Budapest, II. ker., Lövőház u. 1-5., I Budapest, I. ker., Ostrom u. 16., I E-mail: info@endokrinkozpont.hu, Skype: endokrinkozpont

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónkat

Kérdés

Tisztelt Doktornő.
Azt szeretném kérdezni, hogy a d vitamin csökkentheti a Dienille fogamzásgátló hatását?

Válasz

Kedves Bushbaby!

Nem tudunk D-vitamin ilyen mellékhatásáról.

Kérdés

Tisztelt Dr Nő/Úr!
Pajmirigy alülműködésbe(hashimoto)szenvedek,Letrox 50mg szedek és Normoxilt az orvosom tanácsára.
Kérdésem az lenne hogy babát szeretnénk inszemináció elött állunk és hogy milyen vitaminokat szedhetek?
Jódos terhesvitamintól belobbant a gyulladás,most szedek E vitamint 800mg,D3 Freseniust 2000NE,
Béres magnézium+B6 500mg,C vitamint 50mg.
Normoxilon kívül szedjek még szelént és folsavat szedhetek e és ha igen mekkora dózisban?
Köszönettel:Veronika

Válasz

Kedves Veronika!

Az Ön esetében jódpótlás csak terhességben szükséges, addig tilos. A pajzsmirigye szempontjából elég a Normoxil.
A többi vitamin pótlásához kérném szépen, hogy az inszeminációt végző doktorral egyeztessen. Van a piacon olyan terhesvitamin, ami nem tartalmaz jódot, és elvileg elegendő a benne lévő fólsav is.

Üdvözlettel,
Polyák Annamária Dr.

Kérdés

T. Doktor Ùr,

Vitiligo-m van, ès ezèrt èrdeklődnèk èrdemes lenne pajzsmirigy vizsgàlatot csinàltatni. Milyen szövödmènyek lehetnek, tudom-e lassitani a folyamatot. Köszònettel,

Istvàn
(45 èves)

Válasz

Kedves István!

A vitiligo lehet csak esztétikai probléma, és lehet egyéb betegség kísérője.
Autoimmun betegségekre kellene szűrést végeztetnie.
Azt javaslom, jelentkezzen be egy immunológiai szakrendelésre, az eredmények függvényében lehet választ adni a szövődmények ill. a lassítás lehetőségére.

Üdvözlettel,
Polyák Annamária Dr.

Kérdés

Tisztelt Doktor ur,

A segitseget szeretnem kerni a leletem ertelmezeseben, amit nem anyanyelvi kornyezetben vegeztek. Tuneteim alapjan terheleses TRH vizsgalaton vettem reszt, orron keresztul 2mg, 30 perc mulva verteszt.

Az enyhen tartomany felett levo TSH szint 49,4-re ugrott (referencia ertek: 5-15), anti-ig es anti-mik erteken belul van.

Tudna nekem abban segiteni, hogy ez mire utal, mit jelent pontosan? Egesz pontosan mit szimulal ez a vizsgalat? Ft3 tartomanyon belul, ft4 also referencia szinten van.

Elore is nagyon szepen koszonom,

Kata

Válasz

Kedves Betegünk!

Nagyon tanácstalan vagyok kérdését illetően. Első sorban az okoz problémát, hogy nem tudom, miért került sor a vizsgálatra. Nem tudom mennyi volt a kiindulási TSH. Az, hogy emelkedett, önmagában nem kóros. Az fT4 még az alsó határon belül van, vagy az alatt? Azt sem tudom, milyen panaszai vannak, és hogy szed-e valamilyen gyógyszert. Mi itthon már gyakorlatilag nem végezzük ezt a tesztet. Arra szolgál, hogy megítéljük, milyen az agyalapi mirigy TSH és prolaktin termelő kapacitása. Mindezek alapján javaslom, hogy forduljon endokrinológushoz, és konzultáljon vele.

Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Kérdés

Tisztelt Cím!

33 éves vagyok, meddőségi probléma miatt kb. 2,5 éve inzulinrezisztancia gyanúval terheléses cukorvizsgálaton voltan, ahol az éhgyomri érték kb. 4-szerese volt a 120 perces érték.
Akkor az orvosom a napi 2 inofolicot ajánlotta, azt monta, hogy ez még nem teljesen az inzulinrezisztancia, hanem a határon vagyok.
Szedtem az inofolicot, azonban sem a terhesség nem jött össze, sem a testsúlyom nem csökkent.
Kb. három hete dietetikushoz mentem, aki azt mondta, hogy inzulinrezisztanciám van, és a 160 ch diétát állította részemre össze, mely mellett szinte azonnal beindult a fogyás is.
Viszont emellett a diéta mellett, ha a legkisebb intenzitással is mozgok (pl. 1 óra séta), csillapíthatatlan szomjúságérzet, és folyamatos vizelési inger jön elő, illetve a mozgás során szédülés.
Korábban is jártam már így, hogy hasonló diéta mellett mozogtam is ezek a tünetek jöttek elő.
Szinte már elviselhetetlen a folyamatos ivás és pisilés, nem túlzok, ha azt mondom, hogy ma kb. 40-szer pisiltem.

Ami még hozzátartozik a diétához, hogy két hónapja egyáltalán nem eszem húst.

Nem szeretném ezt a diétát abbahagyni, mert fogynom mindenképpen kellene min. 10 kg-t, és mozogni is jó lenne, de egyszerűen nem értem, hogy ezek a tünetek miért jelentkeznek.
Hozzáteszem, hogy a vércukrom rendben szokott lenni.

Ha tudnának segíteni, azt nagyon megköszönném.

Üdvözlettel: Takácsné

Válasz

Tisztelt Takácsné!
A panaszok belgyógyászati-urológiai kivizsgálást igényelnek a leírtak alapján.

Koppány Viktória dr.

Kérdés

Tisztelt Doktor/Doktornő!
29 éves vagyok és pajzsmirigyes már 5 éve, letrox 100 mg szedek, 2 hónapja a vérvételem alapján ez az ideális mennyiség,1.5 éve szültem és nem nézte meg az orvos a leletem csak lerakta mondva rendben van , sajnos nem volt, ennek következtében 12 kg 1.5-2 hónap alatt felszaladt és hulott a hajam illetve menstruációs gondjaim lettek.Az utóbbiak megszűntek a súly maradt,4 hete diétázom és heti 6*sportolok 1 órát ,1200kcl eszem/nap le is ment 6kg ,de most kezd visszajönni pedig keményebben edzek, Ez a pajzsmirigytől van?Mit tegyek?20 kg szeretnék fogyni,de ennyi a teher bírásom!Kérem adjon tanácsot!Köszönettel:Kelemen Szandra

Válasz

Kedves Szandra!
Ha rendben van a pajzsmirigy hormonlelete, akkor diéta és mozgás a megoldás a fogyáshoz!

Koppány Viktória dr.

Kérdés

Tisztelt Doktornő.
32 éves nő vagyok, magas tesztoszteronra Dienille fogamzásgátlót szedek. Azt szeretném kérdezni, hogy a Dienille okozhat perioralis dermatitist?

Válasz

Nem okoz.
Fluormentes fogkrémet javasolok pl.

Koppány Viktória dr.

Kérdés

Tisztelt Prof. Dr. Balàzs Csaba! Kb. 4 éve jàrok magànrendelésre pajzsmirigyalulműködéssel(egy vidéki vàrosban)Azonkìv7l, hogy euthyrox gyógyszernek az adagjàt egyszer megnövelte az orvosom, vért vesz illetve ultrahangot csinàl, màs nem történik és nem szűnnek a tüneteim. ( fél pohàr vìzzel veszem be reggel a bogyot, 20 percig nem eszek). A Professzor Úrhoz be lehet jelentkezni ilyen esetben? Köszönettel és Üdvözlettel: Beke Martina

Válasz

Tisztelt Beke Martina!
Igen, be lehet jelentkezni Professzor úr rendelésére, de jelenleg sajnos decemberi időpontjaink vannak. Kérem hívja a 70/431-9728-as számunkat a bővebb információ miatt.
Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Tisztelt Doktor Ur/Nő,
Pco tunetekre szeretnek alacsony dozisu Naltrexone gyogyszert foliratni amennyiben lehetseges.
Udvozlettel,
Orsolya

Válasz

Kedves Orsolya!

Személyes konzultáció nélkül sajnos nem lehetséges. Kérem keresse fel kezelő orvosát.
Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Tisztelt Professzor Úr!
Tegnap éjjel számtalan Kérdezz-felelek válasz elolvasása után már legszívesebben írtam volna, de végül is a Libidó és ... című 2013-as cikk után döntöttem el, hogy írok Önnek.
Soha nem tartoztam a "forróvérű" hölgyek közé, talán valahol irigyeltem is az ilyen nőket. Első házasságomban az 1993-ban bekövetkezett szülésem után jött az első krízis: nem kívántam a férjemet és sok-sok huzavona után végül 2003-ban elváltunk. Jelenlegi páromat rá egy évre ismertem meg, minden rendben volt a libidómat illetően, 2005-ben megszületett a kisfiunk és hála Istennek utána sem jelentkezett semmilyen visszaesés. Végül a fogamzásgátlást a nőgyógyász javaslatára Mirena hormontartalmú spirállal oldottuk meg, kétszer 5 évig voltak fent. Lassan-lassan - talán ahogy a kezdeti szerelem elmúlt, nem tudom - elmúlt a nagy szexuális érdeklődésem, de a heti 1, ritkán 2 együttlétet tartottuk.
2015. szeptemberében a Mirena-t Levosert 20 mikrogramm/24 óra spirálra cserélte a nőgyógyász rimánkodásom ellenére, kedvezőbb térítéssel magyarázta a cserét. Még abban a hónapban iszonyú gyomor-bél görcseim jelentkeztek, ami januárban gasztroenterológushoz is elzavart, aki a negatív hasi ultrahang után a gyomortükrözést helyezte kilátásba. Húztam a vizsgálatot, hátha csak a sok temetés így csapódik le gondoltam. Ahogy teltek a hónapok észrevettem, hogy mindez döbbenetes székrekedéssel is társul (alapból hízékony vagyok, a 168 cm-hez 71 kg). Nem fogyaszthatok kakaót, csokit mert nagy szenvedést okoz. Kamilla teát stb. ittam, és ha fontosabb megjelenésem volt, hogy megelőzzem a görcsöket, Duspatalint vettem be, ami hatékony volt.
De a legfőbb probléma az a libidóm hihetetlen mértékű csökkenése volt (a kezdetben hatékony trükkök: szép fehérnemű - erotikus film - alkoholos ital sem hatnak már). Az erogén zóna számomra csak az újságokban létezik, nekem olyan nincs is :-) . Félretéve a viccet, mindent beszedtem amit természetgyógyász javasolt, a Maca portól elkezdve a klimaxos nőknek ajánlott készítményekig, még titokban a netről is rendeltem vágyfokozó tablettákat, de ezek csak jó esetben helyi vérbőséget okoznak, vágyat viszont nem fokoznak. A nőgyógyász azt javasolta, hogy "-Fogyjon le!". Amikor nyáron kevesebb kg vagyok, az is csak max. az ember közérzetét javítja, előbb ledobja a ruhát, de a libidón nem változtat.
Önnek teljesen igaza van: ez TABU téma! Max. hőhullámokról hall az ember, de semmi másról.
Feledékeny vagyok: voltam neurológusnál, aki Alzheimer-tesztet csináltatott velem :-) : minden rendben van.
2016. novemberi laborban minden normális (koleszterin, triglicerid emelkedett csak), a TSH: 1,230 mIU/L, itt a labor szerint ez is normális (0,400-4,00).
Végső kétségbeesésemben kértem időpontot a nőgyógyászomtól, az időpontot adó asszisztens szerint tesztoszteron szintet kéne nézni. Tegnap este a nőgyógyász levette a spirált, noha én aggódtam, hogy most mi lesz a fogamzásgátlással... Azt kérdezte: "-Mit szeretne, hogy adjunk valamit a spirál mellé még? Mikor az a cél, hogy inkább ne adjunk. Szakállat akar?" Mondta, hogy 3 hónapot várjunk, visszatér-e a menstruációm és nagy nehezen kisírtam egy labor beutalót hormonokra, amiért ezen a héten megyek (azt mondta, hogy az esetleges menstruáció előtti 5-7 napon végeztessem el a vérvételt. Este mindent elmeséltem a páromnak, aki azt mondta, hogy ne várjuk meg a 3 hónapot, hanem mellette keressek akkor endokrinológust.
Kérdésem: tudna-e nekem segíteni? Mit javasol további teendőnek?
Nem akarok abba belenyugodni, hogy nálam idősebb és vagy 20 kg-val nehezebb asszonyok a férjüket hajkurásszák a szex miatt, és a páromat sem szeretném elveszteni, illetve ennyi nehéz év után én is szeretnék egy kicsit boldogabb lenni! Reménykedve várom válaszát: mocsokmalac

Válasz

Kedves Betegünk!

Bár a panaszai pajzsmirigy alulműködés mellett szólnak, az Ön által küldött labor leletek ezt nem támasztják alá. Javasolnám a labor vizsgálat megismétlését. Ennek érdekében forduljon egy endokrinológushoz, és vele egyeztessen!

Üdvözlettel és jobbulást kívánva: Dr. Békési Gábor

Munkatársaink
Hírek
Hibák, melyeket IR-esként elkövethet

Hibák, melyeket IR-esként elkövethet

Az inzulinrezisztencia (IR) korunk egyik népbetegsége, és egyre több emberről derül ki, hogy őt is sújtja a kóros állapot, melyet a 2-es típusú cukorbetegség előszobájának tartanak. Kezelésének alapja az életmódváltás, melyet kiegészíthet gyógyszeres terápia is. Dr. Borús Hajnal, a Budai Endokrinközpont diabetológusa összeszedte azokat a hibákat, melyeket leggyakrabban elkövetnek azok, akik IR-rel küzdenek.

további részletek »
Gyógynövények is segíthetnek a pajzsmirigyzavarok terápiájában

Gyógynövények is segíthetnek a pajzsmirigyzavarok terápiájában

A pajzsmirigyzavarokat az esetek többségében gyógyszeres úton kezelik, melyet a betegnek általában élete végéig alkalmaznia kell. Viszont a terápiát remekül kiegészíthetik bizonyos gyógynövények is, amik segítségével hamarabb jobb közérzet érhető el, ráadásul a gyógyszer dózisát is csökkenthetik. Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa ezek közül emelt ki párat. 

további részletek »

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Copyright 2012 © Prima Medica Egészségközpontok. Minden jog fenntartva

Desigbed by www.free-dimension.hu • Developed by www.sulczr.hu

Az oldalon feltüntetett árak az ÁFÁ-t tartalmazzák!