Budapest, II. ker., Lövőház u. 1-5., I Budapest, I. ker., Ostrom u. 16., I E-mail: info@endokrinkozpont.hu, Skype: endokrinkozpont

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónkat

Kérdés

Tisztelt Doktor Nő/Doktor Úr!

Olyan panasszal fordulok Önhöz, hogy már több mint fél éve fájnak a melleim, és nem csak menstruáció előtt és/vagy után, hanem mindig. Leginkább akkor érzem, ha valamilyen nyomás éri pl.: egy egyszerű melltartó felvétele is fájdalmas, de volt már rá példa, hogy enélkül is fájtak. Természetesen voltam vele nőgyógyásznál, aki csomót nem talált benne, és annyit mondott, hogy hormonális változás, vagy izomgyulladás okozhatja. Az utóbbit kizárnám, mert tudom hogy nem ott fáj, hanem inkább középtájt.
Megjegyezném még azt is, hogy "férfias" szőrzet található az intim helyeken, belső combokon, és a hasamon. Olyan kérdésem lenne, hogy ez mitől lehet? Ha lehet egy orvos nevét is kérném, aki ilyenekre szakosodott, mert fogalmam sincs kihez forduljak!

Válaszát előre is köszönöm

Tisztelettel
Zsanett

Válasz

Kedves Zsanett!

Koppány Viktória vagy Polyák Annamária drnőt tudom javasolni. Kérem amennyiben szeretne bejelentkezni hívja a 36/70 431 9728-as számunkat.

Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Udvozlom ! 4 eve van pajzsmirigy alulmukodesem letrox 50 mg szedek masfelet valamint beres szelent alkalmankent.Tavaly oktoberben kezdodott ritmuszavar voltam kardiologian extrasystolet allapitottak meg elvaltozas nincs ezek a tunetek minden naposak voltak majd januarban elmult a napi rendszereseg.Kerdesem az hogy az extrasystole lehet az alulmukodesemtol vagy a letrox okoza? Koszonom elore is a valaszat !

Válasz

Kedves Mária!

Kérem keresse fel kezelő orvosát kérdésével.
Üdvözlettel: Nagy Anett

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr/Nő,
Most tervezem 16 ev utan abbahagyni a fogamzasgatlo tabletta szedeset (Zoelyt szedek).
Kerdesem az lenne,hogy az Önök szakrendelesehez fordulhatok-e majd az abbahagyast koveto idoben felmerulo kerdesekkel/iranymutatassal kapcsolatban. Foglalkoznak-e ilyennel..?

Szives valaszukat elore is nagyon koszonom,
Zsofia

Válasz

Kedves Zsófia!

Igen, foglalkozunk ilyen területtel. Koppány Viktória és Polyák Annamária drnőt tudom javasolni.

Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Tisztelt Szakértő!

Négy évvel ezelőtt hysterectomiám volt, két évvel ezelőtt zsírmájat állapítottak meg nálam. Legutóbbi vérvizsgálatom az alábbi eredményt mutatja:

GGT: 84
Koleszterin: 6,6
Trigliceridek: 2,79
LDL koleszterin: 4,74
Glükóz terhelés (0): 6,2
Glükóz terhelés (120): 8,5
Inzulin (0): 11,8
Inzulin (120): 102,5
HOMA-IR: 3,2

Szeretném megtudni, hogy a fentiek alapján van-e cukorbetegségem, vagy IR-em.

Nagyon köszönöm válaszát!

Válasz

Kedves Tímea !
Köszönjük kérdéseit. Interneten keresztül véleményt alkotni általánosságban tud szakorvosunk! Az Ön esetében már konkrét kérdések merülnek fel, amelyeket személyes konzultació alkalmával az eddigi előzményei áttekintésével tud mondani, figyelembe véve az állapotát, betegségeit, gyógyszereit, életvitelét.

Kérdés

Kedves Doktornő!

Testvérem (14 éves, lány) pajzsmirigy-problémák miatt L-Thyroxint szedett /50mg/ 4 éves kora óta, és növekedési hormont is kapott, mert fejlődése elmaradt a vele egykorú gyermekekétől.
A kezelést kb. 2-3 hónappal ezelőtt hagytuk abba teljesen.
2 héttel ezelőtt azonban teljesen megváltozott a viselkedése, magába zárkózott, nem evett, nem beszélt, csak aludt - rengeteget. Majd hallucinációk kezdődtek, képi és hangi egyaránt. 3 nap alatt addig fajult a dolog, hogy a hallucinációk már nem időszakosak hanem folyamatosak voltak.
Jelenleg gyermekpszichiátrián kezelik, gyógyszeres kezelést kap, sajnos eddig nem tapasztaltunk nála javulást.

A kérdésem ezzel kapcsolatban az lenne, hogy mi a tapasztalata a pajzsmirigy-működészavar és a pszichotikus betegségek kapcsolatának tekintetében?
Számos erről szóló cikket olvastam, amiben konkrétan a schizophrenia-t hozták ezzel a betegséggel szoros összefüggésbe,
Lilletve, hogy ebből kialakulhat pszichózis.
Rengeteg vizsgálaton túl vagyunk már, mindent rendben találtak nála (organikusan) kivéve a pajzsmirigyét - túl magas értékek jöttek ki...

Mit gondol, talán éppen a gyógyszer elhagyása válthatta ki nála a pszichés zavart? Különösnek találta a doktornő is a magas értékeket...
Gondolja, hogy van összefüggés?
Jó lenne, ha legalább az okát sikerülne megtudni.
Talán akkor megoldás is lenne...

Köszönöm a segítségét, válaszát előre is!
Üdvözlettel: K. A. Gabriella

Válasz

Tisztelt K.A. Gabriella !



A schizophrenia járhat pajzsmirigy dysfunctióval.

A leírtak alapján pm túlműködésről (hyperthyeosisról) lehet szó.

A növekedési hormon kezelést megfelelő feltételek mellett fenőtt endokrinológus folytathatja.



Üdvözlettel,



Dr. Tar Attila

Kérdés

Tisztelt Cím!

Azt szeretném megkérdezni, hogy teljes hormonvizsgálat elvégzéséhez Önöknél jó helyen járok-e? Pajzsmirigy alulműködés kizárását szeretném először is elvégeztetni, mivel a tüneteim mind megfelelnek az Önök által leírtakéhoz (fáradékonyság, hajhullás, száraz bőr, súlyom nem változik, pedig már egy éve diétázom és rendszeresen, heti 3x járok tornára, lábfejem legtöbbször hideg) valamint habár a korábbi TSH hormon vizsgálatom normál értéket mutatott, a T4 érték a határérték alatt volt (11,18), legalábbis a vizsgálat referenciaértéke szerint.
Azt szeretném megkérdezni, hogy Önök tudnának-e segíteni, hogy a hormonok nem megfelelő "működését" ki tudnák-e szűrni? Balatonföldváron élek, így abban az esetben keresném fel Önöket, ha Önök is úgy látják, hogy tudnak nekem segíteni.

Válaszukat előre is köszönöm.

Tisztelettel

Czabula Éva
20/446-4101

Válasz

Kedves Éva!

Dr. Polyák Annamária drnőt tudom javasolni Központunkból, csütörtökönként délután 17 órától rendel.

Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

29 éves, 163 cm magas, 52 kg-os nő vagyok. Férjemmel babát tervezünk, június végén hagytam abba a fogamzásgátló szedését, november közepe óta próbálkozunk. Petefészek cisztáim nincsenek, viszont serdülőkorom óta szőrösebb vagyok a kelleténél (pl. köldök alatt, felett, arcon a fül alatt stb. is van enyhe szőrzet). Ciklusaim a fogamzásgátló abbahagyása óta 35-44 naposak (28 napos korábban sem volt soha a fog.gátló előtt), utolsó alkalommal málnalevél-palástfű tea kombinációval 31 nap volt. Vérzésem nem erős. Peteérésem a hőmérőzés, illetve nyák alapján van. Nőgyógyászom az LH - FSH rossz aránya miatt napi 1 szem Clostilbegyt-et írt fel ciklus 5-9. nap közötti időszakra. Mennyinek kellene lenni az LH-FSH aránynak? A ciklus 21. napi eredményemet még nem látta, miszerint a prolaktin majdnem megháromszorozódott a ciklus 3. napihoz viszonyítva. A pajzsmirigy illetve IR eredményeimre az endokrinológus nem írt fel gyógyszert, étrend változtatást javasolt csupán a magasabb inzulin értékek miatt. Illetve azt mondta, hogy a TSH értékem baba projekthez valóban nem ideális, de gyógyszert erre sem kaptam. Érdeklődni szeretnék, hogy az alábbi hormoneredmények közül melyik miatt kellene aggódnom:

Ciklus 3. napi eredmények:

Prolaktin: 225 mIU/L Ref. érték: 40-530 mIU/L
LH: 5,6 IU/L Ref.érték: 1,1-11,6 IU/L
FSH: 5,6 IU/L Ref.érték: 2,8-11,3 IU/L
Ösztriadol (E2): 99 pmol/L Re.érték: 0-587 pmol/L
Tesztoszteron, totál: <0,69 nmol/L Ref.érték: <2,5 nmol/L
Szexhornom-kötő fehérje (SHBG): 62,4 nmol/L Ref.érték: 18-144 nmol/L
DHEAS: 5,5 qmol/L Ref.érték: 1 -11,7 qmol/L
17OH-progeszteron: 1,1 ng/mL Ref.érték: 0,2-1,3 ng/mL



Ciklus 21. napi eredmények:

Prolaktin: 625 mIU/L Ref.érték: 40-530 mIU/L
Ösztriadol (E2): 514 pmol/L Ref.érték: 101-905 pmol/L
Progeszteron: 48 nmol/L Ref.érték: 2,3-56,6 nmol/L



Pajzsmirigyhez kapcsolódó értékek (ciklustól függetlenül):

TSH:3,54 mIU/L Ref.érték: 0,55-4,78 mIU/L
FT4: 15,83 pmol/L Ref.érték: 11,5-22,7 pmol/L
FT3: 5,07 pmol/L Ref.érték: 3,5-6,5 pmol/L
Anti-TPO: 35 IU/ml Ref.érték: 0-60 IU/ml
Anti-TG: <15 Ref.érték: 0-60 IU/ml


Inzulinrezisztencia vizsgálat eredménye:

Éhgyomri glükóz: 5 mmol/L Ref.érték: 3,8-6 mmol/L
60 perces glükóz: 5,8 mmol/L Ref.érték nincs feltüntetve
120 perces glükóz: 4,8 mmol/L Ref.érték: 4,1-7,8 mmol/L
Inzulin: 9,7 mIU/L Ref.érték: 3-25 mIU/L
Inzulin 60 perc: 79,8 mIU/L Ref.érték nincs feltüntetve
Inzulin 120 perc: 57 mIU/L Ref.érték nincs feltüntetve
Inzulin rezisztencia (HOMA index): 2,16
Normális <2
Valószínű >2,5
Diabetes >5

Nagyon szépen köszönöm előre is szakvéleményét!

Üdvözlettel:

Andrea

Válasz

Kedves Andrea!

A baba tervezéshez sem a TSH eredménye, sem a hyperinzulinaemia nem optimális. Kis mennyiségű gyógyszeres rásegítés, diéta, megfelelő mozgás megoldást nyújthat a problémára.

Üdvözlettel,
Dr.Polyák Annamária

Kérdés

Tisztelt Doktor úr /nő !
Azzal a kérdéssel fordulnék önhöz, hogy méhnyakgyulladást állapítottak meg még pár hónapja, gyógyszert kaptam rá, elmúlt. Április 7-én a nőgyógyászom közölte, méhszájsebem van.
Ezzel kapcsolatosan szeretnék válaszokat kapni egy pár kérdésemre. A doktor úr azt mondta ezzel nem lehet mit csinálni, nem műt meg, mert fiatal vagyok, ezt miért mondhatta?
24 éves vagyok és még nem szültem, de a későbbiek folyamán szeretnék. Tényleg lehetne ecsetelni, vagy fagyasztani, lézeres kezeléssel gyógyítani? Ha megműt, nem lehet gyerekem vagy épp ellenkezőleg meg kell, h műtsenek, hogy legyen gyerek? Olvastam ilyet valakinek nem jött be a gyermekáldás éveken keresztül próbálkoztak, és miután a méhszájsebet megműtötték az egyik hölgynek, utána lett is baba. Veszélyes a méhszájseb, kialakulhat belőle daganat?
Tényleg megakadályozza ez a méhszájseb a hímivarsejtek bejutását a méhbe?
Meg szeretnék gyógyúlni. Esetleg váltsak másik orvosra? Most várom a 2. rákszűrési eredményem, mert a doktorúr csinált még egyet. Az eredményem az előző P3 as volt, amin gyulladást állapítottak meg, ez összefügg a méhszájsebbel? Csak óvszerrel lehet védekezni, amig fenn áll az méhszáj seb problémám? Ki lehet gyógyulni ebből? Érdemes lenne inkább megműteni?Irigáljak gyógyteával vagy Vitagyn C krémmel Szex után néha vérzek kicsit.Köszönöm a válaszait. Fontos hogy tájékoztatást kapjak ezekről a kérdéseimről.

Válasz

Kedves Dzsudy!

Első sorban ecsetelést alkalmaznak a méhszájseb gyógyítására, ami akár többszöri alkalom is lehet. Megműteni nem nagyon szokták, csak abban az esetben ha nagyobbodik a seb felülete vagy erősebb panaszokat okoz, illetve ha a citológiai lelet rosszabbodik.
Méhszájsebből akkor alakulhat ki bármilyen rosszabb elváltozás,ha nincsen kezelve és folyamatos gyulladást idéz elő.
Teljesen jól járt el a nőgyógyásza, nem kell váltania, fontos a 3-6 havonta ismétlődő citológia a gyulladás ellenőrzése miatt.
Ajánlom mindenképpen az védekezést, hogy ne fertőzze tovább a sebet, de az irrigációt semmiképpen sem javaslom.
Együttlét utáni vérzést okozhat esetleg hevesebb aktus, de a meglévő méhszájseb is vérezhet.

Kérdés

Tisztelt Budai Endokrinközpont!

Inzulinrezisztencia témában fordulok Önökhöz.
Már hónapok óta fáradékonyabb vagyok, noha eleget alszom, és sokszor olyan erős álmosság tör rám, hogy alig bírok ébren maradni.

A testsúlyom azt hiszem, normális, 55 kg 163 cm magassághoz, 37 évesen, de az utóbbi időben hastájékon lett rajtam felesleg és kissé puffadok.
Jövő tavaszra tervezzük a családalapítást, és addig is szeretnék mindent megtenni az egészségemért.

5 pontos terheléses vizsgálatom eredményei a következők:

Éhgyomri glükóz: 5,2 mmol/L
30 perces glükóz: 4,3 mmol/L
60 perces glükóz: 3,0 mmol/L
90 perces glükóz: 3,4 mmol/L
120 perces glükóz: 4,4 mmol/L

Inzulin 0 perc: 7,4 mIU/L
Inzulin 30 perc: 32,5 mIU/L
Inzulin 60 perc: 14,1 mIU/L
Inzulin 90 perc: 13,0 mIU/L
Inzulin 120 perc: 31,6 mIU/L
HOMA index: 1,71

A HOMA index ugyan a megadott 2-es határon belüli, de az inzulinnál egyáltalán nem volt feltüntetve referencia érték a leleten. Úgy tudom, azért, mert az egymáshoz viszonyított arányok számítanak.

Azt szeretném kérdezni, hogy mi a véleményük ezekről az értékekről, illetve az én esetemben mik a helyes arányok?
Szeretnék energikusan és a lehető legegészségesebben állni a gyermekvállalás előtt.

Előre is nagyon Köszönöm a válaszukat, segítségüket,
Szeretettel:
Ágnes

Válasz

Kedves Ágnes!
Köszönjük kérdéseit. Interneten keresztül véleményt alkotni általánosságban tudnak szakorvosaink! Az Ön esetében már konkrét kérdések merülnek fel, amelyeket személyes konzultáció alkalmával az eddigi előzményei áttekintésével tud mondani, figyelembe véve az állapotát, betegségeit, gyógyszereit, életvitelét az endokrinológus.

Üdvözlettel: Nagy Anett

Kérdés

Tisztelt Doktornő. 31 éves nő vagyok.2015 januárban magas tesztoszteront állapítottak meg. 2,79 volt. Fél év múlva csak 0,69 volt ez az érték. Nem volt pco sem ir. Dienillét kaptam. Azóta is szedem. Félek, hogy egyszer kialakul a pco. A fogamzásgátló mellett is lehet vagy az megakadályozza?

Válasz

Nem valószínű, hogy kialakul a Dienilke mellett, sőt! A gyógyszer inkább segít a javulásban.

Koppány Viktória dr.

Munkatársaink
Hírek
Gyógynövények is segíthetnek a pajzsmirigyzavarok terápiájában

Gyógynövények is segíthetnek a pajzsmirigyzavarok terápiájában


további részletek »
Hormonzavar miatt is izzadhat éjszakánként

Hormonzavar miatt is izzadhat éjszakánként


további részletek »

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Copyright 2012 © Prima Medica Egészségközpontok. Minden jog fenntartva

Desigbed by www.free-dimension.hu • Developed by www.sulczr.hu

Az oldalon feltüntetett árak az ÁFÁ-t tartalmazzák!