Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktor Úr/Nő,

24 hetes várandós vagyok, pajzsmirigy túlműködésre szedek propicyl tablettát, napi fél szemet, havonta járok kontrollra. Az utóbbi időben a labor eredményeimen rendszeresen alacsony a t4 értéke (legutóbb 7,8), emellett a tsh és a t3 eredmény épphogycsak referenciaértéken belül, az alsó határt súrolja. Tehát mindhárom értékem alacsonynak mondható, amit nem tudok mire vélni. Az orvosom ilyenkor egyszerűen annyit mond, hogy csökkentsem a gyógyszer adagom, engem viszont érdekelne, hogy mitől lehet ez a furcsa eredmény, illetve nem káros-e ez az állapot a babára nézve? Pajzsmirigyem kissé duzzadt, uh szerint számos 2-3 mm nagyságú kis képlet látható benne. A jódozott étrendkiegészítőket, sót kerülöm, esetleg közrejátszhat ez? Köszönöm szépen előre is a válaszát.
Kedves Alíz!

A fentebb leírt eredmények alapján (bár pontos számokat nem írt) véleményem szerint el kellene hagyni a Propycilt!



Koppány Viktória dr.



Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!



15 hetes kismama vagyok, nagyon sokat vártunk a babára, IR és PCOS –el kezeltek, pajzsmirigy problémám soha nem volt, lombikeljárással estem teherbe.

A 14 hetes vérvizsgálaton az orvosom kért TSH és FT4 hormont.

TSH: 0,300 mIU/L (0,400-4,000)

FT4: 12,98 pmol/L (7,75-15,21)

Az egyik endokrinológus azt mondta, hogy a TSH rendben van, mert a legjobb érték 0,1-2 között van, de a T4 alapján pajzsmirigy alulmüködésem van és szedjek egy fél L-thyroxint minden nap.

A másik endokrinológus pedig azt mondta, hogy ez túlműködésre utal, nehogy beszedjem a hormonpótlót és kiírt még egyéb vizsgálatokra. ( FT3, ANTI TPO, TRAK, ultrahang)

Ebben szeretném kérni a véleményüket, kicsit el vagyok keseredve, egyenlőre most nem szedek semmit, de remélem nem lesz baja a kisbabámnak.

Nagyon szépen köszönöm!

Kedves Adrienn!

Javaslatom alapján a hormonpótlót ne szedje! A másik endokrinológus által kiírt vizsgálatokat ( legfontosabb ezek közül az FT3) feltétlen minél hamarabb csináltassa meg!



Koppány Viktória dr.
Üdvözlöm!



Többmint 15 éve kezelt pajzsmirigy alulműködésem van,( autoimmun eredetű ) rendezett értékekkel. Az utóbbi 1 év alatt ujra magas lett az Anti TPO szintem, híztam kb 10 kg, ödémásá váltak, főleg a végtagjaim ( láb, kéz ). Ultrahangon sorvadt pajzsmirigyet álapítottak meg. 100 gr-ot szedek eutiroxot.

Hogyan tudom a súlyomat csökkenteni, és az ödémásodást?

Köszönettel: Banai Teréz
Kedves Teréz!

A panaszok hátterében lehet pajzsmirigy alulműködés. Ha azonban a TSH normális, akkor vércukorterhelés, kardiológiai vizsgálat ( szívelégtelenség? szív eredetű ödéma?) esetleg vízhajtó szedése jön szóba.



Koppány Viktória dr.
Kedves doktor No/Ur!

Esetem bonyolult es hosszu, megprobalom nagyon roviden osszefoglalni. Masfel eve nem menstrualok(11 evig szedtem Yadine fogamzasgatlot, abbahagyasa utan fel evvel szunt meg es akkoriban egy lelki tores is ert) Az elmult evben tobb hormonnal kezeltek, sikertelenul. Jelenleg naponta 50 mg tyroxine-t szedek palyzsmirigy alulmukodesre, es Zoely fogamzasgatlot 3 honapig orvosom tanacsara. Ratalaltam a maca gyoker porra, es most abban bizom, hogy termeszetes uton sikerul rendbehozni a hormonhaztartasom. Kerdesem, hogy szedhetek-e maca gyoker port mellettuk, vagy jobb lenne megvarni amig a fogamzasgatlot abbahagyom? Valaszat elore is nagyon koszonom. Udvozlettel: Andi
Kedves Andi!



Jobb lenne a tabletta elhagyása utána elkezdeni a Maca-t szedni.
Tisztelt Szakértő!



Kérem segítsen laborleleteim értelmezésében. A 3 nappal ezelőtt elvégzett vizsgálat a TSH szintem magasabb értékét mutatta ki ( 4,460 mIU/L, a ref. tart. felső értéke 4,000 ) A szabad T4 a ref. tart. belül, de közelítve a felső határát. Az ezt megelőző 6 laborvizsgálatban a TSH szintem normális volt, leszámítva egyet mely 2011. márciusában történt, az ottani emelkedés értéke 4,570 mIU/L, a szabad T4 szint normális. A legutolsó vérvételen más eltérés nincs, leszámítva a limfocita és neutrofil százalékos arányának minimális eltérését, mely egyébként minden laborleletemben feltűnik, ezekkel a szakorvosok szerint nem kell törődnöm. Kórtörténetemhez hozzátartozik, hogy idén márciusban tiszta zsírmájat diagnosztizáltak, mely után közel 30kg-ot fogytam; ennek köszönhetően a szeptemberben elvégzett vizsgálat szerint a májam már normálisnak mondható, zsír nem látható rajta, a májfunkció értékei rendben vannak. 26 éves férfi vagyok, nem dohányzom ( leszoktam 2 évvel ezelőtt ), illetve nem fogyasztok alkoholt. Mi okozhatja ezt a TSH szint emelkedést, illetve miért van több év a két mért eltérés között?

Válaszát előre is köszönöm!



Üdvözlettel

Deli Krisztián
Tisztelt Betegünk!



A TSH érték emelkedése pajzsmirigy alulműködésre utal. Önnél -ha jól értem- többször volt normális értékű a TSH, mint magas. A jelenlegi érték éppen hogy a normál szint felett van. Lehet, hogy bizonyos idő elteltével egyértelműbb lesz az emelkedés. Addig időnkénti labor ellenőrzést javaslok, és ha kifejezett eltérés mutatkozik, vegye fel a kapcsolatot egy endokrinológussal.

A jelentős fogyáshoz gratulálok. Ez nem kis teljesítmény. Ilymódon a májműködése is rendeződött.



Üdvözlettel: Békési dr.
Tisztelt Doktornő/ Úr!



Érdeklődni szeretnék,hogy az Euthyrox illetve a Merckformin xr tabletta befolyásolja-e a Dienille fogamzásgátló hatékonyságát. Néhány éve kezdtem ezt a típusú fogamzásgátlót szedni,eddig mindig pontosan megjött, 2 hete azonban pajzsmirigy alulműködésre illetve inzulinrezisztenciára a fentebb említett 2 gyógyszert kezdtem szedni, de a megvonásos vérzésem most alig jelentkezett, illetve csak néhány cseppre korlátozódott az első napon,azóta viszont semmi. Emiatt megijedtem,hogy esetleg terhes lehetek,miközben minden szem fg.tablettámat bevettem. Ön szerint erre van esély,vagy esetleg a másik 2 gyógyszer miatt felborult az amúgy sem túl jó hormonháztartásom? Válaszát előre is köszönöm!
Kedves Gréta!

Ebben az esetben, a tapasztalt csökkent vérzés miatt két lehetőséget látok alapvetően: az egyik, ha még tovább szedi a gyógyszereket és vár még egy ciklust. A másik lehetőség, hogy felfüggeszti a gyógyszerek ( Euthyrox és Merckformin) szedését és a Dienille mellett tartja a diétát.



Dr.Koppány Viktória

Tisztelt Endokrinológusok!



A következő laboreredményeim lettek:



Tg-ab 993,9 0~115

TPOab 113,3 0~34

FT3 5,88 3,1~6,8

FT4 16,67 12~22

TSH 0,95 0,27~4,2



Mivel külföldön élek és csak évvégén jutok haza, kérem nézzék meg nekem hogy ez mit jelent.

37éves férfi vagyok, van rajtam súlyfelesleg, valamennyit tudtam fogyni de megállt a dolog. 10kg minomum meég van rajtam.



Előte is köszönöm válaszukat!!



Üdvözlettel: Gábor
Kedves Gábor!



Keressen fel egy endokrinológus szakorvost, mivel van két értéke mely eltér a referencia tartománytól. (a-tpo, a-tg)



Üdvözlettel:Nagy Anett
Tisztelt DR úr! Ha a pajzsmirigy túltengés gyógyszeres kezelése 2 hónap alatt eredményes akkor ön a gyógyszeres kezelést akkor is 1-1.5 évig szükségesnek tartja? Mennyi a legkissebb napi adag? Üdvözlettel Gánicz Endre
Kedves Endre!



Mindenképpen szükséges egy bizonyos ideig szedni a gyógyszert, hogy rendesen beálljanak az eredmények a normál szintre.

Az hogy mennyi a legkisebb adag ami szedhető az aktuális gyógyszerből, akkor tudna rá válaszolni szakorvosunk,ha tudná pontosan melyik gyógyszert szedi, illetve látná a friss labor eredményeket.



Üdvözlettel:Nagy Anett
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!



28 éves, 29 hetes terhes vagyok.

14 hetesen elküldött a háziorvosom nagylaborra, ahol kiderült, hogy a TSH-m 4,47 (referencia érték: 0.4-4.2 között volt)

170 cm magas vagyok, akkor 55 kg voltam.



Akkor felírt nekem L-thyroxin-t, napi 25mg adagot.



28 hetesen újból elküldött akkor a labor szerint 3,43 lett az eredményem.

A háziorvosom emiatt azt tanácsolta, hogy emeljük az adagot, egyik nap szedjek 25 mg-ot, másiknak 50-et, felváltva.

Én ezt, hogy kiegyenlítődjön: az 50mg-os tablettát félbetöröm, majd az egyik felet még félbe, így kb. minden nap 33-37mg-ot veszek be egyenletesen.

A súlyom 61 kg lett.



Se álmosságot, levertséget, se erős szívdobogást, semmi egyéb eltérést nem érzek, a közérzetem rendben van, illetőleg minden orvosi leletem is.



Ön szerint jó ez a megoldás, ahogy most a legutóbbi érték szerint szedem az L-thyroxint?

Tényleg magas ez az érték számomra?



Köszönöm!



Kedves Anna!

A terhesség során emelkedik a TSH szint, ez azért van, mert az agyalapi mirigy több hormont termel ( pl. a prolaktin is, ami a mellek tejtermelését indítja be, de a TSH szint is nő).

A leírt gyógyszeradag teljesen megfelelő, nyugodtan szedje tovább.

Dr.Koppány
Tisztelt Doktor Nő/Úr!



Kérem sziveskedjen véleményezni az alábbi leletemet.

Fennáll-e esetemben IR, ill. pm. betegség?



Anti-TPO 0,4U/ml

TSH 3,76mIU/L

T4 8,99pmol/L

T3 5,09pmol/L

Anti-Tg 0,9U/ml

Glükóz 0 4,9mmol/L

120 5,2mmol/L

Inzulin 0 18,9mIU/L

120 59,0mIU/L



Várom mielőbbi válaszát!



Köszönettel:

Hargitai Barbara
Kedves Barbara!



Értékei rendben vannak.

Hírek

Jelek, hogy szülés utáni pajzsmirigy probléma áll fenn

Jelek, hogy szülés utáni pajzsmirigy probléma áll fenn

Szülés után a hatalmas hormonális változások miatt furcsa tüneteket tapasztalhatnak a kismamák. Olykor azonban előfordulhat, hogy postpartum thyreoditis okozza a kellemetlen panaszokat. Dr. Békési Gábor PHD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája azokat a jeleket ismereti, melyek fennállása esetén érdemes a hormonzavarra gyanakodni.

További részletek
Agyalapi mirigy- a hormonrendszer karmestere

Agyalapi mirigy- a hormonrendszer karmestere

Az agyalapi mirigy a legfontosabb belső elválasztású mirigyünk, mely bár igen apró méretű, mégis jelentős szerepet játszik a hormonális folyamatok működésében. Dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa az agyalapi mirigy funkcióját és betegségeit ismerteti.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA