Budapest, II. ker., Lövőház u. 1-5., I Budapest, I. ker., Ostrom u. 16., I E-mail: info@endokrinkozpont.hu, Skype: endokrinkozpont

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónkat

Kérdés

Kedves szakerto,

Segitene ertelmezni a leletem. Oszinten szolva nekem ugy tunik IR-em van es pajzsmirigy alulmukodes is talan.



Alkalikus foszfatáz U/L 41 30-120
Karbamid mmol/L 4.4 2,8-7,2
CRP mg/L 1.5 0,0-5,0
Bilirubin direkt umol/L 3.0 0,1-3,4
Vas µmol/L 35.6 10,7-32,2
Vas Magas érték miatt új mintából ismétlés javasolt, amennyiben vaspótlás~nem történt.~ Multivitamint szedek, lehet ettol magas?
FT3 pmol/L 4.77 3,10-6,80
FT4 pmol/l 15.65 12,00-22,00
GGT U/L 24 5-38
HDL-koleszterin mmol/l 1.34 1,30-3,80
Kálium mmol/L 4.3 3,5-5,1
Koleszterin mmol/l 5.5 2,6-5,2
Kreatinin umol/L 72 49-90
GFR számított - nő, magas ml/perc/ > 90 0-0
Bilirubin össz umol/L 16.0 5,0-21,0
GOT U/L 20 3-35
GPT U/L 20 3-35
Se Triglicerid mmol/l 1.17 0,70-2,25
TSH mIU/l 3.89 0,27-4,20

Vércukor, éhgyomri mmol/L 5.0 3,8-6,0


Vérkép (HTC,Hgb,Fvs,MCV,vvt,thr)
Fehérvérsejt G/L 4.9 4,4-11,3
Neutrophil% % 58.1 50,0-70,0
LUC% % 2.7 0,0-6,0
Lymphocyta% % 31.9 24,0-40,0
Monocyta% % 5.1 2,0-8,0
Eosinophyl% % 1.6 1,0-4,0
Basophil% % 0.60 0,00-1,00
#Neutrophil G/l 2.83 2,20-7,90
#LUC G/l 0.13 0,00-0,00
#Lymphocyta G/l 1.55 1,10-4,50
#Monocyta G/l 0.3 0,1-0,9
#Eosinophil G/l 0.08 0,05-0,45
#Basophil G/L 0.03 0,00-0,10
Vörösvérsejt T/L 4.60 4,10-5,10
Haemoglobin g/L 138.0 123,0-153,0
Haematocrit L/L 0.420 0,350-0,470
#MCV fl 92.0 80,0-96,0
#MCH pg 30.0 28,0-33,0
#MCHC g/L 326.0 310,0-370,0
#RDW-CV % 14.0 11,6-15,6
Thrombocyta G/L 286.0 150,0-450,0
#MPV fl 8.0 7,2-13,0

LDL-koleszterin mmol/L 3.77 1,10-4,10

Ferritin µg/L 36.0 10,0-120,0

Kémiai megjegyzés - 0,0-0,0

Inzulin mIU/L 12.4 2,6-24,9
Insulin 120 perc 24/08/2015
Insulin 120 perc mIU/L 82.9 0,0-0,0
Insulin 90 perc mIU/L 70.7 0,0-0,0
Insulin 60 perc mIU/L 40.8 0,0-0,0
Insulin 30 perc mIU/L 34.4 0,0-0,0
Vércukor terhelés (75 g) 24/08/2015
Vércukor 120 perc mmol/L 5.1 4,1-7,8


Koszonom elore is a valaszat.
Udvozlettel:
Fekete Melinda

Válasz

Kedves Melinda!
IR van, pajzsmirigy alulműködés nincs.
Várom, ha gondolja.

Koppány Viktória dr.

Kérdés

Kedves Doktornő!

Az alábbi leletem értelmezésében kérném segítségét!

glu. éh. 5,2
30' 7,0
60' 3,6
120' 3,6

inz. éh: 6,2
30' 48,9
60' 29,9
120' 16,5
HOMA:1,5

Utalhat az eredmény inzulin rezisztenciára?
Köszönettel:Tímea

Válasz

Tisztelt Tímea!

Nem utalhat az eredménye IR-ra.

Dr.Bibók György

Kérdés

Tisztelt Doktorno/Doktor Úr!

40 éves vagyok, kisbabát szeretnénk. Elkészult a 3. ill. 23. napi hormonsor (kulonbozo ciklusokból), a ciklusaim 26-27 naposak. A kérdésem az lenne, hogy ezek az eredmények - foleg az FSH - milyennek számítanak? Illetve errol a TSH szintrol mi a véleménye (ha jól tudom 1-1.5 kozott kellene lennie). Illetve, hogy pco gyanúja fent állhat-e, mert hajhullást és enyhe szorosodést tapasztalok (hízást nem, ultrahangon sem láttak semmit).
Hormonsor:
3. nap
FSH 12.5 IU/L (a felso határ a ref. tartományban)
Osztradiol: 211 pmol/L
LH: 4.1 IU/L
Prolaktin: 15.1 ng/ml
totál tesztoszteron: 0.649 nmol/L
TSH: 2.030 mikroIU/L

21. nap
Prolaktin: 13.28ng/ml
Progeszteron: 47.17 nmol/L
Ezek nem lógnak ki a ref. tartományból.

Ebben a ciklusban, amikor az FSH-t is nézték a 11. napon ketto éro tuszot találtak 13 ill. 14 mm-esek (nem végeznek rajtam stimulációt). A progeszteron pedig az azelotti ciklusból való.
Végeztek terheléses vércukor vizsgálatot is, a kovetkezo eredménnyel:
Cukor:
éhgyomri: 5.0 mmol/L
30 perc: 7.6
60 perc: 5.7
120 perc: 5.1

Inzulin:
éhgyomri: 6.4 mikroIU/L
30 perc: 55.2
60 perc: 37.2
120 perc: 18.1
Homa index: 1.4 (szurke zóna)
On szerint ezek jónak számítanak?

Válaszát elore is koszonom!

Válasz

Kedves Dianne!
Úgy tűnik, hogy volt peteèrès a hormonok ( progeszteron szint) alapjàn. A TSH és a prolaktin is jó.
A vércukorterhelés sem jelez kórosat, a picit magasabb inzulin szintek miatt diétát tartanék.
Ezek alapján nincs akadálya a terhességnek, beszéljen nőgyógyászàval is!

Koppány Viktória dr.

Kérdés

Jó napot!
Én 46kiló vagyok, és hízni szeretnék, van esetleg olyan étrend ami tudna nekem segíteni ?

Válasz

Kedves Petra!

Érdemes jó minőségű, ám magasabb kalória tartalmú alapanyagok bevitelét növelni.
Magas zsírtartalmú, kedvező összetétel alapanyagok: hidegen sajtolt növényi olajok, olajos magvak - napi szintű fogyasztása javasolt, avokádó
Magas szénhidrát és magas rost tartalmú alapanyagok: zabpehely, barna rizs, köles, amaránt, qunioa, bulgur

Fogyasszon gyakran krémeket, pudingokat, krémleveseket, melyekbe sok kalóriát lehet belesűríteni, anélkül, hogy a téfogata nőne. Pl.: brokkoli krémleves - burgonyával és tejszínnel űrítve, tetején kevés tökmagolajjal és pirított tökmaggal.

Üdvözlettel:
--

Varga Dóra
Dietetikus

Kérdés

Tisztelt Cimzett,

Februarban diagnosztizaltak hasimoto alulmukodest. ( Tsh:6,5, ref: 0,340-4,000, ft3 es ft 4 tartomanyon belul). L-thyroxint 50 'bol szedtem csak egy negyed tablettat. A juniusi ellenorzesen 4, 00-re ment, viszont az augusztusinal mar alultermelt. ( 0, 023tsh, ref: 0, 340- 4,000, ft 3: 4, 44, ref: 2, 50-3,90). Mindekozben glutenerzekenyseget is megallapitottak es a dietetikus javaslatara elkezdtem a dietat es inni a nutridrinket, mert sovany vagyok. Most vettem eszre, hogy a nutridrink tartalmaz kalium jodidot : 40 mikrogramm/ doboz. Naponta 1-2 dobozzal iszom kb. 2 honapja. Ez nem befolyasolhatja estleg a tultermeles kialakulasat? Egyaltalan szabad ennyi jodtartalmu tapszert fogyasztani, ha eredendoen Hashimitoval diagnosztizaltak? Jo lenne, ha folytathatnam az ivasat, amig fel nem jon nehany kilo.

Koszonom a valaszt.

Válasz

Kedves Vivien!
Az l-thyroxin adagot csökkenteni kell és mehet nyugodtan a Nutridrink.

Dr.Koppány Viktória

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr/Hölgy!

Kérdésem a következő lenne: 3,5 éves gyermekem vérképe a következő eredményeket mutatja:
Carbamid 3,7mol/L,
Creatinin/szérum/ 37 mol/L,
TSH 2,460 mIU/L,
FT4 17,07 pmol/L,
FT3 7,39 pmol/L

A gyerek reggeltől-estig szinte pörög, szalad, állandóan kiabál, feszült, agresszív, nagyon izzad.A fenti vérkép okozhat hasonló tüneteket?

Üdvözlettel:
Németh Zsuzsa

Válasz

Tisztelt Zsuzsanna!

Mindenképpen szükséges lenne egy endokrinológus szakemberre a leletei alapján.
Intézményünkben Dr.Tar Attila rendel gyermekendokrinológusként szerda délutánonként.
Kérem amennyiben szeretne bejelentkezni adja meg elérhetőségét vagy hívja a 36/70 431 9728-as telefonszámunkat a könnyebb egyeztetés céljából.

Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr/ Nő!
Pajzsmirigy alulműködésem van. Melyre gyógyszert szedek. Évek óta állandó köhögésbe szenvedek, télen, nyáron. Felszakadó, néha váladékos ami átlátszó nyúlós. Kérdésem lehet ez tünete a pajzsmirigy betegségnek? Voltam már belgyógyásznál, tüdőgondozóba, füll-orr gégésznél, és senki nem talált semmit. Csináltak allergia vizsgálatott (a kezemen) de az is negativ lett, (bár én úgy tudom nem igazán megbizható ez a modszer). Elküldtek még panoráma rtg-re góc kutatás céljából, mert az állam alatt a ny.csomók meg vannak nagyobbodva (3 hónap alatt nőttek is). a füleim alatt nyomásra fáj is. Ha esetleg gócok vannak az inyemben az okozhat köhögést? További tüneteim: levertség, fáradtság, kedvtelenség, nehéz légzés, alig birok reggel felkelni, és semmihez sincs kedvem.
Kérem adjon tanácsot, mit csináljak? Milyen irányba induljak tovább? Válaszát tiszetelettel köszönöm: Erzsébet

Válasz

Tisztelt Erzsébet!

Felsorolt tünetei alapján mindenképpen szükséges lenne egy endokrinológust felkeresni, tüneteit okozhatja pajzsmirigy probléma is.

Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Tisztelt Szakértő!

24 éves nő vagyok, 175 cm magas és 55 kg. Évek óta küzdöm a fokozott szőrnövekedés problémájával. Testszerte különböző mértékben jelent ez kihívást számomra, főként a hátamon, hasamon, karomon és lábamon feltűnő. Fiatal nőként évek óta súlyos önértékelési problémákkal küzdöm és most már szeretném megtalálni a helyes irányt, amellyel megfékezhető ez, illetve rájönni a tényleges okokra, hogy miért is alakult ki - jelenleg visszafordíthatatlanul - évekkel ezelőtt. Azt szeretném kérdzeni, hogy milyen vizsgálatokra, mely szakrendelésre érdemes elmennem, mi lehet az a hatékony kezelési módszer, amely valós segítséget fog jelenteni számomra a jövőben?

Segítségét előre is köszönöm!

Válasz

Tisztelt Zsuzsanna!

Endokrinológust szakembert szükséges lehet felkeresni, aki célzottan eltudja küldeni a megfelelő vizsgálatokra.Mindenképpen szükség lesz egy hormonkivizsgálásra.

Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Tisztelt Szakértő!
Szeretném tudni mire számíthatok.UH vizsgálaton a következő leletet kaptam.Pajzsmirigy norm.nagyságú.A jobb lebeny kp.harmadában egy környezetétől alig elkülöníthető keskeny echoszegény sávval övezett 8 mm átmérőjű göb látszik.Vélemény:Soliter göb a pajzsmirigy jobb lebenyében.Hormonszint 2hónappal ezelőtt:TSH:0.401 PRL:152 cort.202
2014 decemberében még nem volt semmi eltérés az UH-n.Mellrákkal 3 éve műtöttek és Anabrest nevű gyógyszert szedek.Összefüggés lehet? Köszönettel várom válaszát.46 éves nő vagyok.

Válasz

Kedves Betegünk!

Az a klinikai gyakorlat, hogy az 1 cm-t elérő vagy annál nagyobb pajzsmirigy göböket vékony tűvel meg kell szúrni sejt minta nyerési célból. A sejteket azután mikroszkóp alatt elemzik. Erre azért van szükség, hogy az esetleges rosszindulatúságot (ami szerencsére igen ritka) ki lehessen zárni. Az emlő daganatos előzményre való tekintettel Önnél a 8 mm-es göbbel is ez a teendő. Nem valószínű, hogy összefüggés állapítható meg, de a biztonság kedvéért a szúrást el kell végezni.
A laboratóriumi eredményekkel kapcsolatban nem tudok nyilatkozni, mert nem szerepel mellettük, hogy az adott laboratórium milyen normál értékeket használ.Csak ezek ismeretében tudok véleményt mondani.

Jó egészséget kívánva maradok üdvözlettel: Békési dr.

Kérdés

Tisztelt Szakértő!

MR vizsgálati eredményben leirták, hogy az agyalapi mirigy elsorvadt, a sella falához tapadt. Üres sella szindroma alakult ki.
58 éves nő vagyok.
Szükséges-e felkeresnem a szakrendelést, vagy nincs további teendőm.
Ami nyugtalanit, hogy allergiás asztmám is van, több mint 10 éve és az éjszakai fulladásoknál
az utóbbi időben azt tapasztalom, hogy nagyon nehezen tudok ujra nyelni.
Nálam a fulladás ugy kezdődik, hogy nem tudom kifujni a levegőt és nyelni sem tudok.
A rohamoldó befujása után köhögési roham jön rám, ha erőltetve ujra tudok nyelni.
Ezt el szoktam mondani tüdőgyógyászaton, de ennyi.
Várom válaszát:
Csuforné Kunnerth Mária


Válasz

Tisztelt Mária!

A panaszai hátterében állhat pajzsmirigy betegség is, mely okozhatja a nyelési nehézséget.Kérem keressen fel egy endokrinológus,belgyógyász szakembert.

Üdvözlettel:Nagy Anett

Munkatársaink
Hírek
Gyógynövények is segíthetnek a pajzsmirigyzavarok terápiájában

Gyógynövények is segíthetnek a pajzsmirigyzavarok terápiájában

A pajzsmirigyzavarokat az esetek többségében gyógyszeres úton kezelik, melyet a betegnek általában élete végéig alkalmaznia kell. Viszont a terápiát remekül kiegészíthetik bizonyos gyógynövények is, amik segítségével hamarabb jobb közérzet érhető el, ráadásul a gyógyszer dózisát is csökkenthetik. Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa ezek közül emelt ki párat. 

további részletek »
Hormonzavar miatt is izzadhat éjszakánként

Hormonzavar miatt is izzadhat éjszakánként

Ahhoz, hogy napközben frissek és nem utolsósorban egészségesek legyünk, elengedhetetlen az éjszakai nyugodt, pihentető alvás. Amennyiben ezt valami hátráltatja, úgy nemcsak a folyamatos fáradtsággal kell számolni, hanem megnő számos betegség és kóros állapot kialakulásának valószínűsége. Ilyen hátráltató tényező lehet például az éjszakai izzadás, mely a kánikula mellett gyakran hormonzavar számlájára írható. Dr. Skurdenka Beatrix, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa elmondta, milyen endokrin problémák okozhatják a panaszt.

további részletek »

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Copyright 2012 © Prima Medica Egészségközpontok. Minden jog fenntartva

Desigbed by www.free-dimension.hu • Developed by www.sulczr.hu

Az oldalon feltüntetett árak az ÁFÁ-t tartalmazzák!