Budapest, II. ker., Lövőház u. 1-5., I Budapest, I. ker., Ostrom u. 16., I E-mail: info@endokrinkozpont.hu, Skype: endokrinkozpont

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónkat

Kérdés

2 tip cukros vagyok normál étgyomor és nap 12,4 Diaper 60mg szedek 2x1
Nem tudok fogyni max havonta 4 kg szilim fit segítséggel nem alszok 3-4 óra elég
Most 108 kg vagyok életmódot váltottam csak rozs magvas kenyeret eszem. Fő problémám kevésnek érzem gyógyszert, adagot nem viszi le életmódváltozás konkrét meghatározás mit kel még változtatnom, mitől nem tudok aludni. Fő étkezésnél leves és második max fele többet nem tudok enni teltség érzetem van. Ha véletlenül többet eszem nagy álmosság tölt el! Ezt kerülöm sok kicsit eszem. Nem bírom hideget azonnal jég hideg lában és izzad folyamatosan. Ez kizárólag vezetésnél tapasztalom.
2012 2013 128 kg voltam 2014 ki újult asztmám 2015 re vércukor szintem 28 volt gyógyszerkezelés után 115 kg lettem életmódváltáson mentem át csak fehér húst eszem kevés cukor minimális, többször fogyókúráztam sikertelenül nem tudok fogyni sokat csak, hassam, van vékony láb kéz 2016 ra normalizálódott vércukor szintem az előző évhez képest. Házi orvosom túlterhelt mai nap ig nem állította be a vércukor szintemet!

Válasz

Tisztelt Boros Norbert!

Kérem keressen egy diabetológus szakorvost. Központunkban Dr. Porochnavecz Marietta drnőt tudom javasolni.
Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Én egy 23 éves anyuka vagyok. Szülés után, az 1.menzesz óta jelentkeztek az egész testre megjelenő ekcémás bőrtüneteim.Emelett fáradékonyság, hajhullás, hevesebb szivverés, alacsony testhőmérséklet tüneteim vannak. Elküldtek góckutatásra, a leleteim tökéletesek lettek. Arra gyanakszom, lehet pajzsmirigy betegség mert a családban van erre hajlam, viszont az orvosaim azt mondták hogy tuti nem, mert a TSH normál értéket mutat. Lehet hormon probléma ? Ha fogamzásgátlót szednék az javitana a helyzetemen ? Elölre is köszönöm a válaszát.

Válasz

Tisztelt Lizicska Nóry!

Attól, hogy a TSH normál tartományban van, még előfordulhat, hogy van pajzsmirigy betegsége. Célszerű nézetni tsh,t3,t4,a-tpo értékeket is egyben. Kérem keressen fel endokrinológus szakorvost.
Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Tisztelt Doktor Nő/Úr.
45 éves nő vagyok. Pajzsmirigy alul működés miatt Letrox 100 mg-ot szedek.
A legutóbbi vérvételen az alábbi eredmény született:
TSH supersensitív -0,08
FT4 1.04
FT3 nem készült.
Mit jelent mindez, és mi lenne a teendőm?
Köszönettel: Tímea

Válasz

Kedves Betegünk!

Nem ismerem a kórtörténetet, de az Ön által küldött adatok alapján úgy tűnik, hogy a 100 mikrogramm több a kelleténél. A mennyiségét csökkenteni kell. Feltétlen keresse fel endokrinológusát, és vele egyeztessen!

Jobbulást kívánva, üdvözlettel: Dr. Békési Gábor.

Kérdés

Jó Napot kívánok!
Unokahúgomnál ma állapították meg hogy a csakából (közvetlen a pajzsmirigyről) kettő héttel ezelőtt eltávolított csomók rosszindulattal voltak. Az orvos elmondása szerint szükség van a pajzsmirígy egészének eltávolítására a lehető leggyakrabban. Ön szerint ez már ráknak nevezhető vagy csak az lesz belőle ha nem távolítják el időben a pajzsmirigye t?

Válasz

Kedves Betegünk!

Nem áll rendelkezésemre a szövettani lelet, de ha az orvos azt mondta, hogy rosszindulatúság állapítható meg, akkor a műtét feltétlenül szükséges. Az operáció után további kezelés lesz indokolt, amit egy onkológussal kell majd megbeszélni. Nincs idő a várakozásra.
Javulást kívánva, üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Kérdés

Tisztelt Doktor nő/úr!

10 éve (16 évesen) nőgyógyászom PCOS-t diagnosztizált nálam (rendszertelen, több hónapig kimaradó, kevés mennyiségű havi vérzés, magas inzulin és tesztoszteron szint alapján) Akkor egy évig szedtem merckformint (a normális inzulin szint mérése után elhagytam, azóta ez nem lett újra nézve.)Azóta fogamzásgátló tablettát szedek,3 éve abbahagytam egy évre, ekkor szintén rendszertelen volt (29, 42,63...napok eltelte után jött meg.) Azóta újra fogamzásgátlót szedek. Most 1-2 éven belül szeretnénk párommal gyermeket.
Kérdésem lenne Öntől, hogy szükséges-e valamilyen kivizsgálás, és ha igen milyen?
Vagy erre csak sikertelen teherbe esés esetén van szükség? A rendszertelen havi vérzés következtében lehetek meddő?Szükséges lett volna ennek kezelése más módon, vagy elegendő, hogy fogamzásgátlót adtak rá?
Kicsit tájékozatlan és kétségbeesett vagyok.
Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Farkas Bettina

Válasz

Kedves Bettina!
A fogamzásgátló szedése mellett kivizsgálás nem javasolt, mert a gyógyszer minden eredményt befolyásol!
Ha elhagyja, akkor 2, max. 3 hónap után a természetes menstruáció 21. napján kell nézni progeszteron, ösztradiol, TSH, prolaktin, tesztoszteron, D-vitamin hormonokat és vércukorterhelés 0-60-120 perces vércukor + inzulin szinttel.
Terhesség csak ezek ismerete után javasolt.
Most a kezelés PCOS-re megfelelő, amíg nem terveznek terhességet pár hónapon belül, addig szedje a gyógyszert!

Kérdés

Kedves Doktor Nő/Úr!

Elkeseredésemben fordultam Önhöz. Nem tudom kihez forduljak. Sajnos mindig is erős szőrzettel rendelkeztem, de az utóbbi 1 évben a szőrösödésem olyan helyeken is megjelent, ahol egy nőnél ez nem természetes, illetve teljesen mindegy, hogy epilálást vagy gyantázást választok a szőrtelenítésre 1 hét múlva ismét elég szép számban visszanőnek a nem kívánatos szőrszálaim. Állandó szőrtüszőgyulladásaim vannak a test bármely részén. Már a párom előtt is szégyenlek lassan levetkőzni, annyira elvesztettem az önbizalmamat. Korábban pajzsmirigyműtéten estem át, cisztát távolítottak el. Petefészekcisztám is van egy, ami már évek óta jelen van, illetve mellette több kis ciszta szokott megjelenni, majd felszívódni. Lehet-e valami hormonális probléma a háttérben ami ezeket a tüneteket okozza? Kérdésem lenne, kihez forduljak, aki orvosolni tudná a problémámat. Endokrinológushoz vagy bőrgyógyászhoz vagy esetleg mindkettőhöz? Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm. Üdvözlettel: Edina

Válasz

Kedves Edina!

Panaszai alapján endokrinológus szakorvosra van szüksége.
Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

kedves Doktornő,

A lenti adatok értelmezéséhez kérnék segítséget.endokrinologus szerint nem inzulin rezisztencia....nőgyógyász nem ért vele egyet...melyiket cseréljem le? (90 percnél sztem van a meresben egy "anomália" - de nem elírás ...ez lett az eredmény). Érdemes masik endokrinologus véleményét kikérni és további vizsgálatokat csináltatni? Vagy jók ezek az eredmények?

Glukóz 0: 5,6
30: 7.2
60: 5.9
90: 6.9
120: 6.3

Inzulin 0: 11.4
30: 78.3
60: 68.6
90:103.2
120: 64.8
Homa: 2.8

Köszönettel
Vera

Válasz

Kedves Vera!

Homa indexe magasabb, mint 2, így célszerű felkeresni egy endokrinológust. Normál esetben a Homa 2 alatti értékkel van tartományban.
Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr/Hölgy!
A következő a problémám. 8 hetes terhes vagyok a múltheti vérvételnél a Tsh eredmény 0,017 lett. A nőgyógyászom arra kért mellőzem a jód tartalmú ételeket. Soha nem volt gond a pajzsmirigyemmel. Okozhat ez bármi problémát a terheségemmel kapcsolatban? Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel: Gyenesné Thejer Krisztina

Válasz

Kedves Betegünk!

Az Ön által rendelkezésre bocsátott információ túl kevés, ennek alapján nem mondható vélemény. Szükséges a pajzsmirigy hormonok (T3-T4) és bizonyos ellenanyagok (TRAK, ATPO, ATG) ismerete is. A jód bevitel mellőzése indokolt. Keressen fel személyesen egy endokrinológus szakorvost!

Üdvözlettel: Dr. Békési

Kérdés

Tisztelt Doktor Nő/ Doktor Úr!
Szeretném a segítségét kérni az alábbi lelettel kapcsolatban:
NYaki lágyrész UH vizsgálata: A pajzsmirigy jobb lebenye 14*13*49 mm nagyságú, bal lebenye 13*13*50 mm nagyságú. Az isthmus nem szélesedett ki. A bal lebeny felső harmadában egy 3mm nagyságú, a jobb lebeny alsó harmadában 2mm nagyságú echószegény göb látható. A vascularisatio mindkét oldalon megtartott. A nagy nyálmirigyek echoképe szabályos. Mindkét oldalon submandibularisan egy-egy 17*8mm nagyságú, parajgularisan mindkét oldalon néhány 4-6 mm nagyságú reaktív nyirokcsomó látható.

Vélemény: A pajzsmirigy mindkét lebenyében egy-egy echoszegény göb látható. Néhány kissé nagyobb, reaktív jellegű nyirokcsomó.

Vérvétel negatív. Mellkas rtg negatív.Gyomortükrözés negatív.
Panasz: Kb. 1 éve fennálló gombócérzés és fájdalom a torokban. Nagyon meg vagyok ijedve! Ez pajzsmirigyrák? Az UH kimutatja a pajzsmirigyrákot?

Köszönettel: Renáta

Válasz

Kedves Betegünk!

A pajzsmirigy göbösség nagyon gyakori, amióta az ultrahang módszer rendelkezésre áll. Régebben leélték az emberek az életüket anélkül, hogy tudtak volna a problémáról. A pajzsmirigy göbök igen nagy hányada jóindulatú. Biztos diagnózist csak szúrásos mintavétel segítségével lehet felállítani. Erre 1 cm körüli méret esetén van jó esély. Az Ön 1-2 mm-es göbeit nehéz lenne eltalálni. Egyelőre nincs más teendő, mint hogy félévente ultrahang ellenőrzést csináltat. Ha növekednek a göbök, és megközelítik az 1 cm-t, akkor indokolt a szúrás. Mint mondtam, az esetek többségében ennek eredménye negatív, tehát az elváltozások legtöbbször jóindulatúak. Nincs oka félni rákos megbetegedéstől.

Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Kérdés

dr. Tar Attila Doktor Úr részére!
Kedves Doktor Úr!
Kislányom 2011. szeptember 05-én született. Jelenleg 104 cm és 15,5 kg. Terhességi cukorbetegséggel és fel nem ismert pajzsmirigy alulműködéssel súlyosbított terhességből született 2x nyakára csavarodott köldökzsinórral, 50 cm és 3100 g súllyal. Fél éve vesefejlődési zavart észleltek nála UH vizsgálattal kontrollra járunk. Kb. másfél-két éves koráig normál ütemben fejlődött, majd lassulást észleltünk, székrekedésessé vált. Az elmúlt évben mindössze 5 cm-t nőtt, az előző 7-6 centikhez képest ezt is úgymond néha-néha beindulva, sokáig stagnálva. Fizikailag nagyon babás arc, testfelépítés, vékonyka hang. Szeretném megkérdezni a Doktor Úrtól, hogy érdemes-e kivizsgáltatni a növekedési elmaradását? Kedves válaszát előre is köszönöm: Szabó Gabriella szabogabi17@gmail.com

Válasz

Kedves Gabriella !Amennyiben a testmagasságot pontosan mérték, az a 3-as percentilis körül van. Érdemes szakorvoshoz fordulni.Üdvözlettel,Dr. Tar Attila

Munkatársaink
Hírek
Kánikula IR-rel- ezekre figyeljen!

Kánikula IR-rel- ezekre figyeljen!

A nyár, a nagy hőség sokak számára kellemetlen tüneteket okoz, főleg akkor, ha valaki krónikus betegségben szenved. Az inzulinrezisztenciával élők - akárcsak a cukorbetegek- gyakrabban tapasztalhatnak rosszulléteket, esetleg hipoglikémiás tüneteket. Hogy miként lehet ezt elkerülni, és hogy mire ügyeljenek nyáron az IR-rel küzdők, arról dr. Borús Hajnalt, a Budai Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük.

további részletek »
Zsírolvasztó gyógynövények- ezek segíthetik a fogyást

Zsírolvasztó gyógynövények- ezek segíthetik a fogyást

Az elhízás - különösen az ún. centrális típusú- gyakran valamilyen hormonális zavarhoz társul, mely folyamatosan rombolja a szervezetet, így bármilyen betegségről is legyen szó, fontos a súlyfelesleg leadása. Dr. Bérczy Juditot, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológusát arról kérdeztük, vajon milyen gyógynövények lehetnek ebben a segítségünkre.

további részletek »

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Copyright 2012 © Prima Medica Egészségközpontok. Minden jog fenntartva

Desigbed by www.free-dimension.hu • Developed by www.sulczr.hu

Az oldalon feltüntetett árak az ÁFÁ-t tartalmazzák!