Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Kedves Doktor nő!

Voltam IR vizsgálaton és Annexin vizsgálatot is csináltak.

éhgyomri glükóz (plazmàbòl) 5,3

120 perces glükóz 4,8

Inzulin 14,2

Inzulin 120 perc 51,2

Inzulin rezisztencia (homa index) 3,34

Annexin V IgG 0,8. (0,0-8,0)

Annexin. V IgM 1,2. (0,0-8,0)

Ön szerint jók az eredmények? Egy sikertelen lombikon vagyunk túl. 26 éves vagyok. Szükséges esetleg diéta vagy gyógyszeres kezelés?

Köszönöm szépen segitségét.
Tisztelt Daróczi Tímea!Eredményei alapján szükséges szakorvosi konzultáció.

Üdvözlettel:Nagy Anett
Jo napot kivánok!

Érdeklödnek hogy pco es egy petefeszkem müködökepes

Miomara mutottek 2017.1.4. Es hogy mennyi eselyem van gyermekaldasra

Es meg hogy februar 21.menstrualtam utoljara
Kedves Király Jánosné !

Köszönjük kérdéseit. Interneten keresztül véleményt alkotni általánosságban tudnak szakorvosaink! Az Ön esetében már konkrét kérdések merülnek fel, amelyeket személyes konzultació alkalmával az eddigi előzmenyei áttekintésével tud mondani, figyelembe véve az állapotát, betegségeit, gyógyszereit, életvitelét.

Üdvözlettel:Nagy Anett

Tisztelt Központ!3,5 hónapja kezdődtek panaszaim,erős szem-és fejfájással (ill.orrnyereg) , este és sötétben romló látással.Elsőként szemorvoshoz mentem,aki mindent rendben talált, minimális dioptria romlást (-0,5) állapított meg,stresszre,kimerültségre utalt. Pihenés után pár hétig javult az állapotom, majd 2-3 hét után ismét romlott,visszatért a rendkívül erős szemfájdalom,fejfájással és bizonytalanság érzettel ( este,sötétben nem mertem sehova menni,főleg autót vezetni). Ezután voltam fül orr gégészeten,koponya CT-n,arcüreg röntgenen, minden eredmény rendben, viszont továbbra is fennálltak az erős fájdalmak.

Neurológushoz küldtek,hátha idegi ( lelki ) eredetű az egész ( e vizsgálaton még nem voltam). Közben biorezonancia vizsgálatra is mentem,ahol A-vitamin hiányt állapítottak meg (40%). Kérdezni szeretném, hogy mindezeket a panaszokat okozhatja-e a vitaminhiány, mi a legfontosabb teendőm ebben az esetben ( vitaminhiány megszüntetése leggyorsabban,leghatékonysbban, mivel felszívódási problémát is megállapítottak, (bélparazita), további vizsgálat ill.kezelés tekintetében.

Szeretném mielőbb orvosolni a problémát, jó és éles látásom és szemeim egészségét teljes mértékben megőrizni!

Várom mielőbbi megtisztelő válaszukat!Tisztelettel:

Frauhammer Éva
Kedves Frauhammer Éva !Ahhoz, hogy korrekt választ tudjak adni több kérdésem is lenne. Nem tudom az életkorát. Nem tudom, hogy történt- e belgyógyászati fizikális vizsgálat. Megelőzően milyen betegségei voltak, milyen gyógyszereket szed. Nincs tudomásom a laboratóriumi eredményeiről. Történt –e szemnyomás mérés, látótér vizsgálat.. Gégészeti vizsgálat során volt-e orrmelléküreg felvétel. Carotis és vertebrális doppler vizsgálat és nyaki gerinc rtg. vizsgálat elvégzése is közelebb vihet a diagnózishoz. Milyen felszívódási problémát állapítottak meg? Milyen gyógyszereket szed ? Vannak –e bőr és körömelváltozásai ? Amennyiben elküldi a rendelkezésére álló leleteket, abban az esetben tudok a további vizsgálatok és kezelés tekintetében véleményt mondani. Ha tényleg A vitamin hiány áll fenn akkor napi 25 000 NE A vitamin szedhető 2-3 hétig. Üdvözlettel: Porochnavecz Marietta
Tisztelt Doktor Úr/Nő!2001-2003-ig pajzsmirigy túlműködésem volt. Metothyrint szedtem, szinte tünetmentesen éltem a mindennapjaimat. 2003-2004-ig nem szedtem gyógyszert, a leleteim jók voltak, gyereket szerettünk volna. 2004-től sok év próbálkozás, inszeminációk(3) és lombik program(5) következett, sajnos sikertelenül.A férfi oldalon alacsony spermiumszám tette szükségessé a beavatkozásokat. A leleteim jók voltak, de a harmadik sikertelen próbálkozás után, orvosi utasításra elkezdtem szedni a Letroxot, hogy a 4 körüli Tsh-t 2 körülire állítsuk be. Innentől kezdődtek a problémáim, mert állandó alvászavarral küzdök. Napközben tompa fejfájásom van. Nem tudok elaludni vagy csak pár órát alszom, de olyan is gyakran van hogy semmit nem alszom. Folyamatosan járok vérvételre, a leleteim jók. Végső elkeseredésemben már próbáltam a gyógyszer mennyiségét csökkenteni, de akkor meg az alulműködés tünetei felerősödnek és aludni akkor sem tudok. Próbáltam altatót szedni, nem egyszer azzal sem tudtam elaludni. Nem szeretnék ilyen gyógyszereken élni, a másnapi koncentrációt tönkre teszi. Ráadásul pedagógus vagyok, egyre nehezebben tudok a munkahelyemen helytállni. Több gyógyszert is kipróbáltam az alulműködésre, még a Syntroxynt is, de az sem oldotta meg a problémámat. Inzulinrezisztancia vizsgálaton is voltam. Leleteim: Éhgyomori plazma glükóz: 5,1

Glükóz terhelés 60 perc: 6,8, 120 perces: 4,9 Se inzulin:3,52 Se inzulin 60 perces: 80,3 Se inzulin 120 perces 70,5 Legutóbbi pajzsmirigy leletem: Tsh: 4,44 T3: 5,12 Se szabad thyroxyn 18,62, ultrahang negatív. A rengeteg hormonkezelés hatása ellenére a testsúlyom évek óta állandó. 170 cm magas vagyok és 60 kg. Több orvosnál jártam, de senki sem tudott segíteni rajtam, van aki azt mondta hogy pszichés a probléma, semmi köze a gyógyszerhez. Ez biztos, hogy nem igaz. Ha nagy ritkán jól alszom másnap semmi bajom. A fáradság miatt vagyok levert. Ön szerint lehetséges-e, hogy a szervezetem nem tolerálja a mesterséges hormonbevitelt? Milyen vizsgálatot végeztethetnék el, akár önöknél is, ami megoldaná ezt a tarthatatlan helyzetet? A gyermektelenség lelki nehézségein évekkel ezelőtt már túljutottam, így is teljes életet élünk, csak szeretnék egészségesen élni, de alvás nélkül nem tudok.

Válaszát előre is köszönöm!

Szilvia
Kedves Szilvia!

A javaslatom először is az, hogy tartson inzulin reisztencia diétát. Mellőzze a cukorbevitelt, csökkentse a glutént és a laktózt is.

Nézesse meg a D-vitamin szintjét, ha alacsony, pótolja.

Egyelőre pajzsmirigy hormongyógyszeréhez még nem nyúljon.Figyelje meg pár hét múlva az állapotát.
Kedves Doktor Úr / Doktornő!PCOS gyanúja miatt voltam laborvizsgálaton, melyet a menstruáció 4 napján végeztek. Szeretném kérdezni, hogy az alábbi értékek túl alacsonynak számítanak-e így megerősíthetik-e a PCO gyanúját?

TSH: 5.93 U/L

FSH: 5.35 U/LKöszönöm előre is!

Cintia
Kedves Cintia!

Pcos gyanút ennyiből nem lehet sem megerősíteni, sem cáfolni.Dr. Koppány Viktória
Üdvözlöm!

Pajzsmirigy alul működés és visszatérő nyelési zavar stb miatt nemrég vv-telem volt,ahol a TSH-m 3,42,azaz a Magyar gyakorlat szerint határértéken belüli.Viszont jellegzetesen alulműködéses tüneteim vannak.t3-t4-t nem néztek.

Ilyenkor hogyan lehetne kideríteni,hogy ez valóban határérték alatti-e(többféle határértékről olvasni,Endokrinológusok is mást-mást mondanak )

Köszönöm

Bné
Kedves Betegünk!

A TSH határértékeit mindig az adott laboratórium határozza meg. Ezért vannak eltérő számok a köztudatban. Ha az Ön mintáját vizsgáló laboratórium ezeket a határértékeket adta meg, akkor azt el kell fogadni. Ha a TSH normális értékű, nem szükséges a T3-T4 meghatározása is.Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor
Egy évvel ezelőtt találtak egy 5mm-es göböt a jobb lebeny alsó harmadában,ami most 13mm-esre nőtt,vegyes szerkezetű. Tc-uptake:1.6%. Thyroid weight:12.3 gr. Full Thyroid-area:20.9 cm2. Most biopsziát akarnak csinálni,mert növekedett. Megnézték izotóppal is,de a doki nem mondott semmi értelmezhetőt számomra. A TSH 1.099. Lehet ez akár rosszindulaú is?
Kedves Betegünk!A pajzsmirigy göbösség nagyon gyakori elváltozás. Az esetek döntő többségében ezek jóindulatúak. Ennek ellenére az a szabály, hogy ha egy göb 1 cm felett van, és növekszik, szükséges szúrásos mintavételt végezni a biztonság kedvéért. A beavatkozás nem kellemetlenebb, mint egy injekció, úgyhogy nincs mitől tartania.Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor
Kedves doktor úr!17 éve tudom, hogy pajzsmirigy beteg vagyok. Graves-Basedow kor. Mivel egyre erőteljesebb tüneteim lettek és növekedett is a pm-em, 2009-ben kivették a nagy részét. Azóta letroxot szedek 175 mg-ot, illetve azóta inzulin rezisztenciám is lett, így szedek 1000 mg merckformin xr retardot és a vérnyomásomra Co-Valsacor 80 mg/12,5 mg tablettát is.

A súlyomat nagy nehezen tudom tartani, csak néhány kiló feleslegem van, ami lehet, hogy nem is lenne, ha nem vizesednék. Vizesedek? Öntől olvastam, hogy a vízhajtó a mi esetünk nem nyújt segítséget, mert nálunk nem a sejtek között van a víz, hanem a sejtekben.

Azt szeretném ekapcsán megkérdezni, ha a vízhajtó nem segít, akkor mi segít a lábdagadásomon? Mit kellene tennem? Van valami tabletta erre? Vagy milyen praktikával szabadulhatnék meg a vizesedéstől? e vizesedésnek köszönhetően a súlyom nagyon változó 2-4 kg különbség is van akár napon belül is. Szerencsére az arcomat nem nagyon érinti (vagy nem veszem észre), a lábaimat viszont igen. Felkelés után 1-2 órával már szinte a duplája az eredeti vastagságának.Válaszát előre köszönöm!Margó
Kedves Margó!

Javaslatom a panaszaira, hogy mindenképpen ki kell vizsgáltatnia a lábdagadás okát. Kardiológiai, angiológiai konzíliumot javasolok. Addig a kezelésről nem lehet dönteni. Sajnálom, ha valamelyik cikkem félreérthető volt, segítene ha elküldené melyiket olvasta. Annyit biztosan mondhatok, hogyha valaki lábdagadásának kivizsgáltan, egyértelműen a nyiroködéma vagy a visszérbetegség az oka, ott nem a vízhajtó a választandó kezelés, de a lábdagadás számos egyéb oka esetén szükséges lehet vízhajtót adni. Leírása alapján fontos, hogy Önnek a kezelést szakorvosi vizsgálattal állapítsák meg, mert a lábdagadás nem megfelelő kezelése akár tovább ronthatja a folyamatot.

Tisztelettel:

Dr Kósa Éva
Tisztelt Doktor Ur/No

A nogyogyaszom inofolicot irt fel, mert pco-val diagnosztizalt. Azota pattanasaim vannak az arcomon. Es sok pattanasom van, foleg az arcom bal felen es nem mulnak el. Addig ritkan volt. Nagyon zavaro es idegesit. Azota van, miota szedem ezt a keszitmenyt es megis ugy olvastam hogy ez a keszitmeny eltuntetti a pattanasokat es kitisztul az arc? Akkor nekem miert van forditva? Ha nem szedem akkor kezd kitisztulni.

Valaszat elore is koszonom.
Hagyja el az Inofolicot es legyen meg a hormonkivizsgalas es az inzulin rezisztencia vizsgalat!Koppány Viktória dr.
Tisztelt Endokrinközpont!Idén januárban volt egy művi vetélésem, a terhesség korai szakaszában a TSH 2,8 volt. Március elején újabb vérképet kértem és a TSH 5,12 lett, a T4 0,99. Korábban nem volt pajzsmirigy problémám, első terhességemnél sem. Első várandóságomnál terhességi cukros lettem (8,5), de a szülés után elmúlt.

Érdeklődni szeretnék, hogy esetemben mivel a vetélés után alakult ki ez az érték, megszüntethető, helyreállhat a normál működése? Elegendő lenne jódtartalmú vitamin, vagy étrend a helyreállításához vagy gyógyszer szedése szükséges mindenképpen?

Válaszukat előre is köszönöm!

Köszönettel:

Krisztina
Kedves Krisztina!

A TSH helyreállhat, azonban, tekintettel az előzményekre, én a vércukorterhelést és inzulin mérést is megismételném! ( 75 gramm cukorral végzett vércukorterhelés, 0-60-120 perces vércukor + inzulin mérés).

Hírek

Jelek, hogy szülés utáni pajzsmirigy probléma áll fenn

Jelek, hogy szülés utáni pajzsmirigy probléma áll fenn

Szülés után a hatalmas hormonális változások miatt furcsa tüneteket tapasztalhatnak a kismamák. Olykor azonban előfordulhat, hogy postpartum thyreoditis okozza a kellemetlen panaszokat. Dr. Békési Gábor PHD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája azokat a jeleket ismereti, melyek fennállása esetén érdemes a hormonzavarra gyanakodni.

További részletek
Agyalapi mirigy- a hormonrendszer karmestere

Agyalapi mirigy- a hormonrendszer karmestere

Az agyalapi mirigy a legfontosabb belső elválasztású mirigyünk, mely bár igen apró méretű, mégis jelentős szerepet játszik a hormonális folyamatok működésében. Dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa az agyalapi mirigy funkcióját és betegségeit ismerteti.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA