Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktorúr/ Doktornő!

Németországban élek, január pár hete voltam endokrinológusnál kivizsgáláson, PCOS gyanúval. A panaszaim: hízás, fáradékonyság, zsíros, aknés bőr, hosszú (35-50 napos) ciklus, ultrahangon látható policiszták a petefészken.

Az endokrinológián terheléses cukor és inzulin, valamint hormonvizsgálatot végeztek. A ciklusom 28. napján voltam ekkor.

Az eredmények a következők lettek:

Cukor:

0' 4,5 mmol/l

60' 6,05 mmol/l

120' 3,4 mmol/l



Inzulin:

0' 5,80 mIE/l

60' 93,8 mIE/l

120' 39,2 mIE/l



TSH 3,02 μIU/ml. (0,27-2,50)

FT3 3,60 pg/ml. (2,00-4,40)

FT4 12,00 pg/ml. (9,30-17,00)

TPO 9,4 IU/ml. (0,0-34,0)



Östradiol 190,2 pg/ml

Progesteron 7,75 ng/ml

FSH 4,0 mIE/ml

LH 20,10 mIE/ml

Prolaktin 22,50 μg/L. (4,79-23,30)

AMH 6,47 ng/ml. (1,30-5,00)

Testosteron 0,34 ng/ml. (0,08-0,48)

Fr. Androgenindex 1,1%. (0,0-3,5)

SHBG 113,2 nmol/l (32,4-128,0)



A diagnózis szerint pajzsmirigy alulműködésem van, erre 50μg L-Thyroxin-t szedek. Emellett a PCOS-t alátámasztották, az inzulinrezisztenciát pedig elvetették.

Az egyik kérdésem az lenne, hogy Önök szerint sem áll fenn IR és nem szorulok gyógyszeres kezelésre (elég az IR diéta és a mozgás)?



Sok helyen (külföldi tanulmányokban) olvastam a myo-inositol táplálékkiegészítő jótékony hatását PCOS-re, IR-re és teherbeesésre (ugyanis a fogyás és közérzet javítás mellett ez lenne a fő cél). Másik kérdésem az lenne, hogy ajánlják e ennek a szernek a szedését? Nem lesz-e az L-Thyroxin gyógyszerre rossz hatással? Esetleg a kettő együtt a szervezetemre rossz hatással?



Utolsó kérdésem pedig, hogy ez a PM alulműködés, PCOS lehet-e az oka annak, hogy 2-3 havonta 1-2 napra rendkívül fájdalmas (jobb bordaív alatti) haspuffadás gyötör, amit fél éve belgyógyász vérvétellel és ultrahanggal megvizsgált és semmilyen elváltozást/rendellenességet nem talált? Ételhez/italhoz nem tudom kötni a puffadást és sajnos semmilyen fájdalomcsillapító, görcsoldó, puffadás elleni gyógyszer nem használ Tisztelt Doktorúr/ Doktornő!

Németországban élek, pár hete voltam endokrinológusnál kivizsgáláson, PCOS gyanúval. A panaszaim: hízás, fáradékonyság, zsíros, aknés bőr, hosszú (35-50 napos) ciklus, ultrahangon látható policiszták a petefészken.

Az endokrinológián terheléses cukor és inzulin, valamint hormonvizsgálatot végeztek. A ciklusom 28. napján voltam ekkor.

Az eredmények a következők lettek:

Cukor:

0' 4,5 mmol/l

60' 6,05 mmol/l

120' 3,4 mmol/l



Inzulin:

0' 5,80 mIE/l

60' 93,8 mIE/l

120' 39,2 mIE/l



TSH 3,02 μIU/ml. (0,27-2,50)

FT3 3,60 pg/ml. (2,00-4,40)

FT4 12,00 pg/ml. (9,30-17,00)

TPO 9,4 IU/ml. (0,0-34,0)



Östradiol 190,2 pg/ml

Progesteron 7,75 ng/ml

FSH 4,0 mIE/ml

LH 20,10 mIE/ml

Prolaktin 22,50 μg/L. (4,79-23,30)

AMH 6,47 ng/ml. (1,30-5,00)

Testosteron 0,34 ng/ml. (0,08-0,48)

Fr. Androgenindex 1,1%. (0,0-3,5)

SHBG 113,2 nmol/l (32,4-128,0)



A diagnózis szerint pajzsmirigy alulműködésem van, erre 50μg L-Thyroxin-t szedek. Emellett a PCOS-t alátámasztották, az inzulinrezisztenciát pedig elvetették.

Az egyik kérdésem az lenne, hogy Önök szerint sem áll fenn IR és nem szorulok gyógyszeres kezelésre (elég az IR diéta és a mozgás)?



Sok helyen (külföldi tanulmányokban) olvastam a myo-inositol táplálékkiegészítő jótékony hatását PCOS-re, IR-re és teherbeesésre (ugyanis a fogyás és közérzet javítás mellett ez lenne a fő cél). Másik kérdésem az lenne, hogy ajánlják e ennek a szernek a szedését? Nem lesz-e az L-Thyroxin gyógyszerre rossz hatással? Esetleg a kettő együtt a szervezetemre rossz hatással?



Utolsó kérdésem pedig, hogy ez a PM alulműködés, PCOS lehet-e az oka annak, hogy 2-3 havonta 1-2 napra rendkívül fájdalmas (jobb bordaív alatti) haspuffadás gyötör, amit fél éve belgyógyász vérvétellel és ultrahanggal megvizsgált és semmilyen elváltozást/rendellenességet nem talált? Ételhez/italhoz nem tudom kötni a puffadást és sajnos semmilyen fájdalomcsillapító, görcsoldó, puffadás elleni gyógyszer nem használ ellene.



Segítségét nagyon köszönöm előre is!
Kedves Lilla!

Leleteit átnézve azt gondolom, PCOS és inzulin rezisztencia is fennáll. Különös tekintettel a tervezett gyermekvállalásra az a véleményem, hogy metformin gyógyszeres kezelés jót tenne az inzulin rezisztenciának, kezelném. A myo-inozitolt támogatom, lehet együtt szedni az l-thyroxinnal.

Hasi panaszok hátterében lehet laktóz-vagy gluténézékenység, esetleg endometriózis, ilyen irányban is érdemes kivizsgáltatni magát.



Dr.Koppány Vitkória
Tisztelt szakértő!



Novemberben fedeztek fel, hogy Hashimoto autoimmun betegségem van, voltam vérvételen és az anti TPO 300 U/ml, a TSH 16 mU/L, a T3 es T4 eredmenyei normalisak voltak, a prolaktin pedig 44 µg/L lett. Az endokrinológus akinél voltam Euthyroxot (25 mg) irt fel és Dostinexet a prolaktinra. Azt szeretném kérdezni, hogy ezeket feltétlen be kell szednem? És magas prolaktin szint mellett teherbe lehet esni? Előre is köszönöm válaszát!
Feltètlenül tessèk szedni az elöirt gyógyszereket!

A terhessèghez normàl TSH ès normàl prolaktin KELL!

Ön ès a baba miatt is!



Koppány Viktória dr.
Szép napot!



Érdeklődni szeretnék, hogy március óta szedem a letrox 75 mikrogrammos tablettát .

Novemberben gyógyszer mellet a tsh 2,75 volt.

Idén januárban viszont 4.19. a vérvételek napján soha nem szedem.

Esetleg erősebb gyógyszerre van már szükségem? A t3 és a T4 mindíg normális kereteken belül van.



Nagyon köszönöm válaszát

Kinka Tímea
Kedves Tímea!



Doktornő csak személyes konzultáció során tud biztos tanácsot adni,ahol látja a kórelőzményt is a labor eredmények mellett.



Tisztelt Doktor/Doktornő!



Évek óta alulmüködik a pajzsmirigyem, vele együtt a prolaktin szintem is meg van emelkedve, ami emlőmegnagyobbodást okoz. Prolaktin reggel mérve 30 uq ami több mint a 10.



Pajzsmirigyből évek óta járok szintén vérvételre, általában csak maga a THS hormon magas 5-9 között, míg a ft3 ft4 normál tartományban van (egyszer lent, egyszer fent...)



Kérdem én önt, ezekkel az adatokkal és az emlőmegnagyobbodással férfi létemre, kellene szednem valamilyen gyógyszert? Önöknél egy vizsgálaton ez indokolna gyógyszert? Illetve maga a prolaktin szint normál működésének elérése megakadályozná az emlőmegnagyobbodásom?
Kedves Csaba!



Mindenképpen szükséges lenne felkeresni egy endokrinológus szakorvost, aki beállítaná a TSH szintet, illetve ha szükséges tovább tudná küldeni vizsgálatokra. Magas a prolaktin szint is, mely egyértelműen felelős az emlőmegnagyobbodásáért.



Központunkban tudom javasolni Koppány Viktória drnőt vagy Tar Attila Főorvos Úrat.

Kérem amennyiben szeretne bejelentkezni, adja meg telefonos elérhetőségét a könnyebb egyeztetés végett.



Üdvözlettel:Nagy Anett
T.Sz.Autoimmun beteg vagyok 10 éve.Gyógyszerek,biológiai gyógyszer kezelések.Fél éve kezdődött ,hányás,hasmenés,idegeskedés és az egész testre kiható izomgörcsök jönnek,szemkidülledés,nyelvnagyobbodás,nyáladzás,lábbgörcs,mozgásbeszükülés,beszédkiesés,értelem tiszta.Sürgősségi ellátás-sóoldat,kálcium,nyugtató-2óra után rendben minden.Elmult fél évben 12 alkalommal jelentkezett.Lehetséges endokrinologiai eredet. Tisztelettel.Lajos
Tisztelt Lajos!



Panaszait olvasva előfordulhat, hogy pajzsmirigy problémája van, esetleg Basedow-kór.

Szükséges lenne egy endokrinológiai kivizsgálás.

Központunkban Molnár Jeannette drnőt tudom javasolni.



Üdvözlettel:Nagy Anett
Tisztelt doktornö! En honapok ota olyan erzest erzek a torkomba mintha ,egy gomboc lenne .Neha olyan mintha folytogatna ez lehet strumma?
Kedves Éva!



Lehetséges.Keressen fel egy endokrinológust.



Üdvözlettel:Nagy Anett
Tisztelt doktor úr!

Pajzsmiriggyel és IR-rel kapcsoaltos kérdésem lenne. 2015. október 16-án vettem le az utolsó nuvaring gyűrűt, babát szeretnénk.



2015. okt. 22. TSH 5,24 mIU/l OGTT 5,34 4,30 4,28 INZ 12,8 34,6 29,7 HOMA-IR 1,7



2015. nov. 26. TSH 2,93 mIU/l fT4 12,9 antiTPO 279 (mértékegységet nem tudom, nem volt feltüntetve, de az orvos azt mondta hogy kb 50-ig lenne jó)

(okt és nov ugyanabban a laborban készült)



2016. jan. 5. TSH 2,86 mIU/l fT4 10,95 pmol/l antiTPO 22,9 U/ml (gellértlabor)



2016. febr. 1. TSH 5,25 mIU/l fT4 11,89 pmol/l antiTPO 24,7 U/ml OGTT 4,8 8,0 5,5 INZ 4,0 90,6 19,3 HOMA-IR 0,8 (centrumlab)



Mi okozhatja a TSH visszaugrását? Arra gondoltunk, hogy a fogamzásgátló használata okozta a PM alulműködést, hiszen abbahagyása után két hónapig normál szinten volt, és meglepetésként ért, hogy visszatért 5,25-re.

IR vizsgálat eredménye is mást mutat a fogamzásgátló abbahagyását követően és 4 hónap elteltével. A februári eredmény, utalhat IR-re? Mi okozhatja ezeket a változásokat? Lehetséges, hogy még nem rendeződött a fogamzásgátló abbahagyása után a hormonháztartás? Nuvaringet 10 évig használtam. (37é, 169cm, 57kg)

Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel:

Teréz
Kedves Teréz!

A TSH sok mindentől változhat, télen emelkedni szokott, betegség, megfázás hatására is, de a korábban mért maga anti TPO is okozhatja. Terhességhez ezt magasnak tartom, kezelném. A februári vércukorterhelés inzulin rezisztenciát (IR) mutat, ezt is kezelném.

Várom szeretettel, ha gondolja.



Dr.Koppány Viktória
Tisztelt Szakértő! Szorító érzést érzek a nyakamon. A szìvverésem szapora. A vérnyomásom jó, csak a pulzus számon magas 106, 111... Fáradékony,és ingerlékeny vagyok. Olyan szintén vannak ezzek a tünetek,hogy a mindennapjaimat teszik lassan elviselhetetlenné. Állandóan aludnék, és a fájó szorító érzés a nyakamon is igen kellemetlen. Köszönöm a válaszát Veronika
Kedves Veronika!



Keressen fel egy endokrinológus szakorvost, mert panaszai pajzsmirigy problémára utalnak.



Üdvözlettel:Nagy Anett
Párom pajzsmirigy műtéten esett át 8 éve. Szeretkezés közben sajnos véres a hímvessző alsó része s a vér színe élénk piros, ami friss vérzésre utal. Élvezi az együttlétet, de ez mindig egy ellenőrzés miatt meg kell szakítanunk a szeretkezést, s ha véres, akkor persze nem olyan, amilyennek szeretnénk. Lehetséges, hogy a tabletta kiválthatja ezt a jelenséget vagy lelki okai vannak? Köszönöm, ha válaszol, mert meg vagyunk rémülve.
Kedves Béla!



Első körben szükséges lenne egy urológiai kivizsgálás, amennyiben ott nem találnak semmilyen eltérést, tovább fogják küldeni a megfelelő szakorvoshoz.

Nem kaptunk még hasonló visszajelzést pajzsmirigy gyógyszerek miatt.



Üdvözlettel:Nagy Anett
Szeretnek érdeklődni h en Németországban elek, viszont szeretnem ki vizsgáltatni h nem e vagyok cukorbeteg, inzulin rezisztenciát es a legfontosabb a pajzsmirigyemet!!! Hány napra kene haza utaznom h megkaphassam a válaszokat es a megfelelő gyógyszereket!?

A választ előre is köszönöm es maradok tisztelettel!
Kedves Nina!



Koppány Viktória drnőt tudom ajánlani,és szűk másfél hét alatt megoldható minden.



Üdvözlettel:Nagy Anett

Hírek

Pajzsmirigy gyógyszer szed? Ezekre figyeljen!

Pajzsmirigy gyógyszer szed? Ezekre figyeljen!

A pajzsmirigyzavarok terápiájában igen fontos szerepe van a gyógyszeres kezelésnek, melyet sokaknak életük végéig alkalmazniuk kell. Dr. Skurdenka Beatrix, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa felhívja a figyelmet pár tényezőre, melyekre ügyelniük kell a tablettát szedő betegeknek.

További részletek
IR-rel kezelnek, mégsem javulnak a tüneteim-miért?

IR-rel kezelnek, mégsem javulnak a tüneteim-miért?

Az inzulinrezisztencia tünetei gyakran igen zavarók, hiszen az egész megjelenésre hatással vannak. Ugyanis a túlsúlyt, a gyulladt pattanásokat, az arcon megjelenő szőrszálakat nem, vagy csak nagyon körülményesen lehet eltüntetni. A terápia azonban a panaszok csökkenését, megszűnését ígéri. De mi van akkor, ha a várt eredmény elmarad? Dr. Borús Hajnal, a Budai Endokrinközpont diabetológusa erre ad választ.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA