Budapest, II. ker., Lövőház u. 1-5., I Budapest, I. ker., Ostrom u. 16., I E-mail: info@endokrinkozpont.hu, Skype: endokrinkozpont

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónkat

Kérdés

Kedves Doktornő!

Lassan másfél éve nem szedek fogamzásgátló gyógyszert, azóta a hajam és a körmöm elég rossz minőségű, szőrnövekedés kezdődött férfias területeken, nagyon görcsöl a hasam, viszont alig menstruálok.
Sajnos jelenleg Angliában élek, szerintük minden rendben van, én leginkább a szőrösödést nem tudom elfogadni.

Novemberben voltam otthon, csináltattam vérvételt, ahol a következő véleményt kaptam:
A pajzsmirigy működését jelző TSH szintje megfelelő, pajzsmirigye jelenleg jól
működik.
Magas az Anti-TPO szintje, ami immunológiai eltérésre utalhat a pajzsmirigynél.
Teljes vérkép eredménye megfelelő, a fehérvérsejt száma csak minimálisan haladja meg a felső értéket. Ezzel teendő nincs.
Vas szintje normális, vashiányra utaló jel nincs.
Éhgyomi vércukra is normális, cukorbetegségre utaló jel ezen vérvétel alapján.
A nőgyógyász végzett ultrahangot és rendben talált mindent. Javasolta, hogyha legközelebb Magyarországon tartózkodom vegyem fel a kapcsolatot egy endokrinológussal.
Fogamzásgátlót javasolt, amit én annyira nem szeretnék, tekintettel arra, hogy a lábam elég hajszáleres és édesanyám trombózisos.

Legközelebb februárban megyünk haza.
Ön szerint milyen vizsgálatokat lenne érdemes elvégeztetnem, és 1 hét alatt kapható-e biztos eredmény?
Ön javasolja a fogamzásgátló szedését ebben az esetben?

Köszönettel.

Válasz

Kedves Évi! Ha rendszertelen a menstruáció, kimaradozik, késik, görcsös, vagy kevés a mennyisége és férfihormon túlsúly tünetei mutatkoznak ( haj- köröm gondok, szőrösödés - ezek egy tőről fakadnak), fáradékonyság is van és esetleg pattanások az arcon, akkor felmerül PCOS betegség lehetősége.Errer alapvetően kétfajta kezelés alkalmazható: egyik a fogamzásgátló ( női hormonpótlás, ciklus beállítás, tünetek is javulnak) a másik az inzulin rezisztencia kivizsgálása és kezelése metforminnal ( ez nem hormon).
A javasolt kivizsgálás: a ciklus 21. napján ( amikor megjön a menstruáció, az az első nap): vércukorterhelés ( 75 gramm cukorral éhgyomorra) 0-60-120 percben végzett vércukor + inzulin mérése, FSH, LH, tesztoszteron, progeszteron, prolaktin, ösztradiol, TSH ( ez utóbbiak a hormonok) mérése. Ezekből egyértelműen meg lehet állapítani, ha hormonális eltérése van!
Várom szeretettel, ha gondolja.

Dr.Koppány Viktória

Kérdés

Tisztelt Doktornő!

Az alábbi eredményekről szeretném kikérdezni véleményét!

Tsh: 1,802 IU/ml

ATG: <20 IU/ml

ATPO: 48,3 U/ml.

Nagyon szépen köszönöm válaszát!

Válasz

Kedves Betegünk!

Leleteivel kapcsolatban semmilyen tennivaló nem merül fel.

Baráti üdvözlettel: Békési dr.

Kérdés

Tisztelt Szakértő!

35 éves nő vagyok. 153 cm magas és 52 kg. Évek óta tartom a 150g-os szénhidrát diétát mivel terhességem alatt a 6. héttől inzulinnal kezelt cukorbeteg voltam. Azóta rendszeresen mérem a cukorértékeket. Az éhgyomri rendben van, de reggel az evés után (25g szénhidrát) van hogy magasabb értékeket mértem (8-9 mmmol/l). Kb. két hete erős szomjúságérzetem van ezért csináltattam egy terheléses vércukor vizsgálatot. A következő eredmények születtek:
glükóz 0': 5,5mmol/l glükóz 120': 6,1 mmol/l; inzulin 0': 16,8 mmol/l, inzulin 120': 59,2 mmol/l.
Ezen értékek mellett a TSH: 3,22 mIU/l; antiTPO: <1300IU/ml.
Az lenne a kérdésem, hogy a diétán kívül van-e további teendőm?
Válaszát előre is köszönöm!

Válasz

Kedves Noémi!
A diétát folytatni kell.
Gyorsan felszívódó szénhidrát csak ebédhez legyel fele gyors fele lassú arányban.
A magas anti TPO miatt napi 100 microgramm szelént szedjen.

Koppány Viktória dr.

Kérdés

Tisztelt Doktornő/Doktor úr!

A következő problémám van:
Körülbelül 4 héttel ezelőtt kezdődtek a bajok. Rám tört egy szédüléses rosszullét. Olyan érzésem volt, mintha lezuhant volna a vérnyomásom (holott nem), elhagyott az erőm, egyensúlyzavarom volt, picit kezdett elhomályosodni a látásom, illetve volt egy kis fejfájásom is. Sajnos azóta ez majdnem minden nap megismétlődött. Reggel közvetlenül felkelés után még jól vagyok, aztán valamikor 10 és 14 óra/reggeli és ebéd között (általában) átesem egy ilyen rosszulléten, ami általában 1-2 órán át tart. És miután lefutott a dolog, gyenge vagyok, nem tudok koncentrálni, fáradtnak érzem magam még egy darabig. Egy nagyon nagy furcsaság van még a dologban, a szédülésem mértékét befolyásolja a magasság (például épületen belül).

Voltam fül-orr-gégészeten, neurológián, kardiológián, csináltak koponya mr-t és volt vérkép és laborvizsgálat is.

A vércukor szintem mutatott eltérést a normáltól (7), minden más rendben volt.

Na most én többször is megmértem a vércukromat egy-egy ilyen rosszullét alkalmával, de 4,4 és 6,2 közötti értékeket kaptam csak.

Az édesapám 2-es típusú cukorbeteg, az édesanyámnak pedig pajzsmirigy rendellenessége van (sajnos nem tudom, hogy alul vagy túl működése van-e).

A vérvételem alkalmával a pajzsmirigy működésemet nem vizsgálták.

Érdeklődni szeretnék, hogy a leírt panaszaim alapján van-e valamilyen ötlete, milyen vizsgálatot végeztessek még el? Utalhat-e a leírtakban valami hormonális problémára?

Válaszát nagyon szépen köszönöm!

Válasz

Kedves Gábor!

Felmerülhet inzulin rezisztencia illetve az ön által említett pajzsmirigy gyulladás is.
Attól hogy a vércukor értékei rendben voltak, még előfordulhat hogy az inzulin szintje nem megfelelő.
Központunkban végzünk ilyen vizsgálatokat és megoldható esetleg az is hogy az inzulin rezisztenciával együtt a hormonokat is megvizsgáljuk

Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Tisztelt Doktornő.

31 éves nő vagyok. Januárban magas tesztoszteront állapítottak meg. 2,79 volt. Egyetlen tünetem a hajhullás volt. Volt rendes menstruációm és peteérésem is.Nem volt PCOS, IR sem.
Dienille fogamzásgátlót kaptam. Júnusban voltam kontrollon, ahol már csak 0,69 volt a tesztoszteronom, igaz gyógyszerrel. A hajam is javult, igaz lassan.
Jól voltam.
Most 2x fordul elő, hogy a menstruáció utolsó napján a vérzésem felerősödik, aztán elmúlik.
Ilyenkor mi a helyzet? Szeptember végén voltam endokrin nőgyógyászaton, negatív lett minden.
Abba kell hagyjam a gyógyszert?
Mi lesz így velem?
Nem szetetném abbahagyni, mert nagyon félek, hogy megint kihullik a hajam. Nagyon megviselt lelkileg ez a betegség, azóta sem tudom feldolgozni.
Mit lehet ebben a helyzetben tenni?

Válasz

Kedves Rita!
Nem kell abbahagyni a Dienillet, lehet hogy csak átmeneti ez a tünet. Ha mégsem javul, akkor készítményváltás jön szóba, másik fogamzásgátló, beszéljen a nőgyógyászàval.

Koppány Viktória dr.

Kérdés

Tisztelt Doktornő/Doktor úr!
2013-ban egészséges kisfiút hoztam a világra, majd rá fél évre vérvétel után kiderült, hogy a TSH-m 94-es. (Terhesség alatt normális volt az érték) Hashimoto-thyreoiditist diagnosztizált az endokrinológus, melyre 125-ös Letroxot szedek.
2014. októberében sikerült teherbe esnem, de 11 hetes várandósan megállt a magzat szívverése.
Jelenleg 6 hetes várandós vagyok, 8 héttel ezelőtt 1,6 volt a TSH-m. Az endokrinológusom szerint csak a várandósság 8. hetében kell vizsgálni a TSH szintjét, és akkor sem feltétlenül kell emelni az adagot. Ő így járt el az előző terhességemnél is, bár nem biztos, hogy a missed ab-nak a pajzsmirigyproblémához volt köze.
Jelenleg a Letrox mellett Duphaston-t szedek, az esetleges sárgatest hormon hiányának kiküszöbölésére. Felhívtam az endokrinológust, hogy biztos, hogy nem kell emelni a Letrox-ot, mivel folyamatosan fáradt vagyok és ráz a hideg, mindig fázom. Továbbra is azt mondta, hogy a 8. héten kell nézni a TSH-t.
A kérdésem az lenne Önhöz, hogy jól jár-e el az endokrinológus? Illetve, ha jó a TSH értéke akkor nem kell emelni a gyógyszeradagot? Nagyon féltem a babát, kérem segítsen! Köszönöm válaszát!

Válasz

Kedves Nikoletta!
Nem tett rosszat az endokrinológus. De bármelyik magánlaborban meg tudja soron kívül nézetni a TSH-t 1 nap alatt, ezen nem múljon!

Koppány Viktória dr.

Kérdés

Jó napot kívánok. Azt szeretném kérdezni hogy érték 90,2 nmol/L (75-500) D vitámin? , azt jó van? Nem alacsony az értéke?

Válasz

Kedves Ivanna!

Még referencia értéken belül mozog a D-vitamin szintje, de nem árt ha szedi a vitamint.

Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

2010.08.27-ei vérvételi eredmény miatt utalt be a háziorvosom endrokrinológushoz, mivel nem tetszettek neki az eredmények.
Eredmények:
Rapid TSH 5,74 uIU/ml referencia tartománya: 0,4-4,0
Szabad T4 0,71 ng/dl referencia tartománya: 0,89- 1,76
Szabad T3 4,3 pg/ml referencia tartománya: 1,5-4,1.
ATPO 77,00 IU/ml referencia tartománya: 0,0-34,0

Ezen is látszik hogy TSH és T3, ATPO a referencia tartomány felett volt,míg a T4 pedig alatta. Elmentem az endrokrinológushoz és ezt írta véleménynek: Szubklinikus hypothyreosis melynek hátterében nagy valószínűséggel chr. autoimun tyreoiditis áll.
Nyaki ultrahangon is voltam 2010.09.10-én melynek eredmény: Pajzsmirigy normál nagyságú, jobb lebeny : 6 köbcm bal lebeny 4 köbcm, a szerkezet homogén , benne sem körülírt sem diffuz eltérés nem látható.


Azóta a Letrox gyógyszert szedem. Életkorom: 24.
Kezdetben 25 mikrog és 50 mikrog felváltva.
Majd 50 mikrog és 75 mikrog.
Aztán két napon 50 mikrog és a töbi öt napon 75 mikrog
Aztán minden nap 75 mikrog.
Az utolsó vérvétel 2015.10.06-ai eredmények:
TSH 3,76
T4 1,27
T3 3,2
Ez alapján 2015.11.20-án emeltünk naponta felváltva 75 mikrog és 100 mikrog.

Az lenne az első kérdésem, hogy nekem pajzsmirigy alulműködésem vagy túlműködésem van a 2010-ei vizsgálat alapján (Szubklinikus hypothyreosis) valamint az vérvételi eredményt is figyelembe véve?

Második kérdésem, hogy akkor ez a gyógyszerbeállítás jó és az értékek is megfelelőek-e?

Válasz

Igen, alulműködés.
Igen, emelni kellett a hormonadagot, az endokrinológus jól csinálta!

Koppány Viktória dr.

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr/Nő
Szapora,nehézlégzéses tünetekkel küzdök.Napi 2-3 alkalommal tör rám,ilyenkor a frontin mulasztja el.Ezek a roham szerű dolgok teljesen spontán jönnek,de éjszaka,és a kora reggeli órákban soha!Sajnos rossz minőségű,sodrott cigarettát szívok,napi 50-60 szál körül.Napi 4-5 órát alszok 3 éve szinte folyamatosan.Vizsgáltak már az összes létező osztályon,minden leletem negatív volt!A WMA (die) értékem volt 30 helyett 49,9 Tüdőgondozóba nagyon jók lettek az eredményeim,pánikzavart akartak a pszichiátrián rám erőltetni,szorongással,de egyáltalán nem szorongok,és nem pánikolok semmitől,még fóbiáim sincsenek.Olvastam egy tanulmányban hogy a sodrott cigarettával akát 10-szer annyi nikotin is kerülhet a szervezetbe,mint a bolti cigaretta által.A nikotin túladagolásnak meg vezető tünete a szapora nehézlégzés.Tovább súlyosbítja a helyzetet,hogy nem szabadban,hanem többnyire zárt,rosszul szellőző helyen pöfékelek.Azt vettem észre ha bolti cigit szívok néha sokkal inkább elmaradnak ezek a szapora nehézlégzések.Előtte,mármint a tünetek előtt jobb minőségű,és kevesebb cigarettát szívtam.Ön mennyire lát benne esélyt hogy panaszaimat kizárólag a túlzott nikotin,illetve ezzel együtt a túlzott CO belélegzés váltja ki?Az is elképzelhető ha harmadára csökkenteném a dohányzást,tehát max napi 20 szálra,és bolti cigit szívnák,panaszaim elmúlnának?Már csak azért is kérdem ,mert a szapora légzésen,és az időszakos enyhe remegésen,fokozott vizelet kiválasztáson kívül semmi más tünete nincsen,és azt sem érzem egyáltalán hogy szoronganék,kifejezetten társasági,beszédes ember vagyok,32 éves.(10 éve dohányzok) Tisztelettel várom válaszát! András

Válasz

Kedves András!

Okozhatja a túlzott dohányzása nehéz légzéses panaszát,de az adagját nem csak harmadára kellene csökkenteni.
Nem árt felkeresni egy tüdőgyógyászt illetve egy belgyógyász szakembert a WMA ürítése és a szapora szívverés miatt.

Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Tisztelt Doktor,Doktornő!

Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy nekem pajzsmirigy túlműködésem volt, Basedow korral együtt, mely során műtétre is sor került 2001. évben. Jelenleg alulműködésre szedek Letrox 75 gyógyszert, napi 1 szemet, de a szemtüneteim teljes mértékben nem múltak el. Van-e még valamilyen lehetőségem ennek orvoslására. Azt is hallottam, hogy szteroid injekcióval ez megoldható, viszont a szakrendelésünkön azt mondták, hogy már nincs mit tenni, mivel a hegesedés megtörtént.

Köszönettel: Judit

Válasz

Kedves Betegünk!

A Basedow kórhoz kapcsolódó szemtünetek teljesen sokszor nem múlnak el. A szteroid kezelés segítség lehet. Egyéb lehetőségek is vannak. Ezeket beszélje meg egy szemész szakorvossal!

Üdvözlettel és jobbulást kívánva: Békési dr.

Munkatársaink
Hírek
Kánikula IR-rel- ezekre figyeljen!

Kánikula IR-rel- ezekre figyeljen!


további részletek »
Zsírolvasztó gyógynövények- ezek segíthetik a fogyást

Zsírolvasztó gyógynövények- ezek segíthetik a fogyást


további részletek »

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Copyright 2012 © Prima Medica Egészségközpontok. Minden jog fenntartva

Desigbed by www.free-dimension.hu • Developed by www.sulczr.hu

Az oldalon feltüntetett árak az ÁFÁ-t tartalmazzák!