Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Kedves Doktor/ Doktornő!



2014 februárjában pajzsmirigy alulműködét diagnosztizáltak nálam. Az Tsh értékem akkor 22.8 volt.

Kb màsfél év alatt sikerült az étékemet a hatàr a 'megfelelö' értékre levinni most 3,4.

Jelenleg letrox 125 öt szedek.

Mióta azonban szedem a gyógyszert a menstuáióm össze vissza jött meg sőt van hogy 3-5 hónapot is kihagy. Voltam vele nögyogysznál aki az ultrahang alaplán azt mondta hogy a méhfal vastagsága biztosan nem utal változó korra. Most vagyok 43 éves.

Létezik hogy a letrox ennyire felborította volna hormonrendszeremet vagy esetleg valami mas lehet még az oka.



Köszönöm a vàlaszt előre is.



Erika
Kedves Erika!



A 43 éve mellett a 3,4 mIU/L-es TSH-ja még mindig magas, ha a Letrox nem okoz mellékhatást, emelni kellene a dózisán.

Anti-Müller hormont és egyéb nőgyógyászati hormonvizsgálatokat is kellene vizsgáltatni ahhoz, hogy esetlegesen nem preklimaxról van-e szó. Valamint 75 gr glükózzal végzett OGTT tesztet, amely során a vércukor mellett az inzulint szinteket is megnézik.



Üdvözlettel,

Polyák Annamária Dr.
Tisztelt Doktor/nő,



a segítségét szeretném kérni az alábbi eredmény értelmezésében.



0. perc glükóz 5,3 mmol/L Inzulin: 3,6 mIU/L

60. perc glükóz 4,6 mmol/L Inzulin: 13,4 mIU/L

120. perc glökóz 5,9 mmol/L Inzulin: 26,4 mIU/L



HOMA: 0,9.



Az inzulin meredeken megy fel. (Vajon mikor kezd el csökkenni?) A glükóz a 60. percnél a legalacsonyabb. Mitől lehetnek ezek, vagy mit jelent? Babát szeretnék, magas prolaktinra 2 hete szedek 2X1 tabletta Bromocriptint. Progeszteronom kicsit alacsony, de határértéken belül van. Ezen kívül a vérképem rendben van. Normál testalkatú vagyok, egészségesen étkezem, heti 1-2 alkalommal sportolok.

Köszönöm.

T.E.
Kedves T.E.!



A magas prolaktin okozza, hogy alacsony lett a progeszteron szintje. A baba vállalás miatt ezt kell elsődlegesen rendezni.

Sajnos azt nem tudom megmondani, hogy az emelkedőben lévő inzulin szintje mikor kezd el csökkenni.

A vércukor terhelése normális eredményt adott, nem gondolnám, hogy ez gondot okozna bármiben is.





Üdvözlettel,

Polyák Annamária Dr.
Kedves doktornő!

Nálam diagnosztizáltak mikroadenomát méretei15×8×2 szeretném meg kérdezni hogy ezt műtik már mert tüneteket okoz nálam.
Kedves Horváth Tünde!



Azt nem írta meg nekem, hogy melyik szervben van a microadenoma, és milyen tüneteket okoz.

Feltételezem, hogy a hypophysisében található, ebben az esetben 1 cm feletti nagyságnál jöhet szóba műtét.

De ehhez részletes endokrinológiai kivizsgálás és idegsebészeti szakvizsgálat szükséges.



Üdvözlettel,

Polyák Annamária Dr.
Tisztelt cimzett! Hashimoto pajzsmirigy alulműködésem van,azt szeretném megtudni, hogy algakészitményt szedhetnék -e a jódtartalma miatt,ugyanis a jódozott sótól eltiltottak.A jóindulatú meleg göbök/21 mm,18mm/ visszafejleszthetőek-e?Köszönettel várom válaszát:Horkay Klára

Kedves Horkay Klára!



Nem tanácsolom az algakészítmény szedését, mert jódot tartalmaz, ráadásul nem tudni pontosan, milyen mennyiségben. Viszont a szelént javasolnám, ha esetleg nem szed.

A göbök visszafejlesztésére nem tudok módszert mondani Önnek. Rendszeres UH ellenőrzésük javasolt.



Tisztelettel,

Polyák Annamária Dr.
Üdvözlöm!Terhesség alatt kialakult pajzsmirigy alulműködésem van.Az lenne a kérdésem ,hogy ennek köszönhető a bajusz vonalában kialakult májfolt?Mert nekem eddig soha nem volt.lletve,hogy eltűnik ez valaha,ha a hormonok rendeződnek?Köszönöm a válaszát.
Nem, a májfolt a terhesség kapcsán alakult ki, halványodása várható a szülés után. Bőrgyógyásszal konzultáljon.

A TSH ettől függetlenül normális szintre legyen beállítva, kezelve.

Dr. Koppány Viktória
Tisztelt Doktornő/ Doktor úr!



Az IR vizsgálatom az alábbi értékeket mutatja. 4 hónapja 160 gr-os CH diétát csinálok és így születtek ezek az eredmények.



Glükóz terhelés 0': 4,9 mmol/L

Glükóz terhelés 60' 8,7 mmol/L

Glükóz terhelés 120' 7,4 mmol/L



Inzulin 10,2 mIU/L

Inzulin terhelés 60' 69,1 mIU/L

Inzulin terhelés 120' 100,9 mIU/L



Kérem segítsen az értelmezésben? Érdemes felkeresni endokrinológust?



Köszönettel!

Verébné
Feltétlenül!

Cukorbetegség nincs, inzulin rezisztencia látható.

Kezelném az IR-t.

Dr. Koppány Viktória
Tisztelt doktor nő!



35 éves vagyok. 3 hónapja született meg második gyermekem. Antidepresszáns szedése miatt nem szoptathattam, ezért egy hétig Bromocriptint szedtem. A terhességet 55kg-mal kezdtem és 12 kg-ot híztam. A szülés után egy hónappal 4 kg súlytöbbletem maradt. Ezután elkezdtem hízni, két hónap alatt visszajött a leadott 8 kg, pedig diétázom. Illetve további problémám, hogy rettenetesen izzadok.

Laborvizsgálat alkalmával a tsh szint normális volt. Érdeklődni szeretnék, hogy mi a véleménye, mi lehet az oka a tüneteimnek, illetve, mit javasol, kihez forduljak?

Köszönettel,

Horváth Katalin
Tisztelt Horváth Katalin!



Érdemes lenne jobban kivizsgálni a pajzsmirigyet (t3, t4, a-tpo,thyreoglobulin értékek és ultrahang vizsgálat) illetve inzulin rezisztenciát.

Központunkban Koppány Viktória és Polyák Annamária drnőt tudom javasolni.

Üdvözlettel:Nagy Anett
Tisztelt Doktornő!



Nemrég kiderült hogy pajzsmirigy túltengésem van,és van is rajta göb 3 cm.Az izotópos vizsgálaton adott kép nagyrészt vörös, a részletes orvosi dlgokat nem tudok róla, csak azt mondták jó az eredmény ezért nem megyünk bele a további vizsgálatokba amit nem is szeretnék..Egyenlőre 8 hétig szednem kell a Propycilt majd kontrollra menni leletekkel vissza fogta e a hormonjaim és nem e nőtt a göb.35 éves vagyok egy egyéves és egy 4 éves kisfiam van.Fogalmam sincs hogyan alakult ez ki, véletlen derült is ki, tény hogy stresszes volt az életem és hiszek a lelki okokban.De nagyon nem szeretnék műtétet, a másik fajta sugaras kezelést se nem a fájdalom miatt bár félek a nyaki vágástól és a hangszálaim állapota stb.től, de a másik kezelés után is egyéb kellemetlen dolgok lehetnek és a legrosszabb hogy gyereket se vállalhatok egy évig vagy kockázatos utana is nem tudom.Másrészt a gyerekeimet se szeretném magukra hagyni heteig akár tovább.

Szeretnék alternatív módokat és azzal szabályozni, olvastam is hogy a táplálkozás megváltoztatásával-paleolit, gluténmentes-lehet segíteni, akár jóga arra irányuló gyakorlataival.Erre ma a belgyógyász kizárta hogy a gyógyszeren kívűl ezek változtatnának rajta.A drágább élelmiszerekre amik egészségesebbek nehezen tudok szánni, így jó lenne tudni tényleg nem számít csak a drasztikus beavatkozás és a remény?köszönöm..















































Tisztelt Ágnes!



Szükséges lenne egy személyes konzultáció egy endokrinológus szakorvossal, aki összességében láthatja a klinikai képet,manuális, ultrahang illetve labor vizsgálatokat végezhet és együttesen kiértékelve tud pontos szakvéleményt mondani.

Üdvözlettel:Nagy Anett
Tisztelt Doktor úr ill Doktornő! Van egy 13 éves kisfiam és 93 kg! Egyszerűen nem tudom lefogyasztani! Hiába diétáztatom egy dkg sem megy le róla! Érdeklődni szeretnék,hogy esetleg nem e a pajzsmirigyével van gond? Esetleg hol tudom megvizsgáltatni és mennyibe kerülne? Esetleg szükséges e beutaló! Várom mielőbbi válaszukat! Üdv:Szula Mihályné
Tisztelt Szula Mihályné!

Tar Attila Főorvos Úr foglakozik a Központunkban gyermek endokrinológiával, akit javasolni tudok Önöknek. Árakról a honlapunkon tud informálódni.

Üdvözlettel:Nagy Anett
Tisztelt Dr nő! Tizen évig szedtem a Citro Kalciumot, és a D3 vit-mint,+Fosamaxot, 2éve havonta van hólyaghurutom, gyakran nagyon fájdalmasan és véres vizelettel. Kb 6 féle Antibiotikumot szedettek velem, azt lehet mondani kevés eredménnyel. Most olvastam, hogy K2 vit-is kellene szedni, hogy a Kalcium jó helyre épüljön be. Lehet hogy a Kalcium a vesében, vagy a hólyagban rosszat tett? Szedek Kerberánt, szemtrobózisom volt10éve,. Szedhetném a K2 vit helyette, a Kalc. mellé? Köszönettel: Anna
Kedves Anna!



Nincs összefüggés a kálcium szedése és a visszatérő hólyaghurut között.

Ha jól értelmezem, most nem szed sem Citrokalciumot, sem D3-vitamint és Fosamaxot sem.

Milyen jelenleg a csontsűrűsége? A csont állapotának kezelése miatt kérném szépen reumatológus orvosát keresse fel, aki mindezt átlátva az egyéni terápiát fel tudja Önnek állítani.



Üdvözlettel,

Polyák Annamária Dr.

Hírek

A cirkadián ritmus felborulása IR-hez is vezethet

A cirkadián ritmus felborulása IR-hez is vezethet


További részletek
Panaszt okoz a metformin! Mit tegyek?

Panaszt okoz a metformin! Mit tegyek?


További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA