Budapest, II. ker., Lövőház u. 1-5., I Budapest, I. ker., Ostrom u. 16., I E-mail: info@endokrinkozpont.hu, Skype: endokrinkozpont

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónkat

Kérdés

Tisztelt Cím!

Segítséget szeretnék kérni. 12.hetes terhes vagyok, korábban gond volt a pajzsmirigyemmel (túlmüködés, de gyógyszert nem adtak rá), göbök is vannak rajta...a belgyógyászati vizsgálaton vették észre, hogy nagyobb lett mint volt. Laborban az értékeim az alábbiak lettek.

Ft3 5.1 3.5-6.5
Ft4 13.1 11.5-22.7
Anti tpo 44 0-60
Tsh 0.8 0.55-4.78
Trak <0.3 0-1.5
Thyreoglobulin 355. 1 3.5-77

Mi okozhat magas thyreoglobulin szintet? Veszélyes lehet a babára?
Előre is köszönöm!

Üdvözlettel

Éva

Válasz

Tisztelt Tóth Éva!

Ahogy lehetősége adódik, kérem keresse fel minél hamarabb kezelőorvosát vagy endokrinológus szakorvost.

Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

29 éves vagyok, 2 éve próbálkozom teherbe esni, sajnos eddig nem sikerült. Kontrollvizsgálaton nem találtak nálam semmi rendelleneset, cisztám sincs. Nyomásra a mellemből tejszerű váladék távozik. Nő léttemre elég szőrös vagyok, bár ez már gyerekkorom óta fenn áll. Ma kaptam kézhet a ciklus 3. napján elvégzett hormonális vérvételi leletet, aminek értékei a következők :

LH/FSH hányados : 1.90 (ref: 0.82-1.12)
TSH: 1.820 (ref: 0.380-4.200)
Prolactin (ECLIA): 969 (ref: 102-496)
FSH (ECLIA) : 6.7 (ref: 3.5-12.5)
LH (ECLIA) : 12.8 (ref: 2.4-12.6)
ösztradiol : 18.1 (ref: 16.0-313.0)
tesztoszteron: 0.8 (ref: 0.2-1.6)
SHBG: 57.8 (ref: 24.6-122.0)
kortizol szint 07-10h között : 653.9 (ref:171.0-536.0)
DHEA-SO4 : 8.98 (ref: 2.68-9.23)

Az interneten nagyjából utánaolvastam mi mit jelent, de az lenne a kérdésem, hogy hova forduljak ezután? Ilyen értékekkel lehet valaha gyerekem? Milyen betegségek állhatnak ilyen eredmények mögött?
Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel: K. Boglárka

Válasz

Kedves K. Boglárka!

Magas a prolaktin szintje, ezt gyógyszeres kezeléssel teljesen jól tudják kezelni. Amennyiben tartósan fenn áll a magas prolaktin érték, MRI vizsgálatot szoktak javasolni.Ennek neve hyperprolactinaemia, mely átmenetileg akadályozhatja a gyermekvállalást. Kortizol szint emelkedését okozhatja a fokozott stressz hatás.
Kérem keressen fel egy endokrinológus szakorvost.
Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

2011 volt jobb fülbe sugárzó nagyon fajdalmas gyulladásom,ennek kapcsán derült ki,hogy göb van a ez pajzsmirigyemben...2012ben hugomnál strummát allapítottak meg teljesen eltávolították a pajzsmirigyét.Ennek kapcsán azota Én is jártam évente szűrésre a göbbel,amiből többször vettek biopsziát,mert volt mikor II volt III as malignitás nem kizárható eredményem...a göb nem nő ,de pajzmirigygyulladást állapítottak meg,Hasimothot majd azt mondták már nincs hasimotho...az állapotom romlott most aTPO 1300 a hormonok jok,jelenleg erősen belehet gyulladva pajzsmirigyem égő jobboldalon torokból fülbe kisugárzó erős fájdalmam van. a jobb térdem erősen fájdalmas és zsibad és ajobb kezem is zsibad...Ez idáig szakorvoshoz nem utalak be ,mert a hormonok tartományon belul voltak..endokrinologus nem látott...Az elmúlt négy évben gatritist,gyomorfekélyt, refluxt,laktózintoranciát,szivbillentyu eltérést,halláscsökkenést,nagyfokú csontritkulást,gerincferdülést,artozist,alacsonyvérnyomás alacsonypulzus,kiujjuló bélgyulladást,állapitottak meg. A belgyogyász doktornő az utolso vizitnél felvette az immunbetegséget...Kérdésem :Mi a teendő? Egyre rosszabb az állapotom,ezek abtegségek évek alatt derültek ki...egy-egy betegség kapcsán,de még összefüggésben nem vizsgálta senki.57 éves vagyok, fiatalkorom óta nagyon sokat betegeskedem pánikbetegség,petefészek ciszták,nőgyógyászati műtét mioma, aranyérproblémák,visszér, izületi gyulladások...mivel három gyereket szültem és neveltemtem fel(főleg rájuk koncentráltam)...csak tüneti kezelések voltak soha nem gondoltak az orvosok pajzsmirigyre..nem is vizsgálták csak amikor előszőr begyulladt és a családban is volt...

Válasz

Tisztelt Topor Jánosné!

Kérem keressen fel endokrinológus szakorvost. Góth Miklós professzor úrat tudom javasolni.
Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Tisztelettel érdeklődöm, hogy egy reggeli TSH vérvétel előtt bevehetem-e a szokásos L-Thyroxin tablettámat?
Befolyásolja a vérvételt? Anti-TPO-t most nem néznek.

Előre is köszönöm válaszát!

Üdvözlettel: Ágnes

Válasz

Tisztelt Ágnes!

Kérem kérdésével forduljon kezelőorvosához, mert eltérhet a protokoll az orvosok között.
Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Üdvözlöm,
Az alábbiakban szeretném a segítségét kérni. A véreredmény a következő adatokat adta.
FT4 - 15.05 pmol/l - 11,50-22,70
Anti-TPO - 279.0 IU/mL - 0,0-60,0
TSH - 2.260 mIU/l - 0,550-4,780
25-OH-calciferol (D-vitamin): 25.3 nmol/l 0,0-0,0

Pontosan mit jelentenek ezek? Milyen kezelésre kell számítani? Okozhat-e ez egy férfinál gondokat a gyermekvállalásnál?
Köszönöm a segítségét!
Üdv,
Zoltán

Válasz

Tisztelt Zoltán!

Igen, van eltérés a labor eredmények között. Az a-tpo szintje magas,ami autoimmun eredetű betegségre utalhat, illetve alacsony a D-vitmain szint.
Kérem keressen fel egy endokrinológus szakorvost. Akadályozhatják ezek az értékek a gyermekvállalást az adott személynél.

Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Tisztelt Doktornő/Úr!
Nagyon el vagyok keseredve mert december 5 óta nem találunk egy orvost aki konkrétan meg tudná mondani mi baj lehet! Lányom (18 éves) 2016.dec. 5én délután hirtelen rosszullétre panaszkodott úgy érezte meggyullad olyan hőhulláma volt,szinte kipirult az arca, leizzad, hányingere,fejfájása szédülése lett.A hője 36.9. hát gondoltuk ezt majd másnapra leküzdjük...nem így lett egy hét eltelt és még mindig jöttek ezek a rosszullétek szinte rohamszerűen a fejfájása megmaradt 10es skálán 5 a legkisebb ha jött a hőhullám 8-10es a fájdalom .Észrevettük hogy ezzel a rosszullétekkel felmegy a vérnyomás is 160/90 majd leesik egy félóra múlva 110/60ra .... szóval teljesen ingadozó pulzus általában 80-90- 100 .Háziorvos adott vérnyomáscsökkentőt kettőt is ami most normalizálta a vérnyomást a pulzus továbbra is magas egy kicsit de a fejfájás semmire nem szűnik és borzasztóan megkeseríti az életét ....hőhullámok megvannak , rossz közérzet,hányinger,gyengeség minden megmaradt! Neurológus azt mondta ez nem tipikus fejfájás MR negatív....kardiológus azt mondja vmi miatt ugrál a vérnyomás ...hasi uh elvileg negatív,nyaki uh a pajzsmirigyben apró göböket ír, 2014óta ismert az IR .....Segítséget szeretnék kérni hogy ilyen jellegű probléma kivizsgálásában kihez tudok fordulni? Válaszát előre is köszönöm ! Üdv.:Molnár Andrea (édesanya)

Válasz

Tisztelt Molnár Andrea!

Endokrinológus szakorvost keressenek fel. Elképzelhető, hogy a pajzsmirigy illetve a nem megfelelően kezelt ir okozza a rosszulléteket. Teljes kardiológiai kivizsgálás történt a vérnyomás ilyen mértékű ingadozása és a pulzus emelkedett értéke miatt?
Központunkban Polyák Annamária drnőt tudom javasolni vagy Góth Miklós professzor úrat. Online is tudnak időpontot foglalni, amennyiben van rá lehetőségük vagy hívjanak a 70-431-97-28-as telefonszámon.
Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Tisztelt Doktor Ur!
40 eves ferjem izomnovelo tablettakat szedett (Meta)ami nagyon felboritotta a ferfi hormonok mukodeset.Egyalatalan megszunt a nemi vagy,teljesen elveszitette erdeklodeset a szex irant.Helyi szakerto tanacsara,Nebido-t alkalmaztunk de ez sem valt sikeres megoldassa.
Kerdesem az lenne,letezik-e valami mod arra,hogy a szervezet ujra "mukodtetni:fogja a ferfi hormonokat ,mit kell tennunk annak erdekeben,hogy ujra a regi legyen?

Remenykedve varom valaszat!
Tisztelettel,
Pinki

Válasz

Kedves Éva!

Mielőtt bármilyen készítményt elkezdenek szedni, kérem jelentkezzen be párja egy endokrinológus szakorvoshoz, aki a megfelelő hormonvizsgálatok alapján pontos szakvéleményt tudna adni, hogy mely készítményeket célszerű alkalmazni.

Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Ma végezték el az inzulinrezisztencia mérésemet és a következő értékeket kaptam:

glükóz fluoridos: 5,7 mmol/L
glükóz terhelés: 60': 6,1 mmol/L
glükóz terhelés 120': 5,8 mmol/L

inzulin: 5,5 mIU/L
inzulin terhelés 60': 21,8 mIU/L
inzulin terhelés 120': 17,7 mIU/L

HOMA-IR: 1,4

Ezekből az adatokból mire lehet következtetni?

Előre is köszönettel a válaszért!

Tisztelettel,
Navratyil Tímea

Válasz

Kedves Tímea!

Kérem mutassa meg kezelő orvosának az elkészült eredményeket.

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

A mai nap folyamán kaptam meg a terhességi glükóz terheléses vizsgálatom eredményeit.
Értékeim:
éhgyomri glükóz: 4 mmol/L
a terhelés utáni 120 perces: 6,8 mmol/L
Segítségét szeretném kérni, abban hogy megfelelőnek számít-e ez az eredmény? Vagy van valami további teendőm?
Segítségét előre köszönöm!

Üdvözlettel:G.Dóra

Válasz

Tisztelt Dóra!

Kérem keresse fel kezelő orvosát, vagy nőgyógyászát, aki ismeri a kórelőzményeit.

Kérdés

Üdvözlöm! Kicsit összetett kérdéssel fordulnék Önhöz! Először le írnám tüneteimet, amire már választ kaptam egy részben, másrészt pedig még egy év után sem. Kezelt pajzsmirigy alulműködéses beteg vagyok, napi 85 mg L thyroxint szedek, ezzel karban tartva a pajzsmirigy értékeimet. Legnagyobb elkeseredésemre, súlyom közel 100 kg, az utóbbi egy évben hiztam úgy 5kg-ot, hogy csak megengedett szénhidrát mennyiséget fogyasztok, el hagytam a fehér kenyeret, cukrot, és heti min. 3-szor szobabiciklizek vagy egyéb sportolást végzek. Egy éve voltam nőgyógyászati hormon panel vizsgálaton, mely ciklus 4.napján történt és jók lettek az eredményeim, nem találtak eltérést. Iszonyatosan szőrösödök, államon mindig újra és újra vissza nőnek a fekete hosszú szőr szálak, melyből kb 5-6 van az állon, ugyanennyi a nyakamon, mellemen, hasam köldök felett epilálnom kell. Gyakran vagyok fáradt, erősen izzadok, gyakori fejfájás, főleg ébredés után, fogyási képtelenség. Most végeztek nálam terheléses cukor és inzulin meghatározást, értékeim: Éhgyomori glukoz : 4.31 (ref. 3.6-6-ig)
120 perces glukoz : 4.61
Éhgyomori inzulin : 8.89 (ref. 2-29.10-ig)
120 perces inzulin : 18.9
60.-adik percnél nagyon rosszul lettem, iszonyatos fejfájás, hányinger, szédülés, rossz közérzet,de 60. Percet nem néztek.
Ön szerint állhat e fenn inzulinrezisztencia?
Ha nem, akkor hova forduljak, hogy kiderüljön mi okozza a panaszokat, illetve milyen vizsgálatokat kellene még el végeztetnem? Egy újabb pcos vizsgálat esetleg? Nagyon szépen köszönöm előre is válaszát! Üdv, Barbara!

Válasz

Kedves Barbara!

Keressen fel egy endokrinológus szakorvost, mert lehet a panaszai mögött inzulin rezisztencia. Előfordulhat, hogy meg kell ismételni a vércukor terhelést.

Üdvözlettel:Nagy Anett

Munkatársaink
Hírek
Kánikula IR-rel- ezekre figyeljen!

Kánikula IR-rel- ezekre figyeljen!

A nyár, a nagy hőség sokak számára kellemetlen tüneteket okoz, főleg akkor, ha valaki krónikus betegségben szenved. Az inzulinrezisztenciával élők - akárcsak a cukorbetegek- gyakrabban tapasztalhatnak rosszulléteket, esetleg hipoglikémiás tüneteket. Hogy miként lehet ezt elkerülni, és hogy mire ügyeljenek nyáron az IR-rel küzdők, arról dr. Borús Hajnalt, a Budai Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük.

további részletek »
Zsírolvasztó gyógynövények- ezek segíthetik a fogyást

Zsírolvasztó gyógynövények- ezek segíthetik a fogyást

Az elhízás - különösen az ún. centrális típusú- gyakran valamilyen hormonális zavarhoz társul, mely folyamatosan rombolja a szervezetet, így bármilyen betegségről is legyen szó, fontos a súlyfelesleg leadása. Dr. Bérczy Juditot, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológusát arról kérdeztük, vajon milyen gyógynövények lehetnek ebben a segítségünkre.

további részletek »

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Copyright 2012 © Prima Medica Egészségközpontok. Minden jog fenntartva

Desigbed by www.free-dimension.hu • Developed by www.sulczr.hu

Az oldalon feltüntetett árak az ÁFÁ-t tartalmazzák!