Budapest, II. ker., Lövőház u. 1-5., I Budapest, I. ker., Ostrom u. 16., I E-mail: info@endokrinkozpont.hu, Skype: endokrinkozpont

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónkat

Kérdés

Üdvözlöm!
Két hónapja néztek pajzsmirigy értékeket vérvétellel nálam, ezek az értékek jöttek ki:
TSH 1,206 μU/ml 0,340 -4,000
FT3 5,75 pg/ml 2,80 - 4,68
FT4 1,08 ng/dl 0,54 - 1,24
Tüneteim: magas pulzus szám, izzadás, pánikroham, IBS, hasi fájdalmak (belgyógyászati vizsgálatokon túl vagyok, reflux és IBS-t találtak, egyik sem magyarázza), ingerlékenység.
Úgy láttam hogy csak az FT3 lett kicsit magasabb a normál tartománynál, házi orvosom szerint nem kell vele foglalkozni.
Érdekelne a véleménye, szükséges-e további vizsgálat, vagy tüneteimet nem okozhatja pajzsmirigy túlműködés.
Válaszát előre is köszönöm!
Linda

Válasz

Kedves Linda!

Nem gondolom, hogy Önnél pajzsmirigy túlműködés állna a panaszok hátterében.
Ennek ellenére egy pajzsmirigy ultrahang elvégzését javaslom kiegészítő vizsgálatként.

Tisztelettel,
Polyák Annamária Dr.

Kérdés

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!
66 éves édesanyámnál kb. fél éve baloldali kulcscsont megvastagodás jelentkezett. 1 hónapja csontszcintigráfiás vizsgálat történt, melynek eredménye: „A perfúziós szakaszban érdemi eltérés nem ábrázolódott. A korai vértartalom felvételeken érdemi eltérés illetve oldalkülönbség nincs. A 3. ún. metabolikus fázisban a sternoclavicularis izülete szimmetrikusan, kissé inhomogénen ábrázolódtak, kóros halmozástöbblet nem látható. Az L. gerinc radiofarmakon felvétele kissé egyenetlen. Egyebütt érdemi körülírt kóros dúsítási eltérés nem ábrázolódott.”
Az elváltozás egyre láthatóbb és szurkáló érzésekkel jár. Az aggodalmunkat fokozza, hogy 30 évvel ezelőtt pajzsmirigy műtétre került sor, melynek szövettani képe szerint kisebb gócokban papillaris ca. szöveti képe volt látható. A pajzsmirigyről készült legutóbbi UH vélemény: St. p. thyreodectomiam. Ismert göb baloldalon, mely számottevő növekedést nem mutat. Az istmusban lévő képlet lehet hegszövet vagy szintén göb. Kérdésünk: Lehet-e összefüggés a két probléma között? A csontelváltozást mi okozhatja? És melyik szakterülethez tartozik? Válaszát előre is köszönöm: Ágota

Válasz

Kedves Ágota!

Anyukájánál a 30 évvel ezelőtti daganat olyan réginek számít, hogy nem feltételezhető, hogy bármi problémát okozna.
A pajzsmirigyben most is jelen lévő göbök miatt endokrinológiai szakvizsgálat szükséges.
A csontszcintigraphia mellett laborvizsgálat is szükséges a csont anyagcsere megítélése miatt. Ez okból reumatológussal való konzultációt javaslok.

Tisztelettel,
Polyák Annamária Dr.

Kérdés

Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr!
2 éve diagnosztizált haschimotó féle pajzsmirigy alulműködésem van. Tavaly október vége óta sűrűn érzem magam rosszul. Inkább szorongásos tüneteim vannak, amelyek olykor igen megnehezìtik hétköznapjaimat. Pajzsmirigy értékeim rendben vannak, most küldtek el vér cukorterhelésre, melynek eredménye: O perces glükoz 5,6
120 perces 7,4. inzulin: 0 prrces 17,44 uU/ml, 120 perces 82,20 uU/ml. D vitamin szintem 25,5 ng/ml.
Házi orvos tanacsolta 160g ch diétaelkezdését. Kérdésem az lenne, hogy ezek az értékek okozhatják-e a szorongásos panaszaimat?!

Válasz

Nem
De tartsa a diétát és szedje a D-vitamint legalább napi 2000 NE adaggal.

Kérdés

Üdvözlöm.

1 éve küszködök a hátammal, de az orvosok is. A 2 lapocka között 0-24 fájdalom van ami sugárzik a bal felső végtagba, aztán zsibbadás. Az első orvos ez nem igazán érdekelte, elkérte a régebbi leletemet, ami egy röntgen lelet volt. Rajta: nagyívű scoliosis, spondylosis, fokozot lordosis. Ennek fejében egy lumbális szakasz mri vizsgálatát intézte. Amin: 2 haemangioma, spondylosis, L3-L5 protrusio ábrázolódott. 10 alkalmas gyógytornát írt ki, amire én tisztességesen jártam, de a 6-dik alkalom után megint orvos kellett (reumatológus) mert nem javult. A fizikális vizsgálat a következő: azt mondta, hogy a hátam nagyon csúnya, mintha egy 70 éves ember állna előtte. A gyógytorna hatására begyulladt a hátam, inkább intéz egy időpontot az Országos Gerincgyógyászati Központba egy ortopédtushoz. Az ortopédus meglátott borítékolja a nyaki sérvet. Így el is küldött mri-re cervicalis szakasz vizsgálatára. Az eredmény: C7-C6 porckorongdegeratió. A C7 csigolyánál nagyon durva a degeratió, szemmel látható. Egyelőre nem kell műtét, 14 alkalmas gyógytorna. Hát az sztk-ás gyógytornát én magam felejtettem el, inkább fizetek a maszek gyógytornásznak. A minőségibb ellátás, vagy az esetemben kezelés pénzbe kerül. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy gyorsan javul az állapotom, de azt bizton tudom, hogy az sztk-ás kezeléssel szemben ez sokkal hatékonyabb. Hát megint az elején tartunk, megint elkezdtem, de nem látom a végét, nem tudok dolgozni, nem tudok semmi megterhelő feladatot végezni, fáradt, gyenge vagyok. Ehhez 23 éves vagyok, gyógy- és spormasszőr szakot tettem le. Ráadásul a laboreredményem sem jó, 2 hónapja valahol gyulladás van.

Megtennék, hogy a fent megadott e-mail címre küldenék válaszukat, mert mindenki másnál ez látom nem probléma, itt...

Köszönöm.
E-mail cím: agnesdancs93@gmail.com.

Válasz

Kedves Ágnes!
Ha jó a pajzsmirigy funkció, akkor nem bántanám.
Radioizotópos kezelés nem jön szóba, mert akkor 1 évig nem lehet gyereket vállani.
Peteérése van?
Milyen a ciklus 21. napi (1. nap, amikor megjön a menses) progeszteron és prolaktin értéke?

Kérdés

Tisztelt Doktor úr/Doktornő!
Abban szeretném segítségüket kérni, hogy áprilisban kétszer is vérvételen jártam, a labor referencia értékei szerint minden hormonom normális, egyedül a tesztoszteron magas, észleltem is megnövekedett hajhullást (más tüntetet nem!), bár nem tudom napi 100 szál hajhullás kórosnak számít-e. Első mérésnél a tesztoszteron 4,3 nmol/L volt a másodiknál 4,9nmol/L mikozben a referencia 0.4-2.6. De a TSH teljesen normál, a női hormon értékek is normálisak, a májfunkció értékei is, a kortizol, SHBG, DHEA szulfát, glükóz is, a vas és transzferrin is, és a free tesztoren index is. Az lenne a kérdésem mivel a TSH jó gyanítom nem a pajzsmirigy irányában kéne tovább vizsgálódni, de akkor van-e valamilyen ötletük mit érdemes még megnézetni ami a magas tesztoszteront okozhatja? Illetve létezik-e olyan vényköteles gyógyszer ami nem fogamzásgátló, de a tesztoszteron szintet hivatott csökkenteni? köszönettel Bea

Válasz

Kedves Bea!
Amennyiben rendszeres a menstruációja, akkor a ciklus 21. napján (1. nap, amikor megjön) nézessen progeszteront és prolaktint és ösztradiolt is!
A Verospiron csökkenheti a tesztoszteronszintet, nem hormon, hanem vízhajtó típusú gyógyszer.

Kérdés

Tisztelt Doktornő! Doktor úr!
Segítséget szeretnék kérni a leletem megállapításához. Sokszor voltam már három pontos inzulin és cukorterhelésen, de az orvosok általában nem értenek egyet az eredményeim láttán. Valaki inzulinrezisztenciára gyanakszik, valaki pedig tagadja ezt. Férjemmel szeretnénk kisbabát, de sajnos a gyermekáldás késik. Nőgyógyászati vizsgálataim is voltak már, de azoknál nincs gond. Inzulin problémára gyanakodnak.
Glukóz 0': 4,4 inzulin 0' : 3,2
Glukóz 60': 6,5 inzujlin 60' : 42,2
Glukóz 120': 6,2 inzulin 120': 40,2
SHBG: 50,90
HOMA INDEX: 0,6

Köszönöm a segítségüket!
Tisztelettel:
Nóra

Válasz

Diéta szigorúan kellene 140-160 grammos, 3-5 x étkezés
Metformin még nem indokolt.

Kérdés

Tisztelt Doktorno/Doktorur!

Szeretnem a segitseguket kerni.
Pajzsmirigyalulmukodest diagnosztizaltak nalam 2 evvel ezelott.Euthyroxot szedtem nehany honapig juol ereztem magam aztan nem.Tavaly osszel abbahagytam a szedeset mert kezdtem gyarapodni a sulyban.55 kg volt az atlagsulyom de nehany honap alatt feljott ram 10 kg.Most megismeteltem az analizeseket es ezek lettek:
FT4-1.27 ng/dl
TSH-4,470 mlU/L
Nagyon szeretnem visszanyerni az eredeti sulyomat es leadni ezt a felesleget.Mit tehetnek ?

Koszonom szepen elore is

Válasz

Kedves Szidónia!
Szedje az Euthyroxot megint és készüljön vércukorterhelés 0-60-120 perces inzulin szintekkel is!

Kérdés

Kedves Doktor Úr/Nő!

PCOS gyanúja miatt, az alábbi laboreredmények születtek a menstruáció 3.illetve 21.napján


TSH 4,276 mIU/L *
Szabad T4 14,39 pmol/
Szabad T3 5,44 pmol/
LH 7,17 U/L
FSH 6,49 U/L
Ösztradiol 153,0 pmol/L
Tesztoszteron 1,1 nmol/L
Free tesztoszteron index (FTI)
SHBG 116,60 nmol/L

Anti-TPO 0,7 U/mL
Prolaktin 587,3 mIU/L
Progeszteron 36,0 nmol/L

Terheléses vércukor:

Glükóz terhelés 0' 5,6 mmol/L
Glükóz terhelés 60' 7,9 mmol/L
Glükóz terhelés 120' 6,4 mmol/L
Inzulin 0 perces 4,7 mIU/L
Inzulin terhelés 60' 28,6 mIU/L
Inzulin terhelés 120' 45,8 mIU/L
HOMA-IR 1,2

Pajzsmirigy ultrahang semmilyen elváltozást nem mutatott.

Ön szerint az alábbi eredmények igazolják a betegséget? Szükséges gyógyszeres kezelés?

Köszönöm szépen a válaszukat!

Válasz

Igen
Kezelném az IR-t
Dr. Koppány

Kérdés

Tisztelt doktor úr/nő!
Kérdesem a következő, voltam általános vérvételen ahol a háziorvosom szerint egy eredmény nem jó, még pedig a következő: Se TSH supersensitiv megh. : 0,165 qIU/ml. Mit jelent ez az érték? Mire számíthatok? Utalhat daganatra is? Mennyire vészes ez az érték? Előre köszönöm válaszát.

Válasz

Kedves Betegünk!

A TSH a pajzsmirigy működését szabályozó, agyalapi mirigybeli hormon. Ha a pajzsmirigy hormonokból több van a kelleténél, a TSH érték lecsökken. Ilyenkor pajzsmirigy túlműködés áll fenn. Daganatra ez semmiképpen sem utal, és az eltérés jól kezelhető. Keressen fel egy endokrinológust!

Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Kérdés

A ths értékem 0, 81.
Változó kórban vagyok, 52 éves.
Panaszaimra hormonpotlot szedek.
Kérdésem az, hogy ez az érték normális-e?
Fura érzés van a torkomban, mintha gomboc lenne.
Önök szerint gond van a pajzsmirigyemmel és forduljak orvoshoz?
Köszönöm gyors válaszukat.

Válasz

Kedves Betegünk!

Nem tudom, milyen hormonpótlást kap (női hormont?). TSH értéke a normál tartományba esik. A gombóc érzés miatt gégészeti vizsgálat és pajzsmirigy ultrahang vizsgálat indokolt. Ha az ultrahangon eltérés van, keressen fel egy endokrinológust.

Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Munkatársaink
Hírek
Gyógynövények is segíthetnek a pajzsmirigyzavarok terápiájában

Gyógynövények is segíthetnek a pajzsmirigyzavarok terápiájában

A pajzsmirigyzavarokat az esetek többségében gyógyszeres úton kezelik, melyet a betegnek általában élete végéig alkalmaznia kell. Viszont a terápiát remekül kiegészíthetik bizonyos gyógynövények is, amik segítségével hamarabb jobb közérzet érhető el, ráadásul a gyógyszer dózisát is csökkenthetik. Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa ezek közül emelt ki párat. 

további részletek »
Hormonzavar miatt is izzadhat éjszakánként

Hormonzavar miatt is izzadhat éjszakánként

Ahhoz, hogy napközben frissek és nem utolsósorban egészségesek legyünk, elengedhetetlen az éjszakai nyugodt, pihentető alvás. Amennyiben ezt valami hátráltatja, úgy nemcsak a folyamatos fáradtsággal kell számolni, hanem megnő számos betegség és kóros állapot kialakulásának valószínűsége. Ilyen hátráltató tényező lehet például az éjszakai izzadás, mely a kánikula mellett gyakran hormonzavar számlájára írható. Dr. Skurdenka Beatrix, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa elmondta, milyen endokrin problémák okozhatják a panaszt.

további részletek »

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Copyright 2012 © Prima Medica Egészségközpontok. Minden jog fenntartva

Desigbed by www.free-dimension.hu • Developed by www.sulczr.hu

Az oldalon feltüntetett árak az ÁFÁ-t tartalmazzák!