Budapest, II. ker., Lövőház u. 1-5., I Budapest, I. ker., Ostrom u. 16., I E-mail: info@endokrinkozpont.hu, Skype: endokrinkozpont

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónkat

Kérdés

Tisztelt Doktor Nő/ Úr!
62 éves vagyok. A pajzsmirigy ultrahang eredményem alapján a házi orvos szerint biopsziát kellene csináltatni, a szakorvos ezt nem vetette fel. Nem tudom, mit tegyek, ebben kérem a tanácsát. Leletem: "A pm. jobb lebenye 2ccm, a bal lebenye 1,5 ccm. A parenchyma durvább szerkezetű. A jobb lebeny alsó harmadában egy halóval körülvett, változatlanul 10 mm átmérőjű, környezeténél kissé echodúsabb göb látható. A nyaki erek mentén jelenleg is a szokottnál több, de 1cm-t meg nem haladó lgl. figyelhető meg." A házi orvos szerint a nyirokcsomók és az ezekkel - megnagyobbodnak a nyakamon - meglévő alkalmankénti problémám miatt lenne indokolt a göbből történő mintavétel. Már sok éve járok szakrendelésre, évenként kontrollra. Tanácsát előre köszönöm. Üdvözlettel: Sz. Györgyi

Válasz

Kedves Betegünk!

Az ultrahang technika bevezetése óta gyakran lehet pajzsmirigy göböket diagnosztizálni. Ezek nagy többsége jóindulatú. Ennek ellenére az a szokás, hogy az 1 cm-t elérő göböket érdemes megszúrni, és a nyert sejteket megvizsgálni. Az eljárás nem kellemetlenebb, mint egy injekció. Javaslom, hogy történjen meg a vizsgálat.

Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Kérdés

Tisztelt Dr. Nő/Úr! Pár éve voltak hormon problémáim, pcos, hipofízis adenomám volt. Kaptam rá gyógyszereket, utána rendeződött. (minden érték jó volt) 3 hónapja volt egy petefészek ciszta műtétem, és azóta fájnak a melleim meg évek óta alig van menstruációs vérzésem, megjön időben de a mennyisége kevésnek tűnik. Ezért kértem egy hormon vizsgálatot. Az eredmények következők: (menstruáció 5. napján voltam) progeszteron: 0,30 ng/ml, prolaktin: 526.9 mIU/l, LH: 1,76 mIU/ml, FSH: 6,3 IU/L, TSH: 1,119 mIU/L, Ösztradiol: 23,0 pg/ml Tesztoszteron: 2,00 nmol/l Segítségét szeretném kérni, abban hogy jónak számít-e ez az eredmény? Előre is köszönöm szépen.

Válasz

Kedves Andrea!

A PCOS és a hipofízis adenoma is rendszeres ellenőrzést igényel. A leveléből azt olvasom ki, (lehet, hogy rosszul), hogy a jó értékek után már kevésbé ellenőrizték.
A panaszok alapján valószínűnek tartom, hogy prolaktint termelő hipofízis adenomája van.
Újabb kivizsgálást és az eredmények függvényében kezelést igényel.

Üdvözlettel,
Polyák Annamária Dr.

Kérdés

Tisztelt Doktor Nő / Úr!

Rendszertelen menstruációval kerestem fel a nőgyógyászomat aki a vizsgálat után apró cisztákat vélt felfedezni a petefészkemen. PCO-s beutalóval mentem vérvételre, ahol kiderült, hogy alacsony a progeszteron szintem. Kaptam a Duphaston nevű gyógyszert menstruáció meghozására, bár attól sem jött meg. ezzel a problémával kihez tudnék fordulni? Köszönettel Erika

Válasz

Tisztelt Erika!

Keresse fel kezelő orvosát, vagy endokrinológus szakorvost. Előfordulhat, hogy nem a megfelelő gyógyszert kapta.

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

A mai nap folyamán voltam pajzsmirigy UH-n. Megállapították, hogy néhány apró cysticus képlet látható, melyek colloiddal telt folliculusok lehetnek, a legnagyobb 5mm-es. A pajzsmirigy átlagos méretű, az isthmus nem szélesebb, az erek lefutása szabályos. Viszont napok óta szorító fájdalmat érzek a torkomban. A kérdésem az lenne, hogy ez a fájdalom lehet a pajzsmirigy miatt? És mennyire veszélyes ez? Sokszor érzek szúró fájdalmat a szívem körül, hullik a hajam és szinte minden nap fejfájással küzdöm, továbbá gyakran megszédülök. Mi a teendő? Azt még nem említettem, hogy emellett kb 2 éve küzdök gyomorsav túltengéssel. Jelenleg gyógyszert szedek rá, Apo-Famotidint. Ez befolyásolhatja jelenlegi betegségem? Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel
P. Klaudia

Válasz

Tisztelt Klaudia!

Panaszait igen, okozhatja a pajzsmirigyben lévő göb, így ajánlom keressen fel mielőbb egy endokrinológus szakorvost. Gyomorsav túltengés is okozhat torok körüli illetve mellkasi szúró jellegű panaszt, de mindenképpen lássa házi orvosa vagy szakorvos.
Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Tisztelt Doktor Nő/ Úr!
28 éves hölgy vagyok. 99-ben j.o. temporalis astrocytoma miatt volt műtétem majd chemo therápiában és irraditációban részesültem. 2010-ben Panhypopituitarismust diagnosztizáltak melynek hormon substitution elkezdtük, és alábbi gyógyszereket alkalmazzuk: Letrox, Cortef, Triseqens, és Omnitrope, a GH Hormon pótlását 2016 áprilisában kezdtük és kb június óta menstruációm gyógyszeres kezelés ellenére sincs. Kérdésem ez lehet e baj? Válaszát és segítségét előre is Köszönöm! Nóra

Válasz

Kedves Nóra!

A Trisequens tablettát a menstruálás miatt kapja.
Kérem, tájékoztassa a kezelőorvosát, hogy nem menstruál, és egyeztessenek a további kezelése ügyében.

Üdvözlettel,
Polyák Annamária Dr.

Kérdés

T.Dr.nő/Dr.úr! Korábbi részleges petefészek eltávolításom óta hormonproblémáim vannak. Most újra átestem minden vizsgálaton (uh, nőgyógyászat, labor stb.), kontroll céljából és mivel már klímaxra is gyanakodott az orvos (45 éves vagyok). A következő értékek lettek: (menstruáció és ovuláció között, a ciklus 12.napján), progeszteron: 0,4 nmol/l, prolaktin: 310 mU/l, LH: 6,1 U/L, FSH: 6,7 U/l, TSH: 1,10 mU/l. Szeretném megtudni, hogy ez a hormonkép akkor rendben van, mert az orvosom nem tanácsolt semmi különöset. Nem értek hozzá de nekem a progeszteron alacsonynak tűnik (a labor-határértékekhez képest), ez is okozhatja a pecsételést, ciklusgondokat és egyéb hormonproblémákat esetleg? Tehetek magamért esetleg valamit?

Válasz

Kedves Adri!

A női nemi hormonok laboratóriumi vizsgálatát a menstruációs ciklus 2-3. és 21-23. napján érdemes elvégeztetni (a menstruációs ciklus hosszától függően), hogy egyértelmű eredményt kapjunk. Az Ön által megadott paraméterek alapján a progeszteron tényleg alacsony, a többi hormon még nem utal klimaxra.
A petefészek kapacitását az anti-Müller hormon jelzi, de mivel Önnek részleges petefészek eltávolítása volt (egy vagy kétoldali?), az eltávolított petefészek nagyságától függően ez az érték sem szignifikáns.
A hormonális állapotának feltérképezéséhez szükséges lenne ismerni egyéb előzményt is. Pl. volt-e terhessége, szülése, stb. Nincs-e inzulin rezisztenciája?

További vizsgálatok elvégzését javaslom.

Üdvözlettel,
Polyák Annamária Dr.

Kérdés

Tisztelt Dr Ur/Holgy,

Problemam az, hogy a 3 evvel ezelott feltett nem hormonos spiralt ez ev februarjaban levetettem, mivel babat szeretnenk. A spiral elott gyogyszerrel vedekeztem, es van mar egy kislanyom 20 eves. En 41 vagyok. Egy terhessegem volt, nem volt abortuszom, sportos es egeszseges eletet elek. A spiral levetele utan volt kozvetlenul menstruaciom es utana rendesen megjott megegyszer marcius vegen. ( egyebkent a gyogyszerel orara pontosan jott meg, a spirallal kicsit rendszertelen lett, de az orvosok - tobbnel is jartam- megnyugtattak, hogy a spiral miatt)
Marcius ota nincs menstruaciom, elkuldtek ultrahangos vizsgalatra es hormon vertesztre. Az ultrahang rendben van, de a fsh 138.1 u/l es a lh 50.2 u/l
Nagyon elkeseredett vagyok, mert az orvos azt mondta, hogy mar a menopausa utolso szakaszaban vagyok es nem lehetek terhes. Nem ertem, a menstruaciom kimaradasa elesen hatarolodik a spiral levetelevel, semmi mas tunetem, ami a menopausae nincs.
Tudom ez sokszor hallotta, a neten olvastam nem lehet esetleg PCOS a problema? Vekony vagyok, nem szorosodom.
A vervizsgalatban nem latom, hogy a tesztoszteront mertek volna. Az orvos tovabb kuld vizsgalatra, de a rendszer lassu, szeretnek maganuton celzottan orvoshoz menni. Kerem, adjon tanacsot hova forduljak?
Koszonom,
Monika

Válasz

Tisztelt Mónika!

Központunkban Koppány Viktória és Polyák Annamária drnőt tudom javasolni, akiknek a szakterülete a PCO-sy, meddőség, inzulin rezisztencia a pajzsmirigy gyulladás mellett.

Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Jó napot doktorúr/doktornő!

Az utóbbi pár hónapban az alábbi panaszok jelentkeztek nálam: gyakori szapora szívverés,szédülés közeli állapot,hangulatingadozás,tenyér izzadás
lehetséges pajzsmirigy túlműködés?
és mit tehetek ha elmennék ugyan kivizsgáltatni de félek a vérvételtől? nincs másik módszer a probléma okának kiderítésére? előre is köszönöm
Petra

Válasz

Tisztelt Petra!

Igen, panaszai hátterében állhat pajzsmirigy gyulladás, így célszerű lenne egy laborvizsgálatot csináltatni, mely tartalmazza a tsh, t3, t4, a-tpo értékeket. Esetleg, ha ennyire fél a vérvételtől egy ultrahang vizsgálatot kérhet, de az alapján nehéz beállítani bármilyen gyógyszeres kezelést.

Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Jó napot kívánok

Másfél éve nem tudok teherbe esni. Ezért nőgyógyászom elküldött laborvizsgálatra.

Az eredmények a következők lettek a ciklus 4 napján:

TSH 3,79 mIU/L
Anti-TPO 0,3 U/mL
LH 7,17 U/L
FSH 6,24 U/L
Prolaktin 705,8 mIU/L
Ösztradiol 106,7 pmol/L
Total 25-OH-D-Vitamin 75,4 nmol/L

Kifejtené kérem véleményét a leleteimmel kapcsolatban? Van ok aggodalomra? Az értékek normán belüliek?

Köszönöm előre is
Diana

Válasz

Tisztelt Diána!

Laborjában a prolaktin szint magasabb a referencia tartománynál, így kérem keresse fel kezelő orvosát vagy egy endokrinológus szakorvost. Prolaktin emelkedett értéke akadályozhatja a teherbeesést.

Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Üdvözlöm!A pajzsmirigy vizsgàlattal kapcsolatban szeretnék érdeklődni hogy az elvégzett vizsgàlat kiértékelése mennyi időt vesz igénybe illetve hogy a vizsgàlat megtörténte utàn mikor kspom meg az eredményt.vàlaszàt előre is köszönöm!

Válasz

Tisztelt Szigetváryné Szabó Csilla!

Kérem érdeklődjön az adott körpontban, ahol elvégeztette a vizsgálatot, mert minden labor más referencia tartománnyal és határ idővel dolgozik.
A mi központunkban egy pajzsmirigy panel tartalmazza a tsh,t3,t4,a-tpo,thyreoglobulin értékeket, melyben van olyan, mely 7 munkanapot vesz igénybe, de ettől függetlenül mindig hamarabb visszajönnek a laboreredmények.
Üdvözlettel:Nagy Anett

Munkatársaink
Hírek
Hibák, melyeket IR-esként elkövethet

Hibák, melyeket IR-esként elkövethet

Az inzulinrezisztencia (IR) korunk egyik népbetegsége, és egyre több emberről derül ki, hogy őt is sújtja a kóros állapot, melyet a 2-es típusú cukorbetegség előszobájának tartanak. Kezelésének alapja az életmódváltás, melyet kiegészíthet gyógyszeres terápia is. Dr. Borús Hajnal, a Budai Endokrinközpont diabetológusa összeszedte azokat a hibákat, melyeket leggyakrabban elkövetnek azok, akik IR-rel küzdenek.

további részletek »
Gyógynövények is segíthetnek a pajzsmirigyzavarok terápiájában

Gyógynövények is segíthetnek a pajzsmirigyzavarok terápiájában


további részletek »

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Copyright 2012 © Prima Medica Egészségközpontok. Minden jog fenntartva

Desigbed by www.free-dimension.hu • Developed by www.sulczr.hu

Az oldalon feltüntetett árak az ÁFÁ-t tartalmazzák!