Budapest, II. ker., Lövőház u. 1-5., I Budapest, I. ker., Ostrom u. 16., I E-mail: info@endokrinkozpont.hu, Skype: endokrinkozpont

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónkat

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!

15 hetes kismama vagyok, nagyon sokat vártunk a babára, IR és PCOS –el kezeltek, pajzsmirigy problémám soha nem volt, lombikeljárással estem teherbe.
A 14 hetes vérvizsgálaton az orvosom kért TSH és FT4 hormont.
TSH: 0,300 mIU/L (0,400-4,000)
FT4: 12,98 pmol/L (7,75-15,21)
Az egyik endokrinológus azt mondta, hogy a TSH rendben van, mert a legjobb érték 0,1-2 között van, de a T4 alapján pajzsmirigy alulmüködésem van és szedjek egy fél L-thyroxint minden nap.
A másik endokrinológus pedig azt mondta, hogy ez túlműködésre utal, nehogy beszedjem a hormonpótlót és kiírt még egyéb vizsgálatokra. ( FT3, ANTI TPO, TRAK, ultrahang)
Ebben szeretném kérni a véleményüket, kicsit el vagyok keseredve, egyenlőre most nem szedek semmit, de remélem nem lesz baja a kisbabámnak.
Nagyon szépen köszönöm!

Válasz

Kedves Adrienn!
Javaslatom alapján a hormonpótlót ne szedje! A másik endokrinológus által kiírt vizsgálatokat ( legfontosabb ezek közül az FT3) feltétlen minél hamarabb csináltassa meg!

Koppány Viktória dr.

Kérdés

Üdvözlöm!

Többmint 15 éve kezelt pajzsmirigy alulműködésem van,( autoimmun eredetű ) rendezett értékekkel. Az utóbbi 1 év alatt ujra magas lett az Anti TPO szintem, híztam kb 10 kg, ödémásá váltak, főleg a végtagjaim ( láb, kéz ). Ultrahangon sorvadt pajzsmirigyet álapítottak meg. 100 gr-ot szedek eutiroxot.
Hogyan tudom a súlyomat csökkenteni, és az ödémásodást?
Köszönettel: Banai Teréz

Válasz

Kedves Teréz!
A panaszok hátterében lehet pajzsmirigy alulműködés. Ha azonban a TSH normális, akkor vércukorterhelés, kardiológiai vizsgálat ( szívelégtelenség? szív eredetű ödéma?) esetleg vízhajtó szedése jön szóba.

Koppány Viktória dr.

Kérdés

Kedves doktor No/Ur!
Esetem bonyolult es hosszu, megprobalom nagyon roviden osszefoglalni. Masfel eve nem menstrualok(11 evig szedtem Yadine fogamzasgatlot, abbahagyasa utan fel evvel szunt meg es akkoriban egy lelki tores is ert) Az elmult evben tobb hormonnal kezeltek, sikertelenul. Jelenleg naponta 50 mg tyroxine-t szedek palyzsmirigy alulmukodesre, es Zoely fogamzasgatlot 3 honapig orvosom tanacsara. Ratalaltam a maca gyoker porra, es most abban bizom, hogy termeszetes uton sikerul rendbehozni a hormonhaztartasom. Kerdesem, hogy szedhetek-e maca gyoker port mellettuk, vagy jobb lenne megvarni amig a fogamzasgatlot abbahagyom? Valaszat elore is nagyon koszonom. Udvozlettel: Andi

Válasz

Kedves Andi!

Jobb lenne a tabletta elhagyása utána elkezdeni a Maca-t szedni.

Kérdés

Tisztelt Szakértő!

Kérem segítsen laborleleteim értelmezésében. A 3 nappal ezelőtt elvégzett vizsgálat a TSH szintem magasabb értékét mutatta ki ( 4,460 mIU/L, a ref. tart. felső értéke 4,000 ) A szabad T4 a ref. tart. belül, de közelítve a felső határát. Az ezt megelőző 6 laborvizsgálatban a TSH szintem normális volt, leszámítva egyet mely 2011. márciusában történt, az ottani emelkedés értéke 4,570 mIU/L, a szabad T4 szint normális. A legutolsó vérvételen más eltérés nincs, leszámítva a limfocita és neutrofil százalékos arányának minimális eltérését, mely egyébként minden laborleletemben feltűnik, ezekkel a szakorvosok szerint nem kell törődnöm. Kórtörténetemhez hozzátartozik, hogy idén márciusban tiszta zsírmájat diagnosztizáltak, mely után közel 30kg-ot fogytam; ennek köszönhetően a szeptemberben elvégzett vizsgálat szerint a májam már normálisnak mondható, zsír nem látható rajta, a májfunkció értékei rendben vannak. 26 éves férfi vagyok, nem dohányzom ( leszoktam 2 évvel ezelőtt ), illetve nem fogyasztok alkoholt. Mi okozhatja ezt a TSH szint emelkedést, illetve miért van több év a két mért eltérés között?
Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel
Deli Krisztián

Válasz

Tisztelt Betegünk!

A TSH érték emelkedése pajzsmirigy alulműködésre utal. Önnél -ha jól értem- többször volt normális értékű a TSH, mint magas. A jelenlegi érték éppen hogy a normál szint felett van. Lehet, hogy bizonyos idő elteltével egyértelműbb lesz az emelkedés. Addig időnkénti labor ellenőrzést javaslok, és ha kifejezett eltérés mutatkozik, vegye fel a kapcsolatot egy endokrinológussal.
A jelentős fogyáshoz gratulálok. Ez nem kis teljesítmény. Ilymódon a májműködése is rendeződött.

Üdvözlettel: Békési dr.

Kérdés

Tisztelt Doktornő/ Úr!

Érdeklődni szeretnék,hogy az Euthyrox illetve a Merckformin xr tabletta befolyásolja-e a Dienille fogamzásgátló hatékonyságát. Néhány éve kezdtem ezt a típusú fogamzásgátlót szedni,eddig mindig pontosan megjött, 2 hete azonban pajzsmirigy alulműködésre illetve inzulinrezisztenciára a fentebb említett 2 gyógyszert kezdtem szedni, de a megvonásos vérzésem most alig jelentkezett, illetve csak néhány cseppre korlátozódott az első napon,azóta viszont semmi. Emiatt megijedtem,hogy esetleg terhes lehetek,miközben minden szem fg.tablettámat bevettem. Ön szerint erre van esély,vagy esetleg a másik 2 gyógyszer miatt felborult az amúgy sem túl jó hormonháztartásom? Válaszát előre is köszönöm!

Válasz

Kedves Gréta!
Ebben az esetben, a tapasztalt csökkent vérzés miatt két lehetőséget látok alapvetően: az egyik, ha még tovább szedi a gyógyszereket és vár még egy ciklust. A másik lehetőség, hogy felfüggeszti a gyógyszerek ( Euthyrox és Merckformin) szedését és a Dienille mellett tartja a diétát.

Dr.Koppány Viktória

Kérdés

Tisztelt Endokrinológusok!

A következő laboreredményeim lettek:

Tg-ab 993,9 0~115
TPOab 113,3 0~34
FT3 5,88 3,1~6,8
FT4 16,67 12~22
TSH 0,95 0,27~4,2

Mivel külföldön élek és csak évvégén jutok haza, kérem nézzék meg nekem hogy ez mit jelent.
37éves férfi vagyok, van rajtam súlyfelesleg, valamennyit tudtam fogyni de megállt a dolog. 10kg minomum meég van rajtam.

Előte is köszönöm válaszukat!!

Üdvözlettel: Gábor

Válasz

Kedves Gábor!

Keressen fel egy endokrinológus szakorvost, mivel van két értéke mely eltér a referencia tartománytól. (a-tpo, a-tg)

Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Tisztelt DR úr! Ha a pajzsmirigy túltengés gyógyszeres kezelése 2 hónap alatt eredményes akkor ön a gyógyszeres kezelést akkor is 1-1.5 évig szükségesnek tartja? Mennyi a legkissebb napi adag? Üdvözlettel Gánicz Endre

Válasz

Kedves Endre!

Mindenképpen szükséges egy bizonyos ideig szedni a gyógyszert, hogy rendesen beálljanak az eredmények a normál szintre.
Az hogy mennyi a legkisebb adag ami szedhető az aktuális gyógyszerből, akkor tudna rá válaszolni szakorvosunk,ha tudná pontosan melyik gyógyszert szedi, illetve látná a friss labor eredményeket.

Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!

28 éves, 29 hetes terhes vagyok.
14 hetesen elküldött a háziorvosom nagylaborra, ahol kiderült, hogy a TSH-m 4,47 (referencia érték: 0.4-4.2 között volt)
170 cm magas vagyok, akkor 55 kg voltam.

Akkor felírt nekem L-thyroxin-t, napi 25mg adagot.

28 hetesen újból elküldött akkor a labor szerint 3,43 lett az eredményem.
A háziorvosom emiatt azt tanácsolta, hogy emeljük az adagot, egyik nap szedjek 25 mg-ot, másiknak 50-et, felváltva.
Én ezt, hogy kiegyenlítődjön: az 50mg-os tablettát félbetöröm, majd az egyik felet még félbe, így kb. minden nap 33-37mg-ot veszek be egyenletesen.
A súlyom 61 kg lett.

Se álmosságot, levertséget, se erős szívdobogást, semmi egyéb eltérést nem érzek, a közérzetem rendben van, illetőleg minden orvosi leletem is.

Ön szerint jó ez a megoldás, ahogy most a legutóbbi érték szerint szedem az L-thyroxint?
Tényleg magas ez az érték számomra?

Köszönöm!

Válasz

Kedves Anna!
A terhesség során emelkedik a TSH szint, ez azért van, mert az agyalapi mirigy több hormont termel ( pl. a prolaktin is, ami a mellek tejtermelését indítja be, de a TSH szint is nő).
A leírt gyógyszeradag teljesen megfelelő, nyugodtan szedje tovább.
Dr.Koppány

Kérdés

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

Kérem sziveskedjen véleményezni az alábbi leletemet.
Fennáll-e esetemben IR, ill. pm. betegség?

Anti-TPO 0,4U/ml
TSH 3,76mIU/L
T4 8,99pmol/L
T3 5,09pmol/L
Anti-Tg 0,9U/ml
Glükóz 0 4,9mmol/L
120 5,2mmol/L
Inzulin 0 18,9mIU/L
120 59,0mIU/L

Várom mielőbbi válaszát!

Köszönettel:
Hargitai Barbara

Válasz

Kedves Barbara!

Értékei rendben vannak.

Kérdés

Kedves Doktornő!

Több helyen is olvastam, hogy a pajzsmirigy betegségek főleg a jódhiány miatt alakulnak ki.
Mennyi az a jód mennyiség amit naponta érdemes megelőzésként naponta szedni?

Két hete jód izotópos kontrasztanyagot kaptam CT vizsgálathoz, mennyi idő mulva szedhetek jód tartalmú étrendkiegészítőt?

Válaszát előre is köszönöm
Sós Éva

Válasz

Kedves Betegünk!

Bizonyos pajzsmirigy betegségek valóban gyakrabban fordulnak elő jódhiány esetében. Ugyanakkor az is ismert, hogy más megbetegedések viszont jódtúlsúly mellett jelentkeznek nagyobb számban. A magam részéről jódtartalmú étrend kiegészítő szedését nem tartom szükségesnek. Elegendő jódozott konyhasó használata. Ezt a jódtartalmú kontrasztanyag alkalmazásától függetlenül is megteheti.

Üdvözlettel: Békési dr.

Munkatársaink
Hírek
Pajzsmirigy problémát jelez, ha sokszor felébred éjszaka

Pajzsmirigy problémát jelez, ha sokszor felébred éjszaka


további részletek »
Szőrszálak a mellbimbó körül nőknél- IR is okozhatja

Szőrszálak a mellbimbó körül nőknél- IR is okozhatja


további részletek »

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Copyright 2012 © Prima Medica Egészségközpontok. Minden jog fenntartva

Desigbed by www.free-dimension.hu • Developed by www.sulczr.hu

Az oldalon feltüntetett árak az ÁFÁ-t tartalmazzák!