Budapest, II. ker., Lövőház u. 1-5., I Budapest, I. ker., Ostrom u. 16., I E-mail: info@endokrinkozpont.hu, Skype: endokrinkozpont

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónkat

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr/Nő

Csak röviden foglalnám össze az előzményeket, mielőtt a kérdésem leírnám:
Lányomnál kb 1,5 éve a nőgyógyász ultrahangos vizsgálattal endometriózist állapított meg. Menstruáció alatt igen erős hasi görcsei voltak, amit szinte semmilyen gyógyszer nem csillapított. A fogamzásgátló folyamatos - szünet nélküli szedését javasolta, illetve, hogy ha majd érzi, hogy áttörne a vérzése, akkor hagyja abba és aztán újra folytassa a gyógyszert. Pár hónap múlva ez meg is történt, olyan erős hasgörcsei voltak, hogy kórházba kellett vinni, ahol pontos diagnózist nem tudtak felállítani, a belek nagyon erős gázos állapota miatt hashajtót kapott, majd később kolonoszkópiás vizsgálatot is végeztek nála, ahol nem találtak kóros elváltozást. Továbbra is szedte a fogamzásgátlót, majd egy újabb áttörés miatt abbahagyta, de az erős görcsök miatt újra kórházba került, ahol infúziós fájdalomcsillaítással is nehezen múltak a görcsei.
Újabb nőgyógyász kerestünk fel, aki a pontos diagnózis érdekében laparoszkópis műtétet javasolt, addig a fogamzásgátló további folyamatos szedését. Ő is megemlítette-ha lányom úgy gondolja- a későbbiekben a baba vállalást, ami segítene a helyzeten.
Úgy olvastam, hogy az endometriózis kialakulását ill. fennállását befolyásolja a hormon ( ösztrogén- progeszteron) egyensúly felborulása.
kérdésem: érdemes lenne-e vagy segítene-e a pontos diganózis felállítása érdekében egy endokrimológiai szakrendelés felkeresése, illetve egy ilyen szakrendelésen foglalkoznak-e endometriózissal kapcsolatos vizsgálatokkal,kezeléssel ill. tanácsadással?
Tisztelettel Nagy Erzsébet


Válasz

Tisztelt Erzsébet!

Igen,érdemes lenne felkeresni egy endokrinológus szakorvost.Intézményünkben Koppány Viktória drnőt tudom javasolni,aki tudna segíteni Önöknek.
Kérem amennyiben szeretne bejelentkezni, adja meg elérhetőségét,hogy feltudjuk Önnel venni a kapcsolatot vagy hívja a 36/70-431-9728-as telefonszámunkat.

Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr/Hölgy!
Száraz szem szindrómám van. Voltam immunológiai vizsgálaton, az eredményt majd szeptemberben tudom meg. Kérdésem az lenne,hogy Ön szerint van-e olyan vizsgálat ami végre kimutatná az okot és megszüntethető lenne, mert az életminőségem nagyon sokat romlott emiatt.
Tisztelettel várom válaszát.

Válasz

Tisztelt Betegünk!

Nagyon szeretnék Önnek segíteni, de a száraz szem szindróma nem endokrinológiai, hanem immunológiai-szemészeti hátterű probléma. (Leszámítva a pajzsmirigy túlműködés egyik formáját, a szemtünetekkel is járó Basedow-kórt, de gondolom Önnél nem erről van szó.)
Ha elkészültek az immunológiai labor eredmények, keresse fel a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának ambulanciáját! Ott biztosan a segítségére lesznek.

Javulást kívánva, üdvözlettel: Békési dr.

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr/Hölgy!

Kérdésem az lenne,hogy ultrahang és a tünetek alapján,ha az antitest (antiTPO) normál tartományban van megállapíthaó -e a Hashimoto pajzsmirigy
betegség?

Tisztelettel: Sasné Annamária

Válasz

Kedves Betegünk!

A Hashimoto betegség a pajzsmirigy krónikus gyulladásos megbetegedése, amit a szervezet saját szövete (jelen esetben a pajzsmirigy) elleni, túlzott védekezési reakciója vált ki. Az ilyen betegségeket autoimmun megbetegedések névvel jelöljük.
A betegségnek vannak klinikai tünetei, a pajzsmirigy működési zavarával jár a legtöbb esetben. Amennyiben alulműködéshez vezet, a beteg fáradékony, meglassult fizikailag, szellemileg, székrekedésre, fázékonyságra panaszkodik.
A szerv megnagyobbodott, tömött tapintatú, a TPO magas értékű, ultrahanggal inhomogenitás látszik. Mindezek egyértelművé teszik a képet, ha mégis bizonytalanság áll fenn, meg lehet szúrni a pajzsmirigyet, és a sejtek mikroszkópos vizsgálata segít az egyértelmű diagnózis felállításában. Ha kialakult az alulműködés, hormonpótlás szükséges.

Üdvözlettel: Békési dr.

Kérdés

Tisztelt Szakerto!

Elsosorban elnezest az ekezet nelkuli írásom miatt, kicsit meg van hulyulve a mobilom...Masodreszt, ketsegbeesett vagyok..hosszu leszek.

21 eves vagyok. Alig 15 evesen voltam eloszor nőgyógyásznal mar akkor menstruacios zavarokkal. Az ottani nőgyógyász észrevette ,hogy atlagnal alacsonyabb es szorosebb vagyok... A kovetkezo utam a II. számú Gyermekgyogyaszati Klinika Endokrinologiai osztálya volt.( Az osszes leletem megvan) . Vért vettek, hormon vizsgálat , Synachten terhelés es 3 napos Oradexon proba tortent tavasztól őszig .4 honappal kesobb majdnem 2 kilot fogytam ,es jelentos menstruacios zavarom nem volt.
Azt mondtak mellekvesekéreg tulmukodesem van. Fogamzásgátló tablettát akartak kiirni, de vegul abban maradtak , hogy ahhoz meg tul fiatal vagyok.
3 evvel kesobb , 2012-ben, ujra nőgyógyászhoz fordultam, a problema változatlan volt: alacsony noves, szorosodes, rendszertelen hosszan tarto fajdalmas menzesz. Mivel nagykorú voltam igy az illetékes korhazban vizsgáltak ujra.A vizsgálati eredmények teljesen masok voltak mint 4 evvel azelott
regebbi 2009-ben : TSH: 2.660 mlU/I , T4: 0.92 ng/dl , t3: 3.05 pg/ml , FSH: 7.93 mU/ml , LH: 30.40 mU/ml, Osztradiol:680.00 pmol/l , progeszteron: 2.50 nmol/l , Prolactin : 703.00 mIU/l , Tesztoszteron: 4.00 nmol/l
mig
2013-ban mind a TSH, t3, T4, tesztoszteron szintjeim megnőttek , mig a felsorolásból kimaradtak csökkentek .
Prolactin emelkedés miatt Sella MR keszult , halisten nem igazolódott semmi koros. Kiirtak egy antiandrogen tipusu fogamzasgatlot ( cypromix ) azt szedem azota is. (...)

2 evig minden jobbnak tunt a tabi miatt. Az eredmenyeim szépen változtak,a borom egy ev utan sokkal szebb lett, a hajam is dúsabb volt,a melleim 3 hetente megduzzadtak, melyik kamasz lany ne orult volna neki...es nem is hiztam.
2,5 ev utan kezdtem eszrevenni hogy egyre inkabb hullik a hajam. Száraz a bőröm..strias es narancs borom is lett ( sportolo voltam egeszen idaig ) Mellkasi fajdalmaim voltak es hosszabb utaktol nagyon bedagadt a bal lábam. Regebben vizsgáltak térd panaszokkal de ráerősítettem.Viszont ekkor az osszes izuletem fajni kezdett...
Letettem a cigarettát ( nem dohányoztam sokaig "csak"7-8 honapig es mellette neha fogyasztottam alkoholt) , azt hittem az a fo problema.
Az akkori kontrollon pajzsmirigy alulmukodest is diagnosztizáltak...kiirtak 25 mg Letroxot.Bevallom hanyagul szedtem es nem is sokaig...
Azota nem cigarettazok es még sört sem iszom nem hogy barmi mast.Mintha megundorodtam volna toluk.Viszont ugy megerősödtek a térd panaszaim hogy fel kellett hagynom a sporttal is.
Majd egy honappal kesobb a 21 napos gyógyszeres idoszak kozben bevéreztem. A nogyogaszom uj gyogyszert javasolt. 1,5 honapig nem tudtam az ujat szedni amig nem jott meg... Akkor vettem csak igazán eszre mennyit " segitett" a fogamzásgátló amig volt...A borom es a hajam hasznalhatatlan es kezelhetetlenné vált ekcema szeru foltok is kijöttek rajtam amire vizsgálat nelkul az orvos csak egy gomba elleni kremet irt fel..,; a menstruacios fajdalmaim ra volt hogy infuziora volt szukseg... El is felejtettem regebben mennyire szornyu volt.
Januar kozepen az uj, dienille nevu tablettát elkezdtem szedni.2 honapig birtam... Iszonyúan fajt a fejem , hanyingerem volt szedultem, es a bal oldalam zsibbadt, es tompa es bizsergos, majd kesobb szuros fajdalmakat ereztem a szivem kornyeketol a kezem vegeig...
Légszomjam van, pánik rohamaim vannak, remeg a kezem,allandoan gyengének erzem magam, depresszios vagyok azota. a parkapcsolatom a veget jarna ha nem lenne eros, a hangulatingadozasaim es a nulla libidom miatt...
Egy masik nőgyógyász ujra a cypromixet irta fel.Remenykedtem benne hogy minden a regi lesz. Marcius ota szedem mar. Semmi nem valtozott . Januar ota minden menstruaciomat kinzasnak élem meg.. Tudtam hogy ido kell a gyógyszernek amig hat, de 21 éves vagyok. Ketsegbeestem.Nekem nem szabadna ilyennek lennem..:Havonta egy hetig elzarkozom mindenkitol a menzeszem miatt, hétköznaponként olyan vagyok mint egy zombi.Vagy alszom vagy kitoreseim vannak..Megeroltetobb munkahelyeken nem is tudok helytállni .ha nagyobb stressz er ( ami mostanaban persze tetőzött ) , ezek a tünetek mind felerősödnek . A terdemet mar muteni is akartak annyira fájt... persze nem tudtak pontosat mondani.
Akkor kezdtem melyebben utana nezni a betegsegeimnek. Alternatív gyogymodokhoz nyultam. Olvastam Maria T. konyvet, Dr. Tihanyit, es Gyuri bácsi altal előírt teakat fogyasztottam.Gyertyaztam magam es dietazni is probaltam.
Az idojaras kezdett naposabb lenni, a térdpanaszaim teljesen megszűntek.. Azt is a fentebb említett emberektol tudom mind, hogy lehetett a betegsegeim es az azáltal okozott vitamin hiany miatt...
2 honapig iszogattam a teakat de hirtelen megundorodtam azoktól is. Mint 1,5 eve a hustol. Mint tobb mint fel eve a cigitol es az alkoholtól.. a kulsomon semmi nem valtozott ugy erzem sose fogok meggyogyulni.. Probalom a dietakat is betartani de eleg nehez mert nagyon nagyon draga... se gluten se szója se laktoz es ezek mindennapi ételekben mind ott vannak!..3x annyiba kerülnek az áruházakban ... kiábrándító .
a teakkal sem voltam kitartó .. nagyon sok van itthon de mar elhagyott a remeny.
Iden még nem voltam hormon vizsgálaton...
összetört bennem minden az orvosokkal kapcsolatban. Csak irtak evekig az uj bajaimat a papirra aztan egyik gyogyszer miatt jott a masik betegseg...
Az utolso ( tavalyi )eredményeim:
TSH: 6.58 uIU/ml ; Tesztoszteron: 63.00 ng/dl ; Prolactin : 33.72 ng/ml ; FSH: 0.16 U/l ; LH: 0.00 mU/mL ; estradiol: 22.0 pg/ml ; Cortisol: 28.10 ug/dl ,DHEA-S: 77.30 ug/dl

A nőgyógyászati vizsgálatokon is allando a gyógyszeres kezeles: mindig valami gomba vagy baktérium.
Nem akarok gyogyszereken élni. meg akarok gyógyulni de azok csak tobb bajt okoznak...Hanyagok az orvosok .ha nem fizetek nekik..azt sem tudhatom pontosan hogy a tuneteim vajon nem vezethetők e mas betegségre , mert azt mondjak" Te meg tul fiatal vagy ahhoz a mellkasi fajdalomhoz! " ...
Annyi penzem meg nincsen 21 evesen szuloi támogatás nelkul hogy minden bajommal maganorvoshoz fordulhassak.
Ma elmegyek a háziorvos megint es kerek egy általános szűrő vizsgálatot abba csak nem köthet bele..

Mit kéne tennem? Semilyen pozitiv gondolatom nincsen.
Koszonom szepen a levelemre szant idot.
Kinga

Válasz

Kedves Kinga!
Ha nagyon tömören akarnék válaszolni, azt írnám, hogy a feladat megtalálni a legkevesebb mellékhatással rendelkező fogamzásgátlót ( mert mellékhatás sajnos valamilyen szinten mindig van).
Részletesebben azonban, esetlegesen gyógyszercserén gondolkodva már személyesen kellene találkoznunk, hogy átnézhessem az összes leletét, s eldöntsük, hogy csak a fogamzásgátló-e az egyetlen kezelési lehetőség!
Ha gondolja, várom szeretettel.
Koppány Viktória dr

Kérdés

Tisztelt Szakértő!

Tisztelt Doktor Úr!

A kérdésem a következő lenne....25 éves vagyok és 2 éve pajzsmirigy alulműködésben szenvedek...kezdő adagom első évben Letrox 50mg, második évben felemelték 75 mg-ra, majd a mai napon úgy rendelte el az orvos, hogy hétfőtől-péntekig 75, szombat és vasárnap 100 mg.....
Panaszom az alábbiak: egyre gyakoribb fejfájások (szorító) apró szédülések, olykor elég, ha a székről felállok....(néha nem tudom hogy csak én érzem úgy vagy valóban szédülök) és ami fontos az ALACSONY PULZUS 49 vagy 50...viszont tudni kell hogy rendszeresen testmozgok...futni járok
Véreredményem, ami indokolja a 100 mg-ra való emelést: TSH: (0.400-5.010) 4,890 free T3(1.50-4.00) 3.03 free T4(0.80-1.90) 1.16 Triglicerid (0.55-1.60) 3.06 koleszterin értékeim rendben vannak...illetve még 3 értéket nem igazán értek, melyek a következők: Anti Tpo 546.9, Ly (20.00-50.00) 17.70 Mikroalbumin (<2.00) 32.30
Igazából az alacsony pulzusszám és az utóbbi 3 magas értékek aggasztanak, mit jeleznek? Mivel megemelik a gyógyszeradagomat, nem fog még jobban leesni a pulzusszámom? Várom válaszát!üdvözlettel

Válasz

Kedves Betegünk!

A fejfájásos és szédüléses panaszok nincsenek összefüggésben a pajzsmirigy alulműködéssel. Ezeket, ha tartósan jelentkeznek, ki kell vizsgálni. Az alacsony pulzus szám lehetne a pajzsmirigy betegség következménye akkor, ha nem lenne jól beállítva a gyógyszerelése. Az Ön esetében erről nincs szó. A rendszeresen sportolók pulzus száma alacsonyabb. Magas triglycerid szintje szintén kezelést igényel. A Ly érték minimálisan tér el a normálistól, ezt és a microalbumint meg kellene ismételni. A gyógyszer adag emelésétől pulzus száma nem fog tovább csökkenni, sőt várhatóan inkább emelkedni fog. A TPO érték magas volta pajzsmirigy betegségével függ össze, ezzel kapcsolatban teendő nincs.

Üdvözlettel: Békési dr.

Kérdés

Tisztelt Doktornő!

Fogyni szeretnék,de nagyon sok kudarcon vagyok túl,ezért egy barátnőm "unszolására" elmentem endokrinológushoz,majd vérvételre.Az eredményeim a következők:
VC-0:4,7mmol
VC-120:4,7mmol
INZ-0:16,23
INZ-120:77,74
TSH:3.0
FT-3:4.0
FT-4:14.0

2x500 Meforal,és 50 Letroxot kaptam,de a háziorvosom szerint ne szedjem,mert nagyobb bajom lehet.Érdekelne a véleménye,nem tudom mit tegyek.Előre is köszönöm válaszát!

Válasz

Kedves Zsuzsanna!
A gyógyszerekkel egyetértek, jó hatásúak lesznek a fogyásra!
Azonban csak fél adaggal kezdeném! Vagyis csak 500 mg Meforal és 25 ug Letrox naponta reggel!

Koppány dr.

Kérdés

Jó napot kívánok!

A testvérem (eü. dolgozó és korábban volt cisztája a pajzsmirigyén) hívta fel a figyelmemet arra, hogy szerinte a pajzsmirígyem enyhén megnagyobbodott.

Én eleinte szkeptikusan álltam a dologhoz és egyébként sem szeretem az ördögöt a falra festeni, viszont az alábbi tüneteket észlelem kb 2 hónapja magamon:

-Kézremegés (ezt mások is észre veszik) én ezt fáradtságnak tulajdonítottam és némi alvással tényleg csökken, de nem múlik el.
-Indokolatlanul is fáradtnak érzem magam ( éjjel dolgozom csak, így kicsit megzavarodtam)
-Előfordul gyakran hogy naponta 10 X is normális konzisztenciájú székletem van. Eddig azt gondoltam ez a stressz miatt van.
-Amikor éjjel dolgozom mindig nagyon kiszárad a böröm szinte porzik. Ha pár napig rendesen alszok akkor ismét normalizálódik.
-Úgy érzem néha hogy szorít a torkom és nyelési nehézség is előfordul.
-Régebben szedtem fogamzásgátlót, de elkezdett váladék ürülni az emlőimből. Akkor az orvos azt mondta vsz. hyperprolaktinémiám van, de ezt nem vizsgálták én anno meg nem gondoltam h bármi baj lehet.
-A pulzusom nyugalmi állapotban is általában 120/ min terhelésre 180 is volt már. (Ezt a konditeremben mérte a gép)
-És ami most tényleg megijeszt az az hogy az a kis gödör a kulccsontjaim közt erőteljesebb volt és most pedig alig látható. Soha nem voltam kövér és most is 52 kg vagyok.

Ön mit gondolm lehet ez szervi elváltozás? Ha igen akkor mi?

Külföldön vagyok és szeptemberben megyek haza. Várhat addig a vizsgálat ha szükséges? És akkor hogy kellene készüljek?

Üdvözlettel:

Holb Erika

Válasz

Kedves Erika!

Felsorolt tünetei és panaszai alapján lehetséges pajzsmirigy gyulladás valóban.Mindenképpen szükséges lenne egy kivizsgálás mind endokrinológiai,mind kardiológiai irányban.A magas pulzusszámot okozhatja pajzsmirigy probléma, de hosszú távon az ilyen magas pulzusszám gondot okozhat.

Amennyiben más panasza nem jelentkezik és a meglévő tünetek nem erősödnek,rosszabbodnak ráér a kivizsgálás szeptemberben is.

Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Üdvözlöm.Izotópos vizsgálaton voltam ahol ezt az eredményt kaptam.Mit jelent?Kissé megnagyobbodott ,szimetrikus pajzsmirigy ábrázolódik,amely a középvonalban helyezkedik el.Alsó széle 2 cm től távolabb van a jugulum vonalátol.A lebenyek kontúrja szabálytalan.Az aktivitás eloszlása egyenetlen.A jobb lebeny kp.harmadában egy kb.1.5 cm es alacsony aktivitásfelvételű terület detektálható.Az isthmus nem ábrázolódik.Vélemény:Struma nodosa.Forró göb a jobb lebeny kp.harmadában.Hideg göb a jobb lebeny felső harmadában.MIBI pajzsmirigy szcintiográfia végzése javasolt.

Válasz

Kedves Erika!

Megbízható szakmai véleményt,tanácsot csak úgy tudnak szakorvosaink adni, ha nem csak a leírható eredményeket van lehetőségük megítélni, de Önt is láthatják,megvizsgálhatják és így a klinikai képet,kórtörténetet és labor eredményeket egyben értékelhetik.Kérjük keresse fel egyik szakorvosunkat.

Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Tisztelt Doktornő!

Policisztás ovárium szindróma fennállása miatt elküldtek terheléses cukor és inzulin vizsgálatra.
Eredményeim:
glükóz: éhgyomri 5,3 mmol/l
60 perces 4,8 mmol/l
120 perces 4,9 mmol/l
inzulin: éhgyomri 7,6 uU/ml
60 perces 51,9 uU/ml
120 perces 37,86 uU/ml

Az lenne a kérdésem, hogy normálisak e az értékeim, vagy inzulinrezisztencia áll fenn?
Válaszát előre is köszönöm!

Válasz

Kedves Mónika!
Magasak az inzulin értékek 60 és 120 percnél.
A vércukor értékek jók.
Diétát javasolnék: naponta 5x étkezve, összesen 160 gramm szénhidrát tartalommal.
Pl: 7:30-10-13-16-18:30 órakor 30-25-50-25-30 gramm szenhidrát tartalmú ètkezést.

Dr.Koppány Viktória

Kérdés

Tisztelt Szakértő!
Édesapámnak pészmékere van. Év eleje óta nincs hangja. Az ultrahang nem talált semmit. Most CT-t javasolt az endokrin orvos. Mehet pészmékerrel CT-re az édesapám? Ha nem, esetleg száraz sóterápiával próbálkozhatunk?
Köszönettel várom válaszát
Anna

Válasz

Kedves Anna!
CT-re mehet. MR-re nem mehet.

Dr.Koppány Viktória

Munkatársaink
Hírek
Kánikula IR-rel- ezekre figyeljen!

Kánikula IR-rel- ezekre figyeljen!


további részletek »
Zsírolvasztó gyógynövények- ezek segíthetik a fogyást

Zsírolvasztó gyógynövények- ezek segíthetik a fogyást


további részletek »

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Copyright 2012 © Prima Medica Egészségközpontok. Minden jog fenntartva

Desigbed by www.free-dimension.hu • Developed by www.sulczr.hu

Az oldalon feltüntetett árak az ÁFÁ-t tartalmazzák!