Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Kisfiam, aki 8éves és 35kg, IR-t állapítottak meg, mert nagyon sokszor evett egy nap és mindig éhes volt, ezért vittem el kivizsgálásra. Véleményem szerint kb.25kg lenne az ideális neki, az életkorához és a testmagasságához képest, ami 140cm jelenleg. Sajnos a dietetikustól nem kaptam pontos információt, hogy mekkora lenne a napi szénhidrát-szükséglete. Felnőtteknek találtam egy 160g-os értéket, ezt kb. lefeleztem és így ez jött ki.

Reggeli: 15 g szénhidrát - lassú felszívódású.

Tízórai: 10 g szénhidrát - ebből 5 g lehet gyors felszívódású.

Ebéd: 20 g szénhidrát - ennek fele lehet gyors felszívódású.

Uzsonna: 10 g szénhidrát - ebből legfeljebb 5 g lehet gyors felszívódású.

Vacsora: 15 g szénhidrát - lassú felszívódású

Kérdésem az lenne, hogy ez így megfelelő lenne-e vagy pedig lehet 160grammot is bevinni/nap attól még hogy gyerek?
Egy fejlődésben lévő szervezet számára kevésnek tekinthető az Ön által megadott szénhidrát bevitel, melyet feltétlenül emelni kellene, még ha kevés túlsúllyal is rendelkezik a gyermek. Személyre szabott szénhidrát mennyiséget konzultáció keretében tudunk meghatározni a pontos beteghátteret, táplálkozási szokásokat ismerve.







Varga Dóra

Dietetikus
Tisztelt Doktor Úr!

Csontritkulási eredményem a gerincoszlopnál -4,1 más helyeken jobb, a gerincnél 5 év alatt 21 %-ot romlott a csont állapota. Jelenleg a a D vitamin szintem jó 117,3 de mivel 1 hónapja tört el a felkarcsontom azt gondolom, hogy további vizsgálatok szükségesek. Jelenleg még gondolkodom a D vit.szint további javításában, kb. 200-ig, 250-ig van a referencia tartomány, szedek még napi 500 mg szerves calciumot. Közel 60 éves vagyok, 6 éve vagyok a menopausában. Kérdésem, hogy milyen további vizsgálatok szükségesek, nálam mit lehetne tenni. üdv.
Tisztelt Hunya Ágnes!



Esetleg meglehet nézetni az osteocalcitonin szintet, illetve egy csont sűrűség vizsgálatra bejelentkezhet.

Üdvözlettel:Nagy Anett
Tisztelt Doktornő/doktorúr!

kisfiam 6éves 45kg,figyelünk az étkezésre,napi egy édesség,nincs nasi,üdítő (vizet iszik)teljeskiörlésű dolgokat használok,heti 3x tornázik,de a mozgásával amúgy sincs gond ,lételeme a kinnlét.

Vért vettek tőle,a koleszterin szinten kívül minden jó benne.TSH nem néztek,voltunk ultrahangon a mellékvese jól működik,volt MRI vizsgálaton az agyalapi mirigy működés jó!Az orvos ahá jártunk elköszönt tőlünk,azt mondta ilyen a gyerek.Nem volt mindíg kövér e.5évesen hízott meg.A kérdésem az lenne ,hogy ha az agyalapi mirigy jól működik akkor a TSH érték is jó?ezért nem nézték neki?

a gyerek amúgy koncentrálni nem nagyon tud,izzad,a térdén bőrmegkeményedés van a térdén,délbe le kell fektetni mert nem bírja ki egész nap alvás nélkül,hangulatingadozásai vannak

válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelt Patonainé Kata!



Érdemes lenne pajzsmirigy irányába is kivizsgáltatni, illetve egy éhgyomi vércukor és inzulin értéket nézni.

Panaszai utalhatnak pajzsmirigy gyulladásra.

Üdvözlettel:Nagy Anett
Tisztelt Doktornő/úr!

22 éves vagyok,a problémám 12 éves korom körül kezdődött,amikor megjött az első menstruációm,és elkezdtem erősen szőrösödni,hason,háton,mellbimbó körül,arcon is megjelentek a zavaró szőrszálak.Pár év múlva fordultam csak nőgyógyászhoz majd endokrinológushoz ezzel a problémával.A tesztoszteron 2,79 nmol/l volt,a többi hormont rendben találták.DIENILLE fogamzásgátlót írtak fel,de fél év után abbahagytam a szedését a mellékhatásai miatt( candidiasis vulvovagiitis,rossz közérzet).Vizsgálatok alapján az endokrinológus kizárta a PCOS-t,hyperinsulinaemiát.

Diagnózis valamint epikrízis:Egyéb petefészek működészavar;Hyperandrogenismus(részben ovarialis,részben valószínű mellékvese eredetű).Fél éves szünet után JANGEE-t kezdtem el szedni,amit 1,5 évig szedtem,de ezt is abba kellett hagynom állandó candida fertőzés miatt,nőgyógyász javaslatára.Pár hónapos szünet után CYPROMIX-et kezdtem el szedni.Szőrzetem csökkent,a bőröm is sokkal szebb lett tőle,nőgyógyászati fertőzésem nem volt,szinte semmilyen mellékhatását nem tapasztaltam.3 hónapos szedést követően Tesztoszteron: 1,060 nmol/l;DHEA: 9,51umol/l. Azonban 1 év szedés után abbahagytam a magas hormontartalma miatt(ez a fogamzásgátló köztudottan növeli a trombózis kialakulásának esélyét).Bár az endokrinológus azt mondta,hogy szerinte nyugodtan szedhetem tovább is mint 1 év,engem aggaszt az a néhány halálos eset,akik Cypromix szedése miatt haltak meg.Ez év márciusa óta újból Jangee-t szedek,de mivel ez alacsonyabb hormontartalmú a problémáim újra felerősödtek(szőrösödés,és az aknés,zsíros bőr).

Testsúlyom,vérnyomásom,vércukorszintem rendben van,pajzsmirigy problémáim nincsenek.

Két kérdésem lenne,az egyik hogy Ön szerint milyen irányban lenne érdemes még tovább vizsgálódni,hogy kiderüljön mi a pontos oka a szőrösödésnek?A másik kérdésem pedig,hogy Ön mit gondol a CYPROMIX fogamzásgátlóról,lehet biztonsággal tovább is szedni mint 1 év?Mire érdemes odafigyelni a szedése mellett?



Előre is köszönöm a válaszát!



Üdvözlettel:

Németh Alexandra

Kedves Alexandra!

Én pcos irányában vizsgálnám Önt.

Inzulin rezisztenciát is mérnék

Alternatív kezelésként metformin jöhet szóba.



Koppány Viktória dr.
Tisztelt Cím!

Segítségét és véleményét szeretném kérni az eredményem kiértékelésében.

Glükóz terhelés

éhgyomori cukor: 5,8 mmol/l

120 perces cukor: 6,4 mmol/l

0 perces inzulin 121,2 pmol/l

120 perces inzulin 286,5 pmol/l



Az orvosom szerint elég, ha 160g szénhidrát diétát tartok, nem kell gyógyszeres kezelés.

Viszont Hashymoto pajzsm.alulműködés van, jelenleg a TSH 0,92 150 mg Letrox segítségével.

9 éve szeretnék babát, de sajnos inszemináció segítségével sem sikerült eddig.

Kérem azok alapján, amiket leírtam, mondjon véleményt!

Köszönöm!
Tisztelt Melinda!



Az inzulin szintek eléggé magasak, így ajánlom hogy keresse fel újból kezelő orvosát.

Üdvözlettel:Nagy Anett
Azt szeretném kérdezni hogy miért görcsöl be mindkét lábam és mit tehetek ellene?
Tisztelt Jakab Krisztián!



Amennyiben sportol vagy folyamatos terhelésnek van kitéve a lába célszerű magnézium tablettát megpróbálni. Ha van esetleg visszere, dohányzik, bedagad a lába, lát lilás-vöröses elszíneződést, fokozódik a panasza érdemes angiológust felkeresni.

Üdvözlettel:Nagy Anett
Tisztelt Doktor Úr/ Nő!

Letroxot szedek (50mg) , 1,6 a TSh szintem s az lenne a kérdésem,hogy egy esemény utáni tabletta befolyásolja e az értékeket illetve,hogy beszedhetem e letrox mellett! Válaszát nagyon szépen köszönöm
Nem befolyásolja

Beszedheti nyugodtan



Koppány Viktória dr.
Tisztelt Doktorno/Ur!



Azzal a keressel fordulok Onhoz hogy 31 hetes kismama vagyok. Angliaban elek.Terhessegem elott pajzsmirigy alulmukodesem volt, aztan meg tulmukodott. De inkabb mindig alulmukodik. 50 mg levothyroxine tablettat szedek. Aztan most kozoltek velem hogy alulmukodik, Holott mar 3 hete vettek le a vert es csak most szoltak, hogy emelni akarnak az adagon igy 75 mg-ot kell szednem.De meg a vereredmenyem nem is lattam nem tudom mi az alacsony. Csak kikuldtek egy levelet hogy kesz a recept mehetek erte mert meg irtak fel 25 mg-ot.

Nagyon aggodom a kisbabam miatt, hisz az alulmukodes sok gondot okoz. Kerem mondja el nekem mivel jarhat ha alulmukodik milyen gondot okoz a kisbabamnal?



Valaszat elore is koszonom

Ildiko
Nem tudom a leletet, így nehéz.

Arrol lehet szó talán, hogy a TSH megemelekedett, ami a terhesség utolsó trimeszterében előfordul.

Véleményem szerint a babának semmi baja, neki van saját pajzsmirigye.

Önnek ha emelést javasoltak, szedje az emelt adagot!



Koppány Viktória dr.
T.Doktor úr!

A fiam miatt aggódom.

Októberben lesz 17 éves és még csak 162 cm magas. Kezd befordulni lelkikeg. Én kb. 154 cm magas vagyok az apukája 175 cm.

Hol a probléma, mit várhatunk?

Nem értem. Konkrétan az utolsó egy évben semmit nem fejlődött.

Kérem válaszát! Köszönöm, üdv. Brigitta

Tisztelt Brigitta! Lehet a csontkor elõrehaladàs a hàttėrben. Vizgàlatot javaslok. Ūdvõzlettel dr. Tar Attila
Tisztelt Orvosok!

Olvastam azt a cikküket, amelyben a mellékpajzsmirigy problémáit részletezik. Találtam benne ezt a fél mondatot: "körömpercek viszont gyakran felrostozódnak" .

Ez mit jelent, hogyan néznek ki ezek a körmök? Nekem már 25-30 éve elég problémásak a körmeim. Az orvosok egy része azt mondja, hogy vitaminhiány, a másik részük, hogy alkatilag ilyen típus vagyok, azért ilyen a körmöm. Hiába eszem vitaminokat, kenegetem körömerősítőkkel, semmi nem változik, sőt. Ha tudnának esetleg egy ilyen körömről képet küldeni, vagy esetleg arról, hol lehet komolyabban olvasni, megköszönném. Természetesen arról is szívesen olvasnék, hogyan lehet a végérejárni annak mi lehet a körmöm baja, vagy esetleg mi a bajom amitől így néz ki a körmöm. Bőrgyógyásznál már többnél voltam, nem tudtak mit kezdeni. 11 éve kivették a baloldali pajzsmirigyemet, és azóta rosszabbodott a körmöm állaga is.Várom válaszukat, üdvözlettel: Komlósy Gabriella
Tisztelt Komlósy Gabriella!

Ellenőrzés alatt áll a pajzsmirigy hormon szintje? Javaslom a folyamatos ellenőrzést, főleg amennyiben gyógyszert is szed.



Hírek

A cirkadián ritmus felborulása IR-hez is vezethet

A cirkadián ritmus felborulása IR-hez is vezethet


További részletek
Panaszt okoz a metformin! Mit tegyek?

Panaszt okoz a metformin! Mit tegyek?


További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA