Budapest, II. ker., Lövőház u. 1-5., I Budapest, I. ker., Ostrom u. 16., I E-mail: info@endokrinkozpont.hu, Skype: endokrinkozpont

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónkat

Kérdés

Tisztelt Szakértő!

Félévente pajzsmirigy vérvételre járok szakrendelésre. Letrox-ot szedek 75 mg-ot. Az utolsó eredményem (01.12-én) TSH: 2,738. Közben a nőgyógyászom is elküldött vérvételre és többek között TSH-t is kért, aminek az eredménye 4,6927 lett 6 nappal később, mint az előző eredmény. Létezik az, hogy 6 nap alatt ilyen különbség legyen? Vagy valamelyik értéknél tévedtek?

Köszönettel: Ildikó

Válasz

Kedves Ildikó!

A két vérvétel ugyanabban a laboratóriumban készült?
Egy ismétlés esetleg szükséges lehet.

Kérdés

Tisztelt Doktornő. 3-éve szedem a Letroxot. Csak hízok és hízok,kb 8-hónapja minden tünet vissza jött,nem vesznek komolyan,sajnos. Most saját szakállamra mentem vérvételre,mert a THS-jó,de a TPO,nem jó !! Most 66,1 U/mL és a jó 0,0-9 ig van. Utálom magam izzadok száraz a bőröm,mindig ennék,lusta vagyok illetve fáradt,olyan vérszegény vagyok 2 -éve semmi nem segít vért szaporítani. Mit lehet tenni? Van valaki aki komolyan vesz? Emeljem az adagot ?vasam 6, 0 umol 32 nek kéne lenni. vaskötő kapacitásnak kb 100-120 kell lenni és most nekem,7,9 ug. Mit csináljak felejtek nagyon,beszélni is sokszor alig tudok,nem tudom magam kifejezni,alvászavar és depi,mi jön még. Segítene valaki?

Válasz

Kedves Katalin!

mindenképpen keressen fel egy endokrinológust, hogy a megfelelő kezelés eltudja kezdeni. Koppány Viktória drnőt tudom javasolni központunkban,aki endokrinológus,belgyógyász és foglalkozik inzulin rezisztencia vizsgálattal is.

Üdvözlettel: Nagy Anett

Kérdés

Kedves doktornő, tisztel doktor úr!

31 éves és 53kg vagyok.

Véleményüket szeretném kérni az alábbi eredményeim tekintetében!

Az éhgyomri 5,5-es inzulinszintről a 30, majd a 60 perces értékek (72 és 93,4) tekinthetők kiugrónak? Megfelelő a 120 perces 35,7-es érték? Jelent ez olyat, ami aggodalomra adhat okot akár inzulin rezisztencia, akár más kockázat tekintetében? Ha a HOMA index elég az IR megállapítására, akkor mire jó a terheléses vizsgálat? Levonható következtetés a lefutását tekintve?

Glükóz 0': 4,8
Glükóz 30': 8,3
Glükóz 60': 7,8
Glükóz 120': 4,9

Inzulin 0': 5,5
Inzulin 30': 72
Inzulin 60': 93,4
Inzulin 120': 35,7

HOMA-index: 1,2

Válaszukat előre is köszönettel,
Eszter

Válasz

A 30 és 60 perces kiugrik, a 120 perces jo.
Diéta javasolt.


Koppány Viktória dr.

Kérdés

Tisztelt Szakerto!
27 eves vagyok lassan 11 eve pajzsmirigy alulmukodesem van ,nem jar a menstruaciom es a kezelo orvosom Yasmin fogamzasgatlot irt fel 9 eve hogy szedem probaltam abba hagyni de sajnos ahogy megszakitom nem jon meg,voltam nogyogyasznal irt duphaszton tablettat de nem segitett,mondta h varjunk egy par honapot haha megjon de eltelt 6honap es semmi.Visszamentem az endokrinologus orvosomhoz es az azt valaszolta h egesz eletembe kell h szedjem a fogamzasgatlot mert maskepp nem lessz menstruaciom es hogy felejtsem el h soha nem lessz gyermekem.A nogyogyaszom pedig azt mondta h marhasag gyogyszeres kezelessel masnak is sikerult.Most jelenleg is abbahagyam a fogamzasgatlot h tisztujon a szervezetem mar 3dik honapja h semmi azt szeretnem kerdezni h ha nem jon meg a menstruaciom sokaig attol milyen bajom lehet es esetleg mit ajal ennek kezelesere?Nem szeretnem egesz eletembe szedni a fogamzas gatlot!!!Elore is koszonom a valaszat!

Válasz

Kedves Emese!
Sajnos szednie kell a fogamzásgátlót, mert magától kevés hormont termel a petefészek a leírás alapján. Jó is az a készítmèny, amelyet használni akar.
Csak akkor hagyja el a gyógyszert, ha babát terveznek!

Koppány Viktória dr.

Kérdés

Tisztelt Dr.Koppány Viktória!

PCOS vizsgálathoz hormon meghatározás vérvételre kell mennem a napokban. A ciklus 3. napján vagyok. A nőgyógyászom a 3.-5. napi, illetve 21. napi vérvételt kérte, viszont Önöknél a honlapon 7. napit olvastam.
Melyik eredményez pontosabb értéket, az 5. vagy a 7. napi, mit javasol?
Milyen hormonokra kérjek vizsgálatot?


Segítségét előre is köszönöm,
Tisztelettel:

Csilla

Válasz

Az 5. napi!

Koppány Viktória dr.

Kérdés

Tisztelt Dr. Koppány Viktória!
Tavaly nyár végén PCO diagnosztizálásával Ön felírta a Merckformin 500 XR és L-thyroxin szedését. Egy hónappal (2015 december elején) ezelőtt egy kérdéssel fordultam Önhöz, az akkori kérdésem a Merckformin XR 500 mg szedésének abbahagyásáról szólt, mivel 3 hónap (november vége) elteltével a labor eredmények a következőek voltak /glükóz 0 - 4,6_ glükóz 120 - 5,3.
inzulin 0- 5,2_ inzulin 120- 29,
HOMA-ir 1,1. éhgyomri vércukor -5,5.
TSH-3,27
prolaktin-377,2
progeszteron -35 (luteális fázis 16,40-59,02)
Tesztoszteron -2,0 (0,4-2,6)/ alapján azt javasolta, hogy abbahagyhatom a Merckformin szedését,de az L-thyroxinét folytassam. Sajnos a decemberi hónapban nem volt ovulációm, ebben a hónapban sem lett ovulációm,sőt 5 napig véres folyásaim voltak a ciklus közepén. A középidő előtt elmentem a nőgyógyászomhoz, a hüvelyi UH-n továbbra is látta, hogy a bal oldali petefészkemen(normál méretű)a ciszták ott vannak, a jobb oldali petefészekben pedig látott több tüsző képződményt,de a peteérés elmaradt ezt a következő eredmények igazolják:
Glükóz fluoridos 4,6 mmol/L 3,5 - 6,1
Prolaktin 140,3 mIU/L
Referencia nem terhes esetben: 70,8..566,5
Progeszteron 2,4 nmol/L
follikuláris fázis : 0,98 - 4,83 nmol/l
luteális fázis : 16,40 - 59,02 nmol/l
posztmenopauza : <0,25 - 2,48 nmol/l
I. trimeszter : 15,04 - 161,35 nmol/l
II. trimeszter : 61,72 - 144,05 nmol/l
Glükóz terhelés 60' 6,4 mmol/L 3,1 - 10,5
Glükóz terhelés 120' 6,0 mmol/L 3,1 - 7,5
Inzulin 3,8 mIU/L 1,9 - 23,0
Inzulin terhelés 60' 44,1 mIU/L
Inzulin terhelés 120' 29,0 mIU/L
HOMA-IR 0,8 - 4,4.
Kérdésem az lenne, mi tévő legyek ebben a helyzetben? Mivel segíthetem elő az ovulációt?
Segítségét előre is köszönöm!

Válasz

Kérem keressen fel, kezelném!

Koppány Viktória dr.

Kérdés

Tisztelt Szakértő!

Kérem, szives véleményét az alábbi leletekkel kapcsolatban. Korai petefékeszek kimerülést diagnosztizáltak. 39 éves vagyok.
glükóz 0': 5,1
glükóz 60': 7,4
glükóz 120': 5,7
inzulin 0': 7,4
inzulin 60': 67,9
inzulin 120': 45,9
HOMA-IR: 1,7

TSH 1.808 mIU/L
FSH > 150.00 IU/L
LH 42.84 mIU/ml
Prolactin 723.5 mIU/l
ösztradiol < 10 pg/ml
progeszteron 0.40 ng/ml
tesztoszteron 1.18 nmol/l

Van még esély, hogy visszajöjjön a menstruációm? Sajnos már 2-3 éve nem jön meg, és ebbe nehéz beletörődni.Korábban szedtem bromocriptint, de az sem hozott eredményt.
Válaszát megköszönve.
Üdvözlettel:
Barbi

Válasz

Sajnos a leletek alapján nem valószínű.

Koppány Viktória dr.

Kérdés

Tisztelt szakorvos!
2,5 éves kislányomnak keresnék nk sejt hiány kezelésre képes kezelőorvost.
Kérném szives segítségüket!
Tisztelettel egy kétségbeesett apuka.

Válasz

Tisztelt Rajmund !



Javaslom az immunológiai szakrendelést.



Üdvözlettel,

Dr. Tar Attila

Kérdés

Tisztelt Doktor,

Nyáron történt egy pajzsmirigy ultrahang vizsgálatom. Ezen az áll, hogy A bal PM lebeny kp. harmadaban egy 2 mm-es szeli reszen echoszegeny, centrumaban echodus soliter gob abrazolodik. Ettol Eltekintve a p szerkezete homogen, reflectivitasa norm. hypervascularisaltsag nincs. Meg szeretnem kerdezni hogy ez mit jelent. Kell-e emiatt aggodni, vagy controll vizsgalatot vegezni. Koszonettel, Eva

Válasz

Tisztelt Éva !



A kis göb jelenléte miatt TSH, FT4, FT3, anti TPO anti TGL vizsgálat javasolt és 6 havonta PMUH kontroll.



Üdvözlettel,

Dr. Tar Attila

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr!


nemrég voltam inzulinrezisztencia vizsgálaton, az alábbi eredményeket kaptam:
Éhgyomri glucose :4,60 mmok/liter
60 perces glucose: 5,7 mmol/l
120 perces glukóz:4,0 mmol/l
Inzulin :4,1 mIU/L
Inzulin 60 perc :63,3 mIU/L
Inzulin 120 perc:18,3 mIU/L

Inzulin rezisztencia (HOMA index):0,84

Érdeklődnék hogy az értékek alapján szükséges -e kezelés.

Köszönettel:
Tóth Krisztina

Válasz

Gyógyszeres kezelés nem szükséges, de diéta javasolt.

Koppány Viktória dr.

Munkatársaink
Hírek
Lehetek IR-es tünetek nélkül?

Lehetek IR-es tünetek nélkül?


további részletek »
Pajzsmirigy nélkül- hogyan tovább?

Pajzsmirigy nélkül- hogyan tovább?


további részletek »

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Copyright 2012 © Prima Medica Egészségközpontok. Minden jog fenntartva

Desigbed by www.free-dimension.hu • Developed by www.sulczr.hu

Az oldalon feltüntetett árak az ÁFÁ-t tartalmazzák!