Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Kedves Doktornő!



Az alábbi leletem értelmezésében kérném segítségét!



glu. éh. 5,2

30' 7,0

60' 3,6

120' 3,6



inz. éh: 6,2

30' 48,9

60' 29,9

120' 16,5

HOMA:1,5



Utalhat az eredmény inzulin rezisztenciára?

Köszönettel:Tímea
Tisztelt Tímea!



Nem utalhat az eredménye IR-ra.



Dr.Bibók György
Tisztelt Doktorno/Doktor Úr!



40 éves vagyok, kisbabát szeretnénk. Elkészult a 3. ill. 23. napi hormonsor (kulonbozo ciklusokból), a ciklusaim 26-27 naposak. A kérdésem az lenne, hogy ezek az eredmények - foleg az FSH - milyennek számítanak? Illetve errol a TSH szintrol mi a véleménye (ha jól tudom 1-1.5 kozott kellene lennie). Illetve, hogy pco gyanúja fent állhat-e, mert hajhullást és enyhe szorosodést tapasztalok (hízást nem, ultrahangon sem láttak semmit).

Hormonsor:

3. nap

FSH 12.5 IU/L (a felso határ a ref. tartományban)

Osztradiol: 211 pmol/L

LH: 4.1 IU/L

Prolaktin: 15.1 ng/ml

totál tesztoszteron: 0.649 nmol/L

TSH: 2.030 mikroIU/L



21. nap

Prolaktin: 13.28ng/ml

Progeszteron: 47.17 nmol/L

Ezek nem lógnak ki a ref. tartományból.



Ebben a ciklusban, amikor az FSH-t is nézték a 11. napon ketto éro tuszot találtak 13 ill. 14 mm-esek (nem végeznek rajtam stimulációt). A progeszteron pedig az azelotti ciklusból való.

Végeztek terheléses vércukor vizsgálatot is, a kovetkezo eredménnyel:

Cukor:

éhgyomri: 5.0 mmol/L

30 perc: 7.6

60 perc: 5.7

120 perc: 5.1



Inzulin:

éhgyomri: 6.4 mikroIU/L

30 perc: 55.2

60 perc: 37.2

120 perc: 18.1

Homa index: 1.4 (szurke zóna)

On szerint ezek jónak számítanak?



Válaszát elore is koszonom!
Kedves Dianne!

Úgy tűnik, hogy volt peteèrès a hormonok ( progeszteron szint) alapjàn. A TSH és a prolaktin is jó.

A vércukorterhelés sem jelez kórosat, a picit magasabb inzulin szintek miatt diétát tartanék.

Ezek alapján nincs akadálya a terhességnek, beszéljen nőgyógyászàval is!



Koppány Viktória dr.
Jó napot!

Én 46kiló vagyok, és hízni szeretnék, van esetleg olyan étrend ami tudna nekem segíteni ?
Kedves Petra!



Érdemes jó minőségű, ám magasabb kalória tartalmú alapanyagok bevitelét növelni.

Magas zsírtartalmú, kedvező összetétel alapanyagok: hidegen sajtolt növényi olajok, olajos magvak - napi szintű fogyasztása javasolt, avokádó

Magas szénhidrát és magas rost tartalmú alapanyagok: zabpehely, barna rizs, köles, amaránt, qunioa, bulgur



Fogyasszon gyakran krémeket, pudingokat, krémleveseket, melyekbe sok kalóriát lehet belesűríteni, anélkül, hogy a téfogata nőne. Pl.: brokkoli krémleves - burgonyával és tejszínnel űrítve, tetején kevés tökmagolajjal és pirított tökmaggal.



Üdvözlettel:

--



Varga Dóra

Dietetikus
Tisztelt Cimzett,



Februarban diagnosztizaltak hasimoto alulmukodest. ( Tsh:6,5, ref: 0,340-4,000, ft3 es ft 4 tartomanyon belul). L-thyroxint 50 'bol szedtem csak egy negyed tablettat. A juniusi ellenorzesen 4, 00-re ment, viszont az augusztusinal mar alultermelt. ( 0, 023tsh, ref: 0, 340- 4,000, ft 3: 4, 44, ref: 2, 50-3,90). Mindekozben glutenerzekenyseget is megallapitottak es a dietetikus javaslatara elkezdtem a dietat es inni a nutridrinket, mert sovany vagyok. Most vettem eszre, hogy a nutridrink tartalmaz kalium jodidot : 40 mikrogramm/ doboz. Naponta 1-2 dobozzal iszom kb. 2 honapja. Ez nem befolyasolhatja estleg a tultermeles kialakulasat? Egyaltalan szabad ennyi jodtartalmu tapszert fogyasztani, ha eredendoen Hashimitoval diagnosztizaltak? Jo lenne, ha folytathatnam az ivasat, amig fel nem jon nehany kilo.



Koszonom a valaszt.
Kedves Vivien!

Az l-thyroxin adagot csökkenteni kell és mehet nyugodtan a Nutridrink.



Dr.Koppány Viktória
Tisztelt Doktor Úr/Hölgy!



Kérdésem a következő lenne: 3,5 éves gyermekem vérképe a következő eredményeket mutatja:

Carbamid 3,7mol/L,

Creatinin/szérum/ 37 mol/L,

TSH 2,460 mIU/L,

FT4 17,07 pmol/L,

FT3 7,39 pmol/L



A gyerek reggeltől-estig szinte pörög, szalad, állandóan kiabál, feszült, agresszív, nagyon izzad.A fenti vérkép okozhat hasonló tüneteket?



Üdvözlettel:

Németh Zsuzsa
Tisztelt Zsuzsanna!



Mindenképpen szükséges lenne egy endokrinológus szakemberre a leletei alapján.

Intézményünkben Dr.Tar Attila rendel gyermekendokrinológusként szerda délutánonként.

Kérem amennyiben szeretne bejelentkezni adja meg elérhetőségét vagy hívja a 36/70 431 9728-as telefonszámunkat a könnyebb egyeztetés céljából.



Üdvözlettel:Nagy Anett
Tisztelt Doktor Úr/ Nő!

Pajzsmirigy alulműködésem van. Melyre gyógyszert szedek. Évek óta állandó köhögésbe szenvedek, télen, nyáron. Felszakadó, néha váladékos ami átlátszó nyúlós. Kérdésem lehet ez tünete a pajzsmirigy betegségnek? Voltam már belgyógyásznál, tüdőgondozóba, füll-orr gégésznél, és senki nem talált semmit. Csináltak allergia vizsgálatott (a kezemen) de az is negativ lett, (bár én úgy tudom nem igazán megbizható ez a modszer). Elküldtek még panoráma rtg-re góc kutatás céljából, mert az állam alatt a ny.csomók meg vannak nagyobbodva (3 hónap alatt nőttek is). a füleim alatt nyomásra fáj is. Ha esetleg gócok vannak az inyemben az okozhat köhögést? További tüneteim: levertség, fáradtság, kedvtelenség, nehéz légzés, alig birok reggel felkelni, és semmihez sincs kedvem.

Kérem adjon tanácsot, mit csináljak? Milyen irányba induljak tovább? Válaszát tiszetelettel köszönöm: Erzsébet
Tisztelt Erzsébet!



Felsorolt tünetei alapján mindenképpen szükséges lenne egy endokrinológust felkeresni, tüneteit okozhatja pajzsmirigy probléma is.



Üdvözlettel:Nagy Anett
Tisztelt Szakértő!



24 éves nő vagyok, 175 cm magas és 55 kg. Évek óta küzdöm a fokozott szőrnövekedés problémájával. Testszerte különböző mértékben jelent ez kihívást számomra, főként a hátamon, hasamon, karomon és lábamon feltűnő. Fiatal nőként évek óta súlyos önértékelési problémákkal küzdöm és most már szeretném megtalálni a helyes irányt, amellyel megfékezhető ez, illetve rájönni a tényleges okokra, hogy miért is alakult ki - jelenleg visszafordíthatatlanul - évekkel ezelőtt. Azt szeretném kérdzeni, hogy milyen vizsgálatokra, mely szakrendelésre érdemes elmennem, mi lehet az a hatékony kezelési módszer, amely valós segítséget fog jelenteni számomra a jövőben?



Segítségét előre is köszönöm!
Tisztelt Zsuzsanna!



Endokrinológust szakembert szükséges lehet felkeresni, aki célzottan eltudja küldeni a megfelelő vizsgálatokra.Mindenképpen szükség lesz egy hormonkivizsgálásra.



Üdvözlettel:Nagy Anett
Tisztelt Szakértő!

Szeretném tudni mire számíthatok.UH vizsgálaton a következő leletet kaptam.Pajzsmirigy norm.nagyságú.A jobb lebeny kp.harmadában egy környezetétől alig elkülöníthető keskeny echoszegény sávval övezett 8 mm átmérőjű göb látszik.Vélemény:Soliter göb a pajzsmirigy jobb lebenyében.Hormonszint 2hónappal ezelőtt:TSH:0.401 PRL:152 cort.202

2014 decemberében még nem volt semmi eltérés az UH-n.Mellrákkal 3 éve műtöttek és Anabrest nevű gyógyszert szedek.Összefüggés lehet? Köszönettel várom válaszát.46 éves nő vagyok.
Kedves Betegünk!



Az a klinikai gyakorlat, hogy az 1 cm-t elérő vagy annál nagyobb pajzsmirigy göböket vékony tűvel meg kell szúrni sejt minta nyerési célból. A sejteket azután mikroszkóp alatt elemzik. Erre azért van szükség, hogy az esetleges rosszindulatúságot (ami szerencsére igen ritka) ki lehessen zárni. Az emlő daganatos előzményre való tekintettel Önnél a 8 mm-es göbbel is ez a teendő. Nem valószínű, hogy összefüggés állapítható meg, de a biztonság kedvéért a szúrást el kell végezni.

A laboratóriumi eredményekkel kapcsolatban nem tudok nyilatkozni, mert nem szerepel mellettük, hogy az adott laboratórium milyen normál értékeket használ.Csak ezek ismeretében tudok véleményt mondani.



Jó egészséget kívánva maradok üdvözlettel: Békési dr.
Tisztelt Szakértő!



MR vizsgálati eredményben leirták, hogy az agyalapi mirigy elsorvadt, a sella falához tapadt. Üres sella szindroma alakult ki.

58 éves nő vagyok.

Szükséges-e felkeresnem a szakrendelést, vagy nincs további teendőm.

Ami nyugtalanit, hogy allergiás asztmám is van, több mint 10 éve és az éjszakai fulladásoknál

az utóbbi időben azt tapasztalom, hogy nagyon nehezen tudok ujra nyelni.

Nálam a fulladás ugy kezdődik, hogy nem tudom kifujni a levegőt és nyelni sem tudok.

A rohamoldó befujása után köhögési roham jön rám, ha erőltetve ujra tudok nyelni.

Ezt el szoktam mondani tüdőgyógyászaton, de ennyi.

Várom válaszát:

Csuforné Kunnerth Mária





Tisztelt Mária!



A panaszai hátterében állhat pajzsmirigy betegség is, mely okozhatja a nyelési nehézséget.Kérem keressen fel egy endokrinológus,belgyógyász szakembert.



Üdvözlettel:Nagy Anett

Érdeklődnék, hogy pajzsmirigy alulműködéses betegként van esély rá, hogy újra lefogyjak?

A gyógyszeradagom megfelelően van beállítva, mérsékelten eszem káposztaféléket, folyton diétázok, mégsem fogyok. Mi lehet az oka?



Továbbá érdekelne, hogy igaz-e, hogy a pajzsmirigyes betegek kétszer lassabban fogynak kétszer szigorubb diéta és mozgás mellett?
Van esély persze!

Normális TSH ( vagy jól beállított) mellett napi 1000 kalória fogyasztásával lehet fogyni. A diétán van a hangsúly. Előtte vérnyomàst, vércukrot ellenőriztetni kell.



Koppány Viktória dr.

Hírek

Mi lehet a T4 érték eltérésének oka?

Mi lehet a T4 érték eltérésének oka?

A T4, vagyis a tiroxin hormon az anyagcsere szabályozójaként működik, és szerepet játszik az izomfunkcióban, az emésztésben és a csontok egészségének megőrzésében is. Dr. Skurdenka Beatrix, a Budai Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus főorvos azokra a tünetekre hívta fel a figyelmet, amelyek esetén fontos a T4 hormon szintjének ellenőrzése.

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés Prof. Békési Gábor PhD nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés Prof. Békési Gábor PhD nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel az Endokrinközpont minden páciens figyelmét.
 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA