Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktornő!



42 éves vagyok, 2010 óta szedek Letrox-ot pajzsmirigy alul-működés miatt. Eleinte 25 mkg-t szedtem, de az évek során folyamatosan emelték az adagját, jelenleg 75 mkg, és 100 mkg-t szedek felváltva. A vérnyomásom általában nagyon alacsony, 90/60, 42-45 pulzussal. 7+4 hetes várandós vagyok a TSH szintem a fogantatás előtt 2 alatt volt, amint megtudtam hogy gyermeket várok egyből nézettem, és most 4,83.

Úgy tudom a baba egészséges fejlődéséhez 2 alatt kell legyen az érték. Kell emelni a gyógyszer szintjén? Ez az érték okozhat komoly gondot a terhességben?

Válaszát előre is köszönöm!
Kedves Anita!



Mindenképpen keresse fel kezelőorvosát, hogy mihamarabb változtasson az előírt terápián. A megfelelő érték valóban várandósságnál a 2 alatti érték.



Üdvözlettel:Nagy Anett
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!



A következőben kérem segítségét.

TSH laborvizsgálati ereményem 7,66 lett.

Ultrahangon néhány 3-6 mm göböt találtak, valamint isthmikusan egy ovális 10x5 cm echoszegény göböt. Természetesen most izotópvizsgálatra megyek, de azt szeretném kérdezni, hogy mik lehetnek a kilátásaim?

Köszönettel
Kedves Noémi!



Keressen fel egy endokrinológust, aki a labor leleteit, az ultrahangot és az izotópos vizsgálatot egyben látja a klinikai képpel és így kitudja írni a megfelelő gyógyszeres kezelést.



üdvözlettel:Nagy Anett
Tisztelt szakorvos!



Sok évig fennálló panaszok után 2007-ben egy hormonvizsgálat után kiderült, hogy azokat magas prolaktinszint okozza. Kétszer voltam MRI vizsgálaton, nem állapítottak meg daganatot. Bromocryptinnel a szint helyreállt, 2009-ben szülés, majd másfél év szoptatás után viszont a tejtermelés nem szűnt meg, így újrakezdtem a tabletta szedését, és azóta is napi egy tablettát szedek.



Két kérdésem van: hosszú távon nem okozhat-e ez problémát, nincs-e olyan mellékhatása, ami miatt jobb lenne nem szedni. A másik kérdésem kissé idealista, de azért mégis felteszem. Nem történt olyan felfedezés az eltelt évek alatt, ami segítene végleg megszabadulni a problémától?



Nagyon köszönöm előre is válaszát.



Üdvözlettel:

Éva
Egyelőre a Bromocriptin a megfelelő szer! :)

Nem kell élethosszan szedni, de a leírt panaszok kezelésére az alkalmas!



Koppány Viktória dr.
Tisztelt Endokrinközpont!



Inzulinrezisztencia vizsgálaton vettem részt, amelynek az eredménye:



Éhgyomori glukóz: 5,2

60 perces glukóz: 8,6

120 perces glukóz: 5,6

Inzulin: 15,0

Inzulin 60 perc: 159,7

Inzulin 120 perc: 141,3

Inzulinrezisztencia: 3,47



Az lenne a kérdésem, hogy ez rossz eredménynek számít-e?



Előre is köszönöm válaszát!


Kedves Nikolett !



Leletei alpján inzulin rezisztencia fennállása véleményezhető, a továbbiak megbeszélése miatt várjuk szeretettel Diabetológiai Ambulanciánkon.

Üdvözlettel:

dr Tänczer Tímea
Tisztelt szakértő!



Tavaly okt.-dec.ig Diamilla fogamzás gátlót használtam. (40 éves vagyok)

december végén abbahagytam,mert zavart hogy két hetente 7 napos megv,vérzéseim voltak,illetve már decemberben már az sem jelentkezett,ill.elhatároztuk hogy szeretnénk babaprojektbe fogni idén.

a mensesem mindezidáig nem jelentkezett,most már két hónapja.

közben jan, elején kaptam Diprophos ster.injekciot is a lábamba.

Most volt egy FSH vizsgálatom,ahol annyira magas FSH értéket diagnosztizáltak,ahol egyértelműen kijelentették hogy nem eshetek már soha többet teherbe.szószerint.és semmi más lehetőség vagy valami szóba sem jött az illető Dr úrtól.

mondanom sem kell,hogy nagyon kétségbe estem,mert mivel még nincs pici.

Tavaly volt jan.ban és szept.ben hormon vizsgálatom,ahol mindket esetben jok voltak az eredmények.szal nem értem,most hirtelen ilyen rövid idő leforgása alatt miért lett ennyire magas az FSH-m (54,3). :-(

én nagyon bízom benne ,hogy mindez csak egy kis türelem játék a tabletta ill. az injekcio miatt,és minden helyre áll.mert gondolataim szerint a diamilla mint az injekcios fo.gátló,leállitja a peteérést,és a steroidos dolgok is beleszólnak a hormonokba.

a Diamilla előtt minden rendben zajlott velem,semmi problémám nem volt.

én nagyon őszinten kiváncsi vagyok az ön véleményére.

(szándékomban áll önöket felkeresni ahogy időm engedi.)

Tisztelettel

Akira





Kedves Akira!



Legalább fél év kell mire kitisztul a szervezet a hormonális készítményektől, illetve igen a szteroidos injekció is teljesen felborítja a hormonháztatást sajnos. Ettől függetlenül mindenképp fel kellene keresni egy endokrinológus szakembert, mert előfordulhat hogy gyógyszeres kezelésre lesz szükség.

Koppány Viktória drnőt tudom javasolni a központunkban, akinek a szakterülete az endokrinológián kívül a meddőség kezelése is.



Üdvözlettel:Nagy Anett
Tisztelt Endokrinközpont!



Köszönöm szépen megtisztelő válaszukat!

Azt szeretném még kérdezni,hogy az inzulinrezisztenciát sem nyomhatja el a fogamzásgátló szedése?

Nem értem,hogy mi történhetett a szervezetemben,amiért a fogamzásgátló abbahagyása óta folyamatosan hullik a hajam... Egyik orvos sem tudja megmondani nekem,hogy ezért melyik hormon a felelős, és ez nagyon bánt.

Agyalapi mirigyem rendben van,pajzsmirigyem sem egyértelmű,hogy alul működne(legalább is labor leletek alapján,de göbök pl. vannak,illetve fáradtság és sok hasonló tünet,ami pajzsmirigy alul működésnél is előfordul) prolaktin normális,mellékvesét is néztek,illetve annak a hormonjait ,cisztákat az utolsó ultrahangnál nem találtak a petefészkeimben,hasi CT-n sem találtak semmit,IR az egyik orvos szerint van,a másik szerint nincsen,de sem a merckformin,sem egyéb inzulinrezisztenciára adott gyógyszer nem állítja meg a hajhullásomat és most már fejtetőn is láthatóan ritkul a haj. Egyértelműen azóta hullik a hajam,amióta abba hagytam a fogamzásgátlót.

Elnézést kérek,hogy ilyen hosszan írtam le a panaszomat,de egyszerűen nem tudom,mire gondoljak ,ha régen is volt pajzsmirigy alul működésem ,de amíg a fogamzásgátlót szedtem,nem hullott a hajam és Önök is azt mondják,hogy a pajzsmirigyre nincsen hatással a fogamzásgátló.

Előre is nagyon köszönöm,ha válaszolnak!



Üdvözlettel:

Kata
Kedves Kata!



Pajzsmirigy probléma mellett,okozhatja az ösztrogén hiánya és alacsony D-vitamin szintje is. Esetleg próbált koffein tartalmú sampont?



Érdemes lenne felkeresni egy endokrinológus szakembert, biztosan tud segíteni a panaszát.



üdvözlettel:Nagy Anett

Tisztelt Endokrinközpont!



Inzulin rezisztencia vizsgálaton voltam és az eredményeim a következők:

Éhgyomori glucose: 5,2

60 perces Glucose: 8,6

120 perces glucose: 5,6

Inzulin: 15,0

Inzulin 60 perc: 159,7

Inzulin 120 perc: 141,3

Inzulin rezisztencia (Homa index): 3,47



Az lenne a kérdésem, hogy ezek az eredmények rossznak számítanak?



Köszönöm előre is a válaszát!



Kedves Nikolett !



Leletei alpján inzulin rezisztencia fennállása véleményezhető, a továbbiak megbeszélése miatt várjuk szeretettel Diabetológiai Ambulanciánkon.

Üdvözlettel:

dr Tänczer Tímea
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

A következő eredmények utalhatnak-e inzulinrezisztenciára?

Idő Glükoz Inzulin

0' 5,2 1,4

60' 7,4 32,4

120' 6,7 34,5

HOMA 0,32

Válaszát köszönöm: Kiss Éva

Kedves Éva!



A leleteiben inzulin rezisztenciára utaló eltérés nem észlehető, éhomi inzulin szintje inkább alacsony. Jelenleg szénhidrátanyagcserezavar a vércukor terhelés alapján nem állapítható meg.

Üdvözlettel:

Tänczer Tímea
Tisztelt Doktor/Doktor Nő!



Olyan problémával fordulok Önhöz ,nem tudom megkapta-e az előző levelem ezért mégegyszer inkább leírnám!

25 éves lány vagyok,októberi hónapban kimaradtam a menszeszem készült vérvétel ebben a hónapban október 27-én.

Eredményeim:Terheléses glükóz éhgyomri: 4,6 mmol/l, 60 perces: 4,8 mmol/l, 120 perces: 4,7 mmol/l



Terheléses inzulin éhgyomri: 14,4 mikroU/ml, 60 perces: 75,9 mikroU/ml 120 perces nem készült



TSH: 3,670 mikroIU/ml

TRF szaturáció 55,72%

AST: 1317 IU/ml ( voltam fül-orr gégésznél krónikus mandulagyulladásom van, a mandulám ki kell vetetni)

Prolaktin: 45,53 ng/ml

Progeszteron: 3,19 nmol/l

November 23-án megjött a menstruációm, de sajnos azóta egyáltalán nem jött meg.

Látott nőgyógyász kétszer is és mindent rendben talált.Voltam pajzsmirigy ultrahangon is és ott is mindent rendben volt,megduzzadva sincs nyirokcsomó.



Január 21-én elmentem még egy vérvételre.

Eredményeim: glükóz: 5,3 mmol/L

TSH: 2,800 mIU/L

Szabad T4: 11,93 pmol/L

Szabad T3: 6,31 pmol/L

Anti TPO: 0,9 U/mL

AST: 976 U/mL

LH: 15,12 U/L

FSH: 7,66 U/L

Prolaktin: 403,3 mIU/L

Ösztradiol: 113,4pmol/L

Progeszteron: 0,8 nmol/L

Leptin: 30,93ng/ml



Szeretném kérdezni lát-e összefüggést a két lelet között vagy esetleg valami eltérést?

Azt mondták nekem a mandulagyulladástól hízhatok, illetve lehet attól nem menstruálok lehet ebben igazság?

Sajnos az elmúlt két évben meghíztam és semmivel nem eszem sem többet sem egészségtelenebbül sőt azt mondhatom egészségesebben étkezem.

Illetve olvastam az LH FSH arányát az enyém mintha nem stimmelne lehet ez gond?



Köszönöm szépen előre válaszát és segítségét.

További szép napot kívánok!
Kedves Krisztina!

PCOS és inzulin rezisztencia szerintem a gond.

Szívesen kezelem, várom, ha gondolja!



Koppány Viktória dr.
Tisztelt szakértő!



21 éves vagyok, a problémám pedig serdülőkorból visszamaradt minimális, azonban számomra zavaró gynecomastiám van ("pufi mellbimbó") amit mammográfia is megerősített. Angol tudásom révén utánanéztem a szakirodalomban több publikációnak és Tamoxifen igen hatásosnak bizonyult gynecomastia eltüntetésére, illetve méretének csökkentésére. A kérdésem az lenne hogy van olyan akihez ezzel a problémámmal fordulni tudnék?
Kedves Attila!



Igen, központunkban Koppány Viktória drnőt és Tar Attila Főorvos Úrat tudom javasolni.

Kérem amennyiben szeretne bejelentkezni, adja meg telefonos elérhetőségét, hogy feltudjuk Önnel venni a kapcsolatot.



Üdvözlettel:Nagy Anett

Hírek

IR-rel kezelnek, mégsem javulnak a tüneteim-miért?

IR-rel kezelnek, mégsem javulnak a tüneteim-miért?


További részletek
A cirkadián ritmus felborulása IR-hez is vezethet

A cirkadián ritmus felborulása IR-hez is vezethet


További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA