Budapest, II. ker., Lövőház u. 1-5., I Budapest, I. ker., Ostrom u. 16., I E-mail: info@endokrinkozpont.hu, Skype: endokrinkozpont

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónkat

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő!

Szeretném a tanácsát kérni az állapotommal kapcsolatban.
30 éves nő vagyok, tartós párkapcsolatban élek és lassan szeretnénk gyermeket vállalni nagyjából egy év múlva.
2016 júliusában egy véletlen folytán női hormon vizsgálatot végeztek nálam, melynek során kiderült, hogy az ösztrogén, progeszteron szintem alacsony. Nőgyógyászhoz fordultam, aki azt javasolta, hogy hagyjam abba a fogamzásgátló tabletta szedését. Sajnos körülbelül 10 éven át szedtem különböző fogamzásgátló tablettákat.
2016 októberében hagytam abba a gyógyszer szedését. A rákövetkező 3 hónapban még volt menstruációs ciklusom, ám január közepe óta ez elmaradt.
2017 április elején kerestem fel újra a nőgyógyászt, aki az ultrahangvizsgálat során cisztákat fedezett fel mindkét petefészkemben. Inzulinrezisztencia, prolaktin és TSH vizsgálatokat javasolt, melyet el is végeztettem, és minden értékem a normális tartományon belül volt.
Semmilyen tünetet sem tapasztaltam magamon azon kívül, hogy elmarad a menstruációm. Aktívan sportolok, tudatosan táplálkozom, nincs túlsúlyom.
Szeretném a tanácsát kérni, hogy merre induljak tovább? Szükségét érzi további vizsgálatok elvégzésének?
Köszönöm a rám fordított idejét.

Üdvözlettel,

Gabriella

Válasz

Tisztelt Papp Gabriella!
Javaslom, keressen fel egy endokrinológus szakorvost, aki a meglévő eredmények birtokában esetleg tud javasolni további kivizsgálást.

Központunkban Lőrincz Ildikó és Koppány Viktória drnőt tudom javasolni.
Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Tisztelt dr,Nő!
ha valakinek 2,83 a Homa index az egy orvost vagy egy diabetikust keressen fel.
/Az talán megtudja mondani mit ehetünk?/
Vagy ez tévhit?Erre azért volna szükségem mert csak egy dolgot tudnék meg fizetni:De kettőt már nem tudnék megfizetni ahogyan az árakat néztem.
SAJNÁLOM ÉS KÖSZÖNÖM.
Hanga.

Válasz

Tisztelt Hanga Angéla!

Első körben célszerű diabetológussal egyeztetni, mert előfordulhat, hogy már gyógyszeres kezelésre lesz szüksége .
Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Minden értékem jó, csak az Anti-TPO magas nagyon, kérdésem: e szerint van alul, vagy túlműködésem?
4,5 cm-es pajzsmirigyem van, műtét javasolt. Ez okozhat e magas vérsüllyedést 20 éven keresztül /50-80-ig/ ?
Köszönöm válaszát:

Válasz

Kedves Betegünk!

Ha a pajzsmirigy hormon értékek normálisak és csak az anti-TPO magas, akkor tennivaló nincs. Évenként érdemes ellenőrizni a TSH szintet. Nem értem pontosan, hogy miért került szóba a műtét. Van egy göbe, ami 4,5 cm??? Ha igen, akkor ennek szövettani vizsgálata indokolt, és az eredménytől függően esetleg tényleg műtét jön szóba. A magas süllyedés részletes kivizsgálást tesz szükségessé. Keressen fel egy endokrinológust és egy általános belgyógyászt is!


Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Kérdés

Tisztelt doktor,

Legutóbbi laboreredményem szerint a
TSH 4,2500 mIU/ l
Szabad T4 13,00 pmol/ L
Szabad T3 5,33 pmol/ L

Évek óta ennyi, azt hiszem 3-4 éve. Komoly tünetem már nincs, úgy 4 éve kissé felhíztam, de visszafogytam és azóta tartom. Nincs menstruációs zavarom. Kissé ingerlékeny vagyok, de az a stressznek tudható be szerintem. Elég fázós vagyok, de ez régen is így volt, szóval semmi új. Szedtem rá vitamint, pajzskomplex volt a neve. Szedek jódot. Egészségesen étkezem. A házi orvosom mindig azt mondta, amíg a hormon tartományom a megfelelő értékekben van, addig nem foglalkozunk vele. Az lenne a kérdésem, hogy aggódnom kéne vagy sem? Mert szerintük nem. Tényleg nem kell ezzel foglalkoznom? Válaszát köszönöm: Melinda

Válasz

Kedves Betegünk!

Labor eredményei a normál tartományban vannak. Panaszait nem a pajzsmirigy működési zavara okozza. Ha továbbra is jelentkeznek a tünetek, egyéb irányú kivizsgálás szükséges.

Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Kérdés

Üdvözlöm!
Kislányom májusban lesz 2 éves. Túlsúly miatt laborvizsgálatot végeztek neki. Jelenleg 18.9 kg, 93 cm. Az eredmény szerint magas a pajzsmirigy termelés, T4 szabad frakció 19.74, TSH 4.16. Nagyon alacsony a csontspec.alk.foszfát, 1.5. Nem tudom ez mit jelent, milyen csontbrtegségre utalhat. Ez a két adat összefüggésben lehet egymással? Leletünket csak júniusban kell visszavinni a domtornőnek, de nagyon aggódom.
Köszönettel: Cseke Melinda

Válasz

Tisztelt Asszonyom !A laboratóriui értékeket a vizsgáló laboratórium referencitartományának megfelelően értékelendők. A labor leleteket csak a klinikai képpel együtt lehet értékelni, a TSH érték nem utal pm. túlműködésre. A csontspecifikus alkalikus foszfatáz vizsgálat is a klinikai kép függvénylben lehet értelmezni, emelkedettség utal fokozott osteoblast (csontsejt) aktivitásra.

A rendelésen szívesen megnézem a gyemeket.Üdvözlettel,

Dr. Tar Attila

Kérdés

Tisztelt Doktornő/Doktor úr!
35 éves vagyok és a 3. lombik programunkat kezdtük el a mai napon. Sok vizsgálaton túl vagyunk, azonban a hormon értékeimmel senki nem foglalkozott még, mint ahogyan a vércukor terheléses eredményeimmel sem.
Az lenne a kérdésem, hogy az alábbi értékeim mellett sikerülhet a 3. lombik programunk, vagy orvoshoz kellene fordulnunk mindenképpen?
Az intézetben infofolic használatát javasolták az emelkedett IR-re, de én már 6 hónapja reggel és este is iszom.

Menstruáció 3. napján levett vér alapján:
TSH 1,290
FSH 11,1 (2,5-10,2 a ref.érték)
LH 8,6 (1,9-12,5)
Prolactin 207,0 (38,0-430,0)
Ösztradiol 158,1 (71,6-529,2)
Menstruáció 21. napján
Progeszteron 65,18 (10,62-81)
Tesztoszteron 1 (0-1,6)

Vércukor terhelésem eredményei:
Éhomi glükóz: 4,9 inzulin 11,0
30 p glükóz: 6,5 '30 perces inzulin: 90,3
60 p glükóz: 5,1 '60 p inzulin: 207,0 (ez fél évvel korábbi terhelésnél 33 volt)
90 p glükóz. 4,2 '90 p inzulin:48,9
120 p glükóz: 4,2 120 p inzulin:42,9
IR: 2,4

Folyamatos bal oldali hasfájást érzek (hasi uh negatív, hüvelyi uh negatív, süllyedés negatív)
Illetve reggel ébredés utáni izzadás, majd az első étkezésig fokozott izzadás. Illetőleg ha nem eszem három óránként, kézremegés jelentkezik nálam minden alkalommal. Tisztelettel kérdezném, hogy Önök szerint milyen sürgős vizsgálatok szükségesek még? Egy nőgyógyász a fenti értékeket látva Merckformin XR 750 mg-os tablettát írt fel, de nem merem beszedni, mert nem endokrinológus, annyit tett hozzá, hogy ő is szedi..de szedhetem az inofolicot is. Azóta iszom az inofolicot.

Köszönettel és üdvözlettel:
Erzsébet

Válasz

Kedves Erzsebet!
En is az IR kezeles mellett voksolnek, vagyis adnek Merckformint, de egyelore az XR-bol 500 mg-t ajanlanek kezdesnek napi 1 szemet eves kozben.

Koppány Viktória dr.

Kérdés

Kedves Doktor Úr/Nő!

PCOS gyanúja miatt a ciklus 3.napján történő vérvizsgálat alapján, az alábbi eredményt kaptam a pajzsmirigy működésére vonatkozóan. Ön szerint szükséges gyógyszeres kezelés, vagy elegendő ha természetes módon támogatom a pajzsmirigy működését?!

TSH 4,276 mIU/L * 0,400 - 4,000
Szabad T4 14,39 pmol/L 7,75 - 15,21
Szabad T3 5,44 pmol/L 3,80 - 6,00

Válaszát előre is köszönöm szépen!
Szép Napot!

Válasz

Kedves Kozma Renáta!

A pajzsmirigy működését tovább kell vizsgálni,
laborban aTPO és pajzsmirigy ultrahang szükséges hozzá.

Üdvözlettel,
Polyák Annamária Dr.

Kérdés

Tisztelt Központ!
24 éves vagyok, 5 éve szedek jangee fogamzásgátlót! A menstruációm elég rövid ideig tart kb 2nap max 3nap. Gyerekkoromban is eléggé szőrös típus voltam, viszont mára az államon és nyakamon elégge sötét szőrszálak vannak, és elég sok. (Minden nap csipeszelek, gondolom ettől is gyarapszik)
Gyanakodhatok kpajzsmirigy betegségre? Esetleg inkább hormonális problémának tűnik, vagy talan csak genetika!
Másfél hónapja voltam általános vérvételen, ahol a crp értékem a 0-5 közötti normál érték helyett 11,5 volt(erre a háziorvos azt mondta nem komoly mert meg voltam fázva) valamint a tsh értékem 2,47 (0,55-4,78 )
Jövő hónaptól már nem szedek gyógyszert, babát szeretnénk!
Kérdésem az h érdemes e előtte valamilyen vuzsgálatra mennem, vagy csak próbálkozhtaunk nyugodtan!
Köszönettel: Andrea

Válasz

Tisztelt Andrea!

Panaszai hátterében több probléma is állhat. Véleményem szerint keressen fel egy endokrinológust, aki a megfelelő vizsgálatok birtokában tud pontos szakvéleményt mondani. Fogamzásgátló szedése melletti hormon értékek nem diagnosztikus értékűek, így célszerű a tabletta elhagyása után 2- 3 hónappal megnézetni újból a hormonokat.

Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Tisztelt Doktornő!Doktor úr!
Szeretném a segítségüket kérni.Jó e a leletem?
Éhgyomri glükoz plazmából.6,5.mml/L
60perces glükoz 6,7
120percesglükoz.6,7
Inzulin.10,8m.IU/L
inzulin60perces 50,6
inzulin120 perces49,5mlu/L
inzulin rezisztencia /HOMA INDEX/2,83
Nagyon meg köszönném ha tudnám,hogy mi van mert a Háziorvosnak fogalma nincs.
Tisztelettel.
Zászlós Mihályné.

Válasz

Tisztelt Zászlós Mihályné!

Kérem keressen fel egy endokrinológus vagy diabetológus szakorvost, mert a Homa index magasabb. Központunkban endokrinológusaink közül Koppány viktória drnőt, diabetológusként Porochnavecz Marietta drnőt tudom javasolni.
Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Kedves Doktot Úr / Doktor nő!

7 éves kisfiú lelete az alábbiak szerint alakult. Minden értéke normál tartományon belül van kivéve a TSH-t: az 7,15 lett. 7 hónappal ezelőtti leletén a TSH 6,86 lett. T3, T4 normális. Koleszterin (3,53), triglicerid (0,41), HdL (1,18) minimálisan tartomány alatt van. Gyerek panaszmentes. Mi lehet az oka a TSH emelkedésének? Szükséges további vizsgálatok elvégzése?

Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Zita

Válasz

Tisztelt Zita!

Eredményei alapján ajánlott felkeresni egy endokrinológus szakorvost. Tsh értéke még így is magas.
Üdvözlettel:Nagy Anett

Munkatársaink
Hírek
Kánikula IR-rel- ezekre figyeljen!

Kánikula IR-rel- ezekre figyeljen!

A nyár, a nagy hőség sokak számára kellemetlen tüneteket okoz, főleg akkor, ha valaki krónikus betegségben szenved. Az inzulinrezisztenciával élők - akárcsak a cukorbetegek- gyakrabban tapasztalhatnak rosszulléteket, esetleg hipoglikémiás tüneteket. Hogy miként lehet ezt elkerülni, és hogy mire ügyeljenek nyáron az IR-rel küzdők, arról dr. Borús Hajnalt, a Budai Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük.

további részletek »
Zsírolvasztó gyógynövények- ezek segíthetik a fogyást

Zsírolvasztó gyógynövények- ezek segíthetik a fogyást

Az elhízás - különösen az ún. centrális típusú- gyakran valamilyen hormonális zavarhoz társul, mely folyamatosan rombolja a szervezetet, így bármilyen betegségről is legyen szó, fontos a súlyfelesleg leadása. Dr. Bérczy Juditot, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológusát arról kérdeztük, vajon milyen gyógynövények lehetnek ebben a segítségünkre.

további részletek »

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Copyright 2012 © Prima Medica Egészségközpontok. Minden jog fenntartva

Desigbed by www.free-dimension.hu • Developed by www.sulczr.hu

Az oldalon feltüntetett árak az ÁFÁ-t tartalmazzák!