Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Szakértő!Arról szeretnék érdeklődni, hogy pajzsmirigy alulműködés mellett lehet-e fogamzásgátló tablettát szedni és ezt ki írhatja fel nekem. A nőgyógyászom azt mondta, hogy endokrinológus. Megkérdeztem a orvosomat is ő pedig azt mondta, hogy nőgyógyász. Tanácstalan vagyok. Ön mit ajánl? Hallottam ezekről a spermicid készítményekről is de nem tudom....elég megbízhatatlannak tűnnek.

Előre is köszönöm a válaszát!
Kedves Dina!Endokrinológus fel tudja írni a fogamzásgátló tablettát. Legnagyobb védettségi szintje jelenleg a piacon lévő fogamzásgátlók közül a tablettának van, de a nőgyógyásza mindenképpen tud segítséget adni, amennyiben nem szeretne oralis anticoncipienst szedni.

Fontos, hogy a tabletta elkezdése előtt történjen trombofila kivizsgálás az esetleges trombózis elkerülése végett, illetve máj és vesefunkció vizsgálat.Üdvözlettel:Nagy Anett
Jó napot kívánok. Koppány Viktória doktornő!! Több mint 1,5 hete voltunk önhöz, és maga vissza kiírta a Meckformint, mert van IR. Másfél hónapja ezelőtt abbahagytam a Meckformin szedését, és lemaradt az ovulációm. De hirtelen a múlt héten megint volt ovulációm (addig csak 3 szór szedtem be a gyógyszert). A 7-ik napra az ovuláció után voltam vérvételre. Az eredményem következő van: Progeszteron 67,3 (16,40-59,02), TSH- 2,610 (0,400-4,000), Tesztoszteron 2,4 ( 0,4-2,6). Úgy értem tényleg volt peteérésem? De progeszteron akkor is nem a referenciában van? Maga mit tudja mondani az én eredményekémről? Most már kétszer egy napra szedem a Meckformint, és reggel L-tiroxint 0,5 minden reggel már 6 hónapja.

Köszönöm szépen!
Kedves Ivanna!Kérem keresse fel központunkban Koppány drnőt, ahol áttudják beszélni a következő lépést.

Tisztel doktornő!2-es típusú diabéteszes vagyok, jelenleg merckformint szedek 2*850 mg. Azóta babát várok, az előző terhességem alatt végig szedtem a Merckformint, minden rendben volt, most újra babát várok szintén szedem a merckformint.

Szeretném megkérdezni, hogy mivel a terhesség előtt is volt már diabéteszem, szükség van-e így is a terheléses vércukor vizsgálatra 24 hetesen? Az előző terhességnél volt, kért az endokrinológusom, és 10,5 lett. Ezért is szeretném tudni, hogy szükséges-e? Ha igen, be kell-e a terheléses vizsgálat alatt venni a merckformin tablettát?

Köszönöm kérdését

Kedves Éva!Mindenképpen szükséges elvégeztetni a II.trimeszteri laborral.

Tisztelt szakértő orvos! Ultrahang leletem a következő;bal lebeny 15x26x38mm,centrodorsalisan 14mm-es elmosódott kontúrú echoszegény,haloval övezettgöb,mellette 8mm-esechoszegény képlet.Ajobb lebeny 15x25x38 mm,medialisan 10mm-es,lateralisan 7mm-es echoszegény szerkezetü göb.Az istmus nem szélesebb.Szeretném tudni mit jelent,és hova kellene fordúlnom vizsgálatra,ha szükséges.Ultrahangra nem orvos küldött,én mentem el maszek alapon!Tisztelettel,és köszönöm előre is válaszukat!
Kedves Betegünk!

A pajzsmirigy göbösség nagyon gyakori elváltozás. Az esetek legnagyobb részében jóindulatú folyamat. Ennek ellenére a biztonság kedvéért mintavétel javasolt, hogy bizonyítani tudjuk az elváltozás természetét. Ez nem kellemetlenebb, mint egy injekció. Kérem, szánja rá magát. Jelentkezzen be egy endokrinológushoz, ő majd elirányítja!

Üdvözlettel: Békési dr.
Tisztelt Endokrinközpont!Megszeretném kérdezni,hogy a fogamzásgátló,hatással van-e a pajzsmirigyre,lehetséges-e az,hogy valakinek évekig elnyomja a tüneteit(a pajzsmirigy betegségét),és amikor abbahagyja a tabletta szedését,akkor jönnek ezek ki?Előre is köszönöm megtisztelő válaszukat!Üdvözlettel:Kata
Kedves Betegünk!Nincs olyan adat, hogy a fogamzásgátló szedése elnyomna valamilyen pajzsmirigy betegséget, ami a gyógyszer abbahagyását követően felerősödne.Üdvözlettel:Békési dr.
Tisztelt Dr. Úr/Nő! Babát szeretnénk.Azonban pajzsmirigy alul működésem van.Csak a tsh val van gond.Jelenleg 6,266. mennyinek kell lennie a teherbeeséshez? jelenleg 100as euthyroxot szedek.
Kedves Anita!Legideálisabb az 1-2 közötti érték gyermektervezés esetén.
Tisztelt Doktor/DoktornőEgy Ultrahang során véletlenül derült ki hogy göbök vannak a pajzsmirigyemen, Leleteim:A nyakon pathológiás nycs. nem látható.

A jobb oldali m. sternocleidomastoideus mentén egye egy kisebb reaktív nycs látható.

A mandibula szögletekben is hasonlóan kisebb gyuladt nycs-k látható.

A nyálmirigyek homogének.

A nyaki erek eltérés nélkül.

A PM jobb lebenye 35x11x7mm, az isthmus 2mm, a bal lebeny 25x10x6mm

A mirigy hypovascularisalt.

A jobb lebenyben egy kb 9x9mm nagyságú, a bal lebenyben egy 12x11 mm nagyságú izoechogen terime igazolódik, kóros erezettség nélkül.

Egyéb eltérés a mirigy állományában nem ábrázolódik.

A trachea légsávja megtartottEzután elküldtek hormonvizsgálatra ahol minden vérképem rendben volt:Na 143 mmol/L 136-146K 4.0 mmol/L 3,5-5,1Ca 2.47 mmol/L 2,20-2,65Foszfor 1.36 mmol/L 0,81-1,45Kreatinin 85 umol/L 64-104GFR számított - férfi, magas > 90 ml/perc/ 90-999Vércukor, éhgyomri 4.4 mmol/L 3,8-6,0GOT 12 U/L 3-50GPT 10 U/L 3-50Vas 13.5 µmol/L 12,5-32,2TSH 2.290 mIU/l 0,550-4,780FT4 19.45 pmol/l 11,50-22,70Anti-TPO < 28 IU/mL 0,0-60,0Prolaktin 180.0 mIU/l 45,0-375,0ACTH 4.77 pmol/l 1,10-10,12Cortisol (reggel) 366.4 nmol/L 118.6 - 618.0 nmolKérdésem az lenne hogy van-e okom aggódni a göbök miatt ? Köszönöm előre is a válaszát. félévente ultrahang vizsgálatot és hormonszint mérést javasoltak.
Kedves Betegünk!Aggodalomra nincs oka, a pajzsmirigy göbössége nagyon gyakori elváltozás. Ennek ellenére javasolnám, hogy történjen mintavétel és annak során a göb szövettani jellegének megvizsgálása. Ez nem kellemetlenebb, mint egy injekció. Így azután teljes biztonsággal megállapítható, hogy jóindulatú folyamatról van szó.

Üdvözlettel: Békési dr.
Kedves Doktorúr/Doktornő!2003-2009 között pajzsmirigy túlműködésem volt. Gyógyszerrel nem javult, ezért 2009-ben radiojód terápiában részesültem. Azóta alulműködöm, 100 mikrograwmm Letroxot szedek.

A kérdésem az lenne, szedhetek-e olyan multivitamint, amiben jód van? Valószínűleg a pajzsmirigyemet teljesen kiírtották, ezért úgy gondoltam, nincs jelentősége. (nagyon nehezen találok oylan multivitamint, amiben nincs jód).Előre is köszönöm a segítséget!Üdvözlettel,

Szilvia
Kedves Betegünk!A magam részéről nem vagyok híve a multivitamin tablettáknak. Az a véleményem, hogy egészséges táplálkozással (zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek, tengeri hal, tojás) minden fontos anyag bekerül a szervezetbe. Ha ennek ellenére szedni szeretne ilyen tápanyag kiegészítőt, annak nincs akadálya.Üdvözlettel: Békési dr.
Tisztelt Doktor/Doktornő!

3. éve tudom hogy PCO-s vagyok. Endokrinológus voltam Szegeden elvileg negatív lett, ahogyan a cukor terhelésem is.

6 hónapig próbáltam kezelni tavaly fogamzásgátlóval de sikertelenül. Hiszen erős fájdalmakkal kerültem az ügyeletre. Ahol kiderül enyhe fokú máj megnagyobbodásom van. Így ezen kezeléssel leálltak nálam. Korábban pedig nem is kezeltek.

De jelenleg is érzem hogy nincs rendben. 2 helye nagyobbodás érzem a hasamon. Emellett az általános PCO-s tüneteim is meg vannak.Ilyenkor hova, merre érdemes fordulni??
Vàrom kivizsgàlàsra ha gondolja!

Gasztroenterológus felkeresèsèt is javasolom!Koppány Viktória dr.
Tisztelt Szakértő!Szeretném a segítségüket kérni a leletem kiértékelésében. Vérvételen a ciklus 14. napján volt.

Előre is köszönettel.

Üdvözlettel.

N. AnikóTSH 0,980 mIU/l

FSH 4,0 IU/L

LH 5,7 IU/L

Prolactin 120,0

Progeszteron 1,52 nmol/l

Ösztradiol 801,3 pmol/l

Kedves Anikó!Leletei kiértékelése miatt sajnos csak személyes konzultáció lehetséges, ahol szakorvosunk látja mind a klinikai képet, a laboreredményeket és meghallgatja a kórtörténetét.

Orvosaink ebben az esetben tudnak pontos, megbízható szakvéleményt adni.Üdvözlettel:Nagy Anett

Hírek

Jelek, hogy szülés utáni pajzsmirigy probléma áll fenn

Jelek, hogy szülés utáni pajzsmirigy probléma áll fenn

Szülés után a hatalmas hormonális változások miatt furcsa tüneteket tapasztalhatnak a kismamák. Olykor azonban előfordulhat, hogy postpartum thyreoditis okozza a kellemetlen panaszokat. Dr. Békési Gábor PHD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája azokat a jeleket ismereti, melyek fennállása esetén érdemes a hormonzavarra gyanakodni.

További részletek
Agyalapi mirigy- a hormonrendszer karmestere

Agyalapi mirigy- a hormonrendszer karmestere

Az agyalapi mirigy a legfontosabb belső elválasztású mirigyünk, mely bár igen apró méretű, mégis jelentős szerepet játszik a hormonális folyamatok működésében. Dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa az agyalapi mirigy funkcióját és betegségeit ismerteti.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA