Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Kedves Doktornő/ Úr!Nőgyógyászati ultrahang kimutatta a PCOS ciszták jelenlétét a petefészekben.

Ezért további vizsgálatokra küldtek, terheléses vércukor és hormon, a terheléses vizsgálat eredménye megérkezett, az alábbi adatok alapján fenn állhat inzulinrezisztencia?Glükóz terhelés 0' 5,6 mmol/L

Glükóz terhelés 60' 7,9 mmol/L

Glükóz terhelés 120' 6,4 mmol/LInzulin 0 perces 4,7 mIU/L

Inzulin terhelés 60' 28,6 mIU/L

Inzulin terhelés 120' 45,8 mIU/LHOMA-IR 1,2Válaszát előre is köszönöm szépen!
Kedves Renáta!

Ez a lelet szerencsére jó lett, nincs cukorbetegség és az inzulin emelkedés is olyan mértékű, hogy a diéta tartása önmagában elegendő!
Tisztelt Doktornő!46 éves vagyok és elhízásom illetve nem fogyásom kiderítése okán terheléses vizsgálaton vettem részt, ahol az ACTH is a vizsgálandók között szerepelt.

Az eredményeim a következők:

ACTH: <1,11pmol/L

Glükoz 0' 5,81mmol/l

Glükoz 60' 8,33mmol/l

Glükoz 120' 4,57mmol/l

Inzulin 0' 21,19uIU/mL

Inzulin 60' 75,18 uIU/mL

Inzulin 120' 28,92uIU/mL

HOMA-IR 5,47

Ha jól értelmezem akkor inzulinrezisztencia áll fenn? Illetve az ACTH eredmény (mely a referencia tartomány alapján alacsony) minek a következménye és mit idéz elő?

Válaszát előre is köszönöm

Mónika

Kedves Mónika !Cukor betegsége nincs, de inzulin rezisztencia fennállását a HOMA index magas szintje igazolja. Az inzulin rezisztencia lényege, hogy a normál vércukorszint megtartásához több inzulinra van szükség. Ennek hátterében a nagyobb testsúly,mozgáshiány, genetikai tényezők játszhatnak szerepet. Azokban a családokban gyakoribb az inzulin rezisztencia, ahol a családban van 2-es típusú cukorbeteg. Azért érdemes az inzulin rezisztenciára figyelni, mert hosszú távon cukorbetegséghez vezethetA kezelés legfontosabb tényezője a helyes életmód program Rendszeres mozgás mellett figyelni kell az étrendjére is, főleg a cukortartalomra. Fontos a napi 4-5 –szöri étkezés Ajánlott teljes kiőrlésü liszt, kenyerek. müzli, korpa, hüvelyesek, olajos magvak. Kis mennyiségben alacsony szénhidrát tartalmú gyümölcsök, natúr yoghurt, kefir fogyasztása. Sovány húsok és halak, tojás, olajok nem tartalmaznak szénhidrátot. A sajtok, turó, terméyzetes édesitőszerek szénhidrát tartalma is elenyésző.Fontos fél egy évig az életmód váltás folytatása, eredmény akkor várható, hogy az inzulin rezisztencia mértéke csökken, vagy megszünik.Alacsony ACTH szintje miatt részletes endokrinológiai kivizsgálást javasolok.Üdvözlettel: Porochnavecz Marietta dr
Tisztelt Doktornő!

Otthoni vércukormérővel mért vércukrom időnként random méréskor 8.0 mm/l fölé megy szénhidrát elfogyasztása után kb fél-egyórával. Éhgyomri értékek 4.9-5.9 között vannak. A két órás érték mindig 7 alatt van. Nem voltam még terheléses vizsgálaton. Az eredmények okot adnának, hogy elmenjek, vagy megnyugodhatok, hogy jók? A testsúlyom normál (23.5 BMI).

Köszönettel,

Zsófi
Kedves Zsófi !Nincs cukorbetegsége a mért adatai alapján. Az éhhomi értéke és 1,5 órával étkezés utáni értéke is normális. A fél, egy órával étkezés után történő mérés nem számit bele a cukoranyagcsere állapot megitélésébe. Nem gondolom hogy szükség lenne vércukor terhelésre.Üdvözlettel: Porochnavec Marietta dr
Tisztelettel kérem hogy prof B alázs Csaba föorv Urnál biztositani egy vizit lehetőséget. Kórism.jelenleg is kezelés alatt/ Pajzsmirfigy alul term , Kardiológia szivmütét után, emelkedett koleszt,szint, urologiai- megnövekedett prosztata. magas vérnyomás.!!! Főorvos Urnak korábban betege voltam. Ugy gondolom az ő ellenőrző-szakmai véleményére ma is igényt tartanék. Üdvözlettel Dr ML.
Tisztelt Matolcsi Lajos!

Jelenleg jövő év januárjára tudok Professzor Úrhoz időpontot biztosítani.

Üdvözlettel:Nagy Anett
Tisztelt Dr.nö/ur. 64 eves vagyok, 1993-tol mellèkvesekèreg elègtelensègem van,ès kezelès alatt vagyok.

A kortizol èrtèkem kezelès alatt,reggeli ver vètelkor 2,5 amikor a labor határèrtèk 5-23-ig kellene legen A kezelèsem a következö. Prednisolon 5mg 1-0-0......Peritol 0-0-1....Kálcium 1000mg-0-0.....Cvit 1000-0-0.

A panaszom az,hogy ha kèt/három szem prednisolont veszek be jol èrzem magam,de ha az egy szemet veszek be elesett fáradt,ètvágytalan,fejfájás,hányingerem van.Közben enyhèn dagad a lábam ès a szexuális vágy meg a tehetsèg is felère csökkent ami már tehetetlensèg.

Azt szeretnèm önöktöl kèrdezni folytassam-e az elöirtnál több prednisolonnal ès tudnak-e ajálni a nemi èlet feljavitására gyogyszert.Vagy ha tunak egy másik gyogykezelèst tanácsolni.

A választ elöre is köszönöm.Règebb meg irtam de lehet a gèpemen a vállasz elment.
Kedves Betegünk!Az Ön betegségének kezelése komoly endokrinológiai feladatot, és rendszeres, személyes ellenőrzést igényel. Levélben ez nem megoldható. Feltétlenül keresse fel gondozó endokrinológusát!

Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor
Tisztelt Doktor/Doktornő!21 éves nő vagyok. Pajzsmirigytulmukodesre gyanakodtunk az orvosommal, ezért elküldött egy vervetelre. A következő eredmények jöttek ki: TSH: 1,5000 mIU/l, 0,4000-4,0000 között normális, szabad t4 13,50 pmol/L 11,50 és 22,70 között jó, szabad t3 6,56 pmol/L 2,30 és 6,50 között normális. Ezek az értékek utalhatnak pajzsmirigy betegségre?Válaszát előre is köszönöm.
Kedves Betegünk!Szabad T3 értéke árnyalatnyival magasabb. A TSH és a szabad T4 normális. Első lépésben a laboratóriumi vizsgálat megismétlését javasolom. Utána lehet dönteni a kérdésben.Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor
Tisztelt Doktor úr / Doktornő!Mivel régóta sikertelenüldiétázom megnézettem egy terheléses cukor vizsgálatot.

Értékek:

Vércukor éhgyomri 3.8

Vércukor, étkezés után 60 perc 3.8

Vércukor 120 perc 4.0Insulin éhgyomri 6.9

Insulin 60 perc 55.6

Insulin 120 perc 42.9Ezek okozhatják, hogy nem tudok fogyni? Van vmilyen teendő?Üdvözlettel,Judit
Kedves Judit !Hogy megfelelő választ tudjak adni kérdésére, több adatra lenne szükségem.Milyen panaszai vannak? Mennyi a testsúlya jelenleg és mióta túlsúlyos? Milyen diétákat tartott? Milyen a jelenlegi étrendje ? Mennyit mozog ? Milyen a pajzsmirigy funkciója ? Vannak-e menzes problémái ?Az elküldött lelet alapján cukorbetegsége nincs. Inzulin értékei magasabbak, ez okozhatja az alacsonyabb vércukor értékeit, ami éhségérzéshez vezet. HOMA indexe, ami az inzulin rezisztenciát mutatná normalis ( 1,16 )A panaszok hátterében más endokrinológiai betegség is szerepet játszhat. , endokrin kivizsgálást tanácsolok.Üdvözlettel: dr Porochnavecz Marietta
Tisztelt Endokrinológus Doktor úr/Doktornő!

A segítségét szeretném kérni laboreredményem értékelésében.

A TSH 2,41 mIU/L (0,270-4,700)

Glükóz 5,7 mmol/l

Inzulin 14,0 mIU/L (3,0-25,0)

60 perc után

Glükóz 7,2 mmol/l

Inzulin 92,2 mIU/L (3,0-25,0)

120 perc után

Glükóz 7,2 mmol/l

Inzulin 65,3 mIU/L (3,0-25,0)A kérdésem az, hogy ez elfogadható-e vagy kezelésre szorulok?

Előre is köszönöm a válaszát.

Kedves Edit !Nem tudom milyen panaszok miatt került sor a laboratóriumi vizsgálatra.TSH eredménye alapján normális a pajzsmirigy működése. Vércukor terhelése sem kóros. Inzulin szintje emelkedett ami inzulin rezisztenciára utalhat. A hajlam gyanúját veti fel a HOMA index értéke is, ami 3,5. ( 2-5 – 4,0 között érték ) , 4,0 felett inzulin rezisztenciát jelez. Az inzulin rezisztencia lényege, hogy a normál vércukorszint megtartásához több inzulinra van szükség. Ennek hátterében a nagyobb testsúly,mozgáshiány, genetikai tényezők játszhatnak szerepet. Azokban a családokban gyakoribb az inzulin rezisztencia, ahol a családban van 2-es típusú cukorbeteg. Azért érdemes az inzulin rezisztenciára figyelni, mert hosszú távon cukorbetegséghez vezethetA kezelés legfontosabb tényezője a helyes életmód program Rendszeres mozgás mellett figyelni kell az étrendjére is, főleg a cukortartalomra. Fontos a napi 4-5 –szöri étkezés Ajánlott teljes kiőrlésü liszt, kenyerek. müzli, korpa, hüvelyesek, olajos magvak. Kis mennyiségben alacsony szénhidrát tartalmú gyümölcsök, natúr yoghurt, kefir fogyasztása. Sovány húsok és halak, tojás, olajok nem tartalmaznak szénhidrátot. A sajtok, turó, terméyzetes édesitőszerek szénhidrát tartalma is elenyésző.Fontos fél egy évig az életmód váltás folytatása, eredmény akkor várható, hogy az inzulin rezisztencia mértéke csökken, vagy megszünik.Gyógyszeres kezelésre jelen értékei alapján nincs szükség. Javasolt az időszakos kontroll vizsgálat, vércukor szint ellenőrzése.Üdvözlettel. dr Porochnavecz Marietta
Tisztelt Hölgyem/Uram!Évek óta alacsony testsúllyal küzdök, BMI 17.5 körül mozog. Ki az az orvos a csapatukból, akik leginkább jártas ilyen probléma felkutatásának hátterében? Pajzsmirigy működésemet vizsgálták, az nem volt kórós.

Köszönöm.
Kedves Zsuzsa!Több információra lenne szükségem, hogy korrekt választ adjak. Nem irt arról, hogy hány éves. Mindig sovány testalkatú volt, vagy sokat fogyott? Vannak-e emésztési panaszai, hasmenések, hasi fájdalmak? Rendben van –e a menzese. A panaszoktól függően szükséges a kivizsgálás ( gasztroenterológia, nőgyógyászat vagy endokrinológia )Üdvözlettel : Porochnavecz Marietta dr
Kedves Endokrinközpont!Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy kezelhető-e a menstuáció előtti héttel kezdődően jelentkező, a menstruáció végéig tartó hőhullám? 32 éves vagyok, már lassan 4 éve szeretnék kisbabát, eddig sikertelenül.Válaszukat előre is köszönöm!

Nikolett
Kedves Nikolett!

Javasolom, hogy nézesse meg a hormonjait: a ciklus 21. napján ( 1. nap, amikor megjön a menstruáció): progeszteron, ösztradiol, prolaktin.

Az eredményekből sokminden kiderül!

Hírek

Jelek, hogy szülés utáni pajzsmirigy probléma áll fenn

Jelek, hogy szülés utáni pajzsmirigy probléma áll fenn

Szülés után a hatalmas hormonális változások miatt furcsa tüneteket tapasztalhatnak a kismamák. Olykor azonban előfordulhat, hogy postpartum thyreoditis okozza a kellemetlen panaszokat. Dr. Békési Gábor PHD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája azokat a jeleket ismereti, melyek fennállása esetén érdemes a hormonzavarra gyanakodni.

További részletek
Agyalapi mirigy- a hormonrendszer karmestere

Agyalapi mirigy- a hormonrendszer karmestere

Az agyalapi mirigy a legfontosabb belső elválasztású mirigyünk, mely bár igen apró méretű, mégis jelentős szerepet játszik a hormonális folyamatok működésében. Dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa az agyalapi mirigy funkcióját és betegségeit ismerteti.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA