Budapest, II. ker., Lövőház u. 1-5., I Budapest, I. ker., Ostrom u. 16., I E-mail: info@endokrinkozpont.hu, Skype: endokrinkozpont

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónkat

Kérdés

Jó napot kívánok. Koppány Viktória doktornő!! Több mint 1,5 hete voltunk önhöz, és maga vissza kiírta a Meckformint, mert van IR. Másfél hónapja ezelőtt abbahagytam a Meckformin szedését, és lemaradt az ovulációm. De hirtelen a múlt héten megint volt ovulációm (addig csak 3 szór szedtem be a gyógyszert). A 7-ik napra az ovuláció után voltam vérvételre. Az eredményem következő van: Progeszteron 67,3 (16,40-59,02), TSH- 2,610 (0,400-4,000), Tesztoszteron 2,4 ( 0,4-2,6). Úgy értem tényleg volt peteérésem? De progeszteron akkor is nem a referenciában van? Maga mit tudja mondani az én eredményekémről? Most már kétszer egy napra szedem a Meckformint, és reggel L-tiroxint 0,5 minden reggel már 6 hónapja.
Köszönöm szépen!

Válasz

Kedves Ivanna!

Kérem keresse fel központunkban Koppány drnőt, ahol áttudják beszélni a következő lépést.

Kérdés

Tisztel doktornő!

2-es típusú diabéteszes vagyok, jelenleg merckformint szedek 2*850 mg. Azóta babát várok, az előző terhességem alatt végig szedtem a Merckformint, minden rendben volt, most újra babát várok szintén szedem a merckformint.
Szeretném megkérdezni, hogy mivel a terhesség előtt is volt már diabéteszem, szükség van-e így is a terheléses vércukor vizsgálatra 24 hetesen? Az előző terhességnél volt, kért az endokrinológusom, és 10,5 lett. Ezért is szeretném tudni, hogy szükséges-e? Ha igen, be kell-e a terheléses vizsgálat alatt venni a merckformin tablettát?
Köszönöm kérdését

Válasz

Kedves Éva!

Mindenképpen szükséges elvégeztetni a II.trimeszteri laborral.

Kérdés

Tisztelt szakértő orvos! Ultrahang leletem a következő;bal lebeny 15x26x38mm,centrodorsalisan 14mm-es elmosódott kontúrú echoszegény,haloval övezettgöb,mellette 8mm-esechoszegény képlet.Ajobb lebeny 15x25x38 mm,medialisan 10mm-es,lateralisan 7mm-es echoszegény szerkezetü göb.Az istmus nem szélesebb.Szeretném tudni mit jelent,és hova kellene fordúlnom vizsgálatra,ha szükséges.Ultrahangra nem orvos küldött,én mentem el maszek alapon!Tisztelettel,és köszönöm előre is válaszukat!

Válasz

Kedves Betegünk!


A pajzsmirigy göbösség nagyon gyakori elváltozás. Az esetek legnagyobb részében jóindulatú folyamat. Ennek ellenére a biztonság kedvéért mintavétel javasolt, hogy bizonyítani tudjuk az elváltozás természetét. Ez nem kellemetlenebb, mint egy injekció. Kérem, szánja rá magát. Jelentkezzen be egy endokrinológushoz, ő majd elirányítja!


Üdvözlettel: Békési dr.

Kérdés

Tisztelt Endokrinközpont!

Megszeretném kérdezni,hogy a fogamzásgátló,hatással van-e a pajzsmirigyre,lehetséges-e az,hogy valakinek évekig elnyomja a tüneteit(a pajzsmirigy betegségét),és amikor abbahagyja a tabletta szedését,akkor jönnek ezek ki?

Előre is köszönöm megtisztelő válaszukat!

Üdvözlettel:

Kata

Válasz

Kedves Betegünk!

Nincs olyan adat, hogy a fogamzásgátló szedése elnyomna valamilyen pajzsmirigy betegséget, ami a gyógyszer abbahagyását követően felerősödne.

Üdvözlettel:Békési dr.

Kérdés

Tisztelt Dr. Úr/Nő! Babát szeretnénk.Azonban pajzsmirigy alul működésem van.Csak a tsh val van gond.Jelenleg 6,266. mennyinek kell lennie a teherbeeséshez? jelenleg 100as euthyroxot szedek.

Válasz

Kedves Anita!

Legideálisabb az 1-2 közötti érték gyermektervezés esetén.

Kérdés

Tisztelt Doktor/Doktornő

Egy Ultrahang során véletlenül derült ki hogy göbök vannak a pajzsmirigyemen, Leleteim:

A nyakon pathológiás nycs. nem látható.
A jobb oldali m. sternocleidomastoideus mentén egye egy kisebb reaktív nycs látható.
A mandibula szögletekben is hasonlóan kisebb gyuladt nycs-k látható.
A nyálmirigyek homogének.
A nyaki erek eltérés nélkül.
A PM jobb lebenye 35x11x7mm, az isthmus 2mm, a bal lebeny 25x10x6mm
A mirigy hypovascularisalt.
A jobb lebenyben egy kb 9x9mm nagyságú, a bal lebenyben egy 12x11 mm nagyságú izoechogen terime igazolódik, kóros erezettség nélkül.
Egyéb eltérés a mirigy állományában nem ábrázolódik.
A trachea légsávja megtartott

Ezután elküldtek hormonvizsgálatra ahol minden vérképem rendben volt:

Na 143 mmol/L 136-146

K 4.0 mmol/L 3,5-5,1

Ca 2.47 mmol/L 2,20-2,65

Foszfor 1.36 mmol/L 0,81-1,45

Kreatinin 85 umol/L 64-104

GFR számított - férfi, magas > 90 ml/perc/ 90-999

Vércukor, éhgyomri 4.4 mmol/L 3,8-6,0

GOT 12 U/L 3-50

GPT 10 U/L 3-50

Vas 13.5 µmol/L 12,5-32,2

TSH 2.290 mIU/l 0,550-4,780

FT4 19.45 pmol/l 11,50-22,70

Anti-TPO < 28 IU/mL 0,0-60,0

Prolaktin 180.0 mIU/l 45,0-375,0

ACTH 4.77 pmol/l 1,10-10,12

Cortisol (reggel) 366.4 nmol/L 118.6 - 618.0 nmol

Kérdésem az lenne hogy van-e okom aggódni a göbök miatt ? Köszönöm előre is a válaszát. félévente ultrahang vizsgálatot és hormonszint mérést javasoltak.

Válasz

Kedves Betegünk!

Aggodalomra nincs oka, a pajzsmirigy göbössége nagyon gyakori elváltozás. Ennek ellenére javasolnám, hogy történjen mintavétel és annak során a göb szövettani jellegének megvizsgálása. Ez nem kellemetlenebb, mint egy injekció. Így azután teljes biztonsággal megállapítható, hogy jóindulatú folyamatról van szó.
Üdvözlettel: Békési dr.

Kérdés

Kedves Doktorúr/Doktornő!

2003-2009 között pajzsmirigy túlműködésem volt. Gyógyszerrel nem javult, ezért 2009-ben radiojód terápiában részesültem. Azóta alulműködöm, 100 mikrograwmm Letroxot szedek.
A kérdésem az lenne, szedhetek-e olyan multivitamint, amiben jód van? Valószínűleg a pajzsmirigyemet teljesen kiírtották, ezért úgy gondoltam, nincs jelentősége. (nagyon nehezen találok oylan multivitamint, amiben nincs jód).

Előre is köszönöm a segítséget!

Üdvözlettel,
Szilvia

Válasz

Kedves Betegünk!

A magam részéről nem vagyok híve a multivitamin tablettáknak. Az a véleményem, hogy egészséges táplálkozással (zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek, tengeri hal, tojás) minden fontos anyag bekerül a szervezetbe. Ha ennek ellenére szedni szeretne ilyen tápanyag kiegészítőt, annak nincs akadálya.

Üdvözlettel: Békési dr.

Kérdés

Tisztelt Doktor/Doktornő!


3. éve tudom hogy PCO-s vagyok. Endokrinológus voltam Szegeden elvileg negatív lett, ahogyan a cukor terhelésem is.
6 hónapig próbáltam kezelni tavaly fogamzásgátlóval de sikertelenül. Hiszen erős fájdalmakkal kerültem az ügyeletre. Ahol kiderül enyhe fokú máj megnagyobbodásom van. Így ezen kezeléssel leálltak nálam. Korábban pedig nem is kezeltek.
De jelenleg is érzem hogy nincs rendben. 2 helye nagyobbodás érzem a hasamon. Emellett az általános PCO-s tüneteim is meg vannak.

Ilyenkor hova, merre érdemes fordulni??

Válasz

Vàrom kivizsgàlàsra ha gondolja!
Gasztroenterológus felkeresèsèt is javasolom!

Koppány Viktória dr.

Kérdés

Tisztelt Szakértő!

Szeretném a segítségüket kérni a leletem kiértékelésében. Vérvételen a ciklus 14. napján volt.
Előre is köszönettel.
Üdvözlettel.
N. Anikó

TSH 0,980 mIU/l
FSH 4,0 IU/L
LH 5,7 IU/L
Prolactin 120,0
Progeszteron 1,52 nmol/l
Ösztradiol 801,3 pmol/l

Válasz

Kedves Anikó!

Leletei kiértékelése miatt sajnos csak személyes konzultáció lehetséges, ahol szakorvosunk látja mind a klinikai képet, a laboreredményeket és meghallgatja a kórtörténetét.
Orvosaink ebben az esetben tudnak pontos, megbízható szakvéleményt adni.

Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Tisztelt Doktorúr/ Doktornő!
Németországban élek, január pár hete voltam endokrinológusnál kivizsgáláson, PCOS gyanúval. A panaszaim: hízás, fáradékonyság, zsíros, aknés bőr, hosszú (35-50 napos) ciklus, ultrahangon látható policiszták a petefészken.
Az endokrinológián terheléses cukor és inzulin, valamint hormonvizsgálatot végeztek. A ciklusom 28. napján voltam ekkor.
Az eredmények a következők lettek:
Cukor:
0' 4,5 mmol/l
60' 6,05 mmol/l
120' 3,4 mmol/l

Inzulin:
0' 5,80 mIE/l
60' 93,8 mIE/l
120' 39,2 mIE/l

TSH 3,02 μIU/ml. (0,27-2,50)
FT3 3,60 pg/ml. (2,00-4,40)
FT4 12,00 pg/ml. (9,30-17,00)
TPO 9,4 IU/ml. (0,0-34,0)

Östradiol 190,2 pg/ml
Progesteron 7,75 ng/ml
FSH 4,0 mIE/ml
LH 20,10 mIE/ml
Prolaktin 22,50 μg/L. (4,79-23,30)
AMH 6,47 ng/ml. (1,30-5,00)
Testosteron 0,34 ng/ml. (0,08-0,48)
Fr. Androgenindex 1,1%. (0,0-3,5)
SHBG 113,2 nmol/l (32,4-128,0)

A diagnózis szerint pajzsmirigy alulműködésem van, erre 50μg L-Thyroxin-t szedek. Emellett a PCOS-t alátámasztották, az inzulinrezisztenciát pedig elvetették.
Az egyik kérdésem az lenne, hogy Önök szerint sem áll fenn IR és nem szorulok gyógyszeres kezelésre (elég az IR diéta és a mozgás)?

Sok helyen (külföldi tanulmányokban) olvastam a myo-inositol táplálékkiegészítő jótékony hatását PCOS-re, IR-re és teherbeesésre (ugyanis a fogyás és közérzet javítás mellett ez lenne a fő cél). Másik kérdésem az lenne, hogy ajánlják e ennek a szernek a szedését? Nem lesz-e az L-Thyroxin gyógyszerre rossz hatással? Esetleg a kettő együtt a szervezetemre rossz hatással?

Utolsó kérdésem pedig, hogy ez a PM alulműködés, PCOS lehet-e az oka annak, hogy 2-3 havonta 1-2 napra rendkívül fájdalmas (jobb bordaív alatti) haspuffadás gyötör, amit fél éve belgyógyász vérvétellel és ultrahanggal megvizsgált és semmilyen elváltozást/rendellenességet nem talált? Ételhez/italhoz nem tudom kötni a puffadást és sajnos semmilyen fájdalomcsillapító, görcsoldó, puffadás elleni gyógyszer nem használ Tisztelt Doktorúr/ Doktornő!
Németországban élek, pár hete voltam endokrinológusnál kivizsgáláson, PCOS gyanúval. A panaszaim: hízás, fáradékonyság, zsíros, aknés bőr, hosszú (35-50 napos) ciklus, ultrahangon látható policiszták a petefészken.
Az endokrinológián terheléses cukor és inzulin, valamint hormonvizsgálatot végeztek. A ciklusom 28. napján voltam ekkor.
Az eredmények a következők lettek:
Cukor:
0' 4,5 mmol/l
60' 6,05 mmol/l
120' 3,4 mmol/l

Inzulin:
0' 5,80 mIE/l
60' 93,8 mIE/l
120' 39,2 mIE/l

TSH 3,02 μIU/ml. (0,27-2,50)
FT3 3,60 pg/ml. (2,00-4,40)
FT4 12,00 pg/ml. (9,30-17,00)
TPO 9,4 IU/ml. (0,0-34,0)

Östradiol 190,2 pg/ml
Progesteron 7,75 ng/ml
FSH 4,0 mIE/ml
LH 20,10 mIE/ml
Prolaktin 22,50 μg/L. (4,79-23,30)
AMH 6,47 ng/ml. (1,30-5,00)
Testosteron 0,34 ng/ml. (0,08-0,48)
Fr. Androgenindex 1,1%. (0,0-3,5)
SHBG 113,2 nmol/l (32,4-128,0)

A diagnózis szerint pajzsmirigy alulműködésem van, erre 50μg L-Thyroxin-t szedek. Emellett a PCOS-t alátámasztották, az inzulinrezisztenciát pedig elvetették.
Az egyik kérdésem az lenne, hogy Önök szerint sem áll fenn IR és nem szorulok gyógyszeres kezelésre (elég az IR diéta és a mozgás)?

Sok helyen (külföldi tanulmányokban) olvastam a myo-inositol táplálékkiegészítő jótékony hatását PCOS-re, IR-re és teherbeesésre (ugyanis a fogyás és közérzet javítás mellett ez lenne a fő cél). Másik kérdésem az lenne, hogy ajánlják e ennek a szernek a szedését? Nem lesz-e az L-Thyroxin gyógyszerre rossz hatással? Esetleg a kettő együtt a szervezetemre rossz hatással?

Utolsó kérdésem pedig, hogy ez a PM alulműködés, PCOS lehet-e az oka annak, hogy 2-3 havonta 1-2 napra rendkívül fájdalmas (jobb bordaív alatti) haspuffadás gyötör, amit fél éve belgyógyász vérvétellel és ultrahanggal megvizsgált és semmilyen elváltozást/rendellenességet nem talált? Ételhez/italhoz nem tudom kötni a puffadást és sajnos semmilyen fájdalomcsillapító, görcsoldó, puffadás elleni gyógyszer nem használ ellene.

Segítségét nagyon köszönöm előre is!

Válasz

Kedves Lilla!
Leleteit átnézve azt gondolom, PCOS és inzulin rezisztencia is fennáll. Különös tekintettel a tervezett gyermekvállalásra az a véleményem, hogy metformin gyógyszeres kezelés jót tenne az inzulin rezisztenciának, kezelném. A myo-inozitolt támogatom, lehet együtt szedni az l-thyroxinnal.
Hasi panaszok hátterében lehet laktóz-vagy gluténézékenység, esetleg endometriózis, ilyen irányban is érdemes kivizsgáltatni magát.

Dr.Koppány Vitkória

Munkatársaink
Hírek
Lehetek IR-es tünetek nélkül?

Lehetek IR-es tünetek nélkül?


további részletek »
Pajzsmirigy nélkül- hogyan tovább?

Pajzsmirigy nélkül- hogyan tovább?


további részletek »

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Copyright 2012 © Prima Medica Egészségközpontok. Minden jog fenntartva

Desigbed by www.free-dimension.hu • Developed by www.sulczr.hu

Az oldalon feltüntetett árak az ÁFÁ-t tartalmazzák!