Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Szakértő!26 éves nő vagyok, szellemi munkát végzek. Több, mint 10 éve súlyproblémákkal küzdök. Nem vagyok nagyon elhízott, jelenleg 68-70kg vagyok 166cm magas.

Egy évvel ezelőtt a következő terheléses vérvizsgálat értékeimre azt állapították meg, hogy inzulin rezisztenciám van:

Inzulin:

0' 7,6mIU/l

60' 47.0mIU/l

120' 54,2mIU/l

Glükóz:

0' 5,1mmol/l

60' 5,9mmol/l

120' 7,1mmol/l.

A következő tünetekkel fordultam orvoshoz:

Hirtelen hízás (3 hónap alatt 15 kg)

Hajhullás

Fáradékonyság.

Ezen tünetek mellé hozzátettem, hogy 16 éves koromban petefészek cisztáim voltak, melyekre fogamzásgátlót írtak fel. Közel 10 évig szedtem, súlygyarapodás miatt abbahagytam (+10kg). Gyarapodásom ekkor megállt. A fogamzásgátló elhagyása után egy évvel történt a hirtelen 15kg súlyfelesleg felszedése. Ekkor fordultam orvoshoz, terheléses vérvizsgálatra utaltak és az előbbi eredményeket kaptam.Orvosi javaslatra elkezdtem a cukorbeteg diétát, 160 grammos szénhidrát diéta 1600 kalóriával. Emellett is híztam, így drasztikusan lecsökkentettem ezt a napi adagot 100gramm szénhidrátra és 1000 kalóriára. Heti négyszer sportoltam, sportolok. Így beindult a fogyásom, havi egy kilogrammot tudtam fogyni. Sikerült megszabadulnom 10 kilogrammtól. Az utóbbi három hónapban a diéta ellenére újra elkezdtem hízni. Elmentem egy pajzsmirigy szűrésre, ahol a következő értékeket állapították meg:TSH: 2,674mIU/l

FT4: 9,31pmol/l

FT3: 2,35pg/mL

anti-TPO: 0,80IU/mLJelenleg a következő tünetekkel küzdök:

Hízás

Hajhullás

Koncentrációs problémák

Ingerültség

Libidó csökkenés

Fáradtság (fizikai és szellemi)

Beszédhibáim lettek az elmúlt időszakban (például L és R betűk felcserélése, dadogás).Ez tényleg inzulin rezisztencia, vagy esetleg pajzsmirigy probléma? Ha egyik sem, milyen irányban mehetnék tovább? Szeretném kideríteni az indokolatlan hízásomnak az okát.Válaszukat és segítségüket előre is köszönöm!

Alexa

Kedves Alexa!Jelenlegi panaszai alapján mindenképpen szükséges lenne egy endokrinológus szakorvost felkeresni,mert problémáját okozhatja pajzsmirigy gyulladás is.

Amennyiben szeretne bejelentkezni kérem adja meg elérhetőségét a könnyebb egyeztetés céljából, vagy hívja a 36/70-431-9728-as telefonszámunkat.Koppány Viktória drnőt vagy Békési Gábor Tanár Úrat tudom javasolni.Üdvözlettel:Nagy Anett
Tisztelt Doktor Úr / Hölgy!Pajzsmirigy alulműködésben szenvedek. A problémám az, hogy mikor beállítanak egy gyógyszeradagot (letrox 50mg,75mg,100mg,125mg,150mg jelenleg) egy hónapig jobban érzem magam, majd újra visszatérnek a tünetek: fáradtság, hajhullás, nagy mértékű haspuffadás, illetve folyamatos hízás. a 125mg adagnál a TSH értékem 3.08 volt, erre emeltek jelenleg 150mg-ra.

Azt mondták fogynom kell, de sajnos nem megy. Sportoló vagyok, tudom hogy nem csak várni kell a csodára hogy majd magától indul a folyamat. Azt tanácsolták, tartsam be az 1000 kalóriás diétát, de sajnos erre képtelen vagyok munka és sport mellett.

A kérdésem az lenne, hogy létezik-e egyéb probléma amit még ki lehetne vizsgáltatni, hogy mi lehet az oka miért áll vissza folyamatosan a tünet együttes, illetve a fogyás képtelensége.

Nem nagyon szeretnék magasabb gyógyszeradagot szedni, viszont gondoltam esetleg arra, hogy valami kiegészítő vitamin szedése, avagy egyes ételek kizárása az étrendemből hátha segítene.Válaszát előre is köszönöm:Üdvözlettel:ZSuzsanna
Kedves Zsuzsanna,

Sajnos a kérdésben a válasz: hogy fogyni akar, 1000 kalóriás diéta kell, nincs mese!!

TSH jó.

Lehet még inzulinrezisztencia vizsgálatot is nézni, ha valami eltérés van a vércukor vagy inzulin szintekkel, azt is kezelni kell.Dr.Koppány Viktória
T. Cím!

Szeretném megkérdezni a következőket:

- Pajzsmirigy alulműködés kiváltó okozója lehet-e depressziónak ( stresszes életmód mellett), vagy magának a pajzsmirigy alulműködésnek az oka maga a stressz ( autoimmun alulműködés), tehát az oksági összefüggésben először a stresszes életmód okaként jelentkezik -e a pajzsmirigy betegség

- Megfelelő pajzsmirigy hormon szedése mellett is létrejöhet-e depresszív tünetegyüttesKöszönettel: Cecília
Tisztelt Napsugár!Pajzsmirigy probléma okozója lehet depresszív állapotoknak,megfelelő gyógyszerek szedése mellett a tünetek enyhülhetnek illetve meg is szűnhetnek.
Tisztelt Doktor Úr/Hölgy!A problémám az, egy évvel ezelőtt azt vettem észre a hogy hajam több mint fele eltűnt. Nem vettem észre, hogy hullana a hajam, nem volt csomókban hulló, mégis ott tartok hogy már alig van. Szedtem hajnövesztő vitaminokat, mindig sok kis babahajam jelent meg, de nem maradtak meg.A fogamzásgátlót elhagytam, utánna még rosszabb lett, és elkezdtek kijönni megint a pattanásaim. Elkezdtem fmme harmonyt(barátcserje) szedni, hogy a mensi rendben legyen és a pattanások se jöjjenek ki, de most a pattanások megint elindultak. (A fogamzásgátlót részben a menstruáció beállítására szedtem, és azért, mert nagyon pattanásos volt a bőröm kamasz korom óta. (Mind a két probléma megoldódott vele) Voltam háziorvosnál, bőrgyógyásznál, nőgyógyász csinált citológiát, hüvelyi ultrahangot, ott nem találtak semmit, hajgyógyásznál, annyi derült ki, hogy inzulinrezisztens vagyok.

2014-ben voltam vérvételen:

Glükóz: 5,7mmol/L

Glükóz terhelés 60': 11,4mmol/L

Glükóz terhelés 120': 4,2mmol/L

Inzulin: 5,9mIU/L

Inzulin terhelés 60': 64,0mIU/L

Inzulin terhelés 120': 26,7mIU/L

HOMA-IR: 1,5

Prolaktin: 179,5mIU/L

Tesztoszteron: 1,8nmol/L

TSH: 2,170uIU/mlMost voltam megint 2015 augustusban:

TSH: 3,220uIU/ml

Prolaktin: 215,4mIU/L

Anti-tpo: 1,4U/ml

Éhgyomri vércukor: 6,0mmol/l

Süllyedés:7mm/h

Serum vas: 12,6umol/l

Transferrin: 2,3g/l

GOT: 20IU/L

C-reaktív protein: 0,3mg/l39 éves vagyok.Teljes vérkép és vizelet, ami meg volt csillagozva:

VVSÁtlag térfogat: 102fL

Vizelet fajsúly: 1010

HDL koleszterin: 1,6mmol/lKérdésem az lenne, milyen vizsgálatokat csináltassak még meg, vagy kell e endokrinológiára mennem, lehet e ez hormonális probléma, vagy nézessem meg a mandulám, vagy belgyógyászati probléma is lehet, esetleg glutén vagy más érzékenység? Teljesen tanácstalan vagyok, a háriorvosom a vérvételen kívül semmire nem hajlandó elküldeni, felesleges vizsgálatokra már nem tudok pénzt kidobni. Elmegyek bármire, csak derüljön ki végre mi lehet a probléma okozója.

Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!

Tisztelettel: Anita
Kedves Anita!

A leírt probléma lehet hormonális.

Ha rendszeres a menstruációja, akkor javasolom, hogy amikor jelentkezik, utàna 20 nappal menjen el vérvételre. Ekkor tesztoszteron, androszténdion, progeszteron nevű hormonokat nézessen.

Ha a leletek kórosak, irány az endokrinológus.Dr.Koppány Viktória
Tisztelt szakértő,

Bálint Ibolya vagyok, 61 éves, Nagyváradon élek, Romániában. Közel 10 éve Haschimoto autoimun betegséget állapítottak meg, azóta szedem az Eutirox gyógyszert. Három évvel ezelőtt egy általános endokrin kivizsgáláson magas kortizol szintet találtak. Azóta minden évben készítettek CT vizsgálatot, mindháromszor kimutattak a bal mellékvesén egy 27/29 mm adenomot, ami ebben az időszakban nem nőtt. A nagyváradi szakorvos akkor Flukonazolt írt fel, ami nyomán normálisra csökkent a kortizol. 2015 májusi laboreredmények úrra rosszak lettek

- TSH 4,61 mlU/L,

- FT4 1, 09ng/L

- ACTH 1,6 pg/ml

- Kortizol 438,80 ng/ ml

A szakértő Cusching szindrómát állapított meg és az adenom műtéti eltávolítását javasolja. Bukarestbe kellene menjek laparoszkopos műtétre. Most , mivel a Ketonazolt kivonták a forgalomból, Nistatint szedek (és májvédőt). Pillanatnyilag lement a kortizol: 17,30 ug/dl, de a Cusching szindróma tüneteinek zöme megtalálható nálam. Ahogy a munkám megengedi, szeretnék túllenni a műtéten( december vagy január).

A kérdésem: Biztos, hogy csak a műtéti megoldás létezik? Halaszthatom a műtétet még 4-5 hónapot? Lenne-e lehetőségem Budapesten megoldani ezt a műtétet? Nagyjából mennyibe kerülne ez nekem? Kettős állampolgárságom van, de nem tudom ez segít-e? Tudom, hogy a műtét után gyógyszeresen pótolják a kivett mellékvese termelését, járnom kellene rendszeresen magyarországi endókrinológushoz? Tudnának segíteni kapcsolatot teremteni egy szakértővel?

Segítségüket nagyra értékelem és előre köszönöm, Bálintné Ibolya

Tisztelt Bálint Ibolya!Véleményem és a leletei illetve a felsorolt panaszai alapján szükséges lenne egy endokrinológiai szakorvost felkeresni.Intézményünkben Molnár Jeannette drnőt illetve Békési Gábor Tanár Úrat tudom javasolni, akik ilyen összetettebb betegségekkel foglalkoznak.Kérem adja meg elérhetőségét,amennyiben szeretne bejelentkezni a könnyebb egyeztetés céljából vagy hívja a 36/70-431-9728-as telefonszámunkat.Üdvözlettel:Nagy Anett
Tisztelt Doktornő!

Problémám körülbelül két éve kezdődött, mikor állapotos voltam harmadik gyerekemmel. A 35-dik héten felment a vérnyomásom 200/130-ra , be is kerültem a kórházba, sürgősségi császárral született meg a 38-dik hétre. Mivel nem ment vissza a vérnyomásom magától, ezért nebilvolot szedek reggelente egyet, mára normalizálódott, noha szedem a gyógyszert.

Mivel a fejfájás nem szűnt, jártam neurológusnál, aki mr-t javasolt (negatív). Voltam kardiológusnál 24 órás ekg-n (normális), csináltak szívultrahangot (normális), nyaki ereket néztek (nincs elzáródás). Nőgyógyásznál is jártam, abbahagyatta velem a fogamzásgátló szedését, mivel a fejfájás nem javult, két hónapnyi kihagyás után másik készítményt javasolt. Endokrinológusnál is jártam, hasimoto autoimmun betegséget diagnosztizáltak, szedek rá Letrox-ot, reggel 1 tablettát június eleje óta.

A fejem még mindig fáj, mintha egy baltát vágnának bele a bal oldalon a szemüregből kiindulva végig a koponyámon. Szinte szakadatlanul.Ezzel kelek és fekszem, és éjjel is gyakran felébredek rá. Az utóbbi egy hónapban naponta többször hányásig feszül a fájdalom.A fájdalomcsillapítók hol használnak, hol nem.

Kihez fordulhatnék még?

Sajnos nagymértékben befolyásolja az életminőségemet ez az állandó fájdalom. Ideges, feszült vagyok, fáradékony, és most már sokszor kétségbeesett.

Kérem, segítsen.

Köszönettel:

Zsigmond Angéla
Kedves Zsigmond Angéla!A levele alapján, ha jól értem, életében először magas vérnyomása a harmadik terhessége során jelentkezett. Hogy akkor egyéb tünete (fehérjevizelés, lábdagadás, máj funkciós, illetve vérkép eltérés volt-e, arról nincs adat). A leírás szerint a nebivolol mellett jelenleg a vérnyomás normál tartományban van. A fő panaszt a fejfájás okozza, aminek hátterében a vizsgálatok eltérést nem találtak.

A fogamzásgátló valóban lehet ok, bármelyik. Így, ha több gyermeket nem akar szülni, talán előnyösebb lenne más fogamzásgátló módszert alkalmazni (spirál pl.). Nem derül ki, hogy szemészeti vizsgálata, szemnyomás mérés történt-e? ha igen, milyen volt?

Az MR általános koponya MR volt, vagy speciálisan az arckoponyát, a szemüreget is vizsgálták?

Soha korábban nem volt fejfájós?

Amint látja, rengeteg kérdés merül fel. Így, távdiagnózisként nem tudok mást tenni, mint kérdezni, amire válasz kellene.

Azt tanácsolom, jelentkezzen be hozzám egy vizitre, hozza el az össze leletét, és akkor egyben látva a dolgokat, remélem tudok segíteni Önnek.

Üdvözlettel: Dr Kapocsi Judit

Tisztelt Doktor Nő/Úr !Alulműködő Hashimotó beteg vagyok. Húgyúti problémák miatt IVP röntgen vizsgálatra jegyeztek elő. Kérdésem az lenne, hogy mivel a röntgenhez használatos kontrasztanyag tartalmaz jódot, a vizsgálat elvégezhető-e Nálam ?

Előre is köszönöm a választ !
Kedves Betegünk!Az Ön által említett rtg vizsgálat elvégezhető, annak nincs ellenjavallata, hacsak nem áll fenn kontrasztanyag érzékenység.Üdvözlettel: Békési dr.Tisztelt Doktornő!A cukorterheléses vizsgálatommal kapcsolatban szeretném a véleményét kérni:Éhgyomri - 0 perc: 5,5 (ref: 3,8-6,0)

120 perc: 4,0 (ref: 4,1-7,8)1 évvel ezelőtti értékeim 5,2 és 5,5 voltak. Jónak mondhatók ezek az értékek?Köszönettel:

Anci
Igen rendben van az eredménye.Üdvözlettel:Dr.Bibók György
Tisztelt Szakértő!12 éves lányomnál három hónapja inzulinfüggő cukorbetegséget diagnosztizáltak. Egy hónapja endokrinológiai kivizsgáláson voltunk és a vérvétel kimutatta,hogy a TSH értéke 0,005 és az ellentestek száma 204. Az endokrinológus Thyrozol 5 mg-os gyógyszert írt fel neki napi 2x2-t. Pár napja újra vérvételen voltunk és kiderült,hogy az ellentestek száma 300-ra nőtt. Ráadásul a cukorszintje nagyon magas értékekre ugrándozik amióta a Thyrozol kezelésnek nekifogtunk. Befolyásolhatja a cukorszint növekedését a gyógyszer? Mit jelent az,hogy megnőtt az ellentestek száma?

Köszönöm válaszát!

Tisztelettel

Bodó Bea
A kislánynak hyperthyreosisa és diabteses mellitus egyszerre van. Mindkettő autoimmun betegség. A Thyrazolnak nem valószinű a hatása a cukorszintre. Az antitestszint változásnak nincs jelentősége. Folytatni kell a kezelést.Üdvözlettel,Dr. Tar Attila
Tisztelt Doktor Úr/NőCsak röviden foglalnám össze az előzményeket, mielőtt a kérdésem leírnám:

Lányomnál kb 1,5 éve a nőgyógyász ultrahangos vizsgálattal endometriózist állapított meg. Menstruáció alatt igen erős hasi görcsei voltak, amit szinte semmilyen gyógyszer nem csillapított. A fogamzásgátló folyamatos - szünet nélküli szedését javasolta, illetve, hogy ha majd érzi, hogy áttörne a vérzése, akkor hagyja abba és aztán újra folytassa a gyógyszert. Pár hónap múlva ez meg is történt, olyan erős hasgörcsei voltak, hogy kórházba kellett vinni, ahol pontos diagnózist nem tudtak felállítani, a belek nagyon erős gázos állapota miatt hashajtót kapott, majd később kolonoszkópiás vizsgálatot is végeztek nála, ahol nem találtak kóros elváltozást. Továbbra is szedte a fogamzásgátlót, majd egy újabb áttörés miatt abbahagyta, de az erős görcsök miatt újra kórházba került, ahol infúziós fájdalomcsillaítással is nehezen múltak a görcsei.

Újabb nőgyógyász kerestünk fel, aki a pontos diagnózis érdekében laparoszkópis műtétet javasolt, addig a fogamzásgátló további folyamatos szedését. Ő is megemlítette-ha lányom úgy gondolja- a későbbiekben a baba vállalást, ami segítene a helyzeten.

Úgy olvastam, hogy az endometriózis kialakulását ill. fennállását befolyásolja a hormon ( ösztrogén- progeszteron) egyensúly felborulása.

kérdésem: érdemes lenne-e vagy segítene-e a pontos diganózis felállítása érdekében egy endokrimológiai szakrendelés felkeresése, illetve egy ilyen szakrendelésen foglalkoznak-e endometriózissal kapcsolatos vizsgálatokkal,kezeléssel ill. tanácsadással?

Tisztelettel Nagy Erzsébet

Tisztelt Erzsébet!Igen,érdemes lenne felkeresni egy endokrinológus szakorvost.Intézményünkben Koppány Viktória drnőt tudom javasolni,aki tudna segíteni Önöknek.

Kérem amennyiben szeretne bejelentkezni, adja meg elérhetőségét,hogy feltudjuk Önnel venni a kapcsolatot vagy hívja a 36/70-431-9728-as telefonszámunkat.Üdvözlettel:Nagy Anett

Hírek

Mi lehet a T4 érték eltérésének oka?

Mi lehet a T4 érték eltérésének oka?

A T4, vagyis a tiroxin hormon az anyagcsere szabályozójaként működik, és szerepet játszik az izomfunkcióban, az emésztésben és a csontok egészségének megőrzésében is. Dr. Skurdenka Beatrix, a Budai Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus főorvos azokra a tünetekre hívta fel a figyelmet, amelyek esetén fontos a T4 hormon szintjének ellenőrzése.

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés Prof. Békési Gábor PhD nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés Prof. Békési Gábor PhD nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel az Endokrinközpont minden páciens figyelmét.
 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA