Budapest, II. ker., Lövőház u. 1-5., I Budapest, I. ker., Ostrom u. 16., I E-mail: info@endokrinkozpont.hu, Skype: endokrinkozpont

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónkat

Kérdés

Tisztelt Cím!
Segítségét kérem.38 éves vagyok.2 hónapja kórházi kezelésre szorultam egy ájulásos rosszullét miatt.Súlyos vashiányos anémia volt a diagnózis,vérátömlesztést kaptam.Az okot nem keresték,csupán wéber labor és nőgyógyászati vizsgálatok zajlottak negatív eredménnyel. 3x2 vastablettát szedek semmi mást.A probléma az,hogy nagyon gyenge vagyok,izzadok és szédülök nem tudom elhagyni a lakásomat kiséret nélkül.Emiatt újabb vizsgálatokat rendelt a kezelőorvosom.Hematológia,gyomortükrözés,pajzsmirigy,neurológia.jövő év áprilisára kaptam időpontokat ezekre.Korábbiakban sinus sagitalis superior trombosis miatt voltam hosszú ideig kórházban.Ennek okai sem ismertek gyógyszert nem szedek miatta.Súlyom ugyanannyi evés mellett 50-130 kg között változik.Mivel szeretnék végére járni a dolognak és úgy érzem feleslegesen tartanak betegállományban ilyen hosszú ideig ,úgy döntöttem magán úton próbálkozom,és szeretném tudni honnan is érdemes elkezdenem?Most ha rosszul vagyok a háziorvos a kórház sürgőségi osztályára küld,mert ő érdemben nem tud segíteni,a kórház viszont visszairányít a háziorvoshoz leletek hiányában.Szorongatott helyzetbe kerültem e miatt mert az állásom is veszélybe van mostmár,és mivel az orvosaim sem tudják mi bajom én sem tudom merre kéne indulnom.


Tisztelettel :Keszericze Dóra

Válasz

Tisztelt Keszericze Dóra!

Ajánlom, hogy keressen fel első körben egy hematológus szakorvost. Központunkban Szélessy Zsuzsanna drnőt tudom javasolni. Panaszait sok minden okozhatja, így nehéz tanácsot adni, de úgy gondolom, hogy hematológus - belgyógyászként biztosan tud majd segíteni a doktornő.

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr/Nő!
2000 óta pajzsmirígy beteg vagyok. A túlműködėsre 2005-ben jódizotóp kezelėst kaptam. Kb. 4-5 ėve szedek 125mg. L thyroxint. Ėvente járok ellenőrzėsre. Azóta minden rendben volt, idáig. 3 hete voltam laborban, ės a Tsh-m 93.76 a T4: 8. T3-at nem nėztek.
Nem tudom, hogy ide tartozik-e, vagy van-jelentősėge ezzel kapcsolatban, de 2013-ban a jobb vesėmet el kellett távolítani egy rosszindulatú daganat miatt. Azóta tünetmentes vagyok. Jelenleg Maltofer fol-t szedek, naponta 3x1-et. A legutóbbi labor szerint súlyos vashiányos vėrszegėnysėgem van. Azt szeretnėm Öntől kėrdezni, hogy mitől lehet ilyen magas a Tsh-m, ės, hogy az egyėbb problėmáim befojásolhatják-e a pajzsmirígyemet. Az endokrinológiára január közepėre van időpontom.
Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel:Nagy Istvánnė

Válasz

Kedves Nagy Istvánné!

Sajnos nem tudom Önnek megmondani, miért ilyen magas a TSH eredménye, ha rendszeresen szedi az L-Thyroxint. Sem a vashiány, sem a vese problémája nem okoz hypothyreosist.
Javaslom a TSH eredményének laboratóriumi kontrollját.

Tisztelettel,
Polyák Annamária Dr.

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr!

A problémám a következő: 3 éve hullik a hajam és most már jelentősen megritkult. Már mindent végigjártam - góckutatás stb. - és semmi okot nem találtak. 41 éves vagyok. Kb. 6 éve szedem a Dienille fogamzásgátló tablettát. Gondoltam, hogy hormonális, ezért csináltattam egy hormonvizsgálatot. Értékei a következők: FSH: 15,1 IU/L, LH: 6,1 IU/L, prolaktin: 170,0 mIU/l, ösztradiol: <43,6 pmol/l, progeszteron: 2,02 nmol/l, SHBG: 171,5 nmol/l, tesztoszteron: 0,960 nmol/l, tesztoszteron free: 0,51, DHEA-S: 7,23 unol/L. Idpközben megjött a dihidro-tesztoszteron érték: 251,0 pg/ml. A vérvétel a menstruáció 3. napján készült. A TSH: 0,70.
A referencia érték szerint az FSH magas (max. 10,2), az ösztradiol alacsony (min. 71,6), az SHBG magas (max: 145), a tesztoszteron free alacsony (min: 0,66), és az dihidro-tesztoszteron magas (max: 220). Az elmúlt 2 hónapban a menstruációm nem jött meg, most viszont igen (kicsit késve és ittam cickafark teát.). A nőgyógyász Belara nevű fogamzásgátló cserét javasolt, még a DHT előtt. A magas DHT ellenére is jó a Belara gyógyszer? Lehet ez korai menopauza, az új fogamzásgátló javíthat a helyzeten? Vagy inkább hagyjam abba a fogamzásgátló szedését.

Köszönettel,
Éva

Válasz

Kedves Éva!

A leletei alapján lehet, hogy a szervezete a korai menopauza felé halad.
A kérdés eldöntését segítené anti-Müller hormon laboratóriumi vizsgálata, és az eredmény függvénye a további fogamzásgátló szedésének eldöntése.

Tisztelettel,
Polyák Annamária Dr.

Kérdés

Tisztelt doktornő ! Segítségét szeretenem kérni. Nem jött meg a menstruációm két hónapig csak barna váladék,aztán elmentem nőgyógyászhoz és irt fel nekem olyan gyógyszert ami meghozza plusz fogamzasgatlot. Nyolcadik hónapja szedem mar a fogamzásgátlót,de ettol is csak nagyon sötét vér jön és elég kevés . Viszont a nőgyógyász azt mondta hogy ez nem baj,de a hajam is hullik és nagyon kívánom az édeset mindig, hiába tele zabálom magam akkor is ennék szinte rosszul létig . Mi lehet ennek az oka? Milyen betegség jelei? Angliában élek majd februárban fogok haz menni hogy el tudjak menni orvoshoz is de mar nagyon kiváncsi vagyok hogy mi lehet nagyon zavar. Válaszát előre is köszönöm. Üdv

Válasz

Kedves Kopasz Dorina!

Panasza hátterében többféle endokrin ok is lehet, inzulin rezisztencia, pajzsmirigy betegség, agyalapi mirigy ill. a nemi szervek működési zavara.
Azt javaslom, ha itthon lesz, panaszával endokrinológust keressen fel.

Tisztelettel,
Polyák Annamária Dr.


Kérdés

T.Dr.nő/Dr.úr! Korábbi részleges petefészek eltávolításom óta hormonproblémáim vannak. Most újra átestem minden vizsgálaton (uh, nőgyógyászat, labor stb.), kontroll céljából és mivel már klímaxra is gyanakodott az orvos (45 éves vagyok). A következő értékek lettek: (menstruáció és ovuláció között, a ciklus 12.napján), progeszteron: 0,4 nmol/l, prolaktin: 310 mU/l, LH: 6,1 U/L, FSH: 6,7 U/l, TSH: 1,10 mU/l. Szeretném megtudni, hogy ez a hormonkép akkor rendben van, mert az orvosom nem tanácsolt semmi különöset. Nem értek hozzá de nekem a progeszteron alacsonynak tűnik (a labor-határértékekhez képest), ez is okozhatja a pecsételést, ciklusgondokat és egyéb hormonproblémákat esetleg? Tehetek magamért esetleg valamit?

Válasz

Tisztelt Adri!

Igen a progeszteron alacsony szintje okozhat ilyen panaszokat. Keresse fel kezelőorvosát vagy endokrinológust. Esetleg addig természetes gyógynövényből a Wild Yam kapszula, mely progeszteron tartalmú készítmény.
Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Tisztelt Doktor úr/nő!
Pajzsmirigy izotópos vizsgálatom eredménye a következő:
Kissé megnagyobbodott, szimmetrikus pm ábrázolódik, amely középvonalban helyezkedik el. Alsó széle eléri a jugulum vonalát. A lebenyek aktivitás-eloszlása egyenletes, az isthmus kiszélesedett. A bal lebeny kp. harmadában laterálisan egy kb 0,5 cm-es csökkent aktivitású terület ábrázolódott. Vélemény: Hideg göb a bal lebenyben. MIBI pm-szcintigráfia javasolt.A Tsh, T3,T4, Anti-Tpo stb értékek referenciatartományban vannak. A TSH érték tartományon belül van ugyan évek óta de 1 alatt (0,34 körül), ezt mindig ráírják a belgyógyászaton a leletemre, a többi hormon teljesen jó. Mindemellett inzulinrezisztenciám van melyről két és fél éve tudok. Gyógyszert idén júliusban írtak fel ( 500mg Meforalt kell szednem este) a belgyógyászaton, mert hiába a diéta és a mozgás a túlsúlyom mégis megmaradt. Igazából annyira kövér nem vagyok, hanem a hasfelnövés az ami igazából feltűnő. Meforal mellett sem fogyok. Hónapok óta iszonyat fáradékonyságot, feledékenységet, hangulatingadozást éreztem emiatt mentem vissza kontrollvizsgálatra akkor kaptam a gyógyszert. Beutalót kértem nyaki ultrahangra a háziorvosomtól mert a belgyógyászaton a doktornő sosem kérte, ennek eredményével mentem vissza hozzá és akkor küldött el izotópos vizsgálatra. Szeretném tudni hogy miért van szükség Mibi vizsgálatra? A másik amit nem értek hogy a nyaki ultrahangon a jobb lebenyemen találtak göböt, az izotopos vizsgálaton már a balon. Köszönettel: Eszter

Válasz

Kedves Betegünk!

Meglehetősen szerteágazó problémákkal tetszett jelentkezni. Nehéz a feladatom, mert a leletek nincsenek a kezemben, így csak az Ön által leírtakra tudok hagyatkozni.
-A bal lebenyben leírt hideg göb szúrásos mintavétellel történő elemzése lenne indokolt.
-Nem látom tisztán, miért javasolták a MIBI szcintigráfiát.
-Úgy látom, a TSH kissé alacsonyabb. Nem tudom, hogy az azt végző laboratóriumban mi a normál érték alsó határa.
-A Meforalt inzulin rezisztenciában használják, de a gyógyszer nem fogyókúrára való.
-A túlsúlyt tartós, napi 1500 kalória tartalmú diétával lehet csökkenteni. Ezt pontosan be kell tartani, és az első eredmények csak 2-3 hónap után jelentkeznek.
-A fáradékonyság, feledékenység, hangulat zavar számos okból lehet. Kialakulásukban a stressz is szerepet játszhat.
-Nem tudom, mit ír pontosan az ultrahang. Ha jobb oldalon is van göb, azt is tanácsos megszúrni.
Az izotóp vizsgálat és az ultrahang két különböző eljárás. Vannak olyan göbök, melyek az egyiken, és olyanok, amelyek a másik alkalmával válnak láthatóvá.

Remélem, tudtam segíteni. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy egy endokrinológussal való személyes találkozás tanácsos lenne.

Üdvözlettel, jobbulást és békés karácsonyt kívánva: Dr. Békési Gábor

Kérdés

Tisztelt Dr.Úr/Nő!

Az alábbi problémával fordulok Önhöz.
Tinikoromban teljesen rendben volt a menstruációm, bár sosem volt rendszeres ( max. 2 hetet csúszott,de mindig megjött, soha nem maradt ki, normális mennyiségű volt)
Úgy pár éve vettem észre,hogy elkezdtem szőrösödni bizonyos helyeken (mellbimbó). Majd később a menstruációm ritkult. Mindig megjön, sose marad ki,de már csak 2 napokra. Az első napon erősebb, a másodikon már gyengébb, a 3.-4. nap max barnázás,ha van.
Nőgyógyásznál jártam ezzel a problémával,aki megállapította a PCO-t.
Mivel a prolactinom is magas volt ( 2000), MR-re küldtek, ahol egy 4mm-es microadenomát találtak.
Erre jelenleg endokrinológus javaslatára bromocriptint szedek, napi 1 szemet.
A pajzsmirigyem is alúlműködik,erre nem kaptam gyógyszert.
Azóta felkerestem egy másik nőgyógyászt, aki diétát javasolt, majd ez után egy újabb vérvételt és utána ír fel gyógyszereket, tehát jelenleg a bromon kívül mást nem szedek.

A kérdéseim:
1. PCOS-t okozhatja-e a hipofízis adenoma vagy a kettő együtt jelentkezhet,nincs összefüggésben? Mindkét petefészkem cisztás.
2. A szőrösödést fogamzásgátló eltűnteti, még a meglévőket is? Illetve,ha nem magas a tesztoszteron szintem ( normál tartományban van,bár a magasabb felé húz) akkor mi okozhatja?
Olvastam,hogy ennek oka lehet a pajzsmirigy alúlműködés,a PCO is, illetve az adenóma is. Nekem mind3-ból kijutott.
3.Már az arcom is elkezdett pihésedni, szerencsére még szőke,de nem szererném megvárni,míg fekete lesz. Mivel lehet ezt kezelni / megelőzni? Ha szedem a gyógyszereket majd talán,amit felírnak pajzsmirigyre, illetve a bromo-t ,valamint foggátlót a pcos-ra,segíteni fog?
4. PCO-t muszáj fogamzásgátlóval kezelni? Idegenkedek tőle,hiszen ha jól tudom,csak tüneti megoldást nyújt, abbahagyás esetén újra előjön minden tünet, kezdve a szőröktől a pattanásokig.

Köszönöm válaszát előre is!





Válasz

Kedves Dóra!
Minden felsorolt eltérés kezelendő.
Az adenoma is és a PCOS is.
A PCOS-t alapvetően fogamzásgátlóval és/vagy metforminnal lehet kezelni.
Amagas tesztoszteront a PCOS okozza.
A fogamzásgátló jelentősen tudja csökkenteni a szőröket!

Koppány Viktória dr.

Kérdés

Kedves Doktor Úr / Doktornő!

11. hetes terhes vagyok, de a TSH értékem 7-8 körüli. Amikor megfogant a pici is ennyi volt. A t3 és a t4 tartományon belül van. Évek óta szedem a Letroxot, most emelt dózist, de még mindig magas a TSH. Nagyon sok rosszat lehet olvasni arról, hogy milyen hatása lehet ennek a babára. Terhesség megszakítását javasolja-e, vagy ez még belefér a "normál értékbe"?
Köszönettel: Ildikó

Válasz

Kedves Ildikó!
Amíg a FT4 ès FT3 leletek jók a baba ès a terhessèg nincs veszèlyben!
A TSH terhessèg alatt megemelkedhet, de ha jók a szabadhormonok, akkor nem kell megszakítani!
Emelni kell a Letrox adagot ès ellenőrizni!

Koppány Viktória dr.

Kérdés

Tisztelt Dr Nő/ Dr. Úr!

Merckformin xr 500 - at szedek napi kettőt, és kérdésem lenne, ha egy napig nem veszem be a gyógyszert, és másnap szeretnék egy két pohár wiskyt meginni, (szilveszter) kialakulhat e így is a tejsav acidózis?
illetve rá következő nap elkezdhetem e újra szedni mint előtte?
illetve megbontom e így a kezelés eredményességét?
nem szándékozom máskor megtenni,de szeretnék szilveszterkor egy pindurit ünnepelni.
válaszukat előre is megköszönöm.
Kiss virág

Válasz

Nem alakul ki tejsav acidosis
Nem lesz gond ha kihagyja
Nyugodtan

Koppány Viktória dr.

Kérdés

Tisztelt Doktornő/ Doktorúr!

Azt szeretném kérdezni, hogy a barátcserje teát termékenység fokozása céljából hogy érdemes inni?
Köszönöm válaszát! Szilvi

Válasz

Tisztelt Szilvi!

Lehet reggel illetve este is fogyasztani.
Üdvözlettel:Nagy Anett

Munkatársaink
Hírek
Lehetek IR-es tünetek nélkül?

Lehetek IR-es tünetek nélkül?


további részletek »
Pajzsmirigy nélkül- hogyan tovább?

Pajzsmirigy nélkül- hogyan tovább?


további részletek »

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Copyright 2012 © Prima Medica Egészségközpontok. Minden jog fenntartva

Desigbed by www.free-dimension.hu • Developed by www.sulczr.hu

Az oldalon feltüntetett árak az ÁFÁ-t tartalmazzák!