Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Kedves doktornő/úr!



Gyakran érzek szédülést, gyengeséget, nagy álmosságot és nagyon nagy fáradtságot, légzési nehézségeket. Első körben egy IR mérésre mentem el.

Az alábbi értékekkel kapcsolatban szeretném a véleményét kérni, hogy Ön szerint mire lehet belőlük következtetni?

Alkatom átlagos vagy annál vékonyabb (169 cm / 54 kg), kp. fejlett, de hasi zsírpárnákkal rendelkezem. Igyekszem rendszeresen sportolni, relaxálni, változatosan táplálkozni, 44 éves nő vagyok. Vérnyomásom kissé alacsonyabb mint az átlag, pulzusom sokszor csak 44 körüli.

Általános labor, neg. illetve kisebb eltérések csak.



------------------------------------------------------------



Éhgyomri glukóz 5,2 mmol/l Referencia: 3,5 - 6,1

60 perces glukóz 4,4 mmol/L Referencia: 3,1 - 10,5

120 perces glukóz 3,9 mmol/L Referencia: 3,1 - 7,5



Inzulin 3,7 mlU/L Referencia: 1,9 - 23,0

Inzulin 60 perc 59,4 mlU/L

Inzulin 120 perc 24 mlU/L



Inzulinrezisztencia (HOMA index) 0,9 Referencia: 4,4



------------------------------------------------------------



Milyen tanácsokat, ill. további kivizsgálásokat javasolna számomra?



Köszönettel, üdvözlettel:

Szirlione
Kedves Szirlione !



Panaszai és leletei sem utalnak inzulin rezisztenciára. Terheléskor mért kissé alacsonyabb vércukor értékei és vékony testalkata alapján javasolom a napi 5-6 x étkezést. Alacsony vérnyomása és pulzusa miatt feltétlenül EKG készitését és kardiológiai vizsgálat elvégzésést javasolom minél hamarabb.



Üdvözlettel: Porochnavec Marietta dr
Üdvözlöm!

Két hónapja néztek pajzsmirigy értékeket vérvétellel nálam, ezek az értékek jöttek ki:

TSH 1,206 μU/ml 0,340 -4,000

FT3 5,75 pg/ml 2,80 - 4,68

FT4 1,08 ng/dl 0,54 - 1,24

Tüneteim: magas pulzus szám, izzadás, pánikroham, IBS, hasi fájdalmak (belgyógyászati vizsgálatokon túl vagyok, reflux és IBS-t találtak, egyik sem magyarázza), ingerlékenység.

Úgy láttam hogy csak az FT3 lett kicsit magasabb a normál tartománynál, házi orvosom szerint nem kell vele foglalkozni.

Érdekelne a véleménye, szükséges-e további vizsgálat, vagy tüneteimet nem okozhatja pajzsmirigy túlműködés.

Válaszát előre is köszönöm!

Linda
Kedves Linda!



Nem gondolom, hogy Önnél pajzsmirigy túlműködés állna a panaszok hátterében.

Ennek ellenére egy pajzsmirigy ultrahang elvégzését javaslom kiegészítő vizsgálatként.



Tisztelettel,

Polyák Annamária Dr.

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

66 éves édesanyámnál kb. fél éve baloldali kulcscsont megvastagodás jelentkezett. 1 hónapja csontszcintigráfiás vizsgálat történt, melynek eredménye: „A perfúziós szakaszban érdemi eltérés nem ábrázolódott. A korai vértartalom felvételeken érdemi eltérés illetve oldalkülönbség nincs. A 3. ún. metabolikus fázisban a sternoclavicularis izülete szimmetrikusan, kissé inhomogénen ábrázolódtak, kóros halmozástöbblet nem látható. Az L. gerinc radiofarmakon felvétele kissé egyenetlen. Egyebütt érdemi körülírt kóros dúsítási eltérés nem ábrázolódott.”

Az elváltozás egyre láthatóbb és szurkáló érzésekkel jár. Az aggodalmunkat fokozza, hogy 30 évvel ezelőtt pajzsmirigy műtétre került sor, melynek szövettani képe szerint kisebb gócokban papillaris ca. szöveti képe volt látható. A pajzsmirigyről készült legutóbbi UH vélemény: St. p. thyreodectomiam. Ismert göb baloldalon, mely számottevő növekedést nem mutat. Az istmusban lévő képlet lehet hegszövet vagy szintén göb. Kérdésünk: Lehet-e összefüggés a két probléma között? A csontelváltozást mi okozhatja? És melyik szakterülethez tartozik? Válaszát előre is köszönöm: Ágota

Kedves Ágota!



Anyukájánál a 30 évvel ezelőtti daganat olyan réginek számít, hogy nem feltételezhető, hogy bármi problémát okozna.

A pajzsmirigyben most is jelen lévő göbök miatt endokrinológiai szakvizsgálat szükséges.

A csontszcintigraphia mellett laborvizsgálat is szükséges a csont anyagcsere megítélése miatt. Ez okból reumatológussal való konzultációt javaslok.



Tisztelettel,

Polyák Annamária Dr.
Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr!

2 éve diagnosztizált haschimotó féle pajzsmirigy alulműködésem van. Tavaly október vége óta sűrűn érzem magam rosszul. Inkább szorongásos tüneteim vannak, amelyek olykor igen megnehezìtik hétköznapjaimat. Pajzsmirigy értékeim rendben vannak, most küldtek el vér cukorterhelésre, melynek eredménye: O perces glükoz 5,6

120 perces 7,4. inzulin: 0 prrces 17,44 uU/ml, 120 perces 82,20 uU/ml. D vitamin szintem 25,5 ng/ml.

Házi orvos tanacsolta 160g ch diétaelkezdését. Kérdésem az lenne, hogy ezek az értékek okozhatják-e a szorongásos panaszaimat?!
Nem

De tartsa a diétát és szedje a D-vitamint legalább napi 2000 NE adaggal.
Üdvözlöm.



1 éve küszködök a hátammal, de az orvosok is. A 2 lapocka között 0-24 fájdalom van ami sugárzik a bal felső végtagba, aztán zsibbadás. Az első orvos ez nem igazán érdekelte, elkérte a régebbi leletemet, ami egy röntgen lelet volt. Rajta: nagyívű scoliosis, spondylosis, fokozot lordosis. Ennek fejében egy lumbális szakasz mri vizsgálatát intézte. Amin: 2 haemangioma, spondylosis, L3-L5 protrusio ábrázolódott. 10 alkalmas gyógytornát írt ki, amire én tisztességesen jártam, de a 6-dik alkalom után megint orvos kellett (reumatológus) mert nem javult. A fizikális vizsgálat a következő: azt mondta, hogy a hátam nagyon csúnya, mintha egy 70 éves ember állna előtte. A gyógytorna hatására begyulladt a hátam, inkább intéz egy időpontot az Országos Gerincgyógyászati Központba egy ortopédtushoz. Az ortopédus meglátott borítékolja a nyaki sérvet. Így el is küldött mri-re cervicalis szakasz vizsgálatára. Az eredmény: C7-C6 porckorongdegeratió. A C7 csigolyánál nagyon durva a degeratió, szemmel látható. Egyelőre nem kell műtét, 14 alkalmas gyógytorna. Hát az sztk-ás gyógytornát én magam felejtettem el, inkább fizetek a maszek gyógytornásznak. A minőségibb ellátás, vagy az esetemben kezelés pénzbe kerül. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy gyorsan javul az állapotom, de azt bizton tudom, hogy az sztk-ás kezeléssel szemben ez sokkal hatékonyabb. Hát megint az elején tartunk, megint elkezdtem, de nem látom a végét, nem tudok dolgozni, nem tudok semmi megterhelő feladatot végezni, fáradt, gyenge vagyok. Ehhez 23 éves vagyok, gyógy- és spormasszőr szakot tettem le. Ráadásul a laboreredményem sem jó, 2 hónapja valahol gyulladás van.



Megtennék, hogy a fent megadott e-mail címre küldenék válaszukat, mert mindenki másnál ez látom nem probléma, itt...



Köszönöm.

E-mail cím: agnesdancs93@gmail.com.
Kedves Ágnes!

Ha jó a pajzsmirigy funkció, akkor nem bántanám.

Radioizotópos kezelés nem jön szóba, mert akkor 1 évig nem lehet gyereket vállani.

Peteérése van?

Milyen a ciklus 21. napi (1. nap, amikor megjön a menses) progeszteron és prolaktin értéke?



Tisztelt Doktor úr/Doktornő!

Abban szeretném segítségüket kérni, hogy áprilisban kétszer is vérvételen jártam, a labor referencia értékei szerint minden hormonom normális, egyedül a tesztoszteron magas, észleltem is megnövekedett hajhullást (más tüntetet nem!), bár nem tudom napi 100 szál hajhullás kórosnak számít-e. Első mérésnél a tesztoszteron 4,3 nmol/L volt a másodiknál 4,9nmol/L mikozben a referencia 0.4-2.6. De a TSH teljesen normál, a női hormon értékek is normálisak, a májfunkció értékei is, a kortizol, SHBG, DHEA szulfát, glükóz is, a vas és transzferrin is, és a free tesztoren index is. Az lenne a kérdésem mivel a TSH jó gyanítom nem a pajzsmirigy irányában kéne tovább vizsgálódni, de akkor van-e valamilyen ötletük mit érdemes még megnézetni ami a magas tesztoszteront okozhatja? Illetve létezik-e olyan vényköteles gyógyszer ami nem fogamzásgátló, de a tesztoszteron szintet hivatott csökkenteni? köszönettel Bea
Kedves Bea!

Amennyiben rendszeres a menstruációja, akkor a ciklus 21. napján (1. nap, amikor megjön) nézessen progeszteront és prolaktint és ösztradiolt is!

A Verospiron csökkenheti a tesztoszteronszintet, nem hormon, hanem vízhajtó típusú gyógyszer.

Tisztelt Doktornő! Doktor úr!

Segítséget szeretnék kérni a leletem megállapításához. Sokszor voltam már három pontos inzulin és cukorterhelésen, de az orvosok általában nem értenek egyet az eredményeim láttán. Valaki inzulinrezisztenciára gyanakszik, valaki pedig tagadja ezt. Férjemmel szeretnénk kisbabát, de sajnos a gyermekáldás késik. Nőgyógyászati vizsgálataim is voltak már, de azoknál nincs gond. Inzulin problémára gyanakodnak.

Glukóz 0': 4,4 inzulin 0' : 3,2

Glukóz 60': 6,5 inzujlin 60' : 42,2

Glukóz 120': 6,2 inzulin 120': 40,2

SHBG: 50,90

HOMA INDEX: 0,6



Köszönöm a segítségüket!

Tisztelettel:

Nóra
Diéta szigorúan kellene 140-160 grammos, 3-5 x étkezés

Metformin még nem indokolt.
Tisztelt Doktorno/Doktorur!



Szeretnem a segitseguket kerni.

Pajzsmirigyalulmukodest diagnosztizaltak nalam 2 evvel ezelott.Euthyroxot szedtem nehany honapig juol ereztem magam aztan nem.Tavaly osszel abbahagytam a szedeset mert kezdtem gyarapodni a sulyban.55 kg volt az atlagsulyom de nehany honap alatt feljott ram 10 kg.Most megismeteltem az analizeseket es ezek lettek:

FT4-1.27 ng/dl

TSH-4,470 mlU/L

Nagyon szeretnem visszanyerni az eredeti sulyomat es leadni ezt a felesleget.Mit tehetnek ?



Koszonom szepen elore is
Kedves Szidónia!

Szedje az Euthyroxot megint és készüljön vércukorterhelés 0-60-120 perces inzulin szintekkel is!
Kedves Doktor Úr/Nő!



PCOS gyanúja miatt, az alábbi laboreredmények születtek a menstruáció 3.illetve 21.napján





TSH 4,276 mIU/L *

Szabad T4 14,39 pmol/

Szabad T3 5,44 pmol/

LH 7,17 U/L

FSH 6,49 U/L

Ösztradiol 153,0 pmol/L

Tesztoszteron 1,1 nmol/L

Free tesztoszteron index (FTI)

SHBG 116,60 nmol/L



Anti-TPO 0,7 U/mL

Prolaktin 587,3 mIU/L

Progeszteron 36,0 nmol/L



Terheléses vércukor:



Glükóz terhelés 0' 5,6 mmol/L

Glükóz terhelés 60' 7,9 mmol/L

Glükóz terhelés 120' 6,4 mmol/L

Inzulin 0 perces 4,7 mIU/L

Inzulin terhelés 60' 28,6 mIU/L

Inzulin terhelés 120' 45,8 mIU/L

HOMA-IR 1,2



Pajzsmirigy ultrahang semmilyen elváltozást nem mutatott.



Ön szerint az alábbi eredmények igazolják a betegséget? Szükséges gyógyszeres kezelés?



Köszönöm szépen a válaszukat!

Igen

Kezelném az IR-t

Dr. Koppány
Tisztelt doktor úr/nő!

Kérdesem a következő, voltam általános vérvételen ahol a háziorvosom szerint egy eredmény nem jó, még pedig a következő: Se TSH supersensitiv megh. : 0,165 qIU/ml. Mit jelent ez az érték? Mire számíthatok? Utalhat daganatra is? Mennyire vészes ez az érték? Előre köszönöm válaszát.
Kedves Betegünk!



A TSH a pajzsmirigy működését szabályozó, agyalapi mirigybeli hormon. Ha a pajzsmirigy hormonokból több van a kelleténél, a TSH érték lecsökken. Ilyenkor pajzsmirigy túlműködés áll fenn. Daganatra ez semmiképpen sem utal, és az eltérés jól kezelhető. Keressen fel egy endokrinológust!



Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Hírek

Pajzsmirigy gyógyszer szed? Ezekre figyeljen!

Pajzsmirigy gyógyszer szed? Ezekre figyeljen!


További részletek
IR-rel kezelnek, mégsem javulnak a tüneteim-miért?

IR-rel kezelnek, mégsem javulnak a tüneteim-miért?


További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA