Budapest, II. ker., Lövőház u. 1-5., I Budapest, I. ker., Ostrom u. 16., I E-mail: info@endokrinkozpont.hu, Skype: endokrinkozpont

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónkat

Kérdés

Tisztelt Szakértő!

2 éve szedek Letroxot (jelenleg 75mg) Hashimoto miatt. Tüneteim 6-7 éve vannak (hajhullás, fáradtság, hangulatingadozások, hízás...), a gyógyszer szedésére nem enyhülnek. Azt veszem észre, hogy egyre inkább rosszabbodnak, leginkább a fáradtság. Minden laborértékem kb. 1 éve a ref.értéken belül van.

Legutóbbi leletem:

TSH 2,79 mIU/l (0,27-4,20)
FT4 16,42 pmol/l (12,00-22,00)
FT3 4,23 pmol/L (3,10-6,80)
rT3 0,27 ng/ml (0,09-0,35)
reggeli kortizol (nyálból) 34,5 nmol/L (reggel 8-10h <19.1 :nmol/l)

Kérdésem a következő: a Letrox helyett más gyógyszer javítana-e a helyzetemen?

Előre is köszönöm a választ!

Válasz

A Letroxot le lehet cserélni, van helyette másik készítmény természetesen.
Azonban a hormonértékek jók, vagyis lehet, hogy más okozza a panaszokat.
Pl. nem lehet esetleg inzulinrezisztencia? További vizsgálatokat javasolnék, hogy jobban legyen Ön.
Ha gondolja, várom szeretettel.

Dr.Koppány Viktória

Kérdés

Tisztelt Válaszadó!
Noradrenalin vizsgálatom volt a Vma die értékem 35 helyett 49,9 lett,az mire utalhat?Lehet köze feszültséghez,szapora nehézlégzéshez?Légcsere zavarhoz?

Válasz

Tisztelt Betegünk!

Egy labor leletet önmagában kiragadva nem lehet értékelni. A beteg előzményeit is ismerni kell, és a fizikális vizsgálat is nagyon fontos. Kérem, ha problémája van, ezt ne e-mailben próbálja rendezni, hanem forduljon megfelelő szakemberhez, jelen esetben endokrinológushoz!

Üdvözlettel: Békési dr.

Kérdés

Tisztelt Dr.

Pajzsmirigy túlműködésem van és arra lennék kíváncsi h a műtétet minden esetben el kell végezni? Félek tőle kicsit mert néhány ismerősöm ijesztő dolgokat mondott erről a betegségről.
Pl: A műtétet minden hasonló betegen elvégzik. A gyógyszer csak egy bizonyos ideig befolyásolja. Igaz ez?

Segítségét előre is köszönöm!

Válasz

Kedves Alexandra!

A kezelési mód mindig egyénfüggő.
Szükséges előtte egy szakorvosi konzultáció, ahol átbeszélik az aktuális panaszokat, esetleg előző labor eredményeket, ultrahang eredményeket összevetik és megbeszélik mi a további teendő. Szükségessé válhat egy friss labor eredmény, egy ultrahang vizsgálat esetleg ha göböket észlelnek, azok biopsiája, majd ha a biopsia eredménye alátámasztja a műtét szükségességét, utolsóként valóban az operáció merül fel.

Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Tisztelt Szakértő!

3 éve kezelnek pajzsmirigy alulműködéssel.
75mg. Letrox -ot szedek rá.
Tegnap az ultrahang vizsgálatkor cisztákat és a jobb oldali pajzsmirigyemben egy vegyes összetételű, szerkezetű göböt is felfedeztek.
7X4 mm. Ez jelen esetben nem műthető? A göb is eltűnhet, felszívódhat mint a ciszta?

Válaszukat előre is köszönöm.

Válasz

Kedves Gacsalné!
A leírt göböt a mérete alapján nem kellene müteni. Ultrahanggal kontrollálni javaslom félévente- évente.
A göb nem ciszta, nem szokott felszívódni, de kisebb lehet az idö során.

Dr.Koppány Viktória

Kérdés

Tisztelt Szakértő!

2015. januárjában diagnosztizáltak nálam basedow kort. 36 éves nő vagyok.
Magas pulzus nyugalmi állapotban 130 volt!!!
Családban soha nem volt pajzsmirigy betegség.
Menstuáciom rendben megjön.
Hideg göbjeim vannak 2012-ben ultrahangnál vették észre problémát nem okoz, de nöttek.
Szakorvos műtéti egész pajzsmirigy eltávolítást javasolnak minél hamarabb. (legkésőbb okt-ig)

Kérdésem az lenne, hogy a szervezetemre nézve mit jelent a pajzsmirigy teljes eltávolítása?
Nem a műtéttől félek, hanem egy hormonszakértőtől azt a választ kaptam hogy a pajzsmirigyet ne engedjem eltávolítani nagyon fontos szervünk!!! Az endokrinológus egyből azonnal kiműtené!!
Mi lesz a műtét után az autoimun betegségem BASEDOW egyből elmúlik? Teljesen egészséges leszek és nem lesz másfajta problémám súlygyarapodás, alulműködés, stb-stb...??? Ha majd változó korba lépek ott sem fog bezavarni?

Igazából azt nem értem, ha ilyen fontos szerv, hogy rengeteg hormont ez szabályoz, akkor az elvesztése után azon kívül, hogy kell egy gyógyszert életem végéig beszednem semmilyen rossz dolog nem történik velem??

Vagy nem lehetne kordában tartani gyógyszerekkel?

4 éves kislányom szeretném felnevelni ill. ha módom lenne vállalnánk második gyermeket.

Jelenleg propicilt szedek 3-at naponta és így fél év alatt T3 T4 jó lett a TSH még kisebb 0,008 és ki sem mozdult azóta sem.

Ha szükség van egyéb infóra szívesen megírom.
Előre is köszönöm válaszát
Anita

Válasz

Kedves Anita!
A Basedow betegség a pajzsmirigy megnagyobbodásával és túlműködésével járó autoimmun megbetegedés.
A működése gyógyszerekkel kordában tartható ugyan, de nehezen, mint a mellékelt példa mutatja: az Ön TSH szintje alacsony maradt a gyógyszer ellenére is. Sajnos, könnyen fel tud borulni és ismét túlműködhet a Basedowos pajzsmirigy. a szemizmokra sincs jó hatással, a szemek kidülledését okozhatja.
Ezért összefoglalva a műtét nem rossz megoldás- véglegesen megoldja a problémát.
Pajzsmirigy nélkül lehet élni, 100 évig is- csak élethosszig kell szedni a pajzsmirigy hormontablettát!
Üdvözlettel,
Koppány Viktória dr.

Kérdés

Tisztelt Szakerto!
Lombikprogramban veszek reszt, es azt szeretnem megkerdezni hogy az 1,8-as pajzsmirigy ertek megfelelo e?
Valaszat es segitseget nagyon szepen koszonom!
Udvozlettel

Válasz

Igen, tökéletes! ( TSH gondolom)

Dr.Koppány Viktória

Kérdés

Tisztelt Szakorvos!
Én egy 39 éves nő vagyok, és szeretném Öntől megtudni, hogy a hosszú évek óta fennálló panaszaimat okozhatja-e a pajzsmirigy betegsége.
Esetemben rohamszerűen jelentkezik a rosszullét: mintha valami a torkomra tapadna, irritálja, amitől köhögni kezdek. Fulladás jellegűek a tünetek, amik folyadék hatására lassan csillapodnak. Ilyenkor jó ideig képtelen vagyok megszólalni. Súlyosabb esetben előfordul ökölődés is, de a roham elmúltával rögtön tudok enni/inni, tehát nem a gyomrom okozza.
Sokszor "érzem" a torkomat, mintha gombóc lenne benne. Mindent apróra vágok, mert gyakran van nyelési problémám, mintha száraz lenne a torkom.
A rohamok májusban/júniusban jelentkeznek (nagyon enyhe formában az év más részében is előfordult már). Néhány dologra allergiás vagyok ugyan, de szakorvos szerint a tünetek nem allergiára utalnak. Évekkel ezelőtt volt vérvizsgálat is, negatív eredménnyel.
Vérvizsgálattal teljesen kizárható a pajzsmirigy betegség?

Válaszát előre is köszönöm!

Válasz

Kedves Érdeklődő!

Sajnos teljesen nem zárható ki a pajzsmirigy probléma vérvétellel,de mindenképpen szükséges lenne a kivizsgálása.(tsh,t3,t4,anti-TPO,anti-thyreoblobulin esetleg TRAK)

Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Tisztelt Cím!
Sokat lehet arról olvasni, mi a teendő akkor, ha alul-, vagy ha túl működik a pajzsmirigy. De mi a teendő akkor, ha összevissza működik:hol alul, hol pedig túl és nem kicsit? Arról is több helyen olvastam, hogy a pajzsmirigy működési rendellenessége hátterében lelki, idegi okok is állhatnak, bár ettől az én kezelőorvosom mereven elzárkózik, szerinte ez butaság. A személyes tapasztalatom az, hogy akkor kezdett el alul működni a pajzsmirigyem, amikor az első férjem meghalt és most, 15 év elteltével akkor kezdett el összevissza működni, amikor a második férjem súlyos beteg lett. Elváltozást, daganatot nálam nem találtak, tehát az nem okozhatja a működési rendellenességet.Ha viszont igaz, hogy lelki okok okozhatják, akkor nem lenne elég csak valami gyenge nyugtatót szedni L-thyroxin helyett? Válaszukat előre is köszönöm! Üdvözlettel: Feketéné Erzsi

Válasz

Kedves Erzsébet!
Bizony, a pajzsmirigy működését nagyban befolyásolja a stressz és a lelki megterhelés.
Megfelelően beállított kezeléssel azonban a TSH normál tartományban tud maradni.
Gyógynövény alapú nyugtatót szedhet az l-thyroxin MELLETT.

Dr.Koppány Viktória

Kérdés

Tisztelettel a következőt kérdezném:
Nincs ismert betegségem, 60éves, 80kg, 172cm tanítónő vagyok. Mitől lehet, hogy -kb.3 éve- rettenetesen izzadok, ha valami folyadékot fogyasztok? (Fejem,hátam izzad,a hónalj nem.)
Köszönettel várom válaszát.

Válasz

Tisztelt Irén!

Szükséges lehet egy hormonvizsgálat pajzsmirigy és női nemi hormonokra nézve.

Kérdés

Tisztelt DOKTORNÖ
Én egy 28 éves,2 gyermekes anyuka vagyok.A problémám az,hogy nagyon rendszertelen a havi vérzésem,mindig is az volt.Mindig fogamzásgátlókat adtak az orvosok.A tegnap is voltam egy nögyogyásznál aki azt mondta,hogy szervi problémám nincs,hanem hormonálisan van az egész,ami 50 éves koromig elkisér.QLAIRA nevü gyogyszert irt,amit hosszu évekig szednem kell.A kérdésem az lenne,hogy valóban ez a jó megoldás,nem lesznek mellékhatásai a gyogyszernek???
Valaszat elore is koszonom!!!

Válasz

Kedves Ibolya!
Nem látom akadályát a javasolt kezelésnek, mert szépen beállítja a hormonszinteket és megszünteti a tüneteket.

Dr.Koppány Viktória

Munkatársaink
Hírek
Hibák, melyeket IR-esként elkövethet

Hibák, melyeket IR-esként elkövethet

Az inzulinrezisztencia (IR) korunk egyik népbetegsége, és egyre több emberről derül ki, hogy őt is sújtja a kóros állapot, melyet a 2-es típusú cukorbetegség előszobájának tartanak. Kezelésének alapja az életmódváltás, melyet kiegészíthet gyógyszeres terápia is. Dr. Borús Hajnal, a Budai Endokrinközpont diabetológusa összeszedte azokat a hibákat, melyeket leggyakrabban elkövetnek azok, akik IR-rel küzdenek.

további részletek »
Gyógynövények is segíthetnek a pajzsmirigyzavarok terápiájában

Gyógynövények is segíthetnek a pajzsmirigyzavarok terápiájában


további részletek »

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Copyright 2012 © Prima Medica Egészségközpontok. Minden jog fenntartva

Desigbed by www.free-dimension.hu • Developed by www.sulczr.hu

Az oldalon feltüntetett árak az ÁFÁ-t tartalmazzák!