Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Szép napot kívánok!

Sajnos baj van a pajzsmirigyemmel.Jártam orvosnál és szeretném megkérdezni,hogy a Thyreoideaperoxidáz elleni antitest*>1300.0 értékem mennyivel tér el a normál értéktől.

December óta szedem az Euthyrox nevű gyógyszert.Most 2 szemet szedek naponta.

Válaszát előre is köszönöm!

Tóth Józsefné
Kedves Tóth Józsefné!



Mindegyik laboratórium más referencia értékkel dolgozik, így az illetékes központ tudna felvilágosítást adni Önnek az értékről vagy keresse fel kezelő orvosát, aki a klinikai kép, ultrahang kép illetve labor értéke alapján biztos véleményt tud adni.



Üdvözlettel:Nagy Anett
Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő!



4 éve hypothyreosist diagnosztizáltak nálam, azóta L-thyroxint szedek, jelenleg 75 ug-ot. 20 éves vagyok, 49 kg és hízást sosem tapasztaltam. Legutóbbi véreredményekben a következő értékek szerepelnek: (2016.02.26.)



TSH 4,24 mIU/L * 0,4 - 4,0

Szabad T4 12,97 pmol/L 7,75 - 15,21



Emellett vashiányos is vagyok, amit napi 2 Neo-Ferro-Folgammával kezelek, így végre sikerült a ref. tartományon belülre feltornáznom az értéket.

Vas 11,7 umol/L 10,7 -32,2

Transzferrin 2,2 g/L 1,7 - 3,4

Transzferrin telítettség, teljes vaskötő kapacitás és ferritin szint is a normál tartományban található.



A hypothyrosisból adódóan 3 havi rendszerességgel vannak adataim ezekről az értékekről az elmúlt 4-5 évre visszamenően. Egy előző alkalommal megcsillagozott 2,8 mmol/L - es éhomi plazmaglükóz szint kapcsán leellenőriztem az előző leleteimet, és azt vettem észre, hogy az értékek 10-ből 5-ször 3,9 mmol/L alatt vannak, a másik 5 pedig 3,9 és 4,5 között. (Bár csillagot csak 3,5 mmol alatt adnak, tanulmányaim alapján a hypoglikémia 3,9 alatt megállja a helyét.) Ezt tapasztalom is reggeli szapora szívverés, émelygés kapcsán, de felkelés után szinte rögtön reggelizem, hogy a rosszullétet kivédjem. Ha pedig nem reggelizem, gondolom a glikogén raktárak helyreállítják egy kis időre a vércukrom, míg nem jut a szervezetem glükózhoz, tehát ebből komolyabb gondom még nem származott, mégis gondolkodóba ejtettek az eredmények.



A kérdésem az lenne, hogy annak érdekében, hogy felderíthessük, ezt az éhomi vércukor értéket mi okozza, az alulműködés velejárója vagy esetleg valami más, ajánlja-e hogy bizonyos ideig monitorozzam az éhomi és a napközbeni/lefekvés előtti értékeket vércukorszint mérővel, vagy felesleges tortúra? Én szívesen alávetném magam ennek a kísérletnek, mert jó lenne utána járni, hogy bár megfelelőnek tűnnek a pajzsmirigy hormon értékeim, évek óta nem nagyon tapasztalok kilengéseket, az alulműködés tünetei mégis fennállnak: feledékenység, kimerültség, motiváció hiánya, aluszékonyság és megnövekedett alvásigény (8-9 óra), gyengeség, száraz és viszkető bőr + fejbőr (seborrhea), bradycardia (60), alacsony vérnyomás (90/60).

Tisztában vagyok vele, hogy ezek a vashiány velejárói is, de így egymást erősítve kéz a kézben nem könnyítik meg az életem. Javasol esetleg gyógyszer váltást, vagy a vivőanyagnak csekély a jelentősége ebben az esetben?

Ha vércukor napló vezetését javasolja, mikor és mennyi ideig végezzem el a méréseket? Reggeli előtt, majd reggeli után is? Illetve napközben is hasonlóan mint a diabéteszes betegek?



Válaszát előre is köszönöm, és kérem bocsássa meg a "konspirációmat", ha úgy véli ezek az értékek nem adnak okot az aggodalomra! :)

Tisztelettel: Bettina
Kedves Bettina!



Támpontot adna a vércukor szint ellenőrzése. Célszerű a vércukrot felkelés után, éhgyomorra megnézni, illetve étkezés után 2 órával, illetve étkezések előtt és után szintén 2 órával. Amennyivel eltérés mutatkozik a referencia tartományoknál, keressen fel egy diabetológust.



Üdvözlettel:Nagy Anett
Tisztelt dr.

Szülés óta /11 éve/ pajzsmirigy alulműködésem van amire L-thyroxint szedek 100 mg-ot naponta. Ez a mennyiség eddig rendben tartotta az értékeket.

Pár napja voltam kontroll vérvételen ,és meglepődtem mert most meg a TSh : 0,087 volt /ref érték 0,550-4,780/.

Háziorvosnak mutattam,adott beutalót az endokrinologushoz,ahova április végére kaptam időpontot...:(

Kérdésem az lenne,hogy csökkentsem e az L-thyroxint 75 mg ra addig is mig az orvoshoz megyek?. köszönettel:Erika.
Ne teljesen csökkentse le.

Heti 4 nap legyen 75, többi nap maradjon a 100 szerintem.



Koppány Viktória dr.
Tisztelt Doktor Úr/Nő



Inzulinrezisztencia vizsgálaton voltam, ahol az alábbi eredményeket kaptam "induló" glukóz 5,2, 60 perces 10,5, 120 perces 6,1. Inzulin 9,4, 60 percnél 48,1, 120 percnél 51,4. HOMA index 2,17. Érdeklődnék, hogy ez gyermekvállalásnál okozhat e problémát. 3 sikertelen inszemináción és 3 sikertelen lombikon vagyok túl.



Válaszát köszönöm.
Kedves Edit, kezelnèm. Várom.



Koppány Viktória dr.


Tisztelt Doktor úr!

Véleményét szeretném kikérni.1995 óta pajzsmirigy problémáim vannak.Vizsgálati eredményem:jobb lebenyben 42 mm-es a lebeny alsó felét egy 27 mm-es inhomogén,durva szerkezetű göb tölti ki.A bal lebeny 32 mm-es a középső harmadában sejthető egy 6 mm körüli hypodenz rész.Labor:FT4:14,41 pmol/l,FT3:5,08, TSH:o.624.Citológia:A sejtszegénység miatt a minta korlátozott diagnosztikus értékű.A kenetekben a vér alakos elemei figyelhetők meg nagy mennyiségben.Egyéb sejtes elemet nem látni. Epikrízis:Jelenleg teendő nincs.Kontroll 6-8 hónap múlva.Kb. 1 éve fokozottan jelentkeznek panaszaim,hangulatváltozás,néha szapora szívverés jelentkezik,hirtelen izzadás,forróság, fázékonyság,gyakori nyelési inger.Köszönöm válaszát.
Kedves Betegünk!



A mintavétel eredménye korlátozott értékű volt. Ennek ismétlése javasolt. Pajzsmirigy hormon értékei nem mutatnak összefüggést a panaszokkal. Lehet, hogy ideges tünetekről van szó. Egy-két hónap múlva indokoltnak tartom az említett laboratóriumi vizsgálatok megismétlését.



Üdvözlettel: Békési Dr.
Tisztelt Doktornő.

Én érdeklődtem pár napja, hogy Dienille szedése mellett visszatérhet a magas tesztoszteron szint? 2,79-ről 0,69-re esett egy fél év alatt. Következő félévben pedig a hajhullásom is megállt. Kérdezte Doktornő, hogy a D, B vitamin szint és a Cink, vas, szelén szint volt ellenőrizve. Igen volt, rendben voltak, szedek ezeket az anyagokat tartalmazó multivitamint is.

Gyógyszer szedése mellett megemelkedhet a tesztoszteron szint? Lehet, hogy gyenge lett a gyógyszer, hogy megint hullik a hajam? Mit lehet tenni ebben a helyzetben? Menjek vissza az endokrinológiára?

Előre is köszönöm.
Nem feltétlen jó a jódtartalmú vitamin.
Tisztelt Doktornő!

Pár hete voltam a körzeti orvosnál, mert hízom, nagyon fázós vagyok és fáradékony. A pajzsmirigyet szerettem volna megnézetni. A labor eredmény: TSH 2,28 mIU/L ez benne van a referencia tartományban, de semmi más adatot nem kaptam. A T3 T4 frakcióhoz azt írták "Alapellátás keretében nem kérhető" Ezek szerint ezt nem fedezi a tb? Sok helyen azt olvastam hogy a pajzsmirigy betegség megállapításához a TSH érték önmagában nem elegendő. Igaz ez? Az orvosom nem javasolt semmit. Ön szerint milyen vizsgálatokra kellene elmennem hogy kiderüljön a hízás oka?

Köszönettel Zsuzsa
Kedves Zsuzsa!



Sajnos rendelet alapján a házi orvos csak a tsh értéket kérheti, amennyiben volt már emelkedett tsh, utána kiírhatja a T3 értéket is. TSH önmagában valóban nem diagnosztikus értékű. Szakorvosaink TSH, T3, T4, A-TPO és esetleg A-Thyreglobulint szoktak kérni, illetve pajzsmirigy ultrahangot.

Hízékonyságot, fáradékonyságot viszont nem csak a pajzsmirigy gyulladása, de inzulin rezisztencia is okozhat, melyre 2 illetve 3 pontos terhelést szoktak kérni.



Üdvözlettel:Nagy Anett
Kérem szíveskedjen egy kis felvilágosítást adni a betegségemmel kapcsolatban, mert helyben nem kaptam semminemű tájékoztatást, csak, hogy szedjem a Medrol nevü gyógyszert .



Január közepén állandó hőemelkedésem volt, és a rossz közérzetem mellett állandó izomfájdalmaim voltak.A házi orvosom kért pajzsmirigy vizsgálatot vérből, melyre március 9..én kerülhetett volna csak sor.

Közben egyre lázasabb lettem, és elvégeztettem a vizsgálatot a fizetős rendszerben, melynek eredményei az alábbiak szerint alakultak:



C reaktív protein: 107,01 mg

Vérsüllyedés: 129 mm/h

Gamma GT: 53 U/L



Nehezen nyeltem, fájt a fülem, a fejem.



A szakrendelésen felírták a Medrol nevü gyógyszert, és elküldött izotópos vizsgálatra , melynek az eredménye az alábbi:

Első vizsgálat:Nagy háttér aktivitásban elmosódó lebenyhatárral jobb oldalon pajzsmirigy lebeny sejthető, bal oldalon lebeny nem ábrázolódik.

Vélemény:Thyreoiditis valószinü.Kérem szives segítségüket abban, hogy feltétlen szükséges-e a szteroid szedése, vagy van-e valami más alternatíva a kezelésre.

Pajzsmirigy ultrahang vizsgálatomra március 8.-án kerül sor.

Várom szives válaszukat, üdvözlettel:Domjánné
Kedves Domján Sándorné!



Várja meg az ultrahang leletét, majd keressen fel vele egy endokrinológust, aki egyben kitudja értékelni az izotópos, ultrahangos és manuális vizsgálattal.



Üdvözlettel:Nagy Anett
Szeretném megtudni,van e mód a borzasztó nagy szomjúságom leküzdésére,vagy csökkentésére,és az akaratlan nagy vizelés megszabályozására?Az persze el kell mondani,sajnos 15éve inzulinos cukros vagyok,és folyamatos súlygyarapodás véget ma már 156kg,ami még most is gyarapszik a magam módja szerint pedig oda figyelek az étkezésre.67éves vagyok de azért még reménykedhetek valami segítségre vagy javulásra??
Kedves Marika!



Központunkban Kapocsi Judit drnőt tudom javasolni, akinek a szakterülete a belgyógyászat,magas vérnyomás, fokozott vizeletürítés.

Biztos választ csak abban az esetben tud adni a drnő, amennyiben látja az elkészült labor eredményeket, a fizikális állapotot.



Üdvözlettel:Nagy Anett
Tisztelt doktornő!

38 éves vagyok. Párommal babát szeretnénk, most fogtunk bele a reprodukciós eljárásba. Még az eloirt vizsgalatoknal járunk. Az anti-müller mérésem értéke 0.46 ng/ml lett. Mennyire lesz várhatóan sikeres a mesterséges megtermékenyítés? December óta egyébként Letroxot is szedek napi fél tablettát mert magas volt a TSH (4,82)de már a januári kontroll során lejjebb ment (2,639 mIU/l).

Bízzon a sikerben, ne gondoljon màsra!



Koppány Viktória dr.

Hírek

Pajzsmirigy gyógyszer szed? Ezekre figyeljen!

Pajzsmirigy gyógyszer szed? Ezekre figyeljen!


További részletek
IR-rel kezelnek, mégsem javulnak a tüneteim-miért?

IR-rel kezelnek, mégsem javulnak a tüneteim-miért?


További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA