Budapest, II. ker., Lövőház u. 1-5., I Budapest, I. ker., Ostrom u. 16., I E-mail: info@endokrinkozpont.hu, Skype: endokrinkozpont

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónkat

Kérdés

Kedves Doktornő/Doktor Úr!

A ciklusom 19. napján mért progeszteron szint 115 nmol/l (ref. luteális 5,3-86) (ált. 26 napos ciklusaim vannak). Ez csak a normál értéknek számít? A ciklusom végén, a 26. napon mammográfiára kellene mennem, és nem tudom, hogy lehet-e ebből terhesség? Mit tanácsos tenni ilyenkor?

Segítségét nagyon köszönöm!
Ani

Válasz

Kedves Ani!
A biztonság kedvéért kérnék új időpontot a mammographiara, mert lehet terhesség az emelkedett progeszteron szint hátterében. Ne kockáztasson!

Dr.Koppány Viktória

Kérdés

Tisztelt DOKTORNŐ/ÚR !5 hónapja teljes pajzsmirigy eltávolitáson estem át ,eutyrox 75mg. tablettát szedek .3 hete napi szinten egész nap fáj a fejem ,izzadok ,alvászavarom van.KEDDEN voltam vérvételen .TSH-8.8 T4 17.1 azt szeretném kérdezni hogy kevés vagy sok az eutyrox 75 mg .Válaszát előre is köszönöm !

Válasz

Kedves Betegünk!

Az Ön által említett panaszok hátterében számos ok állhat. Nem valószínű a kapcsolat a pajzsmiriggyel és a gyógyszereléssel. Keresse fel háziorvosát a probléma tisztázása végett! Az Ön által megadott TSH érték alapján a 75 mikrogramm Euthyrox kevésnek látszik. Valószínűleg emelni kell az adagot. Ezt is beszélje meg kezelőorvosával!
Üdvözlettel: Békési dr.

Kérdés

Tisztelt Doktornő/ Dokro Úr!

33 éves vagyok. Évek óta fennálló erős hajhullás, hajritkulás, aknés bőr, fokozott szőrösödés (áll, bajusz, arc) illetve fájdalmas menstruáció miatt fordultam orvoshoz, aki hormonális kivizsgálást javasolt.
Véreredményem a menstruáció 3 napján a következő lett:
TSH: 2,58 qIU/mL
LH: 3,41 IU/l
FSH: 16,3 IU/l
Ösztradiol: 137 pmol/L
Totál tesztoszteron: <0,69
Prolactin: 244 mIU/l
DHEA-S: 7,73 umol/L
Az endokrinológusom jelenleg hosszabb szabadságon van. Szeretném tudni az Ön véleményét? Ezek jó eredménynek számítanak? Kell aggódnom valamelyik érték miatt?
Hamarosan kisbabát is szeretnék vállalni. Gyermekvállalás szempontjából a hormonértékek megfelelőek?
Válaszát előre is köszönöm szépen!
Üdvözlettel: P. Beáta

Válasz

Kedves Beáta!
Sajnos a hormonértékek nem jók, az FSH nagyon magas.
Várom kivizsgálásra, ha gondolja.
Üdvözlettel,
Koppány dr

Kérdés

Kedves Doktor úr!

A segítségét kérem abban, hogy a következő leletem eredménye jót jelent-e. Csak egy helyen kaptam csillagot (Glükóz termelésnél), mert túl alacsony. Inzulinrezisztenciával és PCOS-sel küzdök, minden évben vérvételre járok.
És én úgy tudom, az a jó, ha az inzulin terhelésnél 50 mIU/L alatt van, de ez a 7, 4 nem túl alacsony?
(Tavaly 52,8 mIU/L volt)


Glükóz fluoridos
4,7 mmol/L
(3,5 - 6,1)

Glükóz terhelés 120'
3,0 mmol/L
*
(3,1 - 7,5)

Inzulin
2,6 mIU/L
(1,9 - 23,0)

Inzulin terhelés 120'
7,4 mIU/L

HOMA-IR
0,5
- 4,4Köszönöm a válaszát előre!
Szép napot! Üdv:
Vincze Erika

Válasz

Javaslom keressen fel endokrinológust a kérdés megválaszolásához.

Üdvözlettel:Dr.Bibók György

Kérdés

Kedves Doktornő, segítségét szeretnék kérni 2,5 éve amióta megszültem a kisfiam hasmenéses panaszaim lettek, sűrün fel puffad a hasam is. Elküldtek laborba ahol megemelkedett májfunkciókat találtak. Voltam Ct-n a májamban találtak 6 mm-es haemangiomát. Epe rendben volt, többször voltam hasi ultrahangon is. A tüneteim fokozódtak, ezért a napokban a háziorvos elküldött laktózterheléses vizsgálatra amit vérből csináltak, az alábbi értékek vannak a laboreredményemen. éhgyomri: 5,3; 30 perc: 5,8, 1 órás: 5,4, 2 órás: 5,4. Ez mit jelent, érzékeny vagyok vagy nem? Sajnos az orvostól 4 hét múlva kaptam időpontot hogy kiértékelje, de nagyon izgatott vagyok, nyugtalan. A laboreredményem sokkal rosszabb lett mint az előző ami decemberben készült. GOT 38, GPT 74; Alk. foszfatáz 582, GGT 198, lymphocyta 41,4. Mitől lehet ilyen magas értékem? Előre is köszönöm válaszát. Szabó Zsanett

Válasz

Kedves Betegünk!

Bár nagyon szeretnék Önnek tanácsokkal segíteni, de a problémái teljesen kívül esnek a szakterületemen. Jómagam endokrinológus vagyok, a hormonális betegségekkel foglalkozom. Természetesen belgyógyászként van némi rálátásom egyéb szakterületekre is, de az Ön érdeke az, hogy gasztroenterológusnál (a tápcsatorna betegségeivel foglalkozó kolléga) jelentkezzék.

Jobbulást kívánva, üdvözlettel: Békési dr.

Kérdés

Tisztelt Doktor!
Kisfiam 4 hónapos, terhességem 5. hetétől a gyermek 6 hetes koráig 0,25 mg l-thyroxint szedtem, mert 3,17 volt a tsh-m. A kisfiam 3,5 honapos korában az alábbi értékek voltak a leleten tsh: 4,64, Ft4 22,79, Ft3 8,91. Ön szerint van ezzel teendő?

Válasz

Kedves Bea!
Most nem kell gyógyszer. Fél év múlva megint meg kellene ezeket a hormonokat nézni ( a TSH a szoptatás során emelkedhet).
Üdvözlettel,
Koppány Viktória dr

Kérdés

Tisztelt Szakértő!

31 éves, 168 férfi vagyok jó egészségi állapotban. Viszont a magasságommal egyáltalán nem vagyok kibékülve, rettentően zavar, amiért nem nőttem magasabbra. Van rá mód, hogy ennyi idősen valamilyen kezelés (akár hormon) jóvoltából néhány cm-t növekedjen az ember? Bármilyen módszer érdekel!

Köszönettel:
Lajos

Válasz

Tisztelt Lajos!

Intézményünkben Dr.Tar Attila Főorvos Úr foglalkozik növekedési zavarral, esetleg hozzá lehet fordulni a problémájával kapcsolatban.

Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Tisztelt Doktornő/Doktorúr!
Segítséget szeretnék kérni Öntől ugyanis Párommal szeretnénk már kisbabát,de sajnos eddig nem sikerült teherbe esnem.Nőgyógyászom segítségét kértem aki első körben elküldött 3. illetve 21. napi hormonsorra.Véleménye szerint a hormonjaimmal minden rendben van,de sajnos az endokrinológia nem szakterülete.Tanácsát kérném,hogy Ön szerint ilyen eredmények mellett fel kell-e keresnem egy szakorvost és ha igen mi bajom lehet és milyen kezelésre számíthatok?
3. napi hormonsor : FSH 4,91 mU/ml, LH 2,36 mU/ml, Ösztradiol 31,0 pg/ml, Progreszteron 0,2 ng/ml, Tesztoszteron 0,27 ng/ml, PRL 7,48 ng/ml, DHEA 186,40 Ag/dl, Cortisol 10,3 Ag/dl, SHGB 65,8 nmol/l, Tsh 1,770 uU/ml, 21. napi hormonsor: Ösztradiol 107,0 pg/ml, Progreszteron 6,6 ng/ml, Prolaktin 18,88ng/ml. A kettő hormonsort ugyan abban a ciklusban nézték.Egyéb tünetem ami miatt még aggódom,hogy menstruációm előtt már 5-6 nappal elkezdek pirosan pecsételni.de van amikor már ovuláció után 2-3 nappal is jelentkezik majd pár nap alatt abbamarad és menstruáció előtt megint előjön.
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: Balogh Gyöngyi

Válasz

Tisztelt Balogh Gyöngyi!

A panaszai és leletei alapján szükség lehet egy endokrinológiai szakorvos véleményére.
Intézményünkben Dr.Koppány Vitkória doktornőt tudom javasolni.

Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr/Hölgy!

A következő vércukor és inzulin értékem lettek:
Insulin: 26,3 mIU/l
Insulin 60:109,3 mIU/l
Insulin 120. 129,7 mIU/l
Vércukor éhgy: 6,0 mmol/l
Glukóz plazmából 60 perces: 6,7 mmol/l
Vércukorterhelés 2h: 8,0 mmol/l

Ez már inzulinrezisztencia? Az értékek mennyire súlyosak? Mi a teendőm ilyen értékek mellet? Mennyi idő szükséges ezen értékek csökkentésére? Elég a CH diéta és a mozgás vagy gyógyszeres kezelés is szükséges? Ezek az értékek mennyire befolyásolják a teherbe esést illetve a magzatmegtartást?
Válaszát előre is köszönöm!

Válasz

Pre-diabetes állapot és inzulinrezisztencia véleményezhető. Javaslom keressen fel egy diabetológiai szakrendelést.

Dr.Bibok György

Kérdés

Kedves Doktor Úr/Hölgy!

30 éves nő vagyok, decemberben elvesztettem egy három hónapos magzatot, majd júliusban volt egy spontán vetélésem. A hormoneredményeim jók lettek, a pajzsmirigyem rendben van, voltunk a párommal genetikai vizsgálaton az is jó lett, hematológiai vizsgálaton is ami szintén megfelelő lett.

A legtolsó vizsgálat az Nk funkció vizsgálata, ahol az alábbi eredményt kaptam:
T lymphocyta 67 % (62-81)
B lymphocyta 11 % (6-23)
NK lymphocyta: 21,1 % (6-23)
T helper lymphocyta 44,5 % (28-57)
T supressor lymphocyta 15,8 % (10-39)
Aktivált T lymphocyta 4,3 % (1-10)
CD4/CD8 sejtarány 2,8 (2-5)
NK funkció 27,1 %
NK funkció (számított) 84 % (80-120)
NK lymphocyta szám 0,34 G/l (0,29-0,60)
Vörösvérsejt 5,30 T/L (4,10-5,10)
Haemoglobin 155 g/L (123,0-153,0)
Haematrocit 0,48 L/L (0,350-0,470)
Lymphocyta 23,7 % (24-40)

Az emelkedett NK sejtarány és/vagy fokozott NK funkció sikertelen IVF-t, ismétlődő vetéléseket és beágyazódási zavarokat okozhat.

Ön szerint ez mennyire nehezíti meg, hogy kisbabánk legyen? Mivel tudnám javítani?

Válaszát előre is tisztelettel és hálával köszönöm!

Válasz

Kedves Anita!

Mindenképpen egy immunológus szakembert kellene felkeresnie.

Munkatársaink
Hírek
Hibák, melyeket IR-esként elkövethet

Hibák, melyeket IR-esként elkövethet

Az inzulinrezisztencia (IR) korunk egyik népbetegsége, és egyre több emberről derül ki, hogy őt is sújtja a kóros állapot, melyet a 2-es típusú cukorbetegség előszobájának tartanak. Kezelésének alapja az életmódváltás, melyet kiegészíthet gyógyszeres terápia is. Dr. Borús Hajnal, a Budai Endokrinközpont diabetológusa összeszedte azokat a hibákat, melyeket leggyakrabban elkövetnek azok, akik IR-rel küzdenek.

további részletek »
Gyógynövények is segíthetnek a pajzsmirigyzavarok terápiájában

Gyógynövények is segíthetnek a pajzsmirigyzavarok terápiájában

A pajzsmirigyzavarokat az esetek többségében gyógyszeres úton kezelik, melyet a betegnek általában élete végéig alkalmaznia kell. Viszont a terápiát remekül kiegészíthetik bizonyos gyógynövények is, amik segítségével hamarabb jobb közérzet érhető el, ráadásul a gyógyszer dózisát is csökkenthetik. Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa ezek közül emelt ki párat. 

további részletek »

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Copyright 2012 © Prima Medica Egészségközpontok. Minden jog fenntartva

Desigbed by www.free-dimension.hu • Developed by www.sulczr.hu

Az oldalon feltüntetett árak az ÁFÁ-t tartalmazzák!