Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Szakértó! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy szeretném megkérdezni kihez fordulhatok azzal a problémámmal, hogy a tsh értékem 37.

Köszönettel: Anna Kérésem még az lenne, hogy a választ az e-mail címemre lene kedves elküldeni.
Tisztelt Anna!



Keressen fel egy endokrinológus szakorvost.

Intézményünkben Koppány Viktória drnőt és Békési Gábor Tanár Úrat tudom javasolni.



Üdvözlettel:Nagy Anett
Tisztelt Doktor úr/nő!



Nemrég voltam nőgyógyászati vizsgálaton, ahol megállapították, hogy a bal petefészkem tele van cisztákkal. Viszont az orvos azt mondta, hogy nem kell most vele foglalkoznom, majd ráér akkor, ha gyereket tervezek. Engem azonban nem hagyott nyugodni, és tovább olvasgattam. Rátaláltam az inzulin rezisztenciára.

Olvasgattam a tüneteket, és elég sok panasz rám is igaz.

A menstruációs ciklusom 20 naponta jön meg. A hajam hullik, a bőröm zsíros, az arcbőröm 26 éves korom ellenére olyan, mint egy tinédzsernek. A ciszták a petefészkembe. Anyai ágon elég gyakori volt a cukorbetegség a családban.

A kérdésem az lenne, hogy ezzel milyen orvoshoz forduljak? Menjek el egyből cukorterheléses vérvételre, vagy belgyógyászhoz, endokrinológushoz?

A válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel:

Kiss Karolina
Tisztelt Karolina!



Intézményünkben dr. Koppány Viktória, endokrinológus,belgyógyász doktornő foglalkozik ezzel a szakterülettel, illetve inzulin rezisztenciával.Kedden és csütörtökön és minden 2. hétfőn rendel.Kérem amennyiben szeretne bejelentkezni adja meg elérhetőségét a könnyebb egyeztetés végett.



Köszönettel:Nagy Anett
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

IR vizsgálatom eredménye:

Glükóz 0.perc: 4,78 mmol/l

Glükóz 60. perc: 5,42 mmol/l

Glükóz 120. perc: 4,81 mmol/l



Inzulin 0. perc: 44,3 pmol/l

Inzulin 60.perc: 388,8 pmol/l

Inzulin 120.perc: 324,6 pmol/l



Kérdésem az lenne, hogy ezek alapján inzulin rezisztens vagyok-e, és ha igen, ez milyen mértékű, illetve, egyenlőre elegendő-e a 160 gr-os szénhidrát diéta, és a rendszeres testmozgás a helyzet javítása érdekében? Volt már 3 sikertelen lombikom, oka lehet ez?

Igen, inzulinrezisztens.

Nagymèrtèkű.

Gyógyszer is kell.

Lombikba bezavarhat.

Vàrom!



Koppány Viktória dr.
Tisztelt Doktor Nő/Doktor Úr!



Segítségét szeretném kérni az alábbi hormon adatok értelmezésében. Különösen a prolaktin szintre nem találok magyarázatot, ha nem vagyok terhes. Fogamzásgátlót szedek. Köszönöm előre is:



TSH 1,960 mIU/L 0,400 - 4,000

Szabad T4 11,46 pmol/L 7,75 - 15,21

LH 3,25 U/L

follikuláris fázis : 2,12 - 10,89 U/l

ovulációs fázis : 19,18 - 103,03U/l

luteális fázis : 1,20 - 12,86 U/l

posztmenopauza : 10,87 - 58,64 U/l

FSH 7,31 U/L

follikuláris fázis : 3,85-8,78 U/L

ovulációs fázis : 4,54 - 22,51 U/L

luteális fázis : 1,79 - 5,12 U/L

posztmenopauza : 16,74 - 113,59 U/L

Prolaktin 137,6 mIU/L

Referencia nem terhes esetben: 70,8..566,5

Ösztradiol <73 pmol/L

follikuláris fázis : 99,1 - 447,9 pmol/l

ovuláció fázis : 348,7 - 1589,5 pmol/l

luteális fázis : 179,9 - 1068,3 pmol/l

posztmenopauza : <73,42 pmol/l

Progeszteron 1,1 nmol/L

follikuláris fázis : 0,98 - 4,83 nmol/l

luteális fázis : 16,40 - 59,02 nmol/l

posztmenopauza : <0,25 - 2,48 nmol/l

I. trimeszter : 15,04 - 161,35 nmol/l

II. trimeszter : 61,72 - 144,05 nmol/l

Tesztoszteron 1,4 nmol/L 0,4 - 2,6

Total 25-OH D-Vitamin 108,2 nmol/L 75,0 - 500,0
Kedves Betegünk!





Egy beteg vizsgálatánál nem hagyatkozhatunk csupán a laboratóriumi leletekre. A panaszokat, a beteg státusát, a képalkotó vizsgálatokat és a laboratóriumi leleteket együttesen kell értékelni. Ezért azt tanácsolom, hogy forduljon személyesen egy endokrinológushoz a probléma megbeszélése érdekében.



Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Tisztelt Doktor Úr/ Doktor Nő!



Az alábbi problémával fordulok Önhöz.

Az egyik vizsgálat kapcsán kiderült, hogy inzulin-rezisztes vagyok.

Az elmúlt évek során több vizsgálat is volt ezzel kapcsolatban.

I

0' :10,0

60':108,3

120':61,2

Homa index: 1,9

( nem kaptam gyógyszert, csak diéta kellett)



II.

0':7,9

60': 95,2

120': 83,6

( itt már kaptam gyógyszert Meforal 500 mg 2x1)



III.

0': 7,1

120': 76,0

Homa index: 1,5

(Gyógyszert váltottam mert nem bírta a gyomrom. Áttértem a Merckformin 500 mg 2x1)



IV.

0':6,5

120': 40,1

Homa index: 1,4



Az értékek csökkennek, de a kezelőorvosom szerint még nem jó.



Jelenleg is szedem a gyógyszer (este 2db), de sajnos az elmúlt pár hónapban szinte napi rendszerességgel hasmenésem van. Próbáltam ha abbahagyom 1 hétre történik e változás. Abban az egy hétem semmi problémám nem volt. Aztán megint elkezdtem szedni és újból jelentkeztek a tünetek szinte minden nap.

Hozzá kell tennem, hogy szedek még L-tiroxin 50mg és Norofaz gyógyszereket is. Lehetséges, hogy valamelyikkel együtt nem szedhető?

Rendszeresen sportolok, hetente 2-3 alkalommal . A diéta picit nehezebben megy a munkám miatt, de igyekszem.



Lehet az oka a hasmenésnek a gyógyszer? Va valamilyen másik gyógyszer ami esetleg ne okoz ilyen tüneteket?



Az értékeim mit mutat(hat)nak.

Milyen értéknek kellene lennie, hogy megfelelő legyen!



Válaszát előre is nagyon köszönöm.



Tisztelttel:

R. Szilvia
Kedves Szilvia!

A hasmenés miatt csökkenteni kellene a gyógyszert és készítmény váltást is javasolok.

Egyébként nagyon szép javulás látható az eredményeiben!



Koppány Viktória dr.

Kedves Doktor Úr, Nő!



Augusztusban voltam gyomortükrözésen, ahol kiderült, hogy elég sok a gyomorsavam.

A tükrözés óta fáj a torkom minden nap, olyan furcsa feszítő érzés, mintha görcsölne a torkom. Ez miatt a nyelés is nehézkes és elég gyakran még a fejem is belefájdul. Az alvással is vannak problémáim ami már régebb óta fenn áll, nem igazán tudok jól aludni inkább csak forgolódom, minden neszre felébredek. Lehetséges, hogy a pajzsmirigyemmel van probléma, forduljak orvoshoz?

Válaszát köszönöm!

Tisztelettel: J.Hajnalka
Kedves Betegünk!



A nyelési nehezítettség és az alvási problémák hátterében esetlegesen állhat pajzsmirigy rendellenesség is. Ennek kizárása érdekében javaslom a pajzsmirigy hormon meghatározás és az ultrahang vizsgálat elvégzését. Az eredmények birtokában alkotható vélemény a pajzsmirigy állapotáról.



Üdvözlettel: Békési dr.
Tisztelt Doktor Nő/Úr!



Gyermekkorom óta krónikus hasmenéstől szenvedek, ami napi többszöri székelést és szinte mindig puha székletet jelent.

15 éve járok gasztroenterológushoz a problémámmal, de semmilyen okát nem találták hogy mi okozhatja.

Az Iga hiányomon kívül nincs más komoly betegségem és mivel főtt húson, főtt krumplin és banánon kívül szinte semmit nem eszek, így az ételallergia is kizárt.

Viszont csináltak vérvételt a pajzsmirigyemre, amire ez lett az eredmény:



Thyroid microsomal 308 0-109 IU/mL

TSH 5.83 0.27-4.20 mU/L

Free T4 15.8 12-22 pmol/L

Free T3 5.3 3.1-6.8 pmol/L



Édesapámnak Basedow kórja, édesanyámnak Hashimotoja van. Így felmerült, hogy talán a pajzsmirigyem a hibás az állapotomban.

Önnek mi a véleménye erről?

Ha a pajzsmirigy okozza a problémát, akkor mit lehetne tenni ellene?



A válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt T!



Labor értékei és családi anamnézise alapján fenn állhat pajzsmirigy gyulladás.Kérem keressen fel egy endokrinológus szakorvost.



Üdvözlettel:Nagy Anett
Tisztelt Doktor Úr/Hölgy!



A következő vércukor és inzulin értékeim lettek:

Insulin: 9,0 mIU/l

Insulin terhelés 60 perc:61,5 mIU/l

Insulin terhelés 120 perc:78,5 mIU/l

Glükóz fluoridos: 4,6 mmol/l

Glukóz terhelés 60 perc: 5,3 mmol/l

Glukóz terhelés 120 perc: 5,6 mmol/l



Ez már inzulinrezisztencia?



Válaszát előre is köszönöm!



Gyanú van az adatok alapján az inzulin-rezisztenciára, de ennek eldöntése csak további vizsgálattal dönthető el. Javaslom endokrinológiai vizsgálatát.



Dr.Bibók György
Jonapot! lenne egy kérdésem most voltam vérvételen és a TSH : 24,87 lett ez az érték tul magas a teherbe esésért.Mennyi a normális érték?

Köszönöm a választ

Üdvötlettel : Nagy Barbara
Kedves Barbara!



Keressen fel egy endokrinológus szakorvost, a tsh értéke magas. Normál esetben a referencia tartomány 0,55-4,78 között mozog, de laboronként ez eltérő lehet.



Üdvözlettel:Nagy Anett
Tisztelt Doktor Úr!



10 éve azaz terhességem óta szinte Letroxot szedek,75 mg-os adagban.

az értékeim rendben vannak,vérképem is.viszont lehetséges-e a hajhullás tőle,ez idő alatta hajam harmadásra csökkent./ szőke hajfestésem mennyire játszik szerepet ebben?/

hasimoto pajzsmirigy alulműködést állapitottak meg.

kérdésem:lenne-e oylan szer,aminek a legkevesebb káros mellékhatása van,mert akik szedik,náluk is hasonló a probléma.



milyen vitaminokat,kiegészítőket ajánl,ezek kompenzálására?



köszönettel:



Zsóka
Tisztelt Zsóka!



D-vitamint szedhet nyugodtan illetve az alpicort sampont szokták orvosaink ajánlani,mely vény köteles.

Nem írta a levelében,hogy mikoriak a labor eredmények, ha egy évet meghaladta esedékessé válhat egy ismételt labor.



Üdvözlettel:Nagy Anett

Hírek

IR-rel kezelnek, mégsem javulnak a tüneteim-miért?

IR-rel kezelnek, mégsem javulnak a tüneteim-miért?

Az inzulinrezisztencia tünetei gyakran igen zavarók, hiszen az egész megjelenésre hatással vannak. Ugyanis a túlsúlyt, a gyulladt pattanásokat, az arcon megjelenő szőrszálakat nem, vagy csak nagyon körülményesen lehet eltüntetni. A terápia azonban a panaszok csökkenését, megszűnését ígéri. De mi van akkor, ha a várt eredmény elmarad? Dr. Borús Hajnal, a Budai Endokrinközpont diabetológusa erre ad választ.

További részletek
A cirkadián ritmus felborulása IR-hez is vezethet

A cirkadián ritmus felborulása IR-hez is vezethet

Az IR kialakulásában több tényező is közrejátszik. Arról azonban általában kevés szó esik, hogy a cirkadián ritmus hogyan befolyásolja az inzulinszintet. Dr. Borús Hajnallal, a Budai Endokrinközpont diabetológusával beszélgettünk erről a témáról.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA