Budapest, II. ker., Lövőház u. 1-5., I Budapest, I. ker., Ostrom u. 16., I E-mail: info@endokrinkozpont.hu, Skype: endokrinkozpont

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónkat

Kérdés

Tisztelt DoktorÚr / DoktorNŐ! Olyan kérdésem lenne hogy egy hét euthyrox 25 mikrogammal szedve mennyi idő alatt ürül ki a szervezetből. Előre is köszönöm válaszát.

Válasz

1 hét alatt.

Koppány Viktória dr.

Kérdés

Tisztelt Doktornő!

Egy rövid kérdésem lenne. 39 éves vagyok, Pajzsmirigy alulműködéssel kezelnek 15 éve. Euthyrox 110-et szedek és a mostani TSH laboreredményem 0,667mIU/L lett. Ami benne van a normál(0,400-4,000) referencia tartományba. Viszont azóta csináltam egy pozitív terhességi tesztet, de orvoshoz csak jövő hét elején tudok menni. Ez a tartomány még jó az én állapotomban? 4-5 hetes lehetek. Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Üdvözlettel: Hajni

Válasz

Jó a lelet!
Egyelőre ne változtasson a gyógyszeradagon.

Koppány Viktória dr.

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr!

Férjem 180 cm magas, én csak 155 cm magas vagyok, azonban számomra úgy tűnik, lányunk nálam is lassabb mértékben növekszik. Én 14 évesen 151 cm voltam, kb. 15-16 évesen értem el a 155 cm-t.

11 éves lányunk jelenleg 132 cm magas. Az utóbbi 8 hónapban kevesebb, mint 1 cm-t nőtt, az elmúlt 1 évben 3,5 cm-t, előtte évben 4 cm-t.

Nem tudom, hozzátartozik-e a témához, nekem 12 éve szünetekkel, de pajzsmirigy-túltengésem van. Egyetlen testvéremnek (férfi) pajzsmirigy-alulműködése van.

Többször voltunk a Sote II. Klinikáján lányom alacsony magasságával. Mindig megnyugtattak, hogy ugyan alacsony, de elég az az évi 5 cm, aztán 4 cm növekedés, meg majd jön egy erőteljesebb növekedés a kamaszkorral. Csak a súlyát, a magasságát és ezek alapján a növekedési görbéket nézték, vérvételre egyszer sem került sor.

Aggódóm, - hiszen már kamaszodik, és az erőteljesebb növekedés még nem jelentkezett, sőt - nemcsak amiatt, hogy esetleg nagyon alacsony marad, hanem azért is, hogy nővé válása egészségesen befejeződik-e? Van-e lehetőség Önöknél ezen a területen alapos kivizsgálásra, szükségesnek tartja-e a helyzetünkben?

Előre is köszönöm szakvéleményét,

üdvözlettel: Viktória

Válasz

Kedves Viktória!

Gyermek endokrinológusunk Dr. Tar Attila Főorvos Úr, aki foglalkozik ezen problémával a Központunkban.
Amennyiben ragaszkodik hozzá és megnyugtatná, nyugodtan hozza el a Főorvos Úrhoz kivizsgálásra, de minden gyermek más ütemben fejlődik. Nem gondolnám, hogy ez a növekedés kevés lenne az ő korában.:)
Vérvétellel ellenőrizhető a pajzsmirigy hormon, mely 13 000 ftba kerül és tartalmazza a TSH, T3,T4, A-TPO, Thyreoglobulin szinteket. Nem szükséges hozzá éhgyomor, de bejelentkezés szükséges.

Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Kedves Doktornő!

2011 óta kezelnek Hashimoto miatt. 50ug Letroxot szedek, a TSH 0,69, az antiTPO 1077, antiTG negatív. Több éve próbálkozunk, hogy babánk lehessen, de sajnos még nem sikerült.
Korábban volt már alacsonyabb antiTPO (383)eredményem is.
Az anti TPO érték növekedése egyértelműen az autoimmun folyamat rosszabbodását jelenti? Igazából semmilyen tünetet nem is észlelek magamon abból, amit tipikus tünetekként szoktak leírni. Nagyon magas ez az érték a babavállaláshoz? Valamilyen diétával lehet ezen javítani?

Köszönöm a segítséget!
Üdvözlettel:
Nikolett

Válasz

Igen magas az ATPO de nem kizáró ok!
Napi 100 microgramm szelént is szedjen ezentúl.
Ezen kívül meg kell nézni a progeszteron és prolaktin hormonszinteket a ciklus 21. napján (1. nap amikor megjön).

Koppány Viktória dr.

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr /Doktor Nő! A következő lenne a kérdésem 2011. júliusában pajzsmirigy alulműkődéssel diagnosztizáltak melyre 25 mikrogramm tiroxint szedtem. Tsh értékem rendbe volt. De tavaly decemberben éreztem hogy valami nem stimmel elmentem doktorhoz vérvételre ahol a Tsh 1,672 volt t3 t4 nem lett nézve. A pajzsmirigy ultrahang eredménye a következő a jobb lebeny 14*13*46 a bal lebeny 14*15*45 mm finoman inhomogén echoszerkezetű. A bal lebeny alsó harmadában két kis 2mm apró góc különíthető el. A panaszaim a következőek voltak gombóc érzés a torokban nem jó étvágy fáradékonyság dekoncentráció a vérzés elhúzódása több napig gyenge illetve nagymértékű fogyás. Az orvos javaslatára elhagytuk a gyógyszert a gyógyszer kiürülés után mért Tsh 0,877 volt. Kérdésem mi lehet a probléma. Előre is köszönöm válaszát.

Válasz

Kedves Betegünk!

Az Ön által küldött legújabb TSH érték a normális tartományba esik, így nem indokolt a gyógyszer szedése. Az UH kép krónikus pajzsmirigy gyulladásnak felel meg, amiből később mégis alulműködés alakulhat ki. A két kis göb egyelőre teendőt nem igényel. Évente ultrahanggal javasolt ellenőrizni a méretüket. A TSH-t is javaslom egy-két évente kontrollálni.
Úgy gondolom, hogy panaszai feltehetőleg nem pajzsmirigy eredetűek. Kérjen részletes kivizsgálást háziorvosától!

Üdvözlettel és jobbulást kívánva: Dr. Békési Gábor

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő!

Lassan 2 éve járok vérvételre, illetve UH vizsgálatra pajzsmirigy gyulladás illetve alulműködés miatt. Az utolsó UH vizsgálat alkalmával azt az információt kaptam, hogy a gyulladást és az alulműködést is kezelni kellene. A háziorvosom szerint ezt az eltérést elég még nyomonkövetni.
Abban kérném a segítségüket, hogy valóban elég csak nyomonkövetni, vagy érdemes lenne-e kezeltetnem?

A legutóbbi UH eredményem:
A bal oldali pajzsmirigy 4,6×1,8 cm-es, csökkent echogenitású, durvább szerkezetű, körülírt göb nem látszik.
A jobb oldali pajzsmirigy 4,7×1,9cm-es, hullámos kontúr, szintén foltosan csökkent echogenitású, durvább szerkezetű, a kp. harmadban egy 3mm és egy 4mm apró cysta is van.
Az isthmus 4mm-es.
M.k. oldalon egy két kisebb 5-6 mm-es nyirokcsomó is van a carotis környezetében.

Legutóbbi vérvétel eredményem: TSH 7.37, szabad T4 14.2

Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel: Áll Kornélia

Válasz

Kedves Áll Kornélia!

A levelében nem írt arról, okoz-e a subclinicus hypothyreosis Önnek fizikai panaszt, hány éves, szeretne-e gyermeket vállalni, stb.
Endokrinológiai szakvizsgálat kellene ahhoz, hogy korrekt választ kaphasson a kérdésére.
De így "látatlanban" azt gondolom, kezelni kellene.

Üdvözlettel,
Dr.Polyák Annamária

Kérdés

Tisztelt Doktor Nő!

A következő problémám lenne: 2013-ban pajzsmirigy alulműködést diagnosztizáltak nálam. 3,14 volt a tsh szintem. Napi fél letrox tablettával megoldódott és 2014 októberben megszületett a kisfiam. A gyóygszert azóta is szedem, egy évig szoptattam. A tsh szintem szülés után nem akart beállni, 3 fölött van most is. Azóta kétszer növeltek az adagon. 2015 októberben növelték napi 1 letroxra(50). 2016 januárban kiderült, hogy sajnos a 6 hetes terhességem elhalt, műtéttel kellett befejezni a 9. héten. A műtét 2 hónapja volt. Azóta egyik nap egy, másnap kettő letroxot szedek, de most is 3 volt a tsh. Ön szerint okozhatta a vetélést a magas tsh, vagy más pajzsmirigy probléma? Miért nem reagál a szervezetem a gyógyszerre? Hozzászokott, vagy más betegség is lehet? Hallottam a pajzsmirigy gyulladásáról szülés után.
Köszönöm a válaszát!

Válasz

Kedves Kinga!

A leveléből nem derül ki, hogy a pajzsmirigy alulműködést autoimmun pajzsmirigy betegség okozta-e, vagy más eredete van. Kevés a Letrox adagja, emelni kell, nem gondolnám, hogy a szervezete nem reagál a gyógyszerre.
A teendő a következő lenne: a laborban megnézni a TSH mellett az fT4, fT3 szinteket, az autoimmun betegségre utaló TRAK, aTPO szintet, valamint pajzsmirigy ultrahang vizsgálatot végeztetni. Az eredmények birtokában endokrinológussal kellene konzultálni a továbbiakról.

Üdvözlettel,
Dr.Polyák Annamária

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr / Doktornő!

Nagy mennyiségű japán tengeri algát ( wakame ) fogyasztottam, nagyszombat előtt egy héttel. Nagyszombat este egy túlsózott halászlét fogyasztottam. Aznap este rosszul lettem, "gombócot" éreztem a torkomban, nyomást éreztem a mellkasomban ill. szívdobogást. Az ügyeleten kötöttünk ki, ahol az enyhén megemelkedett vérnyomáson kívül, mindent rendben találtak. A tünetek múlni kezdtek. Több mint egy héttel az eset után felfedeztem, hogy az alga csomagolásán ez áll: "Maximum 0.66 grammot fogyasszon naponta! A magas jódtartalom miatt pajzsmirigy túlműködést okozhat" Nos, én ennek a sokszorosát fogyasztottam el! Becslésem szerint nagyjából negyvenszeresét.

A pajzsmirigy: A nyakamban valóban éreztem egy szúró fájdalmat az ádámcsutka mellett balra, illetve a nyakam oldalán, az állkapocs alatt egy tompa fájdalmat. Az idő előrehaladtával azt tapasztaltam, hogy fülzúgásom van, később kiderült, hogy a vérnyomásom eléggé ingadozó. Jelenleg izületi fájdalmaim vannak a testem minden táján, és székrekedésem, amelyet tej fogyasztása esetén hasmenés vált fel. Nyugtalanul alszom, amitől még inkább legyengülök. Sokszor mellkasi nyomásra ébredek fel. Kezdetben izomrángásaim is voltak.
A kedélyállapotom egyre romlik, főleg amiatt is, hogy:

Ezeket a tüneteket elmondtam a háziorvosomnak is, de mivel a vérvétel után a TSH szint a labor szerint normálisnak tűnt, így nem érti miért gyanakszom pajzsmirigy problémákra. T3 T4 anti-TPO anti-Tg szinteket nem kért a háziorvosom!

A testemen többször megjelent a tarkómon ill. a csuklómon, piros kitüremkedés. Nálam ez általában akkor jelenik meg, ha a testemben gyulladás van jelen. A C. reaktív protein szint viszont normális volt... ezzel magyarázza a háziorvos hogy a gyulladás kizárható. ( Megjegyzem: A vérvétel előtti napon bevettem egy Rubophent amitől elmúlt a szúró fájdalom a nyakamban! )

Laboreredmények:
http://kepfeltoltes.hu/160410/238255963N_vtelen_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Hogyan lehetne fényt deríteni a betegségemre? Kérem segítsen, kétségbe vagyok esve...

Előre is köszönöm a szakvéleményét!

Üdvözlettel és köszönettel,
Gál Máté

Válasz

Kedves Máté!

Labor eredményét sajnos nem tudom megnyitni, de mindenképpen szükséges lenne személyesen felkeresni egy endokrinológust.
Előfordulhat, mivel csak a TSH érték lett ellenőrizve, ami esetenként nem mutat eltérést pajzsmirigy gyulladásnál, hogy panaszait valójában a pajzsmirigy eltérése okozza.
Szükséges lenne a személyes konzultáció, ahol a szakorvos együtt láthatja az elkészült labor eredményeket, a klinikai képet és szükség szerint tud UH vizsgálatot kérni.

Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Tisztelt Doktornő! Köhögök és fulladok. Már sokféle vizsgálaton voltam,65 évesen mégis, most először szembesültem a TSH 7,112 mIU/l eredményemmel.( Korábban nem volt ilyen probléma)Nagyon megdöbbentem, főleg hogy utánaolvastam miről is lehet szó.Természetesen bejelentkeztem vizsgálatra.A kérdésem: Helyre hozható e ez a számadat?- vagy csak tompítani lehet. A kezelés elkezdését követően a javulási tendencia lassú és igen küzdelmes, vagy a mai orvostudomány már kitalált egyszerű,rövidebb gyógyulási folyamatot.
Köszönettel: V Anna

Válasz

Kedves Anna!

Szelén tabletta csökkentheti a gyulladást, de szükséges lesz gyógyszeres kezelés is mellette.
Nem olyan nagy az eltérés még, könnyen kezelhető.

Kérdés

Üdvözlöm én egy 23 éves vagyok nekem olyan problémám van hogy menszeszem nem rendszeres és szörös lábam kezem hormonommal is baj lehet sőt biztos is! És a párommal régota szeretnénk kis babát probálkozunk de nem jön össze! Ilyenkor mi a teendö? Szeretném hogy rendszeres legyen a menszeszem és hogy a hormonom is rendben legyen.
Várom a válaszát elöre is köszönöm.

Válasz

Kedves Julianna!

Központunkban Koppány Viktória és Polyák Annamária drnő foglalkozik ezzel a problémával, szakterületük az endokrinológia,inzulin rezisztencia,meddőség és PCO-szindróma.
Elmondásából ítélve több minden felmerülhet lehetséges okként, ami miatt ilyen panaszai lehetnek.

Üdvözlettel:Nagy Anett

Munkatársaink
Hírek
Lehetek IR-es tünetek nélkül?

Lehetek IR-es tünetek nélkül?


további részletek »
Pajzsmirigy nélkül- hogyan tovább?

Pajzsmirigy nélkül- hogyan tovább?


további részletek »

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Copyright 2012 © Prima Medica Egészségközpontok. Minden jog fenntartva

Desigbed by www.free-dimension.hu • Developed by www.sulczr.hu

Az oldalon feltüntetett árak az ÁFÁ-t tartalmazzák!