Budapest, II. ker., Lövőház u. 1-5., I Budapest, I. ker., Ostrom u. 16., I E-mail: info@endokrinkozpont.hu, Skype: endokrinkozpont

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónkat

Kérdés

Tisztelt Doktornő/Úr!

21 hetes kismama vagyok, már a terhességem előtt diagnosztizálták az inzulinrezisztenciát nálam. Diétával és Inofolic szedésével az értékeim visszaálltak a normál tartományba pár hónap alatt és 13 kg-ot fogytam, így azóta nem voltam szakrendelésen sem, az Inofolic szedését 16 hetesen abbahagytam. A terhességemmel eddig minden rendben volt, de a legutóbbi ultrahangon kiderült, hogy a magzat méretei elmaradnak az átlagtól. A kérdésem az lenne, hogy okozhatja-e az inzulinrezisztencia a magzat fejlődésének lassulását?

Köszönettel:
Picur

Válasz

Kedves Picur!
Nem gondolom, hogy emiatt lenne. Vércukorterhelést fognak végezni Önnél a terhesség során- legkésőbb a 24. jéten, akkor kiderül, hogy van-e terhességi cukorbetegsége!

Koppány Viktória dr.

Kérdés

Tisztelt Szakértő!
32 eves nő vagyok. Erdeklodni szeretnek,hogyy fennall-e nalam az IR gyanuja kovetkező értékek alapján.
Glukoz 0 ' 5,2 nmol/L,
Glukoz 60' 7,4 nmol/L,
Glukoz 120'5,1 nmol/L
inzulin terheles 0' 5,3,
inzulin terheles 60' 96,3,
inzulin terheles 120' 67,6

Udvozlettel;Dora

Válasz

Nem áll fenn IR.

Dr.Bibok György

Kérdés

Tisztelt Doktor Nő /Úr!

Szeretnék érdeklődni,hogy a 3 gén vizsgálat (leiden,prothrombin,mthfr c677t) eredménye ami a következő:
Leiden:1.allél:normál 2.allél:normál,genotipus:normál
Prothrombin:1allél:normál 2.allél:normál,genotipus:normál
MTHFR C677T: 1.allél:normál 2.allél:mutáns,genotipus:heterozygota

Mennyiben befolyasolja a közeljövőben elkezdett
lombik programom? Kicsit aggodom az MTHFR miatt.
Köszönöm!

Válasz

Kedves Emese!
Az MTHFR C677T heterozigóta állapot a lombik sikeres kimenetelébe nem szól bele.
De, már most el kellene kezdenie szedni a folsavat, mert a magzat fejlődéséhez nagyon fontos!!
Üdv.: Dr.Szélessy Zsuzsanna

Kérdés

Tisztelt Endokrinológus!Pajzsmirigy izotópos vizsgálaton mérsékelt pajzsmirígy megnagyobbodást diagnosztizáltak,és 24 órás vizelet gyűjtés alkalmával a WMA (die) értékem 29 normál érték helyett 51 volt.Tüneteim a szapora nehéz légzés,és fogyás.Ön szerint mi okozhatja a kellemetlen tüneteket?Milyen vizsgálatot javasol?Tüdőgyógyászaton mindent rendben találtak!Tisztelettel várom válaszát!Egy alakalommal a TSH értékem is 0,17 volt a megengedett 0,28 helyett

Válasz

Tisztelt András!

Keressen fel egy endokrinológus szakorvost, hogy bővebben ki tudják vizsgálni a pajzsmirigy funkciót.
Egy laborérték önmagában nem elegendő.Orvosaink legtöbbször TSH,T4,T3,A-TPO,A-thyreoglobulin vizsgálatot szoktak kérni, pajzsmirigy ultrahangot illetve amennyiben szükséges pajzsmirigy szcintigráfiát.
Tünetei alapján fenn állhat pajzsmirigy probléma. Inzulin rezisztenciára,diabetes mellitusra volt vizsgálva?

Kérdés

Tisztelt Doktor Nő/Úr!
Kíváncsi lennék a leleteim alapján teherbe eshetek -e ill. nem áll e fenn inzulin rezisztencia?
TSH: 3 különböző napon: 2,46mIU/L; 3,49; 3,020
glükóz terhelés: 5,2mmol/L; 60': 7,8; 120':5,4
inzulin terhelés: 5,6mIU/L; 60': 85,3; 120':12,3
HOMA IR: 1,3
Prolaktin 4 különböző napon:269,5mIU/L; 352 ;384 ;411
Várom válaszát.
Üdvözlettel: Anna

Válasz

Kedves Anna!
A közölt leletek alapján teherbeesésnek elvileg nincs akadálya.
A 60. percnél jelentkező magas inzulin szint miatt diéta ( napi 160 gramm szénhidrát) és sport javasolt!

Koppány Viktória dr.

Kérdés

Kedves Dr.Nő /Dd.Úr!
TSH:0.006
Ft3-Ft4 normál tartományban van.Letrox 125 -re vagyok beállítva.Mivel alacsony a TSH szintem próbálok csökkenteni a gyógyszer adagomon.Jelenleg 100- szedek.A 125 Letrox szedése alatt nem volt panaszom,nem fogytam egy dekát sem.Mióta csökkentettem az adagot, reggelente kissé duzzadtabb a szemem alatti szövet,illetve fájnak az izületeim.52 éves vagyok 5.hónapja nem volt vérzésem,beköszöntött a klimax.Normális ez így?
Várom megtisztelő válaszát.

Válasz

Kedves Betegünk!

Az alacsony TSH miatt indokolt a Letrox 100 mikrogrammra történő csökkentése. Ettől nem lesz duzzadtabb a szemhéja, és az ízületek sem fájnak. Más okot kell keresni. Érdemi testsúlycsökkentést a Letroxtól csak párhuzamos diéta mellett lehet várni. A klimax 52 éves korban teljesen normális jelenség.

Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Kérdés

Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr!
28 éves nő (1987.01.08.), 13 hetes várandós vagyok, a két hete készült első trimeszteri vérvétel kissé emelkedett TSH-szintet mutat /3,12/, szabad hormonok a normál tartományban (T4:1,11); T3:3,94).
Első gyermekemet (szül. pvn., 2013.11.11.) még szoptatom.
Korábban nem volt pajzsmirigy-eltérésem.
Nagyon enyhe mitr. prolapsuson kívül egyéb nincs az anamnézisemben.
Gyógyszer: várandós vitamin mellett Jodid 100mikrogram 1x1 (kb.2 hete szedem); Vitamin D3 2000-3000NE, .

Hormonpótlás javasolt-e?
Köszönöm!

Válasz

Kedves Judit!
Hormonpótlás egyelőre nem indokolt.
Szedje a Jodidot ès a vitaminokat.
Egy hónap múlva hormonkontroll javasolt.

Koppány Viktória dr.

Kérdés

Tisztelt Doktornő/Úr!
A 2014.09. 04. laborvizsgálatom eredménye TSH: 4,4, 2015.01.16-án TSH: 7,5, FT4: 11,2. Ekkor 25 ug L-Thyroxint kaptam, amit azóta is folyamatosan szedek minden reggel. A laborvizsgálat eredménye 2015. 04. 16-án TSH: 1,1, FT4:13, aTPO 10. Az esedékes kontrollvizsgálathoz ismét laborvizsgálatot kértek, és a kapott eredmény nagyon megdöbbentett, ugyanis a TSH: 21,31 a szabad T4 pedig 10.
Szeretném megkérdezni a véleményét, hogy rendszeres gyógyszerszedés mellett mi okozhatta ezt a nagymértékű TSH szint emelkedést.
Várom válaszát. Tisztelettel: Ildikó

Válasz

Kedves Betegünk!

Az L-Thyroxint reggel éhgyomorra kell bevenni a reggeli előtt legalább fél órával. A vérvétel napján a gyógyszert csak a vérvételt követően szükséges bevenni. Nem tudom, így csinálja-e. Ennek ellenére valószínű, hogy a gyógyszer adagját emelni kell. Ezt beszélje meg kezelőorvosával!

Üdvözlettel: Békési dr.

Kérdés

Tisztelt Doktor nő/úr!

Panaszaim kb. 2 hete kezdődtek . A mindig normál vérnyomásom megemelkedett, kb. 2 nap után normalizálódott. Közben voltam a háziorvosnál, sok volt a pulzusom is. Kért egy nagy labort, valamiért a pajzsmirigy túlműködésre volt enyhe gyanúja. Az eredmény: TSH 1.7 ( 2-3 éve 3.55, 3.68 volt) t4 13.1, t3 5.9. Ezek normál tartományon belül vannak.
A koleszterin magasabb, 6.6, ez már korábban is volt ilyen.
Ezek ellenére jelentkeztek ebben az időben nagy fokú idegesség, stresszes állapot, amire nem találtam magyarázatot. Néhány napja azt hittem, hogy azért kell esetenként többször wc-re mennem, mert ilyen az idegállapotom, de már 2-3 napja nyugodtnak érzem magam, de hasmenésem így is van. Nem fáj a hasam, csak érzem, hogy kutyorog és előbb-utóbb mennem kell.
Néhány hónapja érzek fáradtságot is, ha pl. délután leülök, fekszek, akkor ha időm engedi, akkor egy kis időre hagyom magam elaludni.
Néha érzem, hogy nagy levegőt kell vennem ez valahogy olyan kényszeres.
Vannak ízületi problémáim, pl. leguggolni , felállni nehézkes, ill. lépcsőzésnél is érzem a "fáradtságot". A koromat nem említettem , 39 éves vagyok.Volt térd mri-m, porcgyűrű szakadáson kìvül az ízületek kornak megfelelőek. Térd problémáim a szakadás előtt is fenn álltak.
Azt figyeltem most, ahogy közeledett a menstruációm, úgy lettem jobban.
Lehetséges, hogy mégis pajzsmirigy okozza ezeket a dolgokat? Esetleg a leírtak alapján mire gyanakodhatok?

Köszönettel Krisztina.

Válasz

Kedves Betegünk!

Az Ön által említett panaszok nagyon szerteágazódóak. Egyenként szükséges kivizsgálni őket háziorvosa segítségével. Amennyiben szervi megbetegedés kizárható, elképzelhető, hogy ideges, lelki eredetűek. Az elküldött pajzsmirigy leletek normálisak, ilyen okra nem kell gondolni.

Üdvözlettel és jobbulást kívánva: Békési dr.

Kérdés

Tisztelt Szakértó! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy szeretném megkérdezni kihez fordulhatok azzal a problémámmal, hogy a tsh értékem 37.
Köszönettel: Anna Kérésem még az lenne, hogy a választ az e-mail címemre lene kedves elküldeni.

Válasz

Tisztelt Anna!

Keressen fel egy endokrinológus szakorvost.
Intézményünkben Koppány Viktória drnőt és Békési Gábor Tanár Úrat tudom javasolni.

Üdvözlettel:Nagy Anett

Munkatársaink
Hírek
Kánikula IR-rel- ezekre figyeljen!

Kánikula IR-rel- ezekre figyeljen!

A nyár, a nagy hőség sokak számára kellemetlen tüneteket okoz, főleg akkor, ha valaki krónikus betegségben szenved. Az inzulinrezisztenciával élők - akárcsak a cukorbetegek- gyakrabban tapasztalhatnak rosszulléteket, esetleg hipoglikémiás tüneteket. Hogy miként lehet ezt elkerülni, és hogy mire ügyeljenek nyáron az IR-rel küzdők, arról dr. Borús Hajnalt, a Budai Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük.

további részletek »
Zsírolvasztó gyógynövények- ezek segíthetik a fogyást

Zsírolvasztó gyógynövények- ezek segíthetik a fogyást

Az elhízás - különösen az ún. centrális típusú- gyakran valamilyen hormonális zavarhoz társul, mely folyamatosan rombolja a szervezetet, így bármilyen betegségről is legyen szó, fontos a súlyfelesleg leadása. Dr. Bérczy Juditot, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológusát arról kérdeztük, vajon milyen gyógynövények lehetnek ebben a segítségünkre.

további részletek »

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Copyright 2012 © Prima Medica Egészségközpontok. Minden jog fenntartva

Desigbed by www.free-dimension.hu • Developed by www.sulczr.hu

Az oldalon feltüntetett árak az ÁFÁ-t tartalmazzák!