Budapest, II. ker., Lövőház u. 1-5., I Budapest, I. ker., Ostrom u. 16., I E-mail: info@endokrinkozpont.hu, Skype: endokrinkozpont

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónkat

Kérdés

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

Hashimoto pajzsmirigy gyulladásom van diagnosztizálva! A betegség kezelésére napi 125 mg Letroxot szedek és 2x750mg merkformint az utolsó laboreredmènyemben 0,08 volt a TSH értékem itt a háziorvosom kérte hogy a következő szakorvosi vizsgálatig csökkentsema letrox adagot 100 mg-ra! A problémám a következő körülbelül 1 hónapja a látásom homályossá vált vagy kettőslátás fordul elô hol erôsebb hol gyengébb módon! Az éhgyomri inzulinértékem 7,1! Kérem segítségét! Üdvözlettel :Pádár Mónika

Válasz

Tisztelt Pádár Mónika!

Keresse fel kezelőorvosát. Magas az inzulin értéke.

Kérdés

Jó estét!
Jelenleg 9 hetes terhes vagyok. A legutóbbi leleten a TSH szintem kevesebb lett. 0,05 (0,25-3). Előző terhességem alatt, sem utána nem volt pajzsmirigy problémám, a családunkban sincs pajzsmirigy beteg. Olvastam, hogy a terhesség elején előfordulhat élettani pajzsmirigy túlműködés. Ön szerint ez még belefér vagy orvoshoz kell fordulnom vele?
Köszönettel

Válasz

Tisztelt Eszter!

Keressen fel egy endokrinológust a biztonság kedvéért.
Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr!/Doktornő!

Pajzsmirigy Uh-gal kapcsolatos kérdést szeretnék feltenni Önnek.A pajzsmirigy UH-os követést javasoltak az idén februárban egy feltételezhető autoimmun megbetegedés miatt.
2016 februárjában az UH lelet:A pajzsmirigy jobb lebenye 20x18x44 mm,volumene 8,3 cm3,a lebeny felső harmadában 22x13 mm-es meszesedéseket,ill.cystosusos területet tartalmazó inhomogén szerkezetű göb látható.Bal lebeny 16x13x46 mm,volumene 4,8 cm3.homogén.Nyaki régióban megnagyobbodott,vagy kóros nyirokcsomó nem látható.
2016.októberben UH:A pajzsmirigy jobb lebenye 19x22x50 mm,volumene 11 cm3,a felső harmadban egy 23x17x16 mm-es echoszegény udvarral körülvett,cystosus felritkulásokat is tartalmazó szolid göb látható,melyen belül egy 10 mm-es,széles hangárnyékot adó echodens képlet is elkülöníthető. A pajzsmirigy bal lebenye nem változott,kórosan megnagyobbodott nyirokcsomó egyik oldalon sem látható.
Lyme-kór miatt voltam orvosnál,aki megjegyezte,hogy nem ártana biopsiát venni a jobb oldali pajzsmirigyemből.
A biopsiát nem igazán szeretném vállalni,kérdésem az lenne,hogy a Dr Deák Pál Ákos által alkalmazott műtéti technika,ami rádiófrekvenciás ablázió alkalmazható lenne-e az én esetemben,szükség van-e műtétre,és megkerülhető-e a biopsia?
A pajzsmirigyem alulműködő,az anti-TPO:210,a T3 és rT3 hányadosa 12. Egyéb laborleleteim,úgy mint a T3,T4,TSH normál tartományban vannak.Testhőmérsékletem 35-35,5 között mozog.

Válasz

Tisztelt BJ!
Amennyiben RFA kezelést szeretne, elengedhetetlenek az alábbi vizsgálatok: fül-orr-gégészeti vizsgálat, 2x pajzsmirigy biopszia, szcintigráfia, ekg, vérnyomás mérés, illetve a beavatkozás előtti héten labor és a központunkban dolgozó Balázs Csaba Professzor Úr véleménye.
Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Tisztelt Doktornő/Úr!

3 eve hagytam abba fogamzasgatlo szedeset, azota a menstruaciom elott 7-5 nappal pecsetelo verzes jelentkezik, neha tobb, neha kevesebb, egyertelmuen nem menstruacio. A menstruaciom teljesen szabalyos, 5 napig tart, közepesen eros, fajdalmamim nagyon ritkan vannak, 28 napos a ciklusom.
A fenti verzeses panasszal fordultam mar nogyogyaszhoz es endokrinologushoz is, tobb alkalommal.
1 eve az ertekeim a kovetkezok voltak: (ciklus 19. napja)
TSH 6.1 mlU/l
Progesteron: 56 nmol/l
Prolactin: 706.7 mlU/l
LH: 6 lU/l
FSH: 3 lU/l
ösztradiol: 692.5 pmol/l

Ezutan endokrinologus tanacsara L-Thyroxint szedtem, fel tablettat 25ugr naponta, ket honapig.

A legutobbi, 2016 augusztusi eredmenyeim a kovetkezok: (ciklus 17. napja)
TSH: 3.21 mlU/l
anti-TPO: 6.22 mlU/l
Progesteron: 65.1 nmol/l
Prolactin: 395 mlU/l
LH: 6.4 lU/l
FSH: 4.9 lU/l
ösztradiol: 444 pmol/l

A verzesem meg mindig ugyanugy, valtozatlanul jelentkezik a menstruacio elott. Ferjemmel lassan gyereket szeretnek, nem szeretnem, ha a verzes vagy az eredmenyek miatt valami baj tortenne.

Önnek mi a velemenye, mit javasol?
Valaszat elore is koszonom
Zsofia

Válasz

Kedves Zsófia!
A 2016 augusztusi eredmények egyáltalán nem rosszak! :)
Úgy látom a progeszteron szint alapján hogy volt peteérés és a prolaktin is lement. Az anti TPO szint is normális. ( ez kizárja az autoimmun pajzsmirigy gyulladás lehetőségét).
Azonban ott van a vérezgetés a menstruáció előtt, amely felveti azt, hogy esetleg a progeszteron szint túl hamar lecsökken.
A következő a javaslatom: a ciklus 23. napján (pontosan aznap) progeszteron mérés és inzulin rezisztencia vizsgálat készüljön! Ez utóbbi: vércukorterhelés 0-60-120 perce vércukor + inzulin mérést jelent, reggel éhgyomorra végzendő.
Az L-thyroxin napi 25 ug-t csak szedje szépen tovább! A TSH 1.0-2.0 között legyen.
Várrom a fejleményeket,
Üdvözlettel,
Koppány Viktória dr.

Kérdés

Tisztelt Doktornő/Doktor úr!
2-es típusú cukorbeteg vagyok, cukorszintemet rendszeresen mérem.
Egy valamit nem értek: Este 11-kor 6,6 -os cukor szintet mértem, reggel 7-kor pedig 8,8 -t, közben semmit sem ettem. Mi erre a magyarázat? Lehet, hogy a Merckformin nem igazán jó gyógyszer a betegségemre?
Köszönöm válaszát, üdvözlettel:
Zoltán

Válasz

Kedves Zoltán! Lehet hogy a kezelésen és a diétán állítani kellene!
Hba1c értéket nézzen a háziorvos és lelettel várom ha gondolja!

Koppány Viktória dr.

Kérdés

Tisztelt Szakértő!
Jelenleg 9 hetes terhes vagyok, a következő laborleleteket kaptam:
TSH <0,01 mIU/L * 0,400 - 4,000
Szabad T4 19,59 pmol/L * 7,75 - 15,21
Szabad T3 8,12 pmol/L * 3,80 - 6,00
Az első terhességem alatt, sem szülés után nem volt pajzsmirigy problémám. Ezek az értékek elfogadhatók terhesség alatt vagy mindenképpen kezelni kell?

Válasz

Mindenképp kezelni kell!
A túlműködés nem jó terhesség alatt!
Várom!

Koppány Viktória dr.

Kérdés

A labor TSH értékem 50.60 uU/mL Kérdezném mi a teendőm,-és mi a normálérték ?

Válasz

Tisztelt Kelemen Lászlóné!
Ez az érték nagyon magas, kérem keresse fel házi orvosát vagy egy endokrinológus szakorvost.
Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Jo napot en aszt szeretem kerdezni hogy voltm orvosnal es vetek vert a vetem jo de d vitamin hianytol van de most en mindne nap tosszul erzem magam a szivem gyorsan ver mindne 10 percbe szedulök alig kapok levegot nagyon faj a melkasom es nagyon rossz köz erzem van faj a labom a karom hogy lehet e ettöl valaszt nagyon varom es elore koszonom

Válasz

Tisztelt Edina!

Keresse fel házi orvosát. Panaszait okozhatja pajzsmirigy eltérés, infekció, kardiológiai probléma...mellkasi panaszok esetén kérje meg házi orvosát végezzen egy ekg vizsgálatot, illetve lássa kardiológus,hogy a kardiológiai betegséget kizárja.

Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Tisztelt doktornő/úr!
Inzulin rezisztenciám van és azt az információt kaptam,hogy erre a betegségre is jár az adójóváírás!Ez valóban igaz?A NAV-nál érdeklődtem,de azt mondták ezt csak szakorvos dönti el.Köszönöm előre is válaszát!

Válasz

Tisztelt Andrea!

Igen, valóban van kedvezmény rá. Szakorvosi csak szakorvosi javaslatot állíthat ki a házi orvos felé, gyógyszereléssel kapcsolatosan. Próbáljon érdeklődni házi orvosánál.

Kérdés

Tisztelt Doktornő/Úr!

Gyermekvállalás előtt állok (33 éves vagyok), mivel húgomnál pajzsmirigy alulműködést diagnosztizáltak, így megnézettem az alábbi értékeimet:
eredmény ref. tart.
TSH 2,780 mIU/L 0,400 - 4,500
FT4 13,68 pmol/L 11,50 - 22,70
FT3 5,57 pmol/L 3,50 - 6,50
Anti-TPO <10,0 IU/mL 0,0 - 35,0
Anti-thyreoglobulin <15 IU/mL - 60

Ön szerint rendben vannak a fenti értékek, vagy további kivizsgálás lenne szükséges az alulműködés kizárására? Több válaszban is azt olvastam, hogy 1-2 között ideális a TSH értéke teherbeeséshez. Veszélyes lehet-e a magzatra nézve a 2,78 TSH értékem?
Esetleg tudnának ajánlani Debrecenben endokrinológust?

Válaszát előre is köszönöm!

Válasz

Tisztelt Sz. Krisztina!

Valóban, gyermekvállaláshoz az ideális tsh érték 1 és 2 között mozog. Debrecenben sajnos nem ismerek endokrinológust, de biztosan van megfelelő szakértelemmel rendelkező orvos.
Üdvözlettel:Nagy Anett

Munkatársaink
Hírek
Gyógynövények is segíthetnek a pajzsmirigyzavarok terápiájában

Gyógynövények is segíthetnek a pajzsmirigyzavarok terápiájában

A pajzsmirigyzavarokat az esetek többségében gyógyszeres úton kezelik, melyet a betegnek általában élete végéig alkalmaznia kell. Viszont a terápiát remekül kiegészíthetik bizonyos gyógynövények is, amik segítségével hamarabb jobb közérzet érhető el, ráadásul a gyógyszer dózisát is csökkenthetik. Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa ezek közül emelt ki párat. 

további részletek »
Hormonzavar miatt is izzadhat éjszakánként

Hormonzavar miatt is izzadhat éjszakánként

Ahhoz, hogy napközben frissek és nem utolsósorban egészségesek legyünk, elengedhetetlen az éjszakai nyugodt, pihentető alvás. Amennyiben ezt valami hátráltatja, úgy nemcsak a folyamatos fáradtsággal kell számolni, hanem megnő számos betegség és kóros állapot kialakulásának valószínűsége. Ilyen hátráltató tényező lehet például az éjszakai izzadás, mely a kánikula mellett gyakran hormonzavar számlájára írható. Dr. Skurdenka Beatrix, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa elmondta, milyen endokrin problémák okozhatják a panaszt.

további részletek »

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Copyright 2012 © Prima Medica Egészségközpontok. Minden jog fenntartva

Desigbed by www.free-dimension.hu • Developed by www.sulczr.hu

Az oldalon feltüntetett árak az ÁFÁ-t tartalmazzák!