Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktornő! Tisztelt Doktor Úr!Másodvéleményt szeretnék kérni. 28 éves nő vagyok, három éven keresztül szedtem fogamzásgátlót, 2015. júniusában hangulatingadozás és fáradékonyság miatt orvosi javaslatra abbahagytam, azóta menszeszem teljesen leállt. Kivizsgálásom során laborban alacsonyabb progeszteron (0,36 ng/ml) emelkedett antiTPO 843,7 U/ml), emelkedett Thyreoglobulin AAT (32,60 IU/ml)szerepel, TSH, FT4, FT3 normális tartományban, pajzsmirigy UH-n enyhe inhomogenitást láttak, egyébként a többi leleten (hasi UH, cukor terhelés, inzulin terhelés, mellékvesekéreg terhelés) minden negatív.

Jelenleg Norculot teszt elvégzését és a rendszeres mezesz biztosításához OAC therápiát javasoltak.

Tisztelettel szeretnék érdeklődni, hogy a pajzsmirigy eltérésére semmilyen terápiát nem kaphatok? Lesz ennek hosszútávon valamilyen hatása? Sajnos igen túlsúlyos vagyok, több éves rendszeres heti háromszori testmozgás és fogyókúra mellett is, a Norculot illetve az OAC terápia mellett lesz esélyem a fogyásra?Előre is köszönöm válaszát.Tisztelettel: Csilla
Kedves Csilla!Mindenképpen keressen fel endokrinológust, mivel a pajzsmirigy problémáját kezelni kell a leletei és panasza alapján.

Központunkban Tar Attila Főorvos Úrat, Koppány Viktória drnőt tudom javasolni.Üdvözlettel:Nagy Anett
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!23 éves nő vagyok. A férjemmel gyereket szeretnénk. Már fél éve sikertelenül próbálkozunk. Az utóbbi 2-3 hónapban azt vettem észre magamon, hogy többször megszédülök, hányinger érzetem van, mint aki terhes.

Ez milyen hormonzavarra utal? Pajzsmirigy? Prolaktin? Vagy utalhat a sárgatest hormon elégtelenségre is?Válaszát előre is köszönöm!TisztelettelAnita
Kedves Anita!A felsoroltak közül igen lehetséges bármelyik probléma.

Javaslom, hogy menjen el egy vérvételre. Szükséges lehet egy tsh,t,3,t4, a-tpo, prolaktin, progszteron,ösztradiol, fsh, lh vizsgálatára, illetve egy vérkép és vas kontrollra.
Jó napot kívánok. Szeretnék kérdezni hogy jó a hormonokat. 6 menstruációs nap -

LH 11,02 U/L

follikuláris fázis : 2,12 - 10,89 U/l

FSH 8,85 U/L

follikuláris fázis : 3,85-8,78 U/LÖsztradiol 109,2 pmol/L

follikuláris fázis : 99,1 - 447,9 pmol/l

TSH 1,400 mIU/L 0,400 - 4,000

Tesztoszteron 1,7 nmol/L 0,4 - 2,6

Elég hosszú a ciklusom 35 nap. És baba szeretnénk a férjemmel.Az előző holnapban az ovuláció után következők voltak:

glükóz 0 - 4,6_ glükóz 120 - 5,3.

inzulin 0- 5,2_ inzulin 120- 29,2

HOMA-ir 1,1. éhgyomri vércukor -5,5.

prolaktin-377,2

progeszteron -35 (luteális fázis 16,40-59,02)

D vitamin - 90,2 nmol/L (75-500)

Köszönöm szépen

Kedves Ivana!

Jók a leletek, a progeszteron érték alapján volt peteérés is. A terhességnek a küldött leletek alapján nem látom akadályát.Abbahagyhatja a Merckformin XR 500 mg szedését, de a diétát NEM! Azt szigorúan tartani kell továbbra is, hogy a jó leletek meg is maradjanak!

A tesztoszteron normális, ha megtörtént a peteérés ( ovulato), akkor elég a diéta.

Az L-thyroxint folytatni kell napi 1 tbl.-t, és ezentúl havi 2 nap ( csak akkor) 2 tbl. legyen az adag ezentúl ( hogy a TSH 2.0 alá menjen).Dr.Koppány ViktóriaAzt szeretném megtudni,hogy februárban egy vérvétel alkalmából kiderült az ,hogy megemelkedett a tsh-értékem(4.8) volt. elöször eltirokszint kaptam,majd a mai napig szedem a syntroxine-t hol fogyok hol hizok mikor joformám nem is eszek.
Kedves Ildikó!Panaszai alapján lehetséges hogy nem jól van beállítva a gyógyszere.Kérem keresse fel kezelőorvosát.Üdvözlettel:Nagy Anett
Tisztelt Endokrinközpont!Időnként belső remegést érzek, és ez étkezés után 1-2 órával is és éhgyomorra is előfordul. Többen javasolták az inzulinrezisztencia vizsgálatot.

Itt vannak az értékeim:

0' glükóz: 4,9 mmol/L

0' inzulin: 5,2 mIU/L60' glükóz: 5,7 mmol/L

60' inzulin: 44,6 mIU/L120' glükóz: 4,0 mmol/L

120' inzulin: 27,2 mIU/LHOMA-IR: 1,1

Az a kérdésem, hogy ezek az értékek jók-e, vagy-e további teendőm, illetve mi okozhatja a remegést.Köszönöm válaszát előre is.

Kedves Krisztina!

A leletek alapján a cukorterhelèsre adott inzulinválasza fokozott, ezért lehe bizony a remegés oka!

Mindenképp javasolom a napi 160 gramm szénhidrát tartalmú diétát!Dr.Koppány Viktória
Tisztelt Doktornő/ Doktor úr!

Tavaly novemberben kivették a pajzsmirigyem jobb lebenyét, volt benne egy göb, amiről végül is kiderült, hogy jóindulatú. A műtét után híztam kb. 5 kilót, amit nem tudok leadni, bárhogyan is kínlódok. ( Nem eszem "két pofára" az édességet, és a kenyeret, a zsíros ennivalókat alapból nem szeretem.) A súlytöbblettől (is) fájnak a térdeim. Mivel a 174 centimhez immár 88 kg társul, a megszokott 80-83 helyett. 43 évesen úgy gondolom, hogy ez nem normális. Ráadásul, mióta megműtöttek, kialakult egy magas-vérnyomás betegség nálam. Előtte bármikor 110/70, 120/80-s értéket mért a háziorvosom, manapság nem ritka a 130-140-es szisztolés érték sem. A koleszterinemre szintén gyógyszert kell szednem, 15 mg Rosuvastatint. Szeptemberben voltam pajzsmirigy kontrollon, de csak sTSH-t meg koleszterineket néztek, fT3-t, fT4-t nem. A következő laborértékeim voltak:

sTSH: 3,640 mU/L

Triglicerid: 4,5 mmol/L

Koleszterin: 3,8 mmol/L

HDL-C: 0,7 mmol/L

non-HDL: 3,1 mmol/L

LDL-C direkt: 1,9 mmol/L

Syncumart is szednem kell, mert 12 éve volt egy mélyvénás trombózisom, és Leiden-heterozigóta vagyok.

Hogyan tudnék lefogyni? Miért magas a vérnyomásom?

Előre is köszönöm a választ.

Kedves Mária!

A panaszok kapcsán a véleményem, hogy a túlsúly okozhatja a magas vérnyomást. A TSH normális, pajzsmirigy alulműködés nem áll fenn.

Vércukorterhelést végeznék, 0-120 perce vércukor és inzulin szintekkel. Rossz eredmény esetén ha szükséges, a diéta mellett gyógyszeres kezelés kezdhető, mely segít megszüntetni a panaszokat.

Várom, ha gondolja.Dr.Koppány Viktória
Tisztelt Doktornő/úr!

A 15 éves kislányom GBM-ban szenved. Vannak olyan kutatások, amik szerint a cukor megvonása a rákos sejtektől akadályozza a betegség terjedését. A kísérletben használt szer a Metformin. A véleményét szeretném kikérni arról, hogy a Metformin biztonságosan használható-e esetünkben és milyen dózisban?Tisztelettel:Éva

Kedves Éva!Köszönjük, hogy bizalommal fordult Központunkhoz.

Sajnos pontos véleményt szakorvosaink csak egy személyes konzultáció alkalmával tudnak mondani, amikor is egyben látják a már elkészült leleteket, lehetőség van a fizikai állapot felmérésére illetve kérdéseiket feltehetik és átbeszélhetik.

Kérdésére kórelőzmény nélkül sajnos nem tudnak válaszolni.Üdvözlettel:Nagy Anett
Tisztelt Doktor Úr / Doktornő,Elnézést, hogy emailben zavarom, de annyira el vagyok keseredve, hogy már nem tudom, kihez és hogyan forduljak. 37 éves nő vagyok, közérzetem, erőnlétem jó volna, ha nem gyötörnének 4-5 éve (számomra) érthetetlen panaszok, melyek most már alig elviselhető fájdalommal járnak.

Panaszom lényege: bármit eszem, alatta és utána órákon át iszonyú puffadás, fájdalmas szélgörcsök gyötörnek, és amíg ki nem jön a sok szél, addig nagyon, nagyon fáj a hasam: előbb a köldöknél fáj körbe-körbe szurkálva, majd lejjebb vonul a fájdalom, és közben végig jönnek a szelek, bár nagyon nehezen. Minden megvonásos diétát kipróbáltam, és azt tapasztaltam: nem számít, hogy mit eszem, csak maga az emésztés már nálam ilyen gyötrelemmel fáj. Semmi kapcsolat nincs az étel fajtájával: éveken át vegán voltam (semmi húst és tejterméket sem ettem), akkor is csinálta. Pár hónapja visszatértem a vegyes étrendre, húst is eszem, de ettől sincs változás. Kihagytam hónapokra a gabonát, ettől sincs… kihagytam a gyümölcsöt, hátha az okozza, de ugyanúgy maradt a panasz. Már nem tudom, mit tegyek, szinte alig merek enni.Székletem teljesen normális, sosincs hasmenés. Napi egy széklet jellemző. Ami furcsa: a széklet utáni első étkezés jár a legnagyobb fájdalommal, majd utána a többi étkezésnél egyre enyhébbek a tünetek, egészen a következő székelésig. Mintha az, hogy a széklet "bennem van", adna egy kis védelmet, és mintha utána "kiszolgáltatottabb" lenne a hasam...A háziorvos elküldött vérvételre, minden negatív. Vizeleten minden negatív. Ultrahangon is pár napja voltam, ott se találtak semmit: mondták, hogy nincs epekő, minden ép. A beleket nem tudták megvizsgálni, mert hiába nem ettem semmi puffasztót előtte, és tartottam be az ultrahang előtti 8 órás "böjtöt", azt mondták, vizsgálhatatlanok a beleim, mert tele vannak gázokkal. Dehát pont ez a panaszom… nekem sajnos nem kell puffasztót enni ahhoz, hogy iszonyú szélgörcsök gyötörjenek, évek óta nem is mernék ilyet enni.Szeretném megkérdezni, mit tehetek még, kihez forduljak, mit szedjek? Próbálkoztam recept nélküli gyógyszerekkel (Duspatalin, Dipankrin, Mezym Forte), de az utóbbi kettőtől csak egyre fokozódtak a fájdalmaim, görcseim az oldalamban, úgyhogy abba kellett hagyjam.Segítségét előre is köszönve, tisztelettel:B. Boglárka
Kedves Boglárka!Ön nyilván minden fontos dolgot elmondott a panaszáról, amit tudott. Ezzel együtt, nem vagyok híve a telefonon, vagy e-mail-en keresztül történő gyógyításnak. Néha olyan apróságoknak is szerepe lehet, amit csak a személyes találkozás, az összes meglévő lelet alapos átnézése, a beteg pontos kikérdezése, vizsgálata során tapasztal meg az ember.

Általánosságban csak annyit tudok mondani, hogy ilyen panaszok esetén gasztroenterológushoz kell fordulni. Gyomor tükrözés, vékonybél biopszia, vastagbél tükrözés, egyes speciális laboratóriumi vizsgálatok vihetnek előre. Ha ez mind megtörtént, és semmi eltérést nem találtak, akkor pedig más úton elindulva kell próbálni a kérdésekre választ kapni. Ez pedig végképp nem megy így e-mail-en keresztül.Üdvözlettel: Dr Kapocsi Judit
Tisztelt Válaszoló!

Pajzsmirigy alulműködésemre (Hashimoto betegségem Van) synthroxine 50mg-ot szedek. Használhatok -e helyettesítő gyógyszert? A helyettesítők (kB 4 félét ajánlottak) mind sokkal olcsóbbak.

Köszönöm előre is válaszukat!
Kedves Viktória!Természetesen lehet más nevű gyógyszert használni, amelynek ugyanaz az összetevője mint az Ön által szedett gyógyszernek, de előtte mindenképp keresse fel kezelőorvosát, akivel egyeztetni tud.Üdvözlettel:Nagy Anett
Tisztelt Endokrin központ!

Abban szeretném kikérni a véleményüket,hogy Önök szerint okozhatott-e rosszabbodást a pajzsmirigyemben az,hogy abba hagytam a mikroadenomámra szedett gyógyszert?

Úgy tudom,hogy az agyalapi mirigy irányítja a pajzsmirigy működését is (?)

Először az derült ki,hogy prolaktint termelő mikroadenomám van,erre elkezdtem szedni a Bromoprictin nevezetű gyógyszert,de ,amikor ennek hatására eltűnt a mikroadenomám,az orvosom javaslatára abbahagytam a gyógyszert,majd csak ezután derült ki,hogy pm. alul működésem van... és most,hogy 4 hónapja nem szedem a Bromoprictint, a hajam jobban hullik,illetve eddig is hullott,de most nem is akar kinőni az,ami már kihullott,ezen kívül pedig fájnak a kezeim,remegnek és egyre fáradékonyabb,álmosabb vagyok,néha már alig tudok koncentrálni. Lehet ez a rosszabbodás annak az oka,hogy a Bromoprictin szedésével,illetve abbahagyásával meg lett "kavarva/bolygatva" a pajzsmirigyem is?Megtisztelő válaszukat előre is nagyon köszönöm és várom!Üdvözlettel:

Emese
Kedves Emese!Panaszait okozhatja a pajzsmirigy gyulladás fokozódása.Keressen fel egy endokrinológus szakorvost.

Hírek

Pajzsmirigy gyógyszer szed? Ezekre figyeljen!

Pajzsmirigy gyógyszer szed? Ezekre figyeljen!

A pajzsmirigyzavarok terápiájában igen fontos szerepe van a gyógyszeres kezelésnek, melyet sokaknak életük végéig alkalmazniuk kell. Dr. Skurdenka Beatrix, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa felhívja a figyelmet pár tényezőre, melyekre ügyelniük kell a tablettát szedő betegeknek.

További részletek
IR-rel kezelnek, mégsem javulnak a tüneteim-miért?

IR-rel kezelnek, mégsem javulnak a tüneteim-miért?

Az inzulinrezisztencia tünetei gyakran igen zavarók, hiszen az egész megjelenésre hatással vannak. Ugyanis a túlsúlyt, a gyulladt pattanásokat, az arcon megjelenő szőrszálakat nem, vagy csak nagyon körülményesen lehet eltüntetni. A terápia azonban a panaszok csökkenését, megszűnését ígéri. De mi van akkor, ha a várt eredmény elmarad? Dr. Borús Hajnal, a Budai Endokrinközpont diabetológusa erre ad választ.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA