Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktor,Doktornő!



Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy nekem pajzsmirigy túlműködésem volt, Basedow korral együtt, mely során műtétre is sor került 2001. évben. Jelenleg alulműködésre szedek Letrox 75 gyógyszert, napi 1 szemet, de a szemtüneteim teljes mértékben nem múltak el. Van-e még valamilyen lehetőségem ennek orvoslására. Azt is hallottam, hogy szteroid injekcióval ez megoldható, viszont a szakrendelésünkön azt mondták, hogy már nincs mit tenni, mivel a hegesedés megtörtént.



Köszönettel: Judit
Kedves Betegünk!



A Basedow kórhoz kapcsolódó szemtünetek teljesen sokszor nem múlnak el. A szteroid kezelés segítség lehet. Egyéb lehetőségek is vannak. Ezeket beszélje meg egy szemész szakorvossal!



Üdvözlettel és jobbulást kívánva: Békési dr.
Tisztelt Doktornő/Úr!

57 éves nő vagyok.Fülzúgás miatt nyaki ultrahangvizsgálaton voltam, a leletem a következő:

"Pajzsmirigy mk. lebenye norm. nagyságú, diffusan finoman inhomogén, echogenitása megtartott. Jobb lebeny alsó harmadában egy 3 cm-es, finoman inhomogén szerkezetű, a mirigyállománynál alig valamivel echodúsabb göb van. Bal oldalt a felső harmadban egy 1 cm-es, valamint egy 0,5 cm-es, míg az alsó harmadban egy 2 cm-es, az ellenoldalival azonos echogenitású göbök vannak. Az isthmus nem szélesebb, körülírt echoeltérést nem mutat.

Kóros lgl. a nyak egyik oldalán sem igazolódott. Mik.o. submandibularis nyálmirigy echoeltérés nélkül."

Pajzsmirigy alulműködésre napi 100 mikrogramm Letroxot szedek, a legfrissebb vérképemen a TSH 3,820 uIU/ml. Göbök szabad szemmel nem láthatók, nyelési panaszaim nincsenek.

Mióta megkaptam az ultrahangvizsgálat eredményét, szinte pánikba estem, már a legeslegrosszabbra gondoltam, teljesen kétségbeestem.

Bejelentkeztem belgyógyászhoz, aki beutalót tud adni további pajzsmirigyvizsgálatokra, de kérem legyen kedvesek válaszolni, ezek az eredmények utalhatnak pajzsmirigyrákra?

Aggódva várom válaszát, köszönettel: Ilona
Nem, de szcintigráfia kell és ha az hideg göböt mutat, akkor tűszúrásos mintavétel is javasolt.





Koppány Viktória dr.
Tisztelt Doktor úr vagy Doktornő!

Jelenleg 11.hetes terhes vagyok ismert pajzsmirigy alulműködéssel.Jelenleg 100mg letroxot szedek es 1-2 kozott volt a Tsh.A controll most 3,6.ez sok lehet baja a kisbabámnak?Emelni kell a gyógyszeren?anti Tpo 169 es antu Tg: 59 volt.köszönöm szépen
Kedves Renáta!



Az eredmény nem jó a gyógyszer szedése mellett.Mindenképpen keresse fel endokrinológusát.



Jo napot kivanok!korulbelul egy eve kezdodhetett ez az egesz nalam kicsi korom ota nem voltam kepes egy dekat se hizni van egy kislanyom a terhessegem elott 42 kilo voltam 75kiloval mentem szulni ket honap mulva ismet 45 kilo voltam evekig nem tortent semmi tartottam a sulyom aztan hirtelen ket honap alatt 45rol 55 kilora hiztam eszre vettem magamon hogy nem birom annyira a terhelest munkahelyen sem illetve a haztartasbeli munka soran sem mint elotte aztan eltelt fel ev plusz 5 kilot hiztam.tudni kell policystas vesebetegsegem van orokoltem igy evente vervizsgalatot kell nalam csinalni na egy ilyen vervizsgalaton derult ki hogy a tsH eredmenyem 9.7 a haziorvos vesegondozo nem csinalt semmit mondva hogy ezzel nem kell csinalni semmit mert meg fiatal vagyok helyre all magatol.mara eljutottam addig hogy jelenleg 65 jilo vagyok igy mar egy ev alatt 20kilo ram rakodott.a hasamon nagyon feltuno sokan azt gondoljak terhes vagyok estenkent ha lefekszem hirtelen elfog a szedules es iszonyatosan beindul a szivem 5-10 perc kell mire elerem azt a szintet hogy nem a fulemben hallom a szivem dobogasat.csaladtagoknak feltunt hogy mintha a torkom es a szemem alatt kicsit meg lenne dagadva es hozza teszem mar ugy erzem hogy a csontjaim az izuleteim nem birjak el a sajat sulyom nagyon zavaro e mellett a feledekenysegem,az allando "krakogasom mielott meg tudnek szolalni,es az hogy barhol barmikor el tudnek aludni a faradtsagtol.na ezek utan ismet felkerestem a haziorvost aki szinte hallani sem akart a problemamrol kezembe adott egy pajzsmirigy ultrahangos beutalot menjek ide de ezzel akkor se kell semmit csinalni...vervizsgalat csak augusztusban lenne esedekes kozolte haziorvosom hogy esetleg meg annyi hogy ha mar ennyire aggodok hogy augusztus helyett majd februarban keressem fel aztan csinal egy vervizsgalatot...a kerdesem a kovetkezo ez esetben mit tudna javasolni mit tegyek mar azon a szinten vagyok hogy teljesen osszeomlok a tunetek miatt.hozzateszem en most vagyok 23 eves ismerosom 18 az o erteke 5.4es volt es o kapott gyogyszert en nem mondvan tul fiatal vagyok .valaszat elore is koszonom tovabbi szep napot!
Kedves Kriszti!



Panaszai és emelkedett TSH értéke alapján biztosan van pajzsmirigy betegsége.

Minél hamarabb keressen fel egy endokrinológus szakembert.Központunkban Dr.Koppány Viktória drnőt tudom javasolni,kedden és csütörtökön 14-20 óráig rendel,és minden 2. hétfőn délután 16 órától 20 óráig.

Kérem amennyiben be szeretne jelentkezni adja meg elérhetőségét a könnyebb egyeztetés miatt.



Üdvözlettel:Nagy Anett
Tisztelt Doktornő!



A tanácsát szeretném kérni. Külföldön élek, PCOS-m van (petefészek ciszták, pattanásos bőr, 173cm/ 63 kg és 30 éves vagyok) és babát szeretnénk. A hormonszintjeim a következőek (ciklusom 4. napján vettek tőlem vért)

Prolactin 15.11 ng/ml

Progesteron 0.74 ng/ml

Östradiol 70.32 pg/ml

FSH 6.35 mIU/ml

hLH basal 16.73 mIU/ml

Androstendion 4.31 ng/ml

Testosteron 0.74 ng/ml

DHEA-s 6.810

Sex.Horm.b.-Glob 79.72 nmol/l

TSH 2.524



A leírtak alapján az itteni orvosom szteroidot (Prednisolon - 5mg/ nap) és a pajzsmirigyemre Thyrex-et (50 mikrogramm T4/nap) írt fel nekem. Olvasgattam a témában több fórumot is, de nem nagyon látok olyat, aki erre a betegségre szteroidot kapott volna. Ön hogy látja a kérdést? Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Tisztelettel: Andrea
Kedves Andrea!

Van értelme, orvosilag magyarázható indoka a a steroid kezelésnek az Ön által leírt leletek esetében, de én nem vagyok a híve.

Nálunk inkább az inzulin rezisztencia kezelését részesítjük előnyben metforminnal és diétával. Hatékony kezelés az is.



Koppány Viktória dr.
Kedves Doktornő/Úr!



Tavasszal állapították meg, hogy PCOS IR-em van, ekkor voltam 110 kg, jelenleg vagyok 100. Jó ideje stagnál a súlyom, merckformin xr retardot 500 mg szedek 2x1-et. Szeretnék babát, de az orvosomhoz félévente egyszer ha bejutok :( Olvastam a laporoszkópiás műtétről, és hogy sikeres. Ki dönti el, hogy legyen e műtét? Kérhetem én is, ha meg akarom gyorsítani a folyamatot. Nincs pénzem magánorvosra, így muszáj várnom több hónapot. Mit javasol, milyen lehetőség van a műtéten kívül, az én dokim csak a túlsuly leadását célozta meg, én kevesellem az 500 mg kiszerelést, minden fórumon azt olvasom, hogy 750 mg-os adagot szednek. Válaszát előre is köszönöm.
Kedves Krisztina!

A laparoszkópos műtétet nőgyógyász végzi.

Ha a Merckformin XR 500 mg szedés és diéta (!) mellett megállt a fogyás, fel lehet emelni a reggeli adagot 1000 mg-ra.



Koppány Viktória dr.
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!



Hashimoto betegségget állapítottak meg kb. 5 évvel ezelőtt. Letroxot szedek. A TSH értékeim az utóbbi hónapokban 1,1, 1,4 1,75 voltak. Az ATPO érték >1300. Volt már több sikertelen lombik kezelésem is. Okozhat ez beágyzódási problémát? Lehet ezt valami módon kezelni/csökkenteni?



Köszönöm szépen a segítségét!



Üdvözlettel:



Tündi
Kedves Tündi!

A TSH szintek jók. Anti TPO csökkentésére szelént javasolok napi 100 ug-t ( nem kell hozzá recept, gyógyszertárban kapható), de önmagában a magas anti TPO nem feltétlenül okoz beágyazódási problémát. Más irányú kivizsgálás is javasolt ( pl. nincs-e a háttérben véralvadási zavar- orvosi szaknyelven szólva thrombophylia? Nem lehet, hogy a progeszteron szint volt alacsony?).

Várom, ha gondolja.

Koppány Viktória dr



Tisztelt Szakorvos!

Kérem válaszát, hogy eredményeim alapján cukorbetegség, vagy inzilin rezisztencia lehetséges-e, ha igen mi a teendőm.

Glukóz terhelés: 0 perc:4.46, 60 perc:3.83

120 perc:3.2, 180 perc:4.1, 240 perc:3.2 mmol/l

Insulin 0: 14.2, 60 perc:274, 120 perc:71.5, 180 perc:51.6, 240 perc:7.6.pmol/l Továbbá:más vérvétel Gliadin IgA13.7 U/ml Szöveti transglut IgA/G 3.6 U/ml

Szöveti transglut IgA: negatív

Szöveti transglut IgG: negatív

Válaszát köszönöm.
Kedves Tündi! Cukorbetegség nincs, inzulin rezisztencia megállapítható. Diétát és gyógyszeres kezelést javasolok. Várom, ha gondolja.

Koppány Viktória dr
Tisztelt DR.!! kulfoldon elek es elmentem orvoshoz mivel tinedzser korom ota kuzdok olyan tunetekkel amik a hormon zavarra utlnak(szorosodoes, hizasra valo hajlam,rendszertelen menstruacio).elkuldtek vervetelre ami nem mutatott ki semmit. de viszontcsinaltak hasi ultrahangot es ott kiderult hogy pcos em van es miomak a mehembe. De ennek ellenere nem akar a hazi orvos sem nogyogyaszhoz sem endokrinologushoz beutalni hanem csak annyir mond hogy fogyakle.pedig en ugy tudom hogy erre van gyogyszeres kezeles.szeretnem a segitseguket kerni hogy mit gondolnak errol. ja es nem csinalt nekem vercukor szint merest sem. en szeretnem ha kapnak erre megfelelo kezelest ami nem csak abbol all hogy foggyak le.
Kedves Kati!



Központunkban Dr.Koppány Viktória doktornő foglalkozik PCO-szindrómával és inzulin rezisztenciával, mellette pedig endokrinológus.Keddi,csütörtöki napokon rendel 2 órától este 8 óráig, illetve minden 2.hétfőn 4 órától 8 óráig.

Kérem amennyiben szeretne bejelentkezni adja meg telefonos elérhetőségét a könnyebb egyeztetés végett.



Üdvözlettel:Nagy Anett
Tisztelt doktor nő/úr

éhgyomri glucos 5,7

60 perces 11,9

120perces 7,5

inzulin 11,6

60perces inzulin168,3

120perces inzulin59,7

homaindex2,94

EZ lett a mai eredményem,tanácsot szeretnék kérni,hogy mennyire utalnak ezek inzulinrezintenciára,és ha orvosi ellátást igényel ,kihez fordulhatok debrecenbe,mert ezt a vizsgálatota magam megnyugtatásárakészitettem.

Kedves Anna!

Magasak az inzulin szintek, mindenképp kezelni kellene gyógyszerrel és diétával.

Várom, ha gondolja.

Koppány Viktória dr

Hírek

Jelek, hogy szülés utáni pajzsmirigy probléma áll fenn

Jelek, hogy szülés utáni pajzsmirigy probléma áll fenn

Szülés után a hatalmas hormonális változások miatt furcsa tüneteket tapasztalhatnak a kismamák. Olykor azonban előfordulhat, hogy postpartum thyreoditis okozza a kellemetlen panaszokat. Dr. Békési Gábor PHD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája azokat a jeleket ismereti, melyek fennállása esetén érdemes a hormonzavarra gyanakodni.

További részletek
Agyalapi mirigy- a hormonrendszer karmestere

Agyalapi mirigy- a hormonrendszer karmestere

Az agyalapi mirigy a legfontosabb belső elválasztású mirigyünk, mely bár igen apró méretű, mégis jelentős szerepet játszik a hormonális folyamatok működésében. Dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa az agyalapi mirigy funkcióját és betegségeit ismerteti.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA