Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktornő! Nekem olyan problémám van hogy kb 1 hónapja depressziós vagy szorongási tüneteim vannak. 46 éves vagyok menstruációm kimaradozik. Azóta volt nálam ügyeletes Orvos is mert szinte tüneteim hasonlóak voltak mint az nfarktusé. Frontint írtak fel. De a tünetek rosszabbak egyedül boltba nem merek elmenni ha többen vannak izgalmi állapot jön rám mint aki elakar ájulni. Szedek Remifemint is de nem csökken tőle a betegségem és már nagyon rossz, Mit tanácsol keresek fel egy pszichológust? Köszönöm válaszát!
Tisztelt Katalin!



Nem feltétlen pánikrohamról van szó, nem kizárható a pajzsmirigy gyulladása sem, mely produkálhat hasonló tüneteket.

Kérem keressen fel egy endokrinológus szakorvost, ha még nem történt kivizsgálás ilyen téren.

Üdvözlettel:Nagy Anett
Kedves Doktornő!



Februárban volt egy vetélésem, az első vérvétel eredményéhez viszont ez után jutottam hozzá, ahol a TSH 5,5-re emelkedett. 3 hónap múlva újra megnézték, akkor normál tartományban volt. Édesanyámnak pajzsmirigy alulműködése van, műtötték is. Ismét babát tervezünk és az lenne a kérdésem, hogy terhesvitamint szedhetek-e a jód miatt, esetleg ki kellene ezt vizsgálni alaposabban?



Köszönöm!

Kata
Tisztelt Kata!

Célszerű teljesen kivizsgálni a kórelőzménye alapján a pajzsmirigyet, mert a gyermekvállaláshoz az ideális TSH érték 1 és 2 között mozog, így nem feltétlen elég, ha csak a referencia tartományba esik bele.



Üdvözlettel:Nagy Anett
Üdvözlöm!

A kérdésem az lenne, hogy beültetett fogakkal lehetséges MR vizsgálatot végezni?

Implantátumok típusa:

- Cortex Classix L08 D4.2

- Cortex Dynamix L11.5 D4.2

- Cortex Dynamix L10 D6.0

- Cortex Dynamix L10 D6.0

(Csontpótlással lettek beültetve.)

Köszönettel:

M.Anna
Tisztelt Márton Anna!

Kérem kérdésével forduljon fogorvoshoz, aki ismeri a fentiekben felsorolt anyagokat.

Üdvözlettel:Nagy Anett
Üdvözlöm!A problémám,hogy az állam erősen szőrösödik,valamint nagyon izzadok.Már 18 éves korom óta fenn áll ez a probléma.Most 31 vagyok,1 éve szültem.Lehetséges,hogy hormon zavar okozza?Gyógyszerrel kezelhető?Endokrinológushoz vagy nőgyógyászhoz forduljak?Köszönöm válaszát!
Tisztelt Melinda!



Igen, fenn állhat pajzsmirigy gyulladása. Endokrinológus szakorvos tud segíteni gyógyszeres beavatkozással a megfelelő vizsgálatok elvégzése után.



Üdvözlettel:NagyAnett
Kedves Doktornő vagy Doktor úr!



Az lenne a kérdésem, hogy számít-e bármit is a 21. napon mért progeszteron és ösztrogén szint, ha rá másfél-két napra megjön a menstruáció. A progeszteron 9,4, az ösztrogén 131,6 volt, ami nagyon alacsony, de nem tudom, bír-e információ jelleggel ez, ha ennyivel rövidebb a ciklus. A reggeli hőmérsékletem a legutóbbi ciklusom 12. napján emelkedett meg és 5 napig tartott.



Ez a rövid ciklus nem jellemző nálam, általában 26-27 naposak a ciklusaim. Mi okozhatja, ha évente egyszer-kétszer 20-22 napos?



Köszönöm a választ előre is!
Tisztelt Ágnes!



Igen befolyásolja az eredmény fontosságát, javaslom hogy ismételje meg a vizsgálatot a következő ciklusban.



Üdvözlettel:Nagy Anett
Tisztelt Doktornő/Úr!

43 éves nő vagyok. Kisfiam születése után pár hónappal (már 14 éves) jelentkeztek veseköves rohamaim először. Évek óta rendszeres vesekőürítő vagyok és voltam, jelenleg is van 4 db. Ez év februárjában munkaalkalmassági vérvétel kapcsán kértem főnökömtől segítséget, aki belgyógyász, hogy a rutin vérvizsgálatra szóló beutaló mellé, lásson el PTH hormon vizsgálatra is beutalóval, hogy nézzük meg egyszer, hogy nem -e mellékpajzsmirigy betegség áll a vesekövek hátterében.



Valamint magamról még annyit szeretnék elmesélni, hogy egyedülállóként (elvált) neveltem a fiamat több mint 7 éven át, majd 4 évvel ezelőtt megismerkedtem párommal, akivel nagyon szeretjük egymást. Neki nincs gyermeke. Múlt év decemberében közölte velem, hogy szeretne (korábban nem akart). Próbálkoztunk, eleddig 8-9 cikluson keresztül nem sikerült. 24 napos rendszeres ciklusaim vannak. Megtörténtek a kivizsgálások, hormon vizsgálatok:

2016.05.11. Labor (menses 3 napján): vérkép norm., TSH: 1,185 mU/l (0,4-4), FT3: 4,24 pmol/L (3,8-6), FT4: 11,93 pmol/L (7-15,96), prolactin: 132,6 mU/L, LH: 2,4 mU/mL, FSH: 8 mU/mL, progesteron: 2,9 nmol/L, ösztradiol: 112 pmol/L, testosteron: 1,01 nmol/L (2,6 alatt), dehidroepiandrost.sz: 3,7 umol/L (0,95-11,67), sexhormon kötő feh: 37,7 nmol/L (18-144).

17. ciklusnapi vérvétel: prolacitn: 7,61 ng/ml (0,3-27,3), progesteron: 35,77 nmol/l (5,3-86), terheléses vércukor és inzulin vizsg.: éhgyomri vércukor: 5,14 mmol/l (3,5-5,8), terheléses 1. órás vércuk.: 7,63 mmol/l, 2 órás terheléses vércukor: 5,6 mmol/l. Se inzulin éhgyomri: 8,24 uIU/ml (6-27), terheléses 1. órás inzulin: 61,9 uIU/ml, terheléses 2 órás inzulin: 49,4 uIU/ml. Ebben a ciklusban történt a 10. napon folliculometria: endometrium 4,5 mm, b.o. ovárium 23x14mm, benne 7 mm domináns tüsző. J.o. ovárium 32x20 mm, benne 15 mm domináns tüsző.

Történt petevezeték átjárhatósági vizsgálat, emlő UH, cytológia, tenyésztéses vizsgálat és spermatogram. Október 26-ára (koromra való tekintettel kaptunk előjegyzést a Kaáli intézetbe.



Visszatérve a bevezető dologra, 2016.03.03. Labor: Se össz. Ca: 2,68 mmol/l (2,14-2,75), Se P: 0,98 mmol/l (0,81-1,55), TSH: 1,61 uIU/ml (0,37-4,64), FT4: 0,99 ng/dl (0,71-1,85), FT3: 3,13 pg/ml (1,45-3,48), anti-TPO: 11,35 IU/ml (12 alatt)anti TYRAK: 14,38 IU/ml (kisebb mint 34), PTH: 185,90 pg/ml (12-72).

Ezután történt 2016.03.03.Labor: 25-hidroxi D vit.: 80 nmol/l (47,7-144), 24 órás gyüjtött vizelet calcium: 15,87 mmol/24 h (2,5-7,5), 24 órás gy. vízelet P: 36,19 mmol/24h (16-42).

Történt nyaki UH: vél.: a szabályos szerkezetű pajzsmirigy lebenyeiben ábrázolódó apró echoszegény képletek morfológiája (felsőpólusban j.o. 3 mm, b.o.5,5 mm) megfelelhet mellék PM adenomának.

Majd történt 2016.04.26-án Izotóp vizsgálat: Vélemény: hyperplasiát mutató mellékpajzsmirigy szövet nem igazolható. Elmentem endokrinológushoz a leleteimmel, aki 3 hónap múlva visszarendelt Ca, P, vizelet Ca ürítéssel. Vél.: Hyperparathyreosis, de jelenleg az ionok norm. tartományban vannak.



2016.06.28. Labor (ciklus 3. napján): FSH 14,9 mIU/ml (3,5-12,5), LH: 8,1 mIU/ml (2,4-12,6), progesteron: 2,53 nmol/l (0,6-4,7), prolactin: 9,53 ng/ml (0,3-27,3), oestradiol: 87,54 pmol/l (46-607), testosteron: 0,84 nmol/l (2,2-4,12), DHEA-SO4: 5,29 umol/l (0,95-11,6, szexuálhormon kötő feh.: 32,8 nmol/l (18-114).



2016.07.12-én megtörtént a kontroll labor vizsgálat (Ciklusom 24 napos, és ez a 17. napon készült): Se össz Ca: 3,33 mmol/l (2,1-2,75), Se P: 0,83 mmol/l (0,81-1,55), Prolactin: 6,41 ng/ml (0,3-27,3), progesteron: 67,53 nmol/l (Lutealis: 5,3-86), PTH: 156,9 pg/ml (12-72), 25 hidroxi D vit.: 64 nmol/l (47,7-144), viz. Ca 24 órás: 14,54 mmol/24 óra (2,5-7,5), viz. P 24 órás gyüjtött: 31,062 mmol24 h (16-42).

2016.07.19. Endokrinológus: PTH kissé csökkent, de a Se Ca szint igen magas ! Holnap sűrgősen ismételni kell! (ez ma megtörtént eredményt még nem tudok). 2016.07.21-én eredményekkel kontroll. Tekintettel arra, hogy a mellékpajzsmirigy adenoma nem identifikálható, így az OEP-hez adjuk be a támogatási kérelmet 30 mg Mimparára.



Szeretnék pár kérdést feltenni:

1., Ha a magas Se össz Ca: 3,33 mmol/l (2,1-2,75), tegyük fel csak labor lapsus volt, és tegyük fel ismétlésre norm. értéket kapunk akkor is kell mindenképpen elkezdeni a gyógyszeres kezelést most? Valószínűleg ez a hyperparathyreosisom már 13 éve fennáll, csak nem tudtunk róla. Szülésem után pár hónappal jelentkezett az első veseköves rohamom. (lehet, hogy már terhességem alatt is megvolt). Persze ha magas elfogadom, de ha nem az, lehet várni vele szoros labor kontroll mellett?



2., Műtét gondolom egyelőre nem jön szóba, mivel nem tudják, hogy melyik mellékpajzsmirigy szövet működik túl...



3., Ha a Se calcium esetleg norm, lenne, abban az esetben vállalhatnám -e az esetleges terhességet. Tünetem a veseköveken és a székrekedésen kívül nincs.



4., Szeretném megkérdezni, hogy a terheléses vércukor és inzulin válasz, rendben van, nem utal IR-re ?(apukám 2TDM)



Sok éves magány után élek nagyon jó, harmónikus párkapcsolatban. A párom megértő és azt is elfogadja, ha esetleg nem lehet babánk, de azért mégis jó lenne ha lehetne. Még ha 1-2 évet várni lehetne a kezeléssel addig próbálkoznánk a babával. Mert gyógyszerszedés mellett sajnos nem lehet.....



Kedvességét, válaszát előre is köszönöm, elnézést a hosszú levélért.

Tisztelettel: Ilona





Kedves Ilona!

Köszönjük kérdéseit. Interneten keresztül véleményt alkotni általánosságban tud Professzor Úr! Az Ön esetében már konkrét kérdések merülnek fel, amelyeket személyes konzultáció alkalmával az eddigi előzményei áttekintésével tud mondani, figyelembe véve az állapotát, betegségeit, gyógyszereit, életvitelét.

Üdvözlettel:Nagy Anett

Tisztelt Doktor Úr/Nő!



Az elmúlt két évben a hajam drasztikusan hullik, folyamatosan ritkul. Voltam általános laborvizsgálaton többször, az esetek többségében baktérium volt a vizeletemben. Ennek hatására nőgyógyászhoz irányított a háziorvosom és a hüvelyi nyák vizsgálat során coccus baktérium volt a hüvelyben, diagnózis heveny hüvelygyulladás. Írtak fel rá gyógyszert és úgy néz ki rendbe jött, nincsenek tünetei, a kontrollvizsgálatra majd most fogok visszamenni. Gyakran tapasztalható, hogy hőemelkedésem van, meg forró a fejem.

Laboreredményben TSH érték 1,86, voltam pajzsmirigy ultrahangvizsgálaton is, ahol a leletre érdekes információk kerültek. (szöveges részben az alábbiakat írták: a pajzsmirigy mindkét lebenye valamint az isthmusa nagysága, alakja, echoszerkezete szabályos.) diagnózishoz pedig az lett feltüntetve, hogy nem-toxikus pajzsmirigy göb. Háziorvosomhoz visszamentem vele, és azt mondta, minden rendben van, nem kell ezzel foglalkozni. Hajam továbbra is nagyon hullik, és egyre kevesebb, ami 25 évesen nagyon aggaszt. Szedek hair revall kapszulát is, ami egyáltalán nem használ a hajhullás ellen. Mi lehet a háttérben? Milyen orvoshoz forduljak? Lehet hogy mégis valamilyen immunológiai vagy endokrin betegség áll a háttérben? Köszönöm válaszát.
Tisztelt Evelyne!



Pajzsmirigy, d-vitamin, inzulinrezisztencia vizsgálatot javaslok vagy keressen fel egy endokrinológus szakorvost.

Üdvözlettel:Nagy Anett
Tisztelt Dr.úr!



Nekem olyan próblémám van, hogy a nagyon nehéz és zsiros ételek savat csinálnak vagy alig akarnak tovább haladni.Nagyon megterheli a gyomromat.Az olajos kajáktól hasmenésem van.

Mostanában nagyon étvágytalan vagyok, de muszály ennem mert szédülök és remegek.Ekkor szinte magamba kell gyűrni a kaját. A tészták,kekszek hamar hatnak azoktól jobban vagyok de egy idő múlva megint szédülök, remegek és ujra ennem kell valami szénhidrátot.Őszintén szólva nem nagyon kivánom a tésztákat se meg más ételt se de a gyomrom kicsi és nem is merem túlterhelni mert akkor hányingerem van.Sok a stressz mostanában de ilyet még nem éreztem.Tartok tőle nem-e lehet hogy más bajom van.Halottam erről az inzulinrezisztenciáról de nem tudom hogy nekem lehet-e ilyen bajom.
Tisztelt Szilvi!



Lehetséges inzulinrezisztencia. Minden hétköznap reggel végzünk a központunkban ilyen vizsgálatot, vagy dietetikus szakemberrel át tudják beszélni ezeket a problémákat és egy személyre szóló étrenddel megoldható a panasza.

Üdvözlettel:Nagy Anett
Tisztelt Doktornő/Doktor úr!

Epilepsziás 9 éves gyermekem miatt irok, akin már mutatkoznak a serdülés jelei (enyhe szőrösödés, mell picit duzzadtabb, pattanás arcon,de még nem menstruál). A probléma az, hogy négy hónapja ciklikusan ismétlődő "izzadós napjai" vannak, amikor nagyon erőtlen, kedvetlen, fáradt de nem tud aludni, izzad tenyere, hónalja és lábfeje. Az izzadság lúgosan síkos a tenyerén, hónaljban pedig erős, kellemetlen szagú ilyenkor. 2-3 napig tart ez az állapot, ezután következik 2-3 átlagos nap, majd kezdődik elölről.

Neurológus vizsgálta, szerinte nem idegrendszeri probléma, Az immunológus endokrinologust javasolt, de akiket eddig hívtam, szabadságon vannak.

Kérdésem az, hogy a tünetek alapján Ön szerint lehet-e endokrinológiai háttere ennek az állapotnak? Természetesen az érdekel leginkább, hogy hogyan lehet ezen segíteni, de egy leírás alapján erre tudom, nehéz válaszolni. Azért ha egy általános tanácsot tudna adni (orvost keresem tovább természetesen), az nagyon jó lenne.

Előre is köszönöm válaszát.

Üdvözlettel: Kinga
Tisztelt Kinga!



Lehetnek a tünetek pajzsmirigy gyulladás jelei. Központunk gyermek endokrinológusként Tar Attila Főorvos Úr dolgozik, jelenleg jövő hétre tudunk időpontot biztosítani.

Üdvözlettel:Nagy Anett
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!



9 hetes terhes vagyok, autoimmun pajzsmirigy alulműködésem van, melyre L-thyroxint szedek, jelenleg 4 hete 50 mg-ot. Addig 37,5 mg-ot szedtem, de a 4 héttel ezelőtti vérvétel eredménye az alábbi lett:

TSH: 3,26 mIU/l

FT4: 15,16 pmol/l

FT3: 4,18 pmol/l

Most megismételtük a vérvételt az emelt gyógyszeradag kontrollja miatt, melynek az eredménye:

TSH:3,27 mIU/l

FT4: 15,20 pmol/l

FT3: 4,42 pmol/l

Az endokrinológusom szerint jó lenne a TSH-t 2 alatt tartani, de tulajdonképpen ugyanolyanok az értékek. Sajnos ő most augusztus közepéig szabadságon van, csak 11-ére tudott időpontot adni az asszisztense és telefonon sem tudtam vele konzultálni. Aggódom, hogy a babának ne legyen baja. Érdemes volna addig is emelni megint valamennyivel az L-thyroxint?

Válaszát köszönöm:

Kata
Kedves Kata!



Emelje meg a gyógyszer adagját 75 ugr-ra, szelént és jódot is pótoljon. Szed valamilyen terhesvitamint?

Egy hónap múlva kell megismételni a vérvételt.



Üdvözlettel,

Polyák Annamária Dr.

Hírek

Ezekre figyeljen, ha pajzsmirigybetegként vitaminokat szed

Ezekre figyeljen, ha pajzsmirigybetegként vitaminokat szed

A pajzsmirigyzavarok igen gyakoriak, így nem csoda, hogy ma már több vitamin és táplálékkiegészítő létezik, melyek az orvosi kezelés támogatását segítik (rossz esetben annak helyettesítését). Dr. Bérczy Judit , a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológusa elmondta, mi mindenre kell figyelni, ha valaki pajzsmirigyzavarra vitaminokat és ásványi anyagokat szeretne szedni.

További részletek
Helyreállt a TSH-m, mégse tudok fogyni. Miért?

Helyreállt a TSH-m, mégse tudok fogyni. Miért?

Az elhízásnak, a tartós, jelentősebb fogyásra való képtelenségnek gyakran hormonális okai vannak. Ezen belül is a vérvizsgálatok alkalmával sokszor kiderül, hogy pajzsmirigy alulműködéssel küzd az illető. Igen ám, de mi van akkor, ha a betegnek helyreállt a TSH szintje, mégse mutat kevesebbet a mérleg? Dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont komplex endokrin kórképekkel foglalkozó endokrinológusa ad választ a kérdésre.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA