Budapest, II. ker., Lövőház u. 1-5., I Budapest, I. ker., Ostrom u. 16., I E-mail: info@endokrinkozpont.hu, Skype: endokrinkozpont

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónkat

Kérdés

Tisztelt Doktornő!

46 éves vagyok és elhízásom illetve nem fogyásom kiderítése okán terheléses vizsgálaton vettem részt, ahol az ACTH is a vizsgálandók között szerepelt.
Az eredményeim a következők:
ACTH: <1,11pmol/L
Glükoz 0' 5,81mmol/l
Glükoz 60' 8,33mmol/l
Glükoz 120' 4,57mmol/l
Inzulin 0' 21,19uIU/mL
Inzulin 60' 75,18 uIU/mL
Inzulin 120' 28,92uIU/mL
HOMA-IR 5,47
Ha jól értelmezem akkor inzulinrezisztencia áll fenn? Illetve az ACTH eredmény (mely a referencia tartomány alapján alacsony) minek a következménye és mit idéz elő?
Válaszát előre is köszönöm
Mónika

Válasz

Kedves Mónika !

Cukor betegsége nincs, de inzulin rezisztencia fennállását a HOMA index magas szintje igazolja. Az inzulin rezisztencia lényege, hogy a normál vércukorszint megtartásához több inzulinra van szükség. Ennek hátterében a nagyobb testsúly,mozgáshiány, genetikai tényezők játszhatnak szerepet. Azokban a családokban gyakoribb az inzulin rezisztencia, ahol a családban van 2-es típusú cukorbeteg. Azért érdemes az inzulin rezisztenciára figyelni, mert hosszú távon cukorbetegséghez vezethet

A kezelés legfontosabb tényezője a helyes életmód program Rendszeres mozgás mellett figyelni kell az étrendjére is, főleg a cukortartalomra. Fontos a napi 4-5 –szöri étkezés Ajánlott teljes kiőrlésü liszt, kenyerek. müzli, korpa, hüvelyesek, olajos magvak. Kis mennyiségben alacsony szénhidrát tartalmú gyümölcsök, natúr yoghurt, kefir fogyasztása. Sovány húsok és halak, tojás, olajok nem tartalmaznak szénhidrátot. A sajtok, turó, terméyzetes édesitőszerek szénhidrát tartalma is elenyésző.

Fontos fél egy évig az életmód váltás folytatása, eredmény akkor várható, hogy az inzulin rezisztencia mértéke csökken, vagy megszünik.

Alacsony ACTH szintje miatt részletes endokrinológiai kivizsgálást javasolok.

Üdvözlettel: Porochnavecz Marietta dr

Kérdés

Tisztelt Doktornő!
Otthoni vércukormérővel mért vércukrom időnként random méréskor 8.0 mm/l fölé megy szénhidrát elfogyasztása után kb fél-egyórával. Éhgyomri értékek 4.9-5.9 között vannak. A két órás érték mindig 7 alatt van. Nem voltam még terheléses vizsgálaton. Az eredmények okot adnának, hogy elmenjek, vagy megnyugodhatok, hogy jók? A testsúlyom normál (23.5 BMI).
Köszönettel,
Zsófi

Válasz

Kedves Zsófi !

Nincs cukorbetegsége a mért adatai alapján. Az éhhomi értéke és 1,5 órával étkezés utáni értéke is normális. A fél, egy órával étkezés után történő mérés nem számit bele a cukoranyagcsere állapot megitélésébe. Nem gondolom hogy szükség lenne vércukor terhelésre.

Üdvözlettel: Porochnavec Marietta dr

Kérdés

Tisztelettel kérem hogy prof B alázs Csaba föorv Urnál biztositani egy vizit lehetőséget. Kórism.jelenleg is kezelés alatt/ Pajzsmirfigy alul term , Kardiológia szivmütét után, emelkedett koleszt,szint, urologiai- megnövekedett prosztata. magas vérnyomás.!!! Főorvos Urnak korábban betege voltam. Ugy gondolom az ő ellenőrző-szakmai véleményére ma is igényt tartanék. Üdvözlettel Dr ML.

Válasz

Tisztelt Matolcsi Lajos!
Jelenleg jövő év januárjára tudok Professzor Úrhoz időpontot biztosítani.
Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Tisztelt Dr.nö/ur. 64 eves vagyok, 1993-tol mellèkvesekèreg elègtelensègem van,ès kezelès alatt vagyok.
A kortizol èrtèkem kezelès alatt,reggeli ver vètelkor 2,5 amikor a labor határèrtèk 5-23-ig kellene legen A kezelèsem a következö. Prednisolon 5mg 1-0-0......Peritol 0-0-1....Kálcium 1000mg-0-0.....Cvit 1000-0-0.
A panaszom az,hogy ha kèt/három szem prednisolont veszek be jol èrzem magam,de ha az egy szemet veszek be elesett fáradt,ètvágytalan,fejfájás,hányingerem van.Közben enyhèn dagad a lábam ès a szexuális vágy meg a tehetsèg is felère csökkent ami már tehetetlensèg.
Azt szeretnèm önöktöl kèrdezni folytassam-e az elöirtnál több prednisolonnal ès tudnak-e ajálni a nemi èlet feljavitására gyogyszert.Vagy ha tunak egy másik gyogykezelèst tanácsolni.
A választ elöre is köszönöm.

Règebb meg irtam de lehet a gèpemen a vállasz elment.

Válasz

Kedves Betegünk!

Az Ön betegségének kezelése komoly endokrinológiai feladatot, és rendszeres, személyes ellenőrzést igényel. Levélben ez nem megoldható. Feltétlenül keresse fel gondozó endokrinológusát!


Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Kérdés

Tisztelt Doktor/Doktornő!

21 éves nő vagyok. Pajzsmirigytulmukodesre gyanakodtunk az orvosommal, ezért elküldött egy vervetelre. A következő eredmények jöttek ki: TSH: 1,5000 mIU/l, 0,4000-4,0000 között normális, szabad t4 13,50 pmol/L 11,50 és 22,70 között jó, szabad t3 6,56 pmol/L 2,30 és 6,50 között normális. Ezek az értékek utalhatnak pajzsmirigy betegségre?

Válaszát előre is köszönöm.

Válasz

Kedves Betegünk!

Szabad T3 értéke árnyalatnyival magasabb. A TSH és a szabad T4 normális. Első lépésben a laboratóriumi vizsgálat megismétlését javasolom. Utána lehet dönteni a kérdésben.

Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Kérdés

Tisztelt Doktor úr / Doktornő!

Mivel régóta sikertelenüldiétázom megnézettem egy terheléses cukor vizsgálatot.
Értékek:
Vércukor éhgyomri 3.8
Vércukor, étkezés után 60 perc 3.8
Vércukor 120 perc 4.0

Insulin éhgyomri 6.9
Insulin 60 perc 55.6
Insulin 120 perc 42.9

Ezek okozhatják, hogy nem tudok fogyni? Van vmilyen teendő?

Üdvözlettel,

Judit

Válasz

Kedves Judit !

Hogy megfelelő választ tudjak adni kérdésére, több adatra lenne szükségem.

Milyen panaszai vannak? Mennyi a testsúlya jelenleg és mióta túlsúlyos? Milyen diétákat tartott? Milyen a jelenlegi étrendje ? Mennyit mozog ? Milyen a pajzsmirigy funkciója ? Vannak-e menzes problémái ?

Az elküldött lelet alapján cukorbetegsége nincs. Inzulin értékei magasabbak, ez okozhatja az alacsonyabb vércukor értékeit, ami éhségérzéshez vezet. HOMA indexe, ami az inzulin rezisztenciát mutatná normalis ( 1,16 )

A panaszok hátterében más endokrinológiai betegség is szerepet játszhat. , endokrin kivizsgálást tanácsolok.

Üdvözlettel: dr Porochnavecz Marietta

Kérdés

Tisztelt Endokrinológus Doktor úr/Doktornő!
A segítségét szeretném kérni laboreredményem értékelésében.
A TSH 2,41 mIU/L (0,270-4,700)
Glükóz 5,7 mmol/l
Inzulin 14,0 mIU/L (3,0-25,0)
60 perc után
Glükóz 7,2 mmol/l
Inzulin 92,2 mIU/L (3,0-25,0)
120 perc után
Glükóz 7,2 mmol/l
Inzulin 65,3 mIU/L (3,0-25,0)

A kérdésem az, hogy ez elfogadható-e vagy kezelésre szorulok?
Előre is köszönöm a válaszát.


Válasz

Kedves Edit !

Nem tudom milyen panaszok miatt került sor a laboratóriumi vizsgálatra.

TSH eredménye alapján normális a pajzsmirigy működése. Vércukor terhelése sem kóros. Inzulin szintje emelkedett ami inzulin rezisztenciára utalhat. A hajlam gyanúját veti fel a HOMA index értéke is, ami 3,5. ( 2-5 – 4,0 között érték ) , 4,0 felett inzulin rezisztenciát jelez. Az inzulin rezisztencia lényege, hogy a normál vércukorszint megtartásához több inzulinra van szükség. Ennek hátterében a nagyobb testsúly,mozgáshiány, genetikai tényezők játszhatnak szerepet. Azokban a családokban gyakoribb az inzulin rezisztencia, ahol a családban van 2-es típusú cukorbeteg. Azért érdemes az inzulin rezisztenciára figyelni, mert hosszú távon cukorbetegséghez vezethet

A kezelés legfontosabb tényezője a helyes életmód program Rendszeres mozgás mellett figyelni kell az étrendjére is, főleg a cukortartalomra. Fontos a napi 4-5 –szöri étkezés Ajánlott teljes kiőrlésü liszt, kenyerek. müzli, korpa, hüvelyesek, olajos magvak. Kis mennyiségben alacsony szénhidrát tartalmú gyümölcsök, natúr yoghurt, kefir fogyasztása. Sovány húsok és halak, tojás, olajok nem tartalmaznak szénhidrátot. A sajtok, turó, terméyzetes édesitőszerek szénhidrát tartalma is elenyésző.

Fontos fél egy évig az életmód váltás folytatása, eredmény akkor várható, hogy az inzulin rezisztencia mértéke csökken, vagy megszünik.

Gyógyszeres kezelésre jelen értékei alapján nincs szükség. Javasolt az időszakos kontroll vizsgálat, vércukor szint ellenőrzése.

Üdvözlettel. dr Porochnavecz Marietta

Kérdés

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Évek óta alacsony testsúllyal küzdök, BMI 17.5 körül mozog. Ki az az orvos a csapatukból, akik leginkább jártas ilyen probléma felkutatásának hátterében? Pajzsmirigy működésemet vizsgálták, az nem volt kórós.
Köszönöm.

Válasz

Kedves Zsuzsa!

Több információra lenne szükségem, hogy korrekt választ adjak. Nem irt arról, hogy hány éves. Mindig sovány testalkatú volt, vagy sokat fogyott? Vannak-e emésztési panaszai, hasmenések, hasi fájdalmak? Rendben van –e a menzese. A panaszoktól függően szükséges a kivizsgálás ( gasztroenterológia, nőgyógyászat vagy endokrinológia )

Üdvözlettel : Porochnavecz Marietta dr

Kérdés

Kedves Endokrinközpont!

Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy kezelhető-e a menstuáció előtti héttel kezdődően jelentkező, a menstruáció végéig tartó hőhullám? 32 éves vagyok, már lassan 4 éve szeretnék kisbabát, eddig sikertelenül.

Válaszukat előre is köszönöm!
Nikolett

Válasz

Kedves Nikolett!
Javasolom, hogy nézesse meg a hormonjait: a ciklus 21. napján ( 1. nap, amikor megjön a menstruáció): progeszteron, ösztradiol, prolaktin.
Az eredményekből sokminden kiderül!

Kérdés

Jo estét kívánok Doktor Úr /Doktor nő. Ma kaptam ezeket az eredményeket érdeklődni szeretnèk ez mar IR ? Tüneteim: magas triglicerid 8.9 koleszterin 8mmol/l . Hajhullás hasam nem fogy semmit hiába dietazol. Rendszertelen menstruacio egy évben 6szor jon meg. Pcos vagyok. Apukám cukor beteg :( . Vércukor : 4.56 mmol/L
Vércukor 30 ;6.80 mmol/L
Vércukor 60: 7.99 mmol/L
Vércukor 90perc; 5.76 mmol/L
Vércukor 120: 5.57 mmol/L
Inzulin 0:14.20 mIU/l
Inzulin 30: 67.50 mIU/l
Inzulin 60: 87.00 mIU/l
Inzulin 90; 68.60 mIU/l
Inzulin 120; 65.10 mIU/l
Homa2 index : 1,80 %

Hormon vizsgálat is volt menstruaciom előtt 1hettel
Luteinizálo ;3.68 IU/l
Fsh:2,53 IU/l
Progeszteron: 21.800 nmol/L
Osztradiol;481.0 pmol/L
Totál tesztroszteron :0.926 nmol/l
Prolactin:184.00 mIU/l
Köszönöm szepen

Válasz

Kedves Adél!
Igen, IR. Cukorbetegség nincs.
Kezelném metforminnal. Segítene a panaszokon és a pcos-n is!

Munkatársaink
Hírek
Kánikula IR-rel- ezekre figyeljen!

Kánikula IR-rel- ezekre figyeljen!

A nyár, a nagy hőség sokak számára kellemetlen tüneteket okoz, főleg akkor, ha valaki krónikus betegségben szenved. Az inzulinrezisztenciával élők - akárcsak a cukorbetegek- gyakrabban tapasztalhatnak rosszulléteket, esetleg hipoglikémiás tüneteket. Hogy miként lehet ezt elkerülni, és hogy mire ügyeljenek nyáron az IR-rel küzdők, arról dr. Borús Hajnalt, a Budai Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük.

további részletek »
Zsírolvasztó gyógynövények- ezek segíthetik a fogyást

Zsírolvasztó gyógynövények- ezek segíthetik a fogyást

Az elhízás - különösen az ún. centrális típusú- gyakran valamilyen hormonális zavarhoz társul, mely folyamatosan rombolja a szervezetet, így bármilyen betegségről is legyen szó, fontos a súlyfelesleg leadása. Dr. Bérczy Juditot, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológusát arról kérdeztük, vajon milyen gyógynövények lehetnek ebben a segítségünkre.

további részletek »

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Copyright 2012 © Prima Medica Egészségközpontok. Minden jog fenntartva

Desigbed by www.free-dimension.hu • Developed by www.sulczr.hu

Az oldalon feltüntetett árak az ÁFÁ-t tartalmazzák!