Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktornő/Úr!



A párommal babát szeretnénk.Az FSH szintje:24.

Érdemes Endokrinológust felkeresni?Tud segíteni,hogy normalizálódjon a szint:

Köszönöm!
Tisztelt Ancsi!

Amennyiben ovulációs fázisban volt, az eredménye rendben van.

Ha folliculáris vagy luteális fázisban volt, mindenképpen szükséges endokrinológus szakorvos aki beállítja a megfelelő szintre az értéket.



Üdvözlettel:Nagy Anett
Tisztelt Dr. Bérczy Judit!



Abból az okból írok Önnek, hogy pár hónapja Parkinson kórt diagnosztizáltak nálam. Két neurológusnál is jártam, mindegyik csupán a külső tünetek alapján állapította meg a kórt. Én továbbra is kételkedem a diagnózisban. Mindketten azt mondták, hogy sem vízeletből sem vérből nem lehet megállapítani a dopamin szintet. Ezzel szemben Önnél most azt olvasom, hogy vízeletből meghatározható a dopamin színt.

Megszeretném kérdezni, hogy hol végeznek ilyen vizsgálatot, és hogy az így kapott eredmény (alacsony dopamin szint) valóban összefüggésben van-e a Parkinson kórral



Válaszát megköszönve,



üdvözlettel:

Somos Zoltán
Tisztelt Somos Zoltán!



A doktornő a Budai Allergiaközpontban rendel, 1015 Bp, Ostrom u.16 szám alatt.

Kérem kérdését küldje el az info@allergiakozpont.hu e-mail címre vagy a 36/70-882-63-07-es számon be tud jelentkezni.



Üdvözlettel:Nagy Anett
Tisztelt Doktornő/úr!

34éves vagyok és fél éve abbahagytam a fogamzásgátló szedését, amit kb. 16éven keresztül megállás nélkül szedtem. Előtte nagyon fájdalmas volt a menstruációm, de annyira, hogy még iskolába se tudtam menni, hányinger, hasmenés is volt többször, előfordult, hogy 1-2 hónapot kimaradt.

Abbahagyást követően 3hónapig megjött, először a 23.napra, aztán a 21.napra, utána 10napot késett és azóta nem jött meg, gyakorlatilag 3hónapja lassan.

Nőgyógyászati citológia negatív, ultrahang sok kis cisztát mutatott a petefészken.

TSH: 2,938

T3: 5,56

T4: 10,86

Cukorterhelésnél éhgyomri cukor: 5,3

Glükóz: 4,6

Glükóz terhelés 120': 3,5

Kérdésem az lenne, hogy hogyan tovább, merre induljak el ezzel kapcsolatban?
Kedves Timi!



A leírtak alapján nagy valószínűséggel polycystás ovariuma van (PCO), ennek megfelelő klinikai tünetekkel.

Azt javaslom, endokrin szakrendelésen jelentkezzen a kezelés miatt.



Üdvözlettel,

Polyák Annamária Dr.

Tisztelt dr. Tar Attila!



11,5 éves kislányomnak idén januárban jelentkezett először a menstruációja 7 napig tartott, majd rá kb. 36 napra februárban még egyszer jelentkezett az is kb. 6-7 napig tartott. Mindkét esetben normális vérzés mennyiséggel.

Ággodásom tárgya, hogy most június 17-e van és február óta nem menstruált. Októberben lesz 12 éves. Kell-e továbbra is aggódnom e-miatt.

Válaszát köszönöm

Üdvözlettel Sere Krisztina
Tisztelt Asszonyom! Ebben a korban lehet rendszertelen menses. Kivizsgàlàs javasolt.

Ūdvõzlettel. Dr. Tar Attila
Tisztelt doktornő/úr!

3 évvel ezelőtt tejcsorgàs jelentkezett a melleimből. Orvosi kivitsgàlàsokon àtestem. Prolaktolin szint rendben volt. MRI vizsgàlat sem mutatot ki semmit. Nem is kezeltek semmivel, mondvàn a terhesség majd megoldja. Teherbeestem első gyermekemmel aki ma màr 2 éves. Szoptattam, bőségesen volt tejem. 9honap utan nem kérte a gyerek a cicit. Nekem a tejem meg nem apadt el. Irt az orvosom tejelapasztót. Azóta is , 1 éve jobb cicimből tejcsorgàs jelentkezik. Feszülő érzés esténként. MegNyomàsra enyhül ez az érzet. Mit tegyek?
Tisztelt Renáta!



Panaszai alapján szükséges lenne egy újabb kivizsgálás, érdemes lenne felkeresni endokrinológust.



Üdvözlettel:Nagy Anett
Tisztelt Doktornő/úr!



Szeretném a véleményét kérni pajzsmirigy alulműködés témában. A húgom 33 éves és már egy jó pár éve diagnosztizált pajzsmirigy alulműködése van. Jár is folyamatosan kontrollra, de véleményem szerint az eredményei nem túl jók. Viszont a szombathelyi endokrinológus akihez jár azt mondja, hogy minden rendben, nincs szükség kezelésre.

Szeretnének ők is babát a párjával és nem tapad meg a megtermékenyített petesejt. Volt már pozitív tesztje, de a menstruációval elment. Ez lehet a rossz pajzsmirigy működéstől vagy már a megtermékenyítésig sem jutnának el ha gond van?

Bemásolom ide az elmúlt pár év eredményeit a húgomnak.

Tényleg nincs ok panaszra, nem kell semmit csinálni vagy a testvérem keressen meg egy másik szakorvost is a problémájával?

TSH eredmények:

2012:

TSH 0,023

Ft4 15,6

Ft3 6,8

Nyaki UH: J.o-n 3,7x2,4-es göb.



2013:

TSH 0,016

Ft4 15,3

2013 diagnózis:

A PM jobb lebenye 6,5x3x2cm, a lebeny kp. és alsó harmadán egy 3,7x2,4x1,6cm-es göb foglalja el, ép parenchyma csak a felső polusban látható. A bal lebeny 3,8x1,5x1,1cm, parenchymaja homogén. A nyaki nagyerek tágassága, lefutása norm. Megnagyobbodott ny. cs. nem látható. Vél.: Struma nodosa.



2014:

TSH 0,018

Ft4 19,2

Ft3 7,4



2015:

TSH 0,02

Ft4 15

Ft3 5,3



2016:

TSH 0,014

Ft4 17,4

Ft3 7



Várom visszajelzésük a témában.



Tisztelt Putz Krisztina!



Szükséges felkeresni egy endokrinológust, mert a gyermekvállaláshoz az ideális tsh érték 1 és 2 között mozog. Az alacsony TSH érték okozhat vetélést.



Üdvözlettel:Nagy Anett
Kedves Szakértő!

Évek óta küzdök pattanásos bőrrel, hol jobb a bőröm hol rosszabb. Miután abbahagytam 2 éve a fogamzásgátlót, nagyon rossz lett a bőröm. Most 3 hónapja szedem megint, de semmi haszna. Jártam bőrgyógyásznál, fogorvosnál, nőgyógyásznál, kivizsgáltak és semmi eredménye. Leginkább az államon illetve a nyakamon jönnek elő nagy gyulladt pattanások. Esetleg Önöknél van e esély rá hogy kiderüljön mi okozza?

Köszönettel: Bana-Füzi Orsolya
Tisztelt Bana - Füzi Orsolya!



Történt esetleg inzulin rezisztencia, étel intolerancia irányába kivizsgálás? Amennyiben nem, érdemes lehet megcsináltatni. Központunkban Koppány Viktória drnőt tudom javasolni.



Üdvözlettel:Nagy Anett

Tisztelt dr Tar Attila,



Az unokaöcsémnél pajzsmirigy alulműködés áll fent. D3 vitamint és euthyrox hormonpótlót szed. Sajnos csak először lekérték az antitest meghatározást ami lényeges eltérést mutatott. A T3, T4, TSH normál működést. A pajzsmirigye meg van nagyobbodva. Két orvosnál is járunk, de nem foglalkoznak komolyabban vele, ez már 2 éve tart és rosszabb lett. Engem is autoimmun- try. kezelnek dr. Balázs Csaba és sikerrel. Úgy gondolom, hogy ezzel komolyabban kell foglalkozni. Hugóm múltkor feldúlva jött el a kórházi orvostól, mert nem megint nem néztek antitest funkciót és UH se küldte el, pedig szemmel látható a növekedés. Most lesz 13 éves. Magas, atletizál tele van energiával, tanulás jól megy bár időnként dadog. Kedves gyerek, szeretnénk, ha sikeres legyen majd az élete. Ön szerint ez normális, hogy mi aggódunk a fiúért? Önnek mi lenne a véleménye? Tudna segíteni?
Tisztelt Asszonyom!

Igen. Kėrjen idõpontot.

Ūdvõzlettel. Dr. Tar Attika



T. Dr. Polyák Annamária!



Olvastam egy cikket a weborvoson, ahol Önt kérdezték a cukorbetegséggel kapcsolatban.

Az egyik mondatot azonban nem igazán értem:

"A túlságosan magas súly, és természetesen a túlságosan alacsony is elősegíti a betegség kialakulását."

A magas súly szerepét értem, de miért és milyen mechanizmussal segíti elő a túlságosan alacsony testsúly a cukorbetegség kialakulását?

Szíves válaszát előre is köszönöm

Tisztelettel

Nagy Péter
Tisztelt Nagy Péter!



Nagyon köszönöm az érdeklődését és észrevételét.



A cikkben foglaltak helyesbítése:

"A túlságosan magas súly elősegíti a cukorbetegség kialakulását, a túlságosan alacsony súly pedig jelezheti a kezeletlen vagy rosszul kezelt diabeteszt."



Tisztelettel,

Polyák Annamária

Kedves Szakértő!



A segítségüket szeretném kérni endokrinológiai problémák miatt, 1,5 éve szeretnénk babát, tavaly ilyenkor sajnos 7-8. hét körül elvetéltem. PCO és pajzsmirigy alulműködés miatt kezelés alatt állok, de a friss vérvétel eredményei rosszabbak, mint a terápia kezdete előtt. Az eredményeim, peteérést követően kb. 4. napon:

- E2 - 83,6 ng/L (ref. 43,8-211)

- PRL - 15,75 ug/l (ref. 3,4-29,9)

- Progeszteron - 3,46 ug/L (ref. 4,7 - 27)



A terheléses cukorvizsgálat eredményei:

- glükóz: 0 perces 5,4 - 60 perces 10,3 - 120 perces 9,6

- inzulin: 0 perces 5,8 - 60 perces 80,7 - 120 perces 64,0



Utóbbiak egyébként rosszabbak, mint a terápia (Merckformin 850, diéta, sport) kezdetekor, amit nem teljesen értek. Akkor a 0. perces értékek: cukor 4,5 mmol/L, inzulin 3,1 mIU/L, 120 perces értékek: cukor 5,8 mmol/L, inzulin 41,5 mIU/L



A pajzsmirigy mostani értékei:

- TSH 4,56 (ref. 0,4-4,5)

- FT4 16,33 (ref. 11,5-22,7)

- FT3 4,58 (ref. 3,5-6,5)

Anti-TPO 474 (ref. 0,0-35)



Anti-müllerian hormon 7,87 ng/mL



A pajzsmirigyre Euthyrox 25 mg-ot szedek naponta, kb 2 hónapja, kezdetben a TSH 2,55 volt, az Anti-TPO 762



Mit javasol, mi legyen a teendő?

Köszönettel,

Molnár Kata

Tisztelt Molnár Kata!



Az ideális tsh érték gyermekvállaláshoz 1 és 2 között mozog, így mindenképpen érdemes lenne felkeresni kezelőorvosát a labor eredményeivel. Az A-TPO szintje is magas.



Üdvözlettel:Nagy Anett

Hírek

Pajzsmirigy gyógyszer szed? Ezekre figyeljen!

Pajzsmirigy gyógyszer szed? Ezekre figyeljen!


További részletek
IR-rel kezelnek, mégsem javulnak a tüneteim-miért?

IR-rel kezelnek, mégsem javulnak a tüneteim-miért?


További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA