Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Szakértők ! A "divatos " kókuszvirágcukrot lehet-e fogyasztani fructóz érzékenység esetén ?

Válaszát várom , és előre is köszönöm Katona Magdolna
Kedves Kérdező!



A kókuszvirágcukor felépítésében - a normál cukorhoz hasonlóan - fruktóz és glükóz vesz részt döntő többségében.



Varga Dóra
Kedves Doktor Nő/Úr! Az lenne a kérdésem, hogy rendszeres sport, egészséges étrend mellett myo inozitol szedése elegendő-e az inzulinrezisztencia kezelésére. PCO-m van, amire Merckformint kaptam. A gyógyszert 3 hónapig elhagytam, fel is szedtem kb. 5-6 kilót. A gyógyszert már nem szedem, csak myo inozitol port. Ezen kívül refluxom van, ami még speciálisabb diétát igényel.

Köszönettel: Tímea
Kedves Tímea!

A Myo inozitol nem elegendő az inzulin rezisztencia kezelésére.Metformin a javasolt kezelés. ( ez a hatóanyag neve) és diéta és sport.

Üdvözlettel,

Koppány Viktória dr



Udvozlom,

A kovetkezo lenne a kerdesem. Kislanyom a Lupron Depot nevezetu injekciot kapja korai pubertaskor kezelesere (7eves) es most szeretnenk visszatelepedni Magyrorszagra Kanadabol. Itt a 11.25mg kapta, azt szeretnem megkerdezni, hogy Magyarorszagon egy ilyen havi kezeles mennyibe kerul valamint ebbol mennyit allna az allam. Itt ez egy nagyon draga injekcio, nekunk most van ra biztositasunk de nem tudom Magyarorszagon mire szamithatunk. Aggodom mert meg minimum 3 evig szuksege lesz erre a kezelesre, de nem tudom kihez forduljak tanacsert.

Nagyon szepen megkoszonnem segitseget es tanacsat.

Udvozlettel,

Szekely Orsi
Tisztelt Asszonyom!

Nalunk Dipherelin nėven van forgalomban. Az OEP tõl kėrt egýedi mėltànyassàg megadása után ingyenes. Ūdvõzlettel. Dr. Tar Attila
T.Doktor! 70 éves vagyok, 15éve kezelnek pajzsmirigy alulmükődéssel . 5 éve műtöttek nagy verőér 95% elzárodással.Évek óra Letrox 125mg szedek, aspirin 100, most detralex kúra 3.hónapjában járok.. 2015.01-i leletem szerint T4 22,920,T3 4,6, TSH 3,83.Kreatinkinát 211, Koleszterin 3,00,Triglicerid 1,06,HDL-koleszterin 1,4,LDL koleszterin 1,35. Most küldtek pm ultrahangra, ahol azt mondták, hogy meszes a pajzsmirigyem. A pontos diagnózis: A pm mindkét lebenye normális nagyságú,inhomogén szerkezetű.A jobb lebenyben medialisan egy 7,6 mm echoszegény göb. A bal lebenyben lateralisan 6,5 mm echodús képlet. Mindkét oldali carotis oszlásban meszes felrakódások,A nyálmirigyek szabályosak.A vizsgált nyaki régióban kórosan megnagyobbodott nyirokcsomó nem mutatható ki. Mivel majd két hónap múltára kaptam vizsgálati időpontot a pm orvosnál, és az UH orvos semmiféle kérdésre nem válaszol/hat, megijedtem. Ennek a meszesedésnek milyen következményei vannak? Válaszát nagyon szépen köszönöm Tisztelettel Tóth Istvánné
Tisztelt Tóth Istvánné !

Köszönjük kérdéseit. Interneten keresztül véleményt alkotni általánosságban tudnak szakorvosaink! Az Ön esetében már konkrét kérdések merülnek fel, amelyeket személyes konzultáció alkalmával az eddigi előzményei áttekintésével tud mondani, figyelembe véve az állapotát, betegségeit, gyógyszereit, életvitelét.

Üdvözlettel:Nagy Anett

Tisztelt Doktor.



A triodena fogamzásgátló gyógyszert szedem. Viszont múlt hónaptól hasmenéses panaszaim vannak, ezzel voltam háziorvosnál, a vizsgálatok után kiderült gyomorfertőzésem van. Jelenleg (péntek óta) szedem a normix nevű antibiotikumot. Viszont már múlthónapban is köztes vérzésem volt, a menstruációm előtt 14 nappal barnáztam 2-3 napig, ami utána elmúlt. De sajnos most ebben a hónapban is jelentkezett, viszont ez már nem 3 napja tart, hanem ma van az 5. nap hogy barnázok. A következő menstruációmnak pedig most 21.-én kell megjönnie. Az lenne a kérdésem, hogy lehetséges, hogy nem tudott felszívódni a fogamzásgátló így peteérésem lenne? A párommal tegnap együtt voltunk, esetleg ennek lehet-e következménye? Gondolok terhességre. Ha iratok ki esemény utáni tablettát, azt lehet-e alkalmazni fogamzásgátló mellett? Köszönöm válaszát. Szilvia
Tisztelt Szilvia!



Az antibiotikumok csökkentik a fogamzásgátló hatásmechanizmusát, így célszerű védekezni az aktuális illetve a következő hónapban.

Szedje ugyanúgy tovább ettől függetlenül a fogamzásgátló tablettát.



Üdvözlettel:Nagy Anett
Üdvözlöm! 20 hetes kismama vagyok. Jelenleg letroxot szedek, mert az anti tpo-m 3000feletti volt terhesség előtt. A 9. hétben ez lement 236-ra. A 4 héttel ezelőtt volt egy pajzsmirigy ellenőrzésem. Akkor a tsh 0.08 lett. Az ft4 pedig 21. Akkor a letroxot le kellett csökkentenem 100-ról 75-re. Mai napon csináltattam szintén egy pajzsmirigy labort. Az eredmény: TSH :0,397

FT4: 13,85

FT3: 3,93

Az lenne a kérdésem, hogy kell még változtatnom valamin? Mert az orvos csak szeptemberre hívott vissza. És azért szeretném hamarabb tudni.

Köszönettel!
Tisztelt Marianna!



Kérem kérdését a kezelő orvosának küldje el , aki ismeri a kórelőzményét.

Üdvözlettel:Nagy Anett
Tisztelt Doktornő!



Pénteken volt a terheléses vizsgálat, aminek meg is jött az eredménye:



Éhgyomri glukóz (plazmából) 4,4 mmol/l

60 perces glukóz 8,4 mmol/L

120 perces glukóz 7,0 mmol/L

Inzulin 6,7 mIU/L 3,0 25,0

Inzulin 60 perc 192,5 mIU/L

Inzulin 120 perc 256,7 mIU/L



A háziorvosom véleménye az, hogy nem lehet a cukrommal/inzulinommal probléma, még mindig ezen a véleményen van.

Már nagyon régóta húzódik a betegeskedésem, amire nem kapok pontos diagnózist.

Kórházba is kerültem vizeletmérés után , ami 7,3 l volt 24 óra alatt, de a vizsgálatok még folynak.



Az értékeim alapján mire lehet következtetni?

Tisztelt Szabó Anna!



Tekintettel az előzményekre, kérem keressen fel egy diabetológus szakorvost a labor eredményei kiértékelésére. A 24 órás gyűjtött vizelet mennyisége a bevitt folyadék mennyisége nélkül nem határozható meg pontosan.

Központunkban Polyák Annamária drnőt tudom javasolni, akinek a szakterülete az endokrinológián kívül a diabetológia.

Üdvözlettel:Nagy Anett
Kedves Doktor! 2 hónapja gyerekorvosunk említette meg,hogy ő egy kicsit duzzadtabnak látja kislányom emlőit! Nekünk igazából nem nagyon tűnt fel. Elmentünk endokrinologushoz,aki egy csontkor röntgent kért aminek jó lett az eredménye,ma voltunk hasi uh-n ahol a petefészkeket is nézték, és mivel nem nagyon magyarázták el az eredmény tartalmát így kicsit megijedtem. "jobb ovarium 11x8mm, benne apró foll, bal ovarium 10x6mm, benne néhány apró mellette egy 6x7mm-es folliculus látható" Semmi tünetünk nincs, sem szőrösödés, vérzés, jó az étvágya még sohasem volt beteg se egy-két kisebb megfázást leszámítva. A lelet alapján a petefészek nagysága megfelel a korának és 6x7mm-es folliculus okozhat valami nagy gondot neki?
Kedves Anett !



A petefészek ciszta tünetekkel is járhat , figyelni rendszer ulatrahang és orvosi vizsgálattal.



Üdvözlettel

Dr. Tar Attila
Üdvözlöm! Két egészséges gyermek után másfél éve próbálkozunk annak érdekében, hogy egy újabb babával bővüljön a család. Eddig nincs eredmény. Az endokrinológusom pajzsmirigy alulműködést gyanít normál tartományba eső tsh, t3 és t4 értékek mellett. Erre közel egy hónapja Letrox 50-et szedek. Ma voltam nőgyógyásznál, aki megállapította, hogy nincs rendben a peteérésem és emiatt Clostilbegyt tablettát írt fel. Az utóbbi készítmény betegtájékoztatóján az szerepel, hogy pajzsmirigy problémák esetén nem javallott a szedése. Érdeklődnék, hogy a két készítmény szedhető-e együtt? Segítségét előre is köszönöm!
Szedhető együtt!



Koppány Viktória dr.



Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Kisfiam, aki 8éves és 35kg, IR-t állapítottak meg, mert nagyon sokszor evett egy nap és mindig éhes volt, ezért vittem el kivizsgálásra. Véleményem szerint kb.25kg lenne az ideális neki, az életkorához és a testmagasságához képest, ami 140cm jelenleg. Sajnos a dietetikustól nem kaptam pontos információt, hogy mekkora lenne a napi szénhidrát-szükséglete. Felnőtteknek találtam egy 160g-os értéket, ezt kb. lefeleztem és így ez jött ki.

Reggeli: 15 g szénhidrát - lassú felszívódású.

Tízórai: 10 g szénhidrát - ebből 5 g lehet gyors felszívódású.

Ebéd: 20 g szénhidrát - ennek fele lehet gyors felszívódású.

Uzsonna: 10 g szénhidrát - ebből legfeljebb 5 g lehet gyors felszívódású.

Vacsora: 15 g szénhidrát - lassú felszívódású

Kérdésem az lenne, hogy ez így megfelelő lenne-e vagy pedig lehet 160grammot is bevinni/nap attól még hogy gyerek?
Egy fejlődésben lévő szervezet számára kevésnek tekinthető az Ön által megadott szénhidrát bevitel, melyet feltétlenül emelni kellene, még ha kevés túlsúllyal is rendelkezik a gyermek. Személyre szabott szénhidrát mennyiséget konzultáció keretében tudunk meghatározni a pontos beteghátteret, táplálkozási szokásokat ismerve.







Varga Dóra

Dietetikus

Hírek

Mi lehet a T4 érték eltérésének oka?

Mi lehet a T4 érték eltérésének oka?

A T4, vagyis a tiroxin hormon az anyagcsere szabályozójaként működik, és szerepet játszik az izomfunkcióban, az emésztésben és a csontok egészségének megőrzésében is. Dr. Skurdenka Beatrix, a Budai Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus főorvos azokra a tünetekre hívta fel a figyelmet, amelyek esetén fontos a T4 hormon szintjének ellenőrzése.

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés Prof. Békési Gábor PhD nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés Prof. Békési Gábor PhD nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel az Endokrinközpont minden páciens figyelmét.
 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA