Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Kedves Szakértő!



Sokáig túlműködött a pajzsmirigyem, mígnem az endokrinológusom műtétre küldött, ahol az egész pajzsmirigyállományt kioperálták.



Azóta a mellékpajzsmirigyem alul működik, pajzsmirigyállományom nincs, a szövettan alapján Hashimoto-kór, az orvosom szerint Graves-Basedow kórom volt.



A hajam azóta igencsak hullik, a betegség előtt jóval sűrűbb volt, valamivel a műtét előtt kezdett el ritkulni - az lenne a kérdésem, hogy vissza lehet-e fordítani a folyamatot vagy meg lehet akadályozni, hogy tovább veszítsem a hajam?



A TSH szintem rendben van, a parathormon alacsonyabb, a kalciumot is pótolom előírás szerint.



Igyekszem olyan termékeket használni a hajamra, amik több természetes összetevők tartalmaznak, kíméletesebbek.



Mivel szárazabb és törik, igyekszem a hajszárítót és egyéb hajformázó eszközök használatát is mellőzni.



Tudna valamit javasolni a problémámra?



Előre is köszönöm!

Üdvözlettel: E. Angelika
Kedves Betegünk!



Elmondása szerint a pajzsmirigy hormon pótlása megfelelő. Nem tetszett írni, hogy D vitamint is szed-e. Mellékpajzsmirigy alulműködésben ez is fontos nem csak a kálcium. Ha mindezek rendben vannak, és mégis fennáll a hajhullás, bőrgyógyász segítségét javaslom igénybe venni.

Javulást kívánva, üdvözlettel: Békési dr.
Kedves Doktornő/Doktor Úr!



A ciklusom 19. napján mért progeszteron szint 115 nmol/l (ref. luteális 5,3-86) (ált. 26 napos ciklusaim vannak). Ez csak a normál értéknek számít? A ciklusom végén, a 26. napon mammográfiára kellene mennem, és nem tudom, hogy lehet-e ebből terhesség? Mit tanácsos tenni ilyenkor?



Segítségét nagyon köszönöm!

Ani
Kedves Ani!

A biztonság kedvéért kérnék új időpontot a mammographiara, mert lehet terhesség az emelkedett progeszteron szint hátterében. Ne kockáztasson!



Dr.Koppány Viktória
Tisztelt DOKTORNŐ/ÚR !5 hónapja teljes pajzsmirigy eltávolitáson estem át ,eutyrox 75mg. tablettát szedek .3 hete napi szinten egész nap fáj a fejem ,izzadok ,alvászavarom van.KEDDEN voltam vérvételen .TSH-8.8 T4 17.1 azt szeretném kérdezni hogy kevés vagy sok az eutyrox 75 mg .Válaszát előre is köszönöm !
Kedves Betegünk!



Az Ön által említett panaszok hátterében számos ok állhat. Nem valószínű a kapcsolat a pajzsmiriggyel és a gyógyszereléssel. Keresse fel háziorvosát a probléma tisztázása végett! Az Ön által megadott TSH érték alapján a 75 mikrogramm Euthyrox kevésnek látszik. Valószínűleg emelni kell az adagot. Ezt is beszélje meg kezelőorvosával!

Üdvözlettel: Békési dr.

Tisztelt Doktornő/ Dokro Úr!



33 éves vagyok. Évek óta fennálló erős hajhullás, hajritkulás, aknés bőr, fokozott szőrösödés (áll, bajusz, arc) illetve fájdalmas menstruáció miatt fordultam orvoshoz, aki hormonális kivizsgálást javasolt.

Véreredményem a menstruáció 3 napján a következő lett:

TSH: 2,58 qIU/mL

LH: 3,41 IU/l

FSH: 16,3 IU/l

Ösztradiol: 137 pmol/L

Totál tesztoszteron: <0,69

Prolactin: 244 mIU/l

DHEA-S: 7,73 umol/L

Az endokrinológusom jelenleg hosszabb szabadságon van. Szeretném tudni az Ön véleményét? Ezek jó eredménynek számítanak? Kell aggódnom valamelyik érték miatt?

Hamarosan kisbabát is szeretnék vállalni. Gyermekvállalás szempontjából a hormonértékek megfelelőek?

Válaszát előre is köszönöm szépen!

Üdvözlettel: P. Beáta
Kedves Beáta!

Sajnos a hormonértékek nem jók, az FSH nagyon magas.

Várom kivizsgálásra, ha gondolja.

Üdvözlettel,

Koppány dr
Kedves Doktor úr!



A segítségét kérem abban, hogy a következő leletem eredménye jót jelent-e. Csak egy helyen kaptam csillagot (Glükóz termelésnél), mert túl alacsony. Inzulinrezisztenciával és PCOS-sel küzdök, minden évben vérvételre járok.

És én úgy tudom, az a jó, ha az inzulin terhelésnél 50 mIU/L alatt van, de ez a 7, 4 nem túl alacsony?

(Tavaly 52,8 mIU/L volt)





Glükóz fluoridos

4,7 mmol/L

(3,5 - 6,1)



Glükóz terhelés 120'

3,0 mmol/L

*

(3,1 - 7,5)



Inzulin

2,6 mIU/L

(1,9 - 23,0)



Inzulin terhelés 120'

7,4 mIU/L



HOMA-IR

0,5

- 4,4







Köszönöm a válaszát előre!

Szép napot! Üdv:

Vincze Erika
Javaslom keressen fel endokrinológust a kérdés megválaszolásához.



Üdvözlettel:Dr.Bibók György
Kedves Doktornő, segítségét szeretnék kérni 2,5 éve amióta megszültem a kisfiam hasmenéses panaszaim lettek, sűrün fel puffad a hasam is. Elküldtek laborba ahol megemelkedett májfunkciókat találtak. Voltam Ct-n a májamban találtak 6 mm-es haemangiomát. Epe rendben volt, többször voltam hasi ultrahangon is. A tüneteim fokozódtak, ezért a napokban a háziorvos elküldött laktózterheléses vizsgálatra amit vérből csináltak, az alábbi értékek vannak a laboreredményemen. éhgyomri: 5,3; 30 perc: 5,8, 1 órás: 5,4, 2 órás: 5,4. Ez mit jelent, érzékeny vagyok vagy nem? Sajnos az orvostól 4 hét múlva kaptam időpontot hogy kiértékelje, de nagyon izgatott vagyok, nyugtalan. A laboreredményem sokkal rosszabb lett mint az előző ami decemberben készült. GOT 38, GPT 74; Alk. foszfatáz 582, GGT 198, lymphocyta 41,4. Mitől lehet ilyen magas értékem? Előre is köszönöm válaszát. Szabó Zsanett
Kedves Betegünk!



Bár nagyon szeretnék Önnek tanácsokkal segíteni, de a problémái teljesen kívül esnek a szakterületemen. Jómagam endokrinológus vagyok, a hormonális betegségekkel foglalkozom. Természetesen belgyógyászként van némi rálátásom egyéb szakterületekre is, de az Ön érdeke az, hogy gasztroenterológusnál (a tápcsatorna betegségeivel foglalkozó kolléga) jelentkezzék.



Jobbulást kívánva, üdvözlettel: Békési dr.
Tisztelt Doktor!

Kisfiam 4 hónapos, terhességem 5. hetétől a gyermek 6 hetes koráig 0,25 mg l-thyroxint szedtem, mert 3,17 volt a tsh-m. A kisfiam 3,5 honapos korában az alábbi értékek voltak a leleten tsh: 4,64, Ft4 22,79, Ft3 8,91. Ön szerint van ezzel teendő?
Kedves Bea!

Most nem kell gyógyszer. Fél év múlva megint meg kellene ezeket a hormonokat nézni ( a TSH a szoptatás során emelkedhet).

Üdvözlettel,

Koppány Viktória dr
Tisztelt Szakértő!



31 éves, 168 férfi vagyok jó egészségi állapotban. Viszont a magasságommal egyáltalán nem vagyok kibékülve, rettentően zavar, amiért nem nőttem magasabbra. Van rá mód, hogy ennyi idősen valamilyen kezelés (akár hormon) jóvoltából néhány cm-t növekedjen az ember? Bármilyen módszer érdekel!



Köszönettel:

Lajos
Tisztelt Lajos!



Intézményünkben Dr.Tar Attila Főorvos Úr foglalkozik növekedési zavarral, esetleg hozzá lehet fordulni a problémájával kapcsolatban.



Üdvözlettel:Nagy Anett



Tisztelt Doktornő/Doktorúr!

Segítséget szeretnék kérni Öntől ugyanis Párommal szeretnénk már kisbabát,de sajnos eddig nem sikerült teherbe esnem.Nőgyógyászom segítségét kértem aki első körben elküldött 3. illetve 21. napi hormonsorra.Véleménye szerint a hormonjaimmal minden rendben van,de sajnos az endokrinológia nem szakterülete.Tanácsát kérném,hogy Ön szerint ilyen eredmények mellett fel kell-e keresnem egy szakorvost és ha igen mi bajom lehet és milyen kezelésre számíthatok?

3. napi hormonsor : FSH 4,91 mU/ml, LH 2,36 mU/ml, Ösztradiol 31,0 pg/ml, Progreszteron 0,2 ng/ml, Tesztoszteron 0,27 ng/ml, PRL 7,48 ng/ml, DHEA 186,40 Ag/dl, Cortisol 10,3 Ag/dl, SHGB 65,8 nmol/l, Tsh 1,770 uU/ml, 21. napi hormonsor: Ösztradiol 107,0 pg/ml, Progreszteron 6,6 ng/ml, Prolaktin 18,88ng/ml. A kettő hormonsort ugyan abban a ciklusban nézték.Egyéb tünetem ami miatt még aggódom,hogy menstruációm előtt már 5-6 nappal elkezdek pirosan pecsételni.de van amikor már ovuláció után 2-3 nappal is jelentkezik majd pár nap alatt abbamarad és menstruáció előtt megint előjön.

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel: Balogh Gyöngyi

Tisztelt Balogh Gyöngyi!



A panaszai és leletei alapján szükség lehet egy endokrinológiai szakorvos véleményére.

Intézményünkben Dr.Koppány Vitkória doktornőt tudom javasolni.



Üdvözlettel:Nagy Anett
Tisztelt Doktor Úr/Hölgy!



A következő vércukor és inzulin értékem lettek:

Insulin: 26,3 mIU/l

Insulin 60:109,3 mIU/l

Insulin 120. 129,7 mIU/l

Vércukor éhgy: 6,0 mmol/l

Glukóz plazmából 60 perces: 6,7 mmol/l

Vércukorterhelés 2h: 8,0 mmol/l



Ez már inzulinrezisztencia? Az értékek mennyire súlyosak? Mi a teendőm ilyen értékek mellet? Mennyi idő szükséges ezen értékek csökkentésére? Elég a CH diéta és a mozgás vagy gyógyszeres kezelés is szükséges? Ezek az értékek mennyire befolyásolják a teherbe esést illetve a magzatmegtartást?

Válaszát előre is köszönöm!
Pre-diabetes állapot és inzulinrezisztencia véleményezhető. Javaslom keressen fel egy diabetológiai szakrendelést.



Dr.Bibok György

Hírek

Jelek, hogy szülés utáni pajzsmirigy probléma áll fenn

Jelek, hogy szülés utáni pajzsmirigy probléma áll fenn

Szülés után a hatalmas hormonális változások miatt furcsa tüneteket tapasztalhatnak a kismamák. Olykor azonban előfordulhat, hogy postpartum thyreoditis okozza a kellemetlen panaszokat. Dr. Békési Gábor PHD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája azokat a jeleket ismereti, melyek fennállása esetén érdemes a hormonzavarra gyanakodni.

További részletek
Agyalapi mirigy- a hormonrendszer karmestere

Agyalapi mirigy- a hormonrendszer karmestere

Az agyalapi mirigy a legfontosabb belső elválasztású mirigyünk, mely bár igen apró méretű, mégis jelentős szerepet játszik a hormonális folyamatok működésében. Dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa az agyalapi mirigy funkcióját és betegségeit ismerteti.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA