Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Dr. Nõ. Lányom 26 éves és az elmult honapokban fogyott és 1 honapja a vérnyomása megnőtt, és pulzusa is 106-118. Éjjelente nem tud aludni, sokat remeg a keze,és a napokban gyengeséget érez,fáradékony. A háziorvostol kértünk pajzsmirigy vérvételt. Az eredmények:T4:36,280 T3: 19,300 TSH:0,01 Nagyon aggaszt az egészsége! Ezek az értékek ön szereint is adnak okot aggodalomra? Hozzánk tartozo szakrendelésre,5 hét mulva kaptunk időpontot. Előre is köszönöm válaszát!
Tisztelt Békési Andrea!

Endokrinológust keressenek fel.

Üdvözlettel:Nagy Anett
Pajzsmirigy alulműködésben szenvedek egy véletlen vizsgálat folytán mutattak kia TSH az jó ill.eppen elfogadható T4 nagyon magas ezért felírták nekem az Euthyrox 50mg tablettát amiből minden rég.ehgyomora 1/2 szemét szedek .de 2eve elkezdtem megint hízni gyógyszer szedés mellett.Itt a lakohelyem nem igazán foglalkoznak a problémam megoldásaval.koszonom a válaszát .
Tisztelt Madarász Miklósné!Személyes konzultáció során illetve egy friss labor és ultrahang eredménnyel megfelelően beállítható a pajzsmirigy értéke.

Üdvözlettel:Nagy Anett
Tisztelt Dr nő,Úr! szeretném véleményét kikérni a következö eredményekröl.Glükóz terhelés 0: 6 mmol/L

Glükóz terhelés 60: 7,7 mmol/L

Glükóz terhelés 120: 4,7 mmol/L

inzulin 0: 13,8 mIU/L

inzulin 60: 135,1 mIU/L

inzulin 120: 73,4 mIU/L

HOMA-IR: 3,7Előre is köszönöm!
Tisztelt Gáspár Szilvia!Keressen fel egy endokrinológus szakorvost, mert a Homa - index 2 alatti tartományban tekinthető normális értéknek.

Üdvözlettel:Nagy Anett
Tisztelt Doktor/nő,az inzulin rezisztencia számítással kapcsolatban szeretnék egy elméleti dolgot kérdezni. Két feltétel van, (többek között), aminek nem tudom, hogy egyszerre kell-e teljesülnie, vagy az első állítás már önmagában is IR-t jelent. Az első, hogy ha a 120 perces inzulin 2,5-szerese a 0. perces inzulinnak, akkor az IR. Tételezzük fel, hogy normál alacsony értékekről van szó, alacsony HOMA indexszel. A másik, hogy ha a HOMA index 2,5 felett van. Ha nincs, akkor nem baj, hogy az inzulin 2,5-szeres? Tehát az első önmagában is IR-t jelent, vagy csak a magas HOMA indexszel együtt?Köszönöm.

Andrea
Kedves Andrea!A kérdéseire válaszolva, az első eset nem jelent IR-t.

Az IR magas HOMA index-sel jár együtt, és még sok egyéb klinikai tünettel.Üdvözlettel,

Polyák Annamária Dr.
Udvozlom ! 5 eve van autoimmun pajzsmirigyalulmukodesem.Kerdesem az hogy ettol lehetseges e hogy nagyon nehezen viselem a meleget.Meg mas 30 foktol vidaman el van en teljesen rosszul vagyok szapora lesz a pulzusom izzadok szedulok fejem megfajdul.Sajnos igy nekem a nyar csak a rosszulletektrol szol
Kedves Betegünk!A pajzsmirigy alulműködés inkább fázékonysággal jár, nem jellemzőek rá az Ön által említett panaszok. A meleg nehezen való viselése pajzsmirigy túlműködésben fordul inkább elő.

Javaslom, hogy forduljon háziorvosához. Nem kizárt, hogy esetleg a gyógyszer adagot kell talán csökkenteni. Ezt egy TSH eredmény alapján el lehet dönteni.Üdvözlettel és jobbulást kívánva:

Békési Dr.
Tisztelt doktor Nő/Ur

Egy elkeseredett édesanya vagyok,aki az Önök szakmai segítségét kéri. A fiam 26 éves.kb 8-10 éve kezdődtek panaszai melyek nagyon ritkán de tipikus tünetekkel ismétlődtek.Legtöbbször étkezést követően de gyakran e nélkül kezdett el fájni a hasa mely köldök körüli ,a fájdalom intenzitása a jobb bordaív alatt a leg erősebb. Folyamatosan folytak a vizsgálatok:Labor,Gyomortükrözés,étel intolerancia vizsgálat,allergia vizsgálat,hasi UH vizsg.A vizsgálatok nem a fájdalom akut szakaszában történtek.Az összes vizsg.negatív eredménnyel zárult.

A fájdalom gyógyszerre eddig nem reagált /Algopyrin,Görcsoldó,laktaz enzim,Dicetel/ Pár alkalommal végigjárta ugyan ezeket a vizsgálatokat de mivel minden esetben teljesen negatív eredménnyel zárult mindenki tanácstalan. Volt aki azt modta vsz psychés eredetű.Az elmult időszakban a fájdalom egyre gyakrabban jelentkezik,ekkor kicsit puffad,száj íze kellemetlen széklet színe állaga változatlan.A tünetek abban az esetben rövidíthetőek le ha a fájdalmas időszakban /ami lehet akár 2-3 nap is/ nem eszik és már nem is iszik.Nem tudom hová menjünk,milyen vizsgálat maradhatott el? vagy el kell fogadnunk? ezek a tünetek havonta legalább 1x

2x jelentkeznek és egyre tovább tartanak. Ezeken a napokon nem eszik-nem iszik és így élli az életét.
Tisztelt Márkusné Hollósi Gyöngyi!Ne nyugodjon bele ebbe az állapotba, véleményem szerint szükséges lenne felkeresni egy belgyógyász szakorvost, esetleg allergológust.

Üdvözlettel:Nagy Anett
Kedves Doktornő!Párommal babát tervezünk, kicsit kevesebb mint egy éve sikertelenül. A napokban voltam inzulinrezisztancia vizsgálaton. Nem épp fényes az eredmény:60 perces glukóz 8,4 mmol/L

120 perces glukóz 5,6 mmol/L

Inzulin 11,1 mIU/L

Inzulin 60 perc 185,4 mIU/L

Inzulin 120 perc 71,3 mIU/L

Inzulin rezisztencia (HOMA index) 2,57158 cm vagyok, a súlyom 50 kg. Ha ez még számít az eredménynél.

Lehetséges, hogy az inzulinrezisztancia miatt nem sikerült eddig a teherbeesés?Előre is köszönöm válaszát!Üdvözlettel:

Mezei Tímea
Tisztelt Mezei Tímea!Elég magas a 60 perces és 120 perces inzulin szintje, illetve a homa index is 2 alatt normális.Gátolhatja az inzulinrezisztencia a teherbeesést.

Üdvözlettel:Nagy Anett
Tisztelt Doktornő!Kb. 2 éve szeretnénk kisbabát férjemmel, ezidáig sikertelenül. A 3. napi hormoneredményeim a következők:

- TSH: 3,04

- FT4: 15,78

- FT3: 5,25

- Anti TPO: 15

- D-vitamin: 107

- FSH: 5,9

- LH: 10,1

- Prolaktin: 267

- Ösztradiol: 258,9

- Tesztoszteron: 1,6

- Anti-Müllerian: 6,44

- Kortizol: 755,1

- DHEA-S: 5,31A ciklusaim viszonylag szabályosak (27-30 nap), viszont pár éve csak nagyon enyhe a menstruációs vérzésem, kb. csak 2 napig tart, és akkor is kevés, és általában ovuláció után erősen feszülnek a melleim. A TSH-m korábbi eredmények alapján 2,4-2,6 körül mozgott, erre kb. fél éve napi fél szem Letroxot szedek, ennek ellenére most mégis magasabb a TSH értékem. Inzulinrezisztánciámról kb. 2 éve van tudomásom, gyógyszert nem szedek rá (eddigi orvosaim nem tartották indokoltnak), nem szigorú szénhidrátmentes diétát folytatok (eleve vékony testalkatú vagyok, kb. 50 kg, 165 cm), tavalyi értékeim a következők voltak: Inzulin: 5,7; Inzulin 60': 25; Inzulin 120': 38,9.

A fenti eredmények alapján okozhatja valami, hogy nem esek teherbe? TSH miatt érdemes lenne növelni az eddig szedett adagot? A kortizolom is emelkedettnek tűnik, ez lehet oka a problémáimnak, és ha igen, akkor mit lehet ezzel kezdeni? Mi számít magas kortizolnak, ami alapján betegség feltételezhető? Bár tudom, hogy ez alapvetően stresszhormon, én nem érzem magam stresszesnek. Inzulinrezisztánciára érdemes lenne gyógyszert szednem?

Előre is köszönöm a válaszát!
Tisztelt Anett!

A kortizol és tsh szintje valóban nem a legideálisabb gyermekvállaláshoz, így célszerű endokrinológus szakorvossal konzultálni. TSH 1 és 2 között a legjobb terherbeeséshez.

Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr!

Terhességem 8. hetében tartok. Tegnap jött meg az első véreredményem, TSH 3,2. Mennyire kell aggódom? Mit kellene tennem? A terhesség előtt tavasszal 1,8, júniusban 2,5 volt a TSH értékem. Van már egy majdnem 2 éves kislányom. Az ő születése óta figyeltem meg, hogy ha jód tartalmú vitamint (terhes vitamint) szedtem a szoptatás miatt, vagy jódozott sóval főztem, akkor a közérzetem romlott, a TSH értékem és koleszterin szintem nőtt. Miután elhagytam a jódot, pár hónapon belül javultak az eredményeim. Most is már 1 hónapja szedem a jód tartalmú terhesvitamint, gondoltam, mégiscsak szükség lehet rá, de a TSH értékemen most is rontott. Mi bajom lehet? Valamilyen autoimmun gyulladás? Elég, ha a továbbiakban ismét elhagyom a jódot, vagy szükség van gyógyszeres kezelésre? Azt a terhesség végéig szedni kell majd, ha szedni kell?

Köszönöm válaszát!

Tisztelt Dóra!

Javaslom váltson olyan kismama vitaminra, mely nem tartalmaz jódot, így rendeződhet akár magától is a tsh értéke. Még tartomány belül van, de terhesség alatt 1 és 2 között jó tartani az értékét.

tisztelt dr ur amiota elmult a mestruáciom fokozatossan jötek a tünetek idegesség remegés gyomor fájás hányinger állando felfokozott idegesség elötte is voltak roszulléteim de pánik betegnek kezeltek és nyugtatot rivotrill és anti depreszánsok de mindig volt valami betegségem gyomrombol az egész bal ol dalam a fogaim is erős izom görcs szerű fájdalo m ami 10 percig tartott utánna le izzadtam és teljessen ki merültem azután jöttek a fenti tünetek most már ugy érzem nem birom tovább amikor a resz ketés gyomor fájdalom hányinger magas vérnyomás már teljessen le gyengitett be utaltak apszihiátriára korházba 4honapot voltam bent de nem használt semmi utánna litiumot adtak attol erős düh rohamok jötekk a hányinger attol sem szünt telessen el vékonyodott a hajam és most is hullik már elötte is kopaszodtam a fejem tetején meg oldalt de most már nagyon kevés hajam van abba hagytam aliti umot most másik gyogyszert irtak fel de nem használ semmit a hányinger eős izgalmi állapot gyomor fájás most is meg maradt nagyon rosszul vagyok egész nap most is hogy irok azért irok ilyen csunyán memoria zavar sürü vizelés mellék vesémet soha nem vizsgálták mi a véleménye mert anyagilag nem állunk valami jol ezért nemszeretnék felesleges vizsgálatokat de nagyon rosszul vagyok mindennap kérem segitsen tisztelettel bodnár Imréné
Tisztelt Bodor Imréné!

Keressen fel egy endokrinológus szakorvost, tünetei alapján lehet pajzsmirigy vagy vese eredetű is a panasza.

Üdvözlettel:Nagy Anett

Hírek

PCOS - így növelhető a fogamzás esélye!

PCOS - így növelhető a fogamzás esélye!

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) a terméketlenség leggyakoribb okai közé tartozik, de a szükséges orvosi kezeléssel és az életmódváltással növelhető a teherbeesés esélye. Mindkét tényező jelentőségéről dr. Iványi Tibor, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa beszélt. 

További részletek
A hízás az agyalapi mirigy problémájának tünete is lehet

A hízás az agyalapi mirigy problémájának tünete is lehet

Amikor a súlygyarapodás oka nem egyértelmű, feltétlenül fontos az endokrinológiai kivizsgálás, hiszen a hirtelen hízás mögött többek közt az agyalapi mirigy problémája is állhat. Dr. Skurdenka Beatrix, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász főorvos az összefüggésekre és a szakorvosi vizsgálat jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA