Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktor Úr!2014. novemberében született meg kislányom. Januárban a TSH-m 2,060 volt, májusban 3,440. Április környékén kezdtem kicsit rosszul érezni magam: folyton fájnak az izületeim, mint aki minden porcikáját elfeküdte, állandó székelési problémáim vannak (nagyon nehezen nagy darabokat ürítek), hangulatingadozásaim vannak, hullik a hajam (bár az talán már nem annyira). Lehet ez szülés utáni pajzsmirigy gyulladás? Édesanyámnak is és nagymamámnak is pajzsmirigy problémája van, tehát hajlamos lehetek rá. Sajnos március-április környékén kezdtem szedni egy terhesvitamint, hogy a folsav tartalma miatt jobb legyen a vasam, de később kiderült számomra, hogy jódot is tartalmaz, ezért leálltam vele májusban. Okozhatta ez a problémát? Van esély, hogy rendeződnek az értékeim, ha kerülöm a jódot? Előtte mindig jó volt a TSH-m, legutóbb a 12. terhességi héten nézték, akkor 1,130 volt. Utána érdekes módon, a terhesség alatt nem nézték. Milyen időközönként érdemes megnézettetni a TSH-t és mikortól érdemes szakorvoshoz fordulni? Még szoptatok. Válaszát előre is köszönöm!
Kedves Dóra!

Érdemes megnézni most a következőket a panaszok miatt: TSH, vas.

Ha bármelyikkel probléma van- (szoptatás alatt is lehet!), akkor kezelni kell!

Várom a leleteket.

Üdvözlettel,

Koppány Viktória dr.
Kedves Doktor Nő/Úr!

Most voltam pajzsmirigy ultrahangon, a leletem

a jobb lebenyben számos göböt mutat a legnagyobb elkülöníthető kb 4 cm, a balba egy kisebb göb van. Anyi mindent olvastam ezzel kapcsolatban ezért a kérdésem az lenne ezt műteni kell vagy esetleg diétával is gyógyítható? Félek a műtéttől, ha hozzányulnak elrákosodik. Kérem segítségét.Köszönettel: Fülöp Katalin
Tisztelt Katalin!Köszönöm megtisztelő bizalmát.Ön sok információt leírt és arra komoly szakvéleményt kért. A kérdése világos és érthető, de a legnagyobb sajnálatomra a választ etikai és szakmai okokból attól kaphatja meg, aki a korábbi vizsgálatokat végezte. Az egyes laboratóriumi módszerek ugyanis nagyon eltérőek, ezért a vizsgálatok értékelésében a laboratórium orvosai és kezelőorvosai lehetnek segítségére, akik ezeknek az információknak a birtokában vannak "validálják" az eredményeket.

Szakmai véleményt, tanácsot csak úgy tudok felelősen adni, ha nem csak a leírható eredményeket van lehetőségem megítélni, de Önt is láthatom, megvizsgálhatom, és így a klinikai képet,kórtörténetet, labor és ultrahang eredményeket egyben értékelhetem. Kérem, hogy keressen fel személyesen, ahol mindent részletesen átnézhetünk, értékelhetünk, a megoldást megtalálhatjuk.Üdvözlettel:Dr.Németh Attila
Tisztelt Dr.Úr/Nő.Babát szeretnénk a párommal , de már több mint egy éve nem sikerül.

Voltam vérvételen , ahol TSH -t és Prolaktint néztek.TSH: 2,950 mE/l

Prolaktin : 101,0 mE/lAz interneten azt olvastam , hogy a teherbeeséshez a TSH-nak 1-2 között kell lennie , illetve a prolaktinnak 15-nek kell lennie.

Tudom, hogy sok mindent irnak az interneten , ezért is szeretném megkérdezni , hogy talán ez lehet az oka , hogy nem sikerül baba?

Ha igen , milyen gyógyszert javasol?Tisztelettel: Szilvi
Kedves Szilvia!

ezek jó leletek, emiatt nincs akadálya a teherbeesésnek.

További kivizsgálást javasolok: ha rendes, szabályos a ciklusa, akkor a 21. nap ( 1. nap, amikor megjön a menstruáció) progeszteron, prolaktin, vércukor, inzulin mérés ( éhgyomorra, reggel).

Leleteket várom!

Üdvözlettel,

Koppány Viktória dr.
Tisztelt Doktor úr!

Kisfiamnál felmerült a korai nemi érés gyanuja, és a doktornő a kézröntgen és a hormonvizsgálat után említett egy terheléses hormonvizsgálatot. A szeretném megkérdezni, hogy mit takar ez a vizsgálat, és hogyan zajlik.

Köszönettel: Monika
Kedves Érdeklődő!Kérem adja meg elérhetőségét,hogy feltudjuk venni Önnel venni a kapcsolatot a könnyebb egyeztetés érdekében.Üdvözlettel:Nagy Anett
Üdvözlöm!Ha régebb óta pajzsmirigy alulmüködésem van és a prolaktin szintem is magas, férfi létemre, akkor az első lekezelése automatán megoldja a prolaktint is, vagy gyógyszert kell szedni?Csak mert a pajzsmirigyem javul a prolaktinszintem viszont elég magas még így is, hogy szinte majdnem megfelelő a pajzsmirigy szintem.Biztos hogy pajzsmirigy alulmüködés okozhatta, vagy lehet esetleg daganat?
Tisztelt Csaba!Köszönöm megtisztelő bizalmát.Ön sok információt leírt és arra komoly szakvéleményt kért. A kérdése világos és érthető, de a legnagyobb sajnálatomra a választ etikai és szakmai okokból attól kaphatja meg, aki a korábbi vizsgálatokat végezte. Az egyes laboratóriumi módszerek ugyanis nagyon eltérőek, ezért a vizsgálatok értékelésében a laboratórium orvosai és kezelőorvosai lehetnek segítségére, akik ezeknek az információknak a birtokában vannak "validálják" az eredményeket.

Szakmai véleményt, tanácsot csak úgy tudok felelősen adni, ha nem csak a leírható eredményeket van lehetőségem megítélni, de Önt is láthatom, megvizsgálhatom, és így a klinikai képet,kórtörténetet, labor és ultrahang eredményeket egyben értékelhetem. Kérem, hogy keressen fel személyesen, ahol mindent részletesen átnézhetünk, értékelhetünk, a megoldást megtalálhatjuk.Üdvözlettel:Dr.Németh Attila
Tisztelt Doktor Úr/Nő,Azzal a kérdéssel fordulnék önhöz,hogy PCOS diétában hogyan kell kiszámítani azaz mennyi a napi szükséges CH bevitel. 176cm magas vagyok és 65kg.

Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm.
Kedves Anikó!

Attól függ, hogy mennyi a fizikai terhelése egy nap. Az Ön BMI-je 20.983, vagyis nem kell fogynia. Nem sportolós napokon 160-170 grammot javasolok 5-6x étkezéssel (pl.: 30-25-50-25-40-10 gramm reggeli-tízórai-ebéd-uzsonna- vacsora, utóvacsora leosztással, 8-10-13-16-19-20.30 óra körül), sportolós napokon plusz 20 gramm szénhidrátot.

Dr.Koppány Viktória
Tisztelt Szakértő!A férjemmel 5 hónapja próbálkozunk egy kisbabával. Az 1. hónapban rögtön össze is jött a baba, de az 5. héten spontán elvetéltem. Előző hónapban úgy döntöttem, utánajárok a dolgoknak, és nem várok tovább. Csináltattam teljes vérképet vizelettel, ahol mindent rendben találtak. A hónap elején pedig csináltattam hormonvizsgálatot. Ennek eredménye a ciklusom 5. napján a következő lett:

TSH: 2,800 mIU/L Referencia: 0,400 - 4,500

FT4: 15,23 pmol/L Ref.: 11,50 - 22,70

FT3: 5,17 pmol/L Ref.: 3,50 - 6,50

Anti-TPO: 35,6 IU/mL * Ref: 0,0 - 35,0

FSH: 9,2 IU/L foll: 2,8 - 14,4

LH: 5,3 IU/L foll: 0,5 - 12

Ösztradiol: 133,0 pmol/L foll: - 587, ov: 124 - 1468

Cortisol: 486,0 nmol/L Ref.: 138,6 - 690,0Ön mit gondol a fenti eredményekről? Ha jól tudom, ugyan a TSH-m referencia értéken belül van, mégis magas a babavállaláshoz. Ez utalhat pajzsmirigy problémára? Az Anti-TPO-m is magasabb mint az átlagos.

Az FSH-LH arány is adhat okot aggódásra?

Lehetséges, hogy a fenti értékek miatt vesztettem el a babát, és emiatt nem tudok azóta sem teherbe esni?Mióta elterveztük, hogy babát szeretnénk, terhesvitamint, D3 vitamint, szelént, E vitamint, méhpempőt és málnarügy kivonatot is szedek, és próbálok minél egészségesebben, tudatosabban élni.
Kedves Nikol!

A ciklus 21. napján csináltasson prolaktin és progeszteron leleteket is!

A küldött leletek alapján semmi akadálya, hogy újra teherbe essen, de a 21. napit meg kellene nézni. A TSH jó, az anti TPO csak kicsit emelkedett, normál a pajzmirigy működés.

Inzulin rezisztencia vizsgálat is javasolt ( vércukorterhelés során 0-60-120 perces vércukor+inzulin szintekkel) !Dr.Koppány Viktória
Tisztelt Dr. Koppány Viktória!Amenorhea alatt a következő értékeim lettek.

02.11-én volt megvonásos vérzésem.04.13

tsh 1.247 mIU/L

fsh 7,6IU/L

lh 2,52 mIU/l

prolactin 155,2 mIU/L

ösztradiol kisebb, mint 10pg/ml

progeszteron 0,2 ng//ml

tesztoszteron 0,57 nmol/l05.08 vc. értékek

0' 4.7 mmol/l inzulin 3.0mIU/L

60' 6.2 mmol/l inzulin 56.5 mIU/L

120 3.7 mmol/l inzulin 13.0 mIU/L04.20 amh: 8.7 ng/l06.12-én után mindkét petefészekben számos follikulus. Nőgyógyász pco. t mondott, felírt a a meforalt.kérdésem az lenne, hogy valóban szedjem e, illetve ha igen nem kéne mellé diéta is? gyereket nem szeretnék, úgyhogy a qlaira fog. tablettát is felírta.válaszát köszönöm! Györgyi
Kedves Györgyi!

A fenti leletek alapján egyetértek a nőgyógyásszal.

Meforal, Qlaira, diéta- mind a 3 kell!Dr.Koppány Viktória
Kedves Doktor Nő/Úr!

A párommal babát szeretnénk, de már egy jó ideje nem jön össze. Nőgyógyászhoz fordultam, mivel időközben a menstruációm is elmaradt. ennek már 4 hónapja. Az orvosom elküldött vérvételre. Teljes labor, terheléses cukor, pajzsmirigy és prolaktin. A cukor jó eredményt hozott, viszont a TSH értékem 6 fölött lett, a többi minden jó. Ezután következett az UH, ahol megállapították, hogy mindkét petefészkem tele van cisztával, azaz PCOS "betegségem" van. Azt mondták, hogy keressek egy endokrinológust, aki rendbehozza a pajzsmirigyemet, és akkor el fognak múlna a ciszták. Addig esélytelen, hogy teherbe essek.

Az endokrinológus fél szem 50 mgs Euthyroxot írt fel. Kb. egy hónap múlva kell mennem kontrollra.

( 172 cm magas vagyok és 71 kg )

A kérdésem az lenne, hogy Ön mit gondol, megfelelő a gyógyszer, amit kapok? Illetve, hogy ilyen esetben mennyi ideig kell gyógyszert szedni, hogy bekövetkezhessen a teherbe esés?

Mit tehetek még azért, hogy minél hamarabb sikerüljön?Válaszát előre is köszönöm!
Kedves Szeléné!

A pajzsmirigyre adott gyógyszer megfelelő!

A teherbeesést azonban nem csak a pajzsmirigy befolyásolja! a PCOS, is, az pedig nincs kezelve.

Megnézném azért a többi leletét is, ha gondolja!

Üdvözlettel,

Koppány Viktória dr.
Kedves Doktor úr,

36 éves vagyok, és mivel 2 éve próbálkozunk sikertelenül, elküldtek hormon vérvételre. Szeretném kérni a véleményed a következő értékekkel kapcsolatban.

Ciklus 3. napján:

TSH 3,240 mIU/L;

FSH 7,30 U/L;

LH 4,84 U/L;

Ösztradiol 211,9 pmol/L;

SHBG 74,20 nmol/L

kortizol 330,1 nmol/L

Ciklus 21. napján: még nincsennek meg az eredmények.

Köszönettel, Erika
Kedves Erika!

Minden laborban más a normál értéktartomány. Ezt a leletek mellett zárójelben szokták közölni. Legyen kedves, scannelje be az eredeti leleteket, és azt küldje el nekem!Üdvözlettel: Békési dr.

Hírek

Jelek, hogy szülés utáni pajzsmirigy probléma áll fenn

Jelek, hogy szülés utáni pajzsmirigy probléma áll fenn

Szülés után a hatalmas hormonális változások miatt furcsa tüneteket tapasztalhatnak a kismamák. Olykor azonban előfordulhat, hogy postpartum thyreoditis okozza a kellemetlen panaszokat. Dr. Békési Gábor PHD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája azokat a jeleket ismereti, melyek fennállása esetén érdemes a hormonzavarra gyanakodni.

További részletek
Agyalapi mirigy- a hormonrendszer karmestere

Agyalapi mirigy- a hormonrendszer karmestere

Az agyalapi mirigy a legfontosabb belső elválasztású mirigyünk, mely bár igen apró méretű, mégis jelentős szerepet játszik a hormonális folyamatok működésében. Dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa az agyalapi mirigy funkcióját és betegségeit ismerteti.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA