai alapján mindenképpen szükséges lenne egy endokrinológust felkeresni.
Balázs Csaba Professzor Úrat tudom javasolni vagy Molnár Jeannette drnőt.A probléma hogy a Professzor Úr rendelésére májusra van leghamarabb időpont, de van egy közvetlen asszisztense aki a sürgősségi időpontokkal foglalkozik, esetleg az ő telefonszámát tudom megadni.Molnár doktornő rendelésére januári időpontot tudok adni.

Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Kedves Doktornő/ Doktor Úr!

Szeretném megkérdezni, hogy a cukor terhelés vizsgálatának eredményei inzulinrezisztenciát jeleznek-e? Mi lehet az oka a 120 perces inzulinszint emelkedésének (a 60 perceshez képest, annál nem alacsonyabb)? Az inzulinértékek okozhatják-e a kívánt várandósság elmaradását, több várandósság megszakadását? (olvastam, hogy teherbeesés akkor lehet sikeres, ha az éhgyomri és a 120 perces inzulin 5 alatt van, ez így van?)


Éhgyomri glucose 4,0 mmol/l
60 perces glucose 4,0 mmol/l
120 perces glukóz 4,1 mmol/L

Inzulin 11,5 mIU/L
60 perc 24,7 mIU/L
120 perc 43,2 mIU/L
Inzulin rezisztencia (HOMA index) 2,04

Előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
A.

Válasz

Kedves Angi!
A bemutatott leletek alapján nincs cukorbetegsége, és inzulin rezisztenciája enyhe- ezért emelkedik a 120 perces inzulin. Diétával ez elmulasztható. A 120 perces inzulin 25 alatt legyen, dem 5 alatt.
A többszöri terhesség megszakadását nem magyarázza, nem oka! A fenti leletekkel terhesség elvileg nyugodtan létrejöhet!

Dr.Koppány V.

Kérdés

Tisztelt Szakértő!

Idén két alkalommal áprilisban és októberben missed ab-om volt a 6 - 7. héten. Minden hormonvizsgálatom negatív lett, azonban megállapították az inzulin rezisztenciát (éhgyomri inzulin 8,2, 120 perces inzulin 83). Napi 2x1 meforált kell szednem rá, és betartani a diétát. A kérdésem az lenne, hogy emellett az inofolic szedhető-e, ugyanis azt mondták, hogy 2 - 3 hónap múlva ismét próbálkozhatunk a terhességgel.

Köszönöm válaszát

Sipos Zsuzsanna

Válasz

Kedves Zsuzsanna!

Természetesen szedhető.

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr/Nő,
24 hetes várandós vagyok, pajzsmirigy túlműködésre szedek propicyl tablettát, napi fél szemet, havonta járok kontrollra. Az utóbbi időben a labor eredményeimen rendszeresen alacsony a t4 értéke (legutóbb 7,8), emellett a tsh és a t3 eredmény épphogycsak referenciaértéken belül, az alsó határt súrolja. Tehát mindhárom értékem alacsonynak mondható, amit nem tudok mire vélni. Az orvosom ilyenkor egyszerűen annyit mond, hogy csökkentsem a gyógyszer adagom, engem viszont érdekelne, hogy mitől lehet ez a furcsa eredmény, illetve nem káros-e ez az állapot a babára nézve? Pajzsmirigyem kissé duzzadt, uh szerint számos 2-3 mm nagyságú kis képlet látható benne. A jódozott étrendkiegészítőket, sót kerülöm, esetleg közrejátszhat ez? Köszönöm szépen előre is a válaszát.

Válasz

Kedves Alíz!
A fentebb leírt eredmények alapján (bár pontos számokat nem írt) véleményem szerint el kellene hagyni a Propycilt!

Koppány Viktória dr.

Munkatársaink
Hírek
Gyógynövények is segíthetnek a pajzsmirigyzavarok terápiájában

Gyógynövények is segíthetnek a pajzsmirigyzavarok terápiájában


további részletek »
Hormonzavar miatt is izzadhat éjszakánként

Hormonzavar miatt is izzadhat éjszakánként


további részletek »

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Copyright 2012 © Prima Medica Egészségközpontok. Minden jog fenntartva

Desigbed by www.free-dimension.hu • Developed by www.sulczr.hu

Az oldalon feltüntetett árak az ÁFÁ-t tartalmazzák!