Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Jó napot!Egy éve nem menstruálok (csak egy kis barnás folyás van minden hónapban), szeretnénk kisbabát, de nem jött még össze (ami nem meglepő a körülményeket nézve). December 27-ei vérvizsgálat eredményem:

TSH Supersens. meghat. 3.853 mU/L

T3 szabadfrakció meghat. 4.38 pmol/L

T4 szabadfrakció meghat. 13.30 pmol/L

DHEA-S meghat. 3.13 umol/L

Ösztradiol meghat. 92.4 pg/mL

FSH meghat. 6.88 IU/L

Se Inzulin 7.60 uU/mL

LH meghat. 9.65 IU/L

Prolaktin meghat. 12.69 ng/mL

Nõi hormon kötõ fehérje (SHBG) 68.5 nm/L

Totál tesztoszteron 0.15 ng/mL

25OH D3-vitamin 36.1 ng/mL

ATPO 1325.00 U/mL

Se Inzulin 120 perc 47.25 uU/mLLátom, hogy az ATPO nagyon magas, ez a probléma oka? Vagy más eltérés is látható?

Köszönöm!

Kedves Tóth Szilvia!Igen előfordulhat, hogy a magas pajzsmirigy érték okozza panaszait.

Keressen fel egy immunológus,endokrinológus szakorvost.

Üdvözlettel:Nagy Anett

Tisztelt Cím!Segítséget szeretnék kérni. 12.hetes terhes vagyok, korábban gond volt a pajzsmirigyemmel (túlmüködés, de gyógyszert nem adtak rá), göbök is vannak rajta...a belgyógyászati vizsgálaton vették észre, hogy nagyobb lett mint volt. Laborban az értékeim az alábbiak lettek.Ft3 5.1 3.5-6.5

Ft4 13.1 11.5-22.7

Anti tpo 44 0-60

Tsh 0.8 0.55-4.78

Trak <0.3 0-1.5

Thyreoglobulin 355. 1 3.5-77Mi okozhat magas thyreoglobulin szintet? Veszélyes lehet a babára?

Előre is köszönöm!ÜdvözlettelÉva
Tisztelt Tóth Éva!Ahogy lehetősége adódik, kérem keresse fel minél hamarabb kezelőorvosát vagy endokrinológus szakorvost.Üdvözlettel:Nagy Anett
Tisztelt Doktor Úr/Nő!29 éves vagyok, 2 éve próbálkozom teherbe esni, sajnos eddig nem sikerült. Kontrollvizsgálaton nem találtak nálam semmi rendelleneset, cisztám sincs. Nyomásra a mellemből tejszerű váladék távozik. Nő léttemre elég szőrös vagyok, bár ez már gyerekkorom óta fenn áll. Ma kaptam kézhet a ciklus 3. napján elvégzett hormonális vérvételi leletet, aminek értékei a következők :LH/FSH hányados : 1.90 (ref: 0.82-1.12)

TSH: 1.820 (ref: 0.380-4.200)

Prolactin (ECLIA): 969 (ref: 102-496)

FSH (ECLIA) : 6.7 (ref: 3.5-12.5)

LH (ECLIA) : 12.8 (ref: 2.4-12.6)

ösztradiol : 18.1 (ref: 16.0-313.0)

tesztoszteron: 0.8 (ref: 0.2-1.6)

SHBG: 57.8 (ref: 24.6-122.0)

kortizol szint 07-10h között : 653.9 (ref:171.0-536.0)

DHEA-SO4 : 8.98 (ref: 2.68-9.23)Az interneten nagyjából utánaolvastam mi mit jelent, de az lenne a kérdésem, hogy hova forduljak ezután? Ilyen értékekkel lehet valaha gyerekem? Milyen betegségek állhatnak ilyen eredmények mögött?

Válaszát előre is köszönöm!Üdvözlettel: K. Boglárka
Kedves K. Boglárka!Magas a prolaktin szintje, ezt gyógyszeres kezeléssel teljesen jól tudják kezelni. Amennyiben tartósan fenn áll a magas prolaktin érték, MRI vizsgálatot szoktak javasolni.Ennek neve hyperprolactinaemia, mely átmenetileg akadályozhatja a gyermekvállalást. Kortizol szint emelkedését okozhatja a fokozott stressz hatás.

Kérem keressen fel egy endokrinológus szakorvost.

Üdvözlettel:Nagy Anett
Tisztelt Doktor Úr/Nő!Tisztelettel érdeklődöm, hogy egy reggeli TSH vérvétel előtt bevehetem-e a szokásos L-Thyroxin tablettámat?

Befolyásolja a vérvételt? Anti-TPO-t most nem néznek.Előre is köszönöm válaszát!Üdvözlettel: Ágnes
Tisztelt Ágnes!Kérem kérdésével forduljon kezelőorvosához, mert eltérhet a protokoll az orvosok között.

Üdvözlettel:Nagy Anett
Üdvözlöm,

Az alábbiakban szeretném a segítségét kérni. A véreredmény a következő adatokat adta.

FT4 - 15.05 pmol/l - 11,50-22,70

Anti-TPO - 279.0 IU/mL - 0,0-60,0

TSH - 2.260 mIU/l - 0,550-4,780

25-OH-calciferol (D-vitamin): 25.3 nmol/l 0,0-0,0Pontosan mit jelentenek ezek? Milyen kezelésre kell számítani? Okozhat-e ez egy férfinál gondokat a gyermekvállalásnál?

Köszönöm a segítségét!

Üdv,

Zoltán
Tisztelt Zoltán!Igen, van eltérés a labor eredmények között. Az a-tpo szintje magas,ami autoimmun eredetű betegségre utalhat, illetve alacsony a D-vitmain szint.

Kérem keressen fel egy endokrinológus szakorvost. Akadályozhatják ezek az értékek a gyermekvállalást az adott személynél.Üdvözlettel:Nagy Anett

Tisztelt Doktornő/Úr!

Nagyon el vagyok keseredve mert december 5 óta nem találunk egy orvost aki konkrétan meg tudná mondani mi baj lehet! Lányom (18 éves) 2016.dec. 5én délután hirtelen rosszullétre panaszkodott úgy érezte meggyullad olyan hőhulláma volt,szinte kipirult az arca, leizzad, hányingere,fejfájása szédülése lett.A hője 36.9. hát gondoltuk ezt majd másnapra leküzdjük...nem így lett egy hét eltelt és még mindig jöttek ezek a rosszullétek szinte rohamszerűen a fejfájása megmaradt 10es skálán 5 a legkisebb ha jött a hőhullám 8-10es a fájdalom .Észrevettük hogy ezzel a rosszullétekkel felmegy a vérnyomás is 160/90 majd leesik egy félóra múlva 110/60ra .... szóval teljesen ingadozó pulzus általában 80-90- 100 .Háziorvos adott vérnyomáscsökkentőt kettőt is ami most normalizálta a vérnyomást a pulzus továbbra is magas egy kicsit de a fejfájás semmire nem szűnik és borzasztóan megkeseríti az életét ....hőhullámok megvannak , rossz közérzet,hányinger,gyengeség minden megmaradt! Neurológus azt mondta ez nem tipikus fejfájás MR negatív....kardiológus azt mondja vmi miatt ugrál a vérnyomás ...hasi uh elvileg negatív,nyaki uh a pajzsmirigyben apró göböket ír, 2014óta ismert az IR .....Segítséget szeretnék kérni hogy ilyen jellegű probléma kivizsgálásában kihez tudok fordulni? Válaszát előre is köszönöm ! Üdv.:Molnár Andrea (édesanya)
Tisztelt Molnár Andrea!Endokrinológus szakorvost keressenek fel. Elképzelhető, hogy a pajzsmirigy illetve a nem megfelelően kezelt ir okozza a rosszulléteket. Teljes kardiológiai kivizsgálás történt a vérnyomás ilyen mértékű ingadozása és a pulzus emelkedett értéke miatt?

Központunkban Polyák Annamária drnőt tudom javasolni vagy Góth Miklós professzor úrat. Online is tudnak időpontot foglalni, amennyiben van rá lehetőségük vagy hívjanak a 70-431-97-28-as telefonszámon.

Üdvözlettel:Nagy Anett
Tisztelt Doktor Ur!

40 eves ferjem izomnovelo tablettakat szedett (Meta)ami nagyon felboritotta a ferfi hormonok mukodeset.Egyalatalan megszunt a nemi vagy,teljesen elveszitette erdeklodeset a szex irant.Helyi szakerto tanacsara,Nebido-t alkalmaztunk de ez sem valt sikeres megoldassa.

Kerdesem az lenne,letezik-e valami mod arra,hogy a szervezet ujra "mukodtetni:fogja a ferfi hormonokat ,mit kell tennunk annak erdekeben,hogy ujra a regi legyen?Remenykedve varom valaszat!

Tisztelettel,

Pinki

Kedves Éva!Mielőtt bármilyen készítményt elkezdenek szedni, kérem jelentkezzen be párja egy endokrinológus szakorvoshoz, aki a megfelelő hormonvizsgálatok alapján pontos szakvéleményt tudna adni, hogy mely készítményeket célszerű alkalmazni.Üdvözlettel:Nagy Anett
Tisztelt Doktor Úr/Nő!Ma végezték el az inzulinrezisztencia mérésemet és a következő értékeket kaptam:glükóz fluoridos: 5,7 mmol/L

glükóz terhelés: 60': 6,1 mmol/L

glükóz terhelés 120': 5,8 mmol/Linzulin: 5,5 mIU/L

inzulin terhelés 60': 21,8 mIU/L

inzulin terhelés 120': 17,7 mIU/LHOMA-IR: 1,4Ezekből az adatokból mire lehet következtetni?Előre is köszönettel a válaszért!Tisztelettel,

Navratyil Tímea
Kedves Tímea!Kérem mutassa meg kezelő orvosának az elkészült eredményeket.
Tisztelt Doktor Úr/Nő!A mai nap folyamán kaptam meg a terhességi glükóz terheléses vizsgálatom eredményeit.

Értékeim:

éhgyomri glükóz: 4 mmol/L

a terhelés utáni 120 perces: 6,8 mmol/L

Segítségét szeretném kérni, abban hogy megfelelőnek számít-e ez az eredmény? Vagy van valami további teendőm?

Segítségét előre köszönöm!Üdvözlettel:G.DóraTisztelt Dóra!Kérem keresse fel kezelő orvosát, vagy nőgyógyászát, aki ismeri a kórelőzményeit.

Üdvözlöm! Kicsit összetett kérdéssel fordulnék Önhöz! Először le írnám tüneteimet, amire már választ kaptam egy részben, másrészt pedig még egy év után sem. Kezelt pajzsmirigy alulműködéses beteg vagyok, napi 85 mg L thyroxint szedek, ezzel karban tartva a pajzsmirigy értékeimet. Legnagyobb elkeseredésemre, súlyom közel 100 kg, az utóbbi egy évben hiztam úgy 5kg-ot, hogy csak megengedett szénhidrát mennyiséget fogyasztok, el hagytam a fehér kenyeret, cukrot, és heti min. 3-szor szobabiciklizek vagy egyéb sportolást végzek. Egy éve voltam nőgyógyászati hormon panel vizsgálaton, mely ciklus 4.napján történt és jók lettek az eredményeim, nem találtak eltérést. Iszonyatosan szőrösödök, államon mindig újra és újra vissza nőnek a fekete hosszú szőr szálak, melyből kb 5-6 van az állon, ugyanennyi a nyakamon, mellemen, hasam köldök felett epilálnom kell. Gyakran vagyok fáradt, erősen izzadok, gyakori fejfájás, főleg ébredés után, fogyási képtelenség. Most végeztek nálam terheléses cukor és inzulin meghatározást, értékeim: Éhgyomori glukoz : 4.31 (ref. 3.6-6-ig)

120 perces glukoz : 4.61

Éhgyomori inzulin : 8.89 (ref. 2-29.10-ig)

120 perces inzulin : 18.9

60.-adik percnél nagyon rosszul lettem, iszonyatos fejfájás, hányinger, szédülés, rossz közérzet,de 60. Percet nem néztek.

Ön szerint állhat e fenn inzulinrezisztencia?

Ha nem, akkor hova forduljak, hogy kiderüljön mi okozza a panaszokat, illetve milyen vizsgálatokat kellene még el végeztetnem? Egy újabb pcos vizsgálat esetleg? Nagyon szépen köszönöm előre is válaszát! Üdv, Barbara!
Kedves Barbara!Keressen fel egy endokrinológus szakorvost, mert lehet a panaszai mögött inzulin rezisztencia. Előfordulhat, hogy meg kell ismételni a vércukor terhelést.Üdvözlettel:Nagy Anett

Hírek

PCOS - így növelhető a fogamzás esélye!

PCOS - így növelhető a fogamzás esélye!

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) a terméketlenség leggyakoribb okai közé tartozik, de a szükséges orvosi kezeléssel és az életmódváltással növelhető a teherbeesés esélye. Mindkét tényező jelentőségéről dr. Iványi Tibor, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa beszélt. 

További részletek
A hízás az agyalapi mirigy problémájának tünete is lehet

A hízás az agyalapi mirigy problémájának tünete is lehet

Amikor a súlygyarapodás oka nem egyértelmű, feltétlenül fontos az endokrinológiai kivizsgálás, hiszen a hirtelen hízás mögött többek közt az agyalapi mirigy problémája is állhat. Dr. Skurdenka Beatrix, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász főorvos az összefüggésekre és a szakorvosi vizsgálat jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA