Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Üdvözletem!



Én arról érdeklődnék, hogy mit tehetnék, ha magas a tesztoszteron szintem. Nem nagyon, de évek óta agyon keresett indok, hogy miért hullik annyira (15éve) a hajam, arra (egy bőr- és hajgyógyász doktor szerint) épp elég indok egy kis ingadozás is. Ahogy utána olvastam, valóban lehet ez az ok. Sok éve hullik a hajam, kis szünetekkel, de minden hullási fázisban többet vesztek. Soha nem találtak (ezredik alkalommal sem) sem gyulladást, sem rossz fogat, s nőgyógyászatilag sincs erre utaló dolog. Aztán ez a doktor úr mondta hogy a 2,7 nmol/l tesztoszteron (norm:0,4-2,6) az normál-magas, ami okozhat ilyen bajt. Meg nézett mikorkamerával, ilyesmi is volt. Szóval gondolom, hogy rendben van a szaktudás :-) ) Meg a fejbőrömmel is vannak gondok, azt kezelem azóta. A gondom az, hogy a Diane 35-öt mondta, mint kezelés. Ez fogamzás gátló is, s mint olyan, nekem, 38 éves (sajnos) dohányos nőnek nem igazán tetsző... ráadásul a családban van visszeres, egyéb... S egyéb mellékhatások is elég ijesztőek. Ráadásul 24 éves korom óta nem szedek fogamzásgátlót...s nem is nagyon szívesen tenném... A kisregényem után a kérdésem az lenne hogy létezik más alternatíva a tesztoszteron csökkentésére, vagy csak mindenképp valami fogamzásgátló... vagy csak ez az ijesztő Diane??



Előre is köszönöm mielőbbi megtisztelő válaszát!



Dóra (jelenleg Németországból- itt élek pár éve)
Tisztelt Dóra!



Gyógynövényes termékekkel csökkenthető a tesztoszteron szint, de elsősorban célszerű lenne egy pajzsmirigy kivizsgálás, a pajzsmirigy betegség kizárása miatt, illetve előfordulhat hogy csak valamilyen vitamin hiány okozza a nagyfokú hajhullást Pl. d-vitamin hiány, vashiány, alacsony ösztrogén ,-szelén szint..



Üdvözlettel:Nagy Anett

Tisztelt Doktorn úr/nő,

érdeklődnék, hogy az alábbi értékeim alapján igazolható-e az IR?

glükóz 0 perc: 4,7 mmol/L, glükóz 120 perc: 5.0mmol/L, inzulin 0 perc: 9,7 mlU/L, inzulin 120 perc: 37mlU/L, számolt HOMA index: 2,026.

Köszönöm!

Tisztelt Kerekes Erika!



Igen, igazolható.

Tisztelt Doktornő!

Kèrem szíves segítsègèt a leleteim kièrtèkelèsèben. Lombik programra kèszülünk, a kivizsgàlàs során derült ki, hogy magas a Tsh értèkem 5,09 volt Ezt követően 2 hónapig letrox 50 mg-ot szedtem ès szelént ill. D vitamint. A kontroll 2,39 èrtèket mutatott. Terhelèses vèrcukorszint vizsgàlat is volt eredmènyei: terhelès előtt 6,1 60 perc utàn 9,2 inzulin 201,4 120 perc utan 4,5 inzulin 25,1.

A vizsgàlat utàn , már 1 hónapja letrox 75 szedek ès meforalt 2x1.



Nem vagyok tisztàba hogy most pajzsmirigy alul vagy tútermelèsem van? Inzulinrezisztencia is fennáll? Nagyon köszönöm előre is vàlaszát!

Cirip78
Tisztelt Kérdező!



Keressen fel endokrinológus szakorvost a leletei kiértékelése miatt. Sajnos jelenleg még nem ideálisak a gyermekvállaláshoz az eredményei.



Üdvözlettel:Nagy Anett
Tisztelt Dr.Nő!

3éve szedek gyógyszert hashimoto pajzsmirigy alulműködésemre. 2napig Letrox 100 és 3.nap 75öst, múlthónapban elmentem vérvizsgálatra ennek eredménye tsh 2,650 mIU/l, ft4 17,91 pmol/l, ft3 4,23 pmol/l , anti tpo >1300 IU/ml tudomásom szerint az anti tpo ami nagyon magas a többi a normál tartományban mozog. Most viszont felmerült a terhesség valószínúsége(menszeszem elmaradt és van 3db pozitív tesztem) de ezt csak 2hét múlva tudja a nőgyógyász 100%osra megmondani. Viszont azt javasolta,hogy szedjem nyugodtan mindennap a 100-as letroxot de kérdezzek rá azért ha úgy érzem biztosnak az endokrinológusomtól aki meg aztmondta amig nem 100% a terhesség addig ne változtassak az adagon. De mivel a nőgyógyász szerint lehetne a tsh-m még alacsonyabb értékű az lenne amúgy is az igazi főleg gyermekvállalás előtt az csak úgy valósulhat meg ha tényleg a 100asat szedném mindig. Szeretném ki kérni a véleményét,hogy valóban jobb lenne e a 100ast szedni mindennap vagy maradjak az eredeti adagolásnál. Előre is köszönöm válaszát!

Tisztelettel: Mátyás Alexandra
Kedves Alexandra!



A nőgyógyásznak adok igazat, én is a napi 100 ugr Letrox szedését javaslom.



Üdvözlettel,

Polyák Annamária Dr.
Tisztelt Doktornő/ Doktor úr!

1 év próbálkozás után mentem el kivizsgálásra, hogy megtudjam mi miatt nem jöhetett össze kistestvér.

A TSH értéken (6,9) kívül minden más jó tartományban volt a 3. napi vérvételen. Úgy tudom teherbeeséshez az 1-2 a jó.

Már elmentem pm. ultrahangra is és bejelentkeztem endokrinológushoz, de egy kis segítséget szeretnék kérni megnyugtatásképpen.

Az UH eredmények is ijesztőek számomra, fél mm göb van az egyik lebenyben és az alapállomány inhomogén, finoman szemcsés, echoszegény területek vannak. Az interneten rémtörténetek találtam ezekre a szakszavakra.. :( Thyreoiditis lehetőségét írták a papíromra. Nem tudom ezek a tünetek ezt bizonyíthatják-e a pajzsmirigy alulműködést: hízékonyság, hangulatingadozás, erős izzadékonyság.



Kérem leírná véleményét, mennyire kell aggódnom ill. ha erre esetleg kapok hormon gyógyszert és sikerülne teherbe esnem hogyan hatna az a babára? Testvérem is pm. beteg bár régóta szed rá gyógyszert mégis össze vissza ingadozott ez a TSH érték, ijesztgették, hogy beteg is lehet a baba emiatt. De szerencsére egészséges a gyermeke, de aggódom, hogy ha nálam is így ingadozik az érték és újra kialakul terhességi toxémia is, mint az első gyermekemnél nagy bajban leszek / leszünk?



Illetve ha a kockázatok miatt nem próbálkozunk kistestvérrel, abban az esetben is kezelendő ez a magas TSH érték és az UH lelet alapján a betegség?

Köszönöm előre is a segítségét!

Kedves Virág!



A leírt információk alapján autoimmun thyreoiditis okozhatja a pajzsmirigy alul működését. Az eddigi vizsgálatok mellett szükséges lenne a laborban aTPO-t nézetni.

Minden képpen szükséges kezeltetni, nem csak a gyermekvállalás miatt, hanem az Ön egészsége érdekében is. Ameddig a pajzsmirigy funkciója rendeződik, a gyermekvállalás halasztását javaslom a sikeres terhesség és egészséges gyermek érdekében.



Üdvözlettel,

Polyák Annamária Dr.
Kedves Doktornő,



Szeretném megvizsgáltatni a (TSH T3, T4) eredményeimet mert félek, hogy valami nem stimmel viszont fogamzásgátlót szedek, ilyen esetben is reális eredményt kapok?



Válaszát köszönöm,
Tisztelt Mónika!



Igen, valós eredményeket kap, mert csak a női nemi hormonokat befolyásolja a fogamzásgátló tabletta.

Üdvözlettel:Nagy Anett

Kedves Doktor Nő ! Nagyon nehéz élethelyzetben vagyok, állandó komoly stressz hatás ér, amin sajnos nem tudok változtatni, ennek következtében hullik a hajam, nagyon lelki beteg vagyok, szeretném kérdezni, hogy van-e arra valamiféle hormon vagy gyógyszer, hogy ezt a stressz okozta hajhullást megállítsa. Az 5 alfa reduktáz enzimet tudja blokkolni,ami felelős ezért. Kérem tessék szíves nekem segíteni, végső elkeseredésemben írok Önnek, mivel lehet ezt a folyamatot megakadályozni, hogy az összes hajam elveszítsem, amig ebből az élethelyzetből kikerülök. Hálásan köszönöm a segítő szándékát. Andrea

Tisztelt Kis Andrea!



Ilyen mértékű hajhullást nem feltétlen csak a nagyfokú stressz okozhat, lehet a panaszok hátterében funkcionális eltérés is, mint a pajzsmirigy gyulladása, a nem megfelelő mennyiségű női nemi hormon.

Szükséges lenne egy teljeskörű kivizsgálás ezek irányába.

Üdvözlettel:Nagy Anett
Szeretném sgitségét kérni ,az ultrahang vizsgálatom.eredménye ez lettaA göbök száma és nagysága nem változott.az also polusban 3mm-es göb jelent meg,hangárnyékolással.

Mindkét pajzsmirigy lebenye heges szerkezetü.

Ha elmagyarázná nekem h mit is jelent ez!

Válaszát várva.;Aranka
Kedves Betegünk!



Nem tudom, mihez képest nem változott a göbök mérete. A 3 mm-es elváltozás csak ultrahangos követést igényel. Ha nem növekszik, teendőt nem igényel. A hegesség krónikus gyulladás jele. Nem tudom, hogy hormonálisan hogyan működik a pajzsmirigye. Kérem, forduljon bizalommal endokrinológus szakorvoshoz az esetleges tennivalók megbeszélése érdekében.



Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Tisztelt Doktornö/Doktorur!

Kulfoldon elek.Tavaly oktobereben fordultam orvoshoz (haziorvos),mert nagyon elkezdett hullani a hajam.Vervetel utan azt mondta az orvas,hogy valoszinuleg tul sokat stresszelek de menjek vissza egy honap mulva egy ujabb vervetelre.Ekkora mar egy foltban kihulott teljesen a hajam.Kaptam egy beutalot nuklearorvoshoz a vervetel eredmenye ekkor TSH 4,3,fT3 5,5,fT4 16,6,TPO-AK(MAK) 3275.A kezelorvos utasitasara kaptam l-thyroxin 75 mikrogrammot es D vitamint (ertekem16ng/ml volt)1000 I.E. Napi 2- szer. A marciusi kontrollvervetel a haziorvosnal tortent.Eredmenye TSH 0,73, fT3 3,25,fT4 1,53. Juliusban az eskuvom miatt 3 hetig kulfoldon tartozkodtam ,ahol a gyogyszer szedese kimaradt mert otthon felejtettem.Az eskuvomet koveto napon rosszul lettem,hiperventillaltam.Korhazban kalciumot kaptam venasan es infuziot.Nem voltam jol az elkovetkezendo 2 hetben sem folyamatos mellkasi es torok fajdalmam volt legszomj erzettel.Visszateresunk utan ismet orvoshoz mentem de semmi problemat nem talaltak a tudommel,legcsovemmel.Vereredmenyem THS 4,18 fT3 3,01, fT4 1,34.A visszaterunk ota (kb. Masfel honapja) ismet folyamatosan szedem az l-thyroxint de tuneteim nem javulnak. Ismet elmentem szakorvoshoz aki pajzsmirigy ultrahangot csinalt.Gobos a pajzsmirigyem.Folyamatos nyaki gerinci fajdalom,mellkasi fajdalom,diszkomfort erzes,alvaszavarok allkapocsfajdalom,folytonos idegesseg,alacsony vernyomas,hohullamok.Ismet betegszabadsagra kenyszerultem ,mivel csomagkezbesito vagyok es ilyen allapotban nem tudom elletni a munkam.Nem tudom mit tehetnek a mielobbi gyogyulas erdekeben,okozhatja a gyogyszertunet ezeket a panikbetegseghez hasonlo tuneteket?Kerem es megkoszonom mielobbi valaszat.Udvozlettel,Nikolett.
Kedves Betegünk!



Az Ön által ismertetett leletek és problémák olyan szerteágazóak, hogy így, levélben, a részletes klinikai kép ismeretének hiányában nem tudok érdemi választ adni. Mindenképpen személyes találkozásra lenne szükség. Javaslom, hogy bízza magát megfelelő szakértelmű, endokrinológus szakorvosra.



Üdvözlettel és jobbulást kívánva: Dr. Békési Gábor
Tisztelt Doktornő!

A napokban elmentem pajzsmirigy ultrahangra és csináltattam labort is (32 éves vagyok). Lelet: A pajzsmirigy mindkét lebenye, valamint az isthmusa, nagysága, alakja szabályos, de a jobb lebeny postero-mediális részen 9x6 mm-es jol körülírt cystosus képlet látható, melynek tartalma min, inhomogén. (Fél éve voltam és akkor a lelet 5x4x7mm-es cystát mutatott, fala mentén 3 db apró reflexió volt, mögöttes csóvaszerű műtermékkel)! Tsh eredményem 3.040 mIU/I, szabad T4 0,95 ng/dl. Egy picit megíjedtem ettől az ultrahang eredménytől, érdemes vele foglalkoznom? Ha esetleg tovább nő, akkor mi a teendő vele? Előre is nagyon szépen köszönöm a választ!
Tisztelt Betegünk!



A pajzsmirigy göbösség nagyon gyakori probléma. Az ultrahang lehetőségének fennállása óta számtalan esetben találunk göböket a pajzsmirigyben. Az az irányelv, hogy az 1 cm körüli göböket érdemes megszúrni és a sejteket megvizsgálni. Az esetek legnagyobb részében jóindulatú folyamatról van szó, de a biztonság kedvéért javasolt a vizsgálat elvégzése. Utána évente ellenőrizendő a göb mérete. Forduljon endokrinológusához a teendők megbeszélése érdekében!



Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Hírek

Pajzsmirigy gyógyszer szed? Ezekre figyeljen!

Pajzsmirigy gyógyszer szed? Ezekre figyeljen!


További részletek
IR-rel kezelnek, mégsem javulnak a tüneteim-miért?

IR-rel kezelnek, mégsem javulnak a tüneteim-miért?


További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA