Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt DOKTORNÖ

Én egy 28 éves,2 gyermekes anyuka vagyok.A problémám az,hogy nagyon rendszertelen a havi vérzésem,mindig is az volt.Mindig fogamzásgátlókat adtak az orvosok.A tegnap is voltam egy nögyogyásznál aki azt mondta,hogy szervi problémám nincs,hanem hormonálisan van az egész,ami 50 éves koromig elkisér.QLAIRA nevü gyogyszert irt,amit hosszu évekig szednem kell.A kérdésem az lenne,hogy valóban ez a jó megoldás,nem lesznek mellékhatásai a gyogyszernek???

Valaszat elore is koszonom!!!
Kedves Ibolya!

Nem látom akadályát a javasolt kezelésnek, mert szépen beállítja a hormonszinteket és megszünteti a tüneteket.



Dr.Koppány Viktória
Tisztelt Doktor Nő/Úr!

Hashimoto betegséggel kapcsolatosan kaptam Syntroxine 50 gyógyszert, amelyet hetente 3 alkalommal szedek. Semmi változást nem tapasztalok (előtte sem voltak extra tüneteim), csak annyit, hogy nagyon sok pattanás lett rajtam. Az arcomon és a hátamon is. Lehet-e, hogy a gyógyszer okozza? Ha igen, akkor átmeneti-e ez a helyzet? Jelenleg még csak 1 hónapja szedem a gyógyszert. Mellette szelént is szedek orvosom javaslatára.

Válaszukat előre is köszönöm!

Horváth Viktória
Kedves Horváth Viktória!



A Syntroxine a pajzsmirigy alulműködés kezelésére szolgáló gyógyszer, mely a pajzsmirigy által termelt hormonnal azonos, természetes hatóanyag. Az Ön által említett pattanásosság nem hozható összefüggésbe a gyógyszerrel. Kérem, forduljon bőrgyógyász szakorvoshoz, aki biztosan tud majd segíteni. Próbaként esetleg mégis megkísérelhet más, teljesen hasonló gyógyszert szedni (pl. Letroxot, ami tabletta formájában készül), így bebizonyosodhat arról, hogy netalán mégis van-e összefüggés a panasz és a Syntroxine között.



Üdvözlettel és minden jót kívánva: Békési dr.

Üdvözlöm érdeklődnék ,hogy van egy 17 éves fiam aki 177 cm magas de 1 éve megállt a növésben mindig ő volt az iskolában is edzésen is a legmagasabb és a keze is kicsi maradt .Sokat iszik de mindig úgy érzem a szájszagán ,hogy kivan száradva izzadásra hajlamos van úgy ,hogy du. elalszik és utána az egész ágyat át kell húznom szedte a pattanásaira a roaccutant és a sotretet /de már 4 hónapja abbba hagyta/ nem tudom ,hogy ez befolyásolhatja -e köszönöm
Tisztelt Katalin!



Köszönjük megtisztelő bizalmát.A kérdése világos és érthető, de a legnagyobb sajnálatomra a választ etikai és szakmai okokból attól kaphatja meg, aki a korábbi vizsgálatokat végezte.

Szakmai véleményt, tanácsot csak úgy tudok felelősen adni, ha Önt is láthatom, megvizsgálhatom, és így a klinikai képet,kórtörténetet, labor és ultrahang eredményeket egyben értékelhetem. Kérem, hogy keressen fel személyesen, ahol mindent részletesen átnézhetünk, értékelhetünk, a megoldást megtalálhatjuk.



Üdvözlettel:Dr. Molnár Jeannette
Tisztelt Doktor Nő/Úr!Kocsis Virág vagyok, 17 éves. A februártól április hónapig bezáró időszakban anorexiával küzdöttem, amely a menzeszem elmaradásával járt. Azóta egészséges, kiegyensúlyozott étrendet követek napi ötszöri étkezéssel. Rendszeresen sportolok és a fizikai megterheléssel egyenes arányban igyekszem többet enni. A fogyás előtti testtömegem is visszaállt, nem hízom tovább. 2 hónap kimaradás után a menstruációm visszatért, ám jóval rövidebb ideig tart és csupán kis mennyiségű, barnás vér távozását észlelem. Ez ilyenkor normális vagy továbbra is fennálló hormonzavaros állapotra utal? Segítségét előre is köszönöm.
Kedves Érdeklődő!



Mindenképpen szükséges lenne egy hormonvizsgálat illetve egy endokrinológus szakorvos felkeresése.

Dr.Koppány Viktória drnőt tudom javasolni.



Üdvözlettel:Nagy Anett
Kedves Szakértő!



Érdeklődni szeretnék, hogy pajzsmirigy alulműködés esetén szedhető-e fogamzásgátló tabletta? Igen különböző véleményeket olvastam a témában.



Köszönöm válaszát,

Szántó Alexandra
Igen, persze hogy szedhető, csak ne egy időpontban ( pl.: a pajzsmirigy gyógyszert reggel, a fogamzásgátlót este lehet bevenni).



Dr.Koppány Viktória

Kedves Szakértő!



22 éves vagyok, fogamzásgátlót szedek, érdeklődni szeretnék, hogy milyen prolaktin szint tekinthető normálisnak? (ng/l) Rendkívül stresszes életet élek, nem tudom ez mennyire befolyásolhatja.
Kedves Érdeklődő!



15 ng/l a normál szint.Stressz nem befolyásoló tényező
Tisztelt Doktor Úr! Tisztelt Doktornő!



Jelenleg külföldön élek, ezért szeretném ebben a formában a véleményét kérni.

28 éves vagyok, és 2010-ben csontritkulást állapítottak meg nálam (ásványi anyag tartalom határozottan csökkent), 1 éve abbahagytam a fogamzásgátló tabletta szedését (kb. Fél éve próbálkozom teherbe esni) és utána jöttek elő a problémák. Többszöri nőgyógyászati vizsgálat során petefészek cisztát találtak, hol kisebbet hol nagyobbat, hol a jobb oldali hol pedig a bal oldali petefészkemen. Korábban volt már pozitív tesztem, de a 4-5 héten mindig elhalt a magzat. Menzeszem rendszertelen. Mostani pajzsmirigy viszgálat szerint a T3 és T4 rendben viszont a TPO 8-szorosa a normálisnak, Hashimotot diagnosztizáltak. Ezek tudatában még mindig nem kaptam semmiféle kezelést, gyógyszert. Valóban nem kell semmiféle kezelés a fenti problémákra? Kicsit kétkedve tudom elfogadni az itteni orvosok véleményét, miszerint nem kell semmit tennem, még fiatal vagyok probálkozzunk tovább a babával, s ha egy év múlva sem jön össze, akkor menjek vissza.



Válaszát előre is köszönöm szépen!

Kedves Emma!

Feltétlenül kivizsgálást javasolok- tekintettel a korai vetélésekre teljes körű hormonális és véralvadási ( thrombophylia) irányban. A pajzsmirigy vonatkozásában ha jók a hormonok-Hashimoto ellenére- létrejöhetne a teherbeesés, lehet, hogy más ok miatt nem jön össze. A csontritkulást is ki kellene vizsgálni.



Dr.Koppány Viktória
Tisztelt Szakértő!

Szerintem régóta lehet inzulinrezisztenciám (könnyen híztam hasra), első terhességem előtt is csak úgy tudtam lefogyni, hogy kevés kenyeret, azt is csak teljes kiörlésűt, és főleg húst vagy sajtot ettem salátával, heti 3x tornáztam.

Második terhességem előtt megint híztam a hasamra, sajnos ekkor már nem diétáztam, és nem is sportoltam. Ultrahangon megállapították (nem emiatt mentem, hanem a vesémmel), hogy policisztás a petefészkem, így utólag visszagondolva más PCOS tüneteim is voltak (pattanások, szőrnövekedés, állandó éhségérzet, vércukorszintesés-remegéssel ha nem ettem, hónaljban barnás elszíneződés). Különösebben nem foglalakoztam vele, nem tudtam, hogy fontos lenne, úgy voltam. ha nem jön össze a baba, majd elmegyek orvoshoz. 4 hónapig nem jött, utána egy hónapot diétáztam saját elképzelésem szerint és rögtön összejött. A menstruációm egyébként rendben volt.

Terhesség alatt 24. héten cukorterhelés eredménye 1 órás 9,4 2 órás 8,6 lett. Ekkor 150 g szénhidrát diétát írtak elő. Betartottam, először nagyon jók lettek az eredmények, aztán romlott, voltak időnként 7-8-as 1 órás cukraim, a reggelit is le kellett vinni 20 g-ra. Folyton éhesnek éreztem magam.

Miután megszületetett a fiam nem tartottam a diétát. sőt kifejezetten sok édességet, szénhidrátot ettem, néha mértem 1-1 cukrot itthon, jó volt.

4 hónapos volt, amikor úgy éreztem nem jó a cukrom, szájszárazság hívta fel rá a figyelmemet, méregettem és evések után többször 8-10 körül volt. Azóta diétázom, kb. 2,5 hónapja, 150 g szénhidrátot eszek. Nagyon kevésnek érzem, sokszor éhes vagyok. Fogytam 5 kg-ot, 170 cm és 57 kg vagyok jelenleg, de a hasamon még mindig van zsír. Voltam laborban vércukor miatt, 1 zsemle, és 2 dl tej után 8,6 lett az egyórás cukrom. Ha kicsit többet eszek a diétában előírtnál könnyen 7 fölé megy a cukrom. Vagy ha uzsonnára csak gyümölcsöt eszek, akkor is. Még azt is észrevettem, hogy lassabban tér vissza az eredeti szintre a cukrom, mint pl terhesség alatt. Éhomi értékem mindig 5 alatt voltak, vannak.

Kisfiamat szoptatom, a menstruációm még nem jött meg. Azt javasolták a diabetológián, hogy terheléses cukrot csak szoptatás után nézessek.

Kérdéseim a következők lennének:

- ez már cukorbetegség vagy még csak csökkent glükóztolerancia? és visszafordítható-e?

- miért nem javulnak az értékeim? lehetséges, hogy más szénhidrátelosztással vagy mennyiséggel(jelenleg 25-20-45-20-30-10) javulnának az értékek

- hallottam olyanról akinek diéta elkezdése után romlottak az értékei, az mitől lehet? (már én is elgondolkodtam, hogy esetleg az sem jó, hogy sokszor éhesnek érzem magam)

- a 8,6 2 órás cukor 24. héten nekem nem tűnik olyan vészes terheléses értéknek. miért maradt meg mégis szülés után? várható, hogy szoptatás után vagy valaha elmúlik?

Válaszait előre is nagyon köszönöm.
Kedves Adrienn!

Javasolom diabetológus felkeresését- nálunk Dr. Bíbok György például, mert lehet, hogy a diétán módosítani kell, esetlegesen gyógyszeres kezelés is szükséges lehet!



Dr.Koppány Viktória
Tisztelt szakértő!

23 éves vagyok.

A következő problémával fordulnék Önhöz:

A véreredményem több alkalommal rossz volt, ezeket leírnám:



Január 9.

Neutrophil : 36,3

Lymphocita : 51,8

vvt sz.: 4,01



Március 12.

vvt sz.: 3,88

Hematokrit : 0,344



Május 13.

Lymphocita : 41

Klorid : 97

Ferritin : 16,9

TSHU: 8,541

Ft 3 meghat.: 8,82



Voltam gyomortükrözésen ott mindent rendben találtak.



Ma voltam endokrinológusnál.

Fizikális vizsgálat történt.

A Doktor Úr letrox 50 mg gyógyszert írt fel amiből napi 1/2 szemet kell reggel beszednem.



Az 5 hónap alatt a Lymphocita a vvt szám a hematokrit és a neutrophil értékek rosszak voltak.

Kérdésem az lenne, hogy Ön szerint mi lehet az oka, milyen további kivizsgálást javasol?

Összefüggésben lehet a pajzsmirigy betegségemmel?

És még egy fontos kérdés 1 éven belül szeretnénk gyermeket, Ön szerint teherbe tudok-e esni, vagy ez egy kicsit bonyolultabb lesz? Esetleg előfordulhat, hogy ez miatt nem lehet gyermekem?:(

Tudom nagyon sokat és sokfélét kérdezek, de nagyon aggasztanak ezek a dolgok.

Kérem segítsen válaszával!

Megtisztelőválaszát előre is köszönöm : Petra
Kedves Petra!

A Letrox szedésével teljesen egyetértek.

A vérképe vérszegénységet mutat, melyet közvetlenül nem hozok összefüggésbe a pajzsmiriggyel.

Vas szintet kellene nézni a vérképben és ha alacsony, akkor szedni vasat.

Kérem beszélje meg a háziorvosával!

Dr.Koppány Viktória
Kedves Dr.nő/úr!

Én egy 20 éves lány vagyok,10 éves koromban derült ki hogy petefészek cisztám van. 2 éve hogy policisztas szindromam és inzulinrezisztenciám. Körülbelül 8 orvosnál jártam, de sajnos nem tesznek semmit csak gyógyszerekkel tömnek,de semmi változás. 20 kg-t híztam hirtelen 2 hónap alatt. Kérdésem az lenne hogy merre menjek? Ki tudnak neked ebben segíteni?

Előre is köszönöm válaszát!

Fogas Enikő Marianna
Kedves Enikő!



Dr.Koppány Viktóia drnő tudna segíteni a problémája alapján.Kedden és csütörtökön rendel 14-19-ig illetve minden második hétfőn 15:40-19:00 óráig a Mammut II. 5.emeletén.



Üdvözlettel:Nagy Anett

Hírek

A cirkadián ritmus felborulása IR-hez is vezethet

A cirkadián ritmus felborulása IR-hez is vezethet


További részletek
Panaszt okoz a metformin! Mit tegyek?

Panaszt okoz a metformin! Mit tegyek?


További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA