Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Szeretném megkérdezni, hogy hogyan lehet kérni az autoimmun pajzsmirigy betegség szűrést, hogyan végzik azt, mik a szűrés feltételei, mennyibe kerül, milyen gyorsan lehet elvégezni a szűrést, illetve ciklushoz kötött-e? Ha nekem jó a TSH értékem (1,800 mIU/L) attól még lehet autoimmun betegségem? Lányom születése után pár hónappal volt egy kis problémám a pajzsmirigyemmel (valószínűleg az akkor szedett jód tartalmú terhesvitamintól), akkor 3,44 volt a TSH értékem, magas koleszterinszinttel, és mindenféle tünetem is volt, de ahogy elhagytam a gyógyszert lassan rendeződtek az értékeim. Mivel kistestvért szeretnénk, és újra szeretném szedni a magzatvédő vitamint, elbizonytalanodtam, hogy megint felborítaná az értékeket és nem lenne megfelelő a magzatnak. Köszönöm válaszát
Kedves Dóra!



Pajzsmirigy panelünk tartalmazza a TSH, T3, T4, A-tpo, A-thyreoglobulin értékeket, mely kiterjed az autoimmun szűrésre is. Nem ciklushoz kötött a pajzsmirigy hormonok vizsgálata, de amennyiben szeretne női nemi hormonokat is nézetni a ciklus 3. napján nézzük az FSH, LH, ösztrogén szintjét, a ciklus 21. napján a progeszteron, prolaktin,tesztoszteron, ösztrogén szinteket. Gyermekvállalásnál legideálisabb az 1-2 közötti TSH érték.

A legtöbb kismama vitamin tartalmaz valóban jódot, ezért orvosaink leggyakrabban az Inofemet illetve Inofolicot javasolják.



Üdvözlettel:Nagy Anett
Tisztelt Doktornő!/ Doktor Úr!



Szeretném a segítségét/véleményét kérni!

Kb 10éve küzdök meddőségi problémával. Nagy vonalakban a történtek: 2év védekezés nélküli házasélet után fordultunk a férjemmel meddőségi klinikához, ekkor 100 kg fölött volt a súlyom. ( megelőzően 1 év alatt kb 50kg-t híztam - szerintem a fogamzásgátlótól- ).

A vizsgálatokból kiderült, hogy



-PCO-m van ( egyik nőgyógyász szerint igen, más szerint nem )

-egyik petevezetőm el van záródva

-enyhe inzulinrezisztenciám van , erre Merkformin-t kaptam.

- szúrtam a hormonokat , de sajnos nem lett peteérésem.



A lombikig családi okok miatt nem jutottunk el.

Jelenleg 4 éve új kapcsolatban élek és szeretnénk kisbabát.



Tavaly év végén kb 1,5 hónapig erősen véreztem, emiatt egészségügyi küretet kellett elvégezni.

szövettan:

Cervicitis chronica

Polypus endometrialis

Jan-ban kontrollon a nőgyógyász kért labort:



Progeszteron: 0,54 ng/ml

prolactin: 8,1 ng/ml

TSH: 2,21

Tesztoszteron: 54,13

FSH: 5,9

LH: 4,84

Estradiol: 44



vércukor éhomi: 5,5

60' vércukor: 10,8

120' vércukor: 7,3



inzulin éhomi: 54,8

60' inzulin: 300 fölött

120' inzulin: 300 fölött

Szeretném megkérdezni, hogy ezek alapján van-e inzulinrezisztenciám?

Mi legyen a következő lépés? PCO-ra ultrahang nélkül lehet következtetni ezekből?

Tüneteim még:

-nagyon nagy mértékű elhízás ( kb 130 kg a súlyom )

-hasra való hízás

- rendszertelen menstruáció

-szőrnövekedés több területen

- hajhullás, “férfias” kopaszodás

-édességvágy



A problémám az, hogy ma voltam endokrinológusnál ezekkel az eredményekkel és szerinte nem kell gyógyszert szednem, csak keményen diétáznom és mozognom. Valamint, hogy ezek a kiugró terheléses inzulinértékek, amik már nem is mérhetőek, az csak amiatt van, mert el vagyok hízva, a vércukor rendben. Nem szeretném megkérdőjelezni, de elbizonytalanodtam, mert azt olvastam, hogy kezdődő inzulinrezisztenciánál még rendben lehet a vércukor, de a nagyon magas inzulinértékből már lehet rá következtetni.



Emiatt kérném a véleményét!



Előre is nagyon szépen köszönöm a segítségét!

Üdvözlettel,

“MirKo83”

Kedves MirKo!



Az OGTT során a 60.percben mért 10,8 mmol/L-es vércukor érték alapján csökkent glükóz toleranciája van, ami a cukorbetegség "előszobája". A Merckformin szedését mindenképpen javasolnám, emellett étrendi tanácsadásra és mozgás terápiára is szükség lenne.

A PCO diagnózisának felállításához a klinikai tünetek mellett szükséges egy friss vaginalis UH a petefészkek anatómiai állapotának felméréséhez, a hormon eredményei önmagukban nem utalnak PCO-ra.



Tisztelettel,

Dr.Polyák Annamária
Tisztelt DR Ur/NŐ! 2013 NOVEMBERÉBEN DERÜLT KI pajzsmirigy alulműködésem,akkor 50mg euthyrox szedése indult,ami azóta 125 mg/nap.3 havonta járok kontrollra,eddig még megfelelő tsh szintet nem nagyon sikerült elérni.2o13-ban készült uh vizsgálaton a jobb oldali pm. Min nagyobb ,volt,göb nem volt látható.jelenlegi uh vizsg.:a pm.jobb lebenye kp. Fokban nagyobb,17,5x12x53 mm nagyságú,caudalis harmadában dorsalisan 1o mm legnagyobb átmérőjű körülírt echoszerkezetű göb jelent meg.a bal lebeny 10x11x40 mm,göbmentes.a parenchyma diffúzan inhomogén echoszerk.a vascularisatio nem fokozott.az isthmus nem szélesebb.Nycs. nem látható.Azt szeretném kérdezni,hogy tényleg nem kell ilyen esetben biopsia,ill.rosszindulatú folyamattól kell-e tartanom.válaszát előre is köszönöm,orsi
Kedves Betegünk!



A pajzsmirigy alulműködés kezelésének beállítása eléggé hosszadalmas folyamat, de azután egyszerű, és eredményes. Ha a jelenlegi adag nem lenne elégséges, emelni kell a dózist. Legyen türelemmel!

Az a szabály, hogy az egy cm alatti göböket ultrahanggal követni kell, hogy nem növekednek-e. Az éppen egy cm-es elváltozásból már történhet mintavétel. Nem kell izgulnia, a pajzsmirigy göbösség nagyon gyakori, és csak ritkán vannak rosszindulatúsági jelek. Ennek ellenére, biztos, ami biztos, meg lehet próbálkozni a mintavétellel.



Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor
Kedves dr. Noúr!

34 éves nő vagyok. Ciklus 2 napjan voltam hormon vizsgálaton. Szeretném tudni mennyire rosszak az eredmenyeim. Babat szeretnék.

Fsh 12,5

Lh 3,7

Prolaktin 329

Ösztraidol 97

Progeszteron 2,61

17-oh progeszteron 0,9

Totál tesztoszteron <0,350

Szabad androgén index nem számítható

Válaszát előre is köszönöm!

Zsüli

Kedves Zsüliet!



Koppány Viktória vagy Polyák Annamária drnőt tudom javasolni Központunkban, de lelet kiértékelése miatt szükséges lenne egy vizit, melynek során a drnő látja a klinikai képet, az aktuális labor leletet illetve fel tudja tenni a szükséges kérdéseket és el tudja ezek alapján küldeni a még szükséges vizsgálatokra.



Üdvözlettel:Nagy Anett
Tisztelt Szakértők!

Egy elkeseredett anyuka vagyok. Pcos diagnózissal lombikbébi terhességből szültem a nagylányomat 15

évvel ezelőtt egy ikerpár egyik tagjaként.

Már akkor " bíztattak" vele, hogy a pco szindróma lányágon öröklődhet. Annánál már óvodás korban jelentkeztek a bőrproblémák, egészen fiatalon aknés lett. Mivel aktív sportoló, így túlsúlya nincsen, de a kamaszkor kezdetével egyéb tünetek is jelentkeztek. A szőrnövekedése csak kicsit fokozott, de a menstruációs ciklusa szabálytalan, és amitől igazán el van keseredve, azok a bőrproblémák. Az arcán, a hátán és a mellkasán is rengeteg változó intenzitású gyulladt pattanás van, és minden próbálkozás ellenére a tünetei egyre súlyosbodnak.

Természetesen felkerestünk már néhány orvost különböző szakrendeléseken, elvégeztek már jópár vizsgálatot is, de senkitől nem kaptunk még egyértelmű választ arra a kérdése sem, hogy örökölte-e a lányom a pco szindrómát. Így egy gyógyszeres kezelésen kívül, amellyel a nőgyógyász próbálja a ciklusát beállítani, más segítséget nem kaptunk. Hiába viszem el bőrgyógyászhoz is, hiszen, ha belső kezelésre lenne szüksége, akkor hiába minden külső kezelés.

Elsősorban a súlyos bőrproblémáit szeretnénk enyhíteni, de ehhez szükség lenne pontos diagnózisra. Mit javasolnak, mit tehetnénk, hogy tovább tudjunk lépni ebből a helyzetből?

Segítségüket előre is köszönöm.

Tisztelettel: Sz.Ildikó

Kedves Ildikó!



Központunkban Polyák Annamária és Koppány Viktória drnő szakterülete a PCO-szindróma. Javaslom, hogy keresse fel egyik szakorvosunkat, aki a megfelelő vizsgálatokat ki tudja írni, illetve látja a klinikai képet, az előző szakvéleményeket és az aktuális labor leletet, amennyiben készült 3 hónapon belül.



Üdvözlettel:Nagy Anett
Kedves Dr.Úr/Nő!

Nőgyógyászhoz fordultam,mert a menstruációm 4-5 hónapja nagyon lecsökkent illetve sajnos szőrösödést is tapasztaltam olyan testreszeimen ahol nem kéne.Két,maximum három napig tart a vérzésem.Másfél évvel ez előtt volt egy műtétem ami vakbélműtétnek indult de végül eltávolították a jobb oldali petefészkemet is vezetékkel együtt.Több fajta ciszta és tályog is volt benne.Azt gondoltam,hogy az az egy petefészkem nem működik rendesen ezért fordultam nőgyógyászhoz.Egyéb tüneteim is vannak,mint pl.:erős verejtékezés,fáradtság illetve éjjel sokszor felébredek.Kért az orvos egy hormonvizsgalatot ahol minden rendben volt kivéve a TSH,az 0.01.Azt mondta ez pajzsmirigy probléma keressem fel a háziorvost.Ő kért most még egy vérvételt amiből a T3,T4 et nézik majd.Szeretném megkérdezni,hogy ha ez az eredmény is meglesz akkor utána mit néznek majd meg még?Mikorra várható körübelül,hogy valamilyen formában kezeljék a problémámat?A haziorvosomat nem kérdezem mert szerinte a szőrösödes nem egy nagy probléma majd húsz év múlva már nem fog zavarni.De engem nagyon zavar,egyelőre 34 éves vagyok nem 20 évvel idősebb
Kedves Mónika!



Szükséges lenne felkeresni egy endokrinológus szakorvost, mindenképpen tudna a problémáján segíteni. Fokozott szőrnövekedést okozhat a pajzsmirigy gyulladása is, de felmerülhet más (inzulin rezisztencia, PCO-szindróma) betegség is.



Üdvözlettel:Nagy Anett
Tisztelt Doktor Úr/Hölgy!



Van egy problémám, amivel szeretnék Önhöz fordulni.Tavaly a labor eredményemen a TSH szint 6,5 volt. Nagyon hullik a hajam, fokozatosan hízom, ingerlékeny és többet alszom mint általában. Kaptam rá gyógyszert amit 3 hónapig szedtem de az orvos nem írt ki többet. Ma szintén voltam laborba és a TSH szint 4,68. Koleszterin szintem alacsony. Akikkel eddig beszéltem mindenki azt mondja, hogy ne hanyagoljam el, járjak utána. Érdemes evvel az eredménnyel orvoshoz fordulnom vagy sem. Csak mert a 6,5 értékre is csak jó indulattal kaptam gyógyszert.



Köszönöm válaszát!



Üdvözlettel: Réka
Kedves Réka!



Mindenképpen keressen fel egy endokrinológust, mert a panaszai alapján kell gyógyszeres kezelés.



Üdvözlettel:Nagy Anett
Üdvözlöm!

A kérdésem az lenne,hogy Ön szerint szükségem van endokrinológusra?

41é.,vagyok és egy sikertelen lombik van mögöttünk.Áprilisban indulna a következ? stimuláció,de bizonytalan vagyok.Lombik orvosom nem túl b?beszéd? és nem is szereti,ha kérdez?sködök...Szóval "önszorgalomból" készítettem 3.napi hormonsort:

vércukor 0' 5,1

vércukor 120' 4,1

inzulin 0' 3,7uIU/mL

inzulin 60' 24,6 uIU/ml

inzulin 120' 22,5 uIU/ml

TSH: 1,97 mIU/L (0.27-4.2)

fT3: 4,07 pmol/L (3.1-6.8)

fT4: 13,58 pmol/L (12-22)

FSH: 19,19 iu/l (foll.f.:3.5-12.5)

PRL: 736,10 mIU/L (102-496)

PRG: 1,43 nmol/L (foll.f.:0,6-4,7)

LH: 9,47 iu/l (foll.f.:2,4-12,6)

OEST: 38,80 pmol/L (foll.f.:46-607)

TES: 0,153 nmol/L 0,29-1,67)

SHGB: 28 nmol/l (18-114)

DHEA-s: 1,5 uIU/mL (1,0-11,7)



19.napi:

PRG.:106,4 nmol/L (lut.f.:5,3-86)

LH: 3,92 iu/l (lut.f.:1-11,4)



Köszönöm megtisztel? válaszát!
Kedves Monic!



FSH,Prolaktin,Ösztrogén,Tesztoszteron szintek emelkedett értéket mutatnak, így mindenképpen szükséges lenne egy szakorvos konzultáció endokrinológussal.

Az értékek akkor diagnosztikus jellegűek ha nem szed fogamzásgátlót.





Üdvözlettel:Nagy Anett
Tisztelt Dr.Molnár Jaenette Doktorn?!

Szeretném megkérdezni,hogyha teljesen normális az inzulintermelés /ezt vérvizsgálattal 2002-ben,2009-ben 2016 febr.-ban is megállapították,/mi az oka annak,hogy a vércukorszint magas és ez mivel gyógyítható?
Kedves Petrohai Sándorné!



Az inzulin szint normál tartományban lehet, de attól még emelkedett lehet a vércukor szintje. Alapos kivizsgálást igényel, így mindenképpen szakorvosi vizit keretében kaphat pontos információt mind az okokról illetve a terápiás lehetőségekről is.



Üdvözlettel:Nagy Anett
Tisztelt Doktorn?!

Hypothireózissal 13 éve kezelve vagyok.Jelenleg 100-as Euthyroxot szedek,lisztérzékeny vagyok.A szedett gyógyszerrel sem vagyok benne a referencia tartományban.UH vizsg.zsugorodott,csökkent echogenitású inhomogén szerkezet? pajzsmirigyet írt le.Sok tünetet produkálok és így nem jó a közérzetem.Bal karom,vállam fáj-dagadt.Lábaim,oedemásak,dagadtak,viszereim begyulladtak.Kis vérköri pangás jeleit mutatja a mellkas rtg.Mit tegyek??
Kedves Sebestyén Ferencné!



A klinikai tünetei utalhatnak hypothyreosisra, annak ellenére, hogy jelenleg 100 ugr Euthyroxot szed. A diagnózishoz szükség lenne friss TSH, fT4, TRAK és aTPO leletre.

Az eredmények ismeretében tudnám megmondani, hogy a pajzsmirigy alul működése okozza-e a panaszokat, vagy más irányban kell vizsgálatokat végeztetni.



Üdvözlettel,

Dr.Polyák Annamária

Hírek

9 ok, ami gyakori izzadást, kimelegedést eredményezhet

9 ok, ami gyakori izzadást, kimelegedést eredményezhet

Az izzadás és a kimelegedés igazán kellemetlen lehet akkor, amikor azt az időjárás vagy a tevékenység nem indokolja. Dr. Bérczy Judit, az EndokrinKözpont belgyógyásza, endokrinológusa arról beszélt, milyen állapotok okozhatják ezt a tünetet és mikor érdemes kivizsgáltatni magunkat.

További részletek
Mi lehet a T4 érték eltérésének oka?

Mi lehet a T4 érték eltérésének oka?

A T4, vagyis a tiroxin hormon az anyagcsere szabályozójaként működik, és szerepet játszik az izomfunkcióban, az emésztésben és a csontok egészségének megőrzésében is. Dr. Skurdenka Beatrix, a Budai Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus főorvos azokra a tünetekre hívta fel a figyelmet, amelyek esetén fontos a T4 hormon szintjének ellenőrzése.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA