Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Címzett!

Olyan problémám van, hogy pár hónapja fokozottan izzadok a hónalj, kéz és a lágyék területén. Nagyon zavaró, mivel a szűkebb felsőim nagyon hamar a hónalj részen vizesek lesznek. Az életemben különösebb változás nem történt, ugyanannyira vagyok stresszes, mint korábban. A kezem már kiskoromban is izzadós volt, de a hónaljamat eddig nem éreztem ennyire annak. A kérdésem az lenne, hogy ennek az okát endokrinológus vagy nőgyógyász szakorvos tudja kideríteni? Kihez érdemes fordulom? Mert a háziorvosomat nem különösebben érdekelte ez a probléma.

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel: S. Réka
Kedves Réka!Központunkban Dr. Lőrincz Ildikó (endokrinológus, nőgyógyász) foglalkozik ezekkel a szakterületekkel.

Tisztelt Doktor Úr/ NŐ!

Februárban egy vizsgálat során TSH: 6,55, T4, 14,4, T3 6,04

most TSH: 5,17 ft4: 13,3 T4: 5,62 .Epekő műtét előtt állok, és ezekkel az értékekkel az altatást nem engedélyezték. Mi ennek az oka? Van-e okom félni? Mi történik, ha sürgős műtétre lesz szükségem akkor hogyan fognak altatni??? Köszönöm a választ.

Tisztelettel: Ildi
Kedves Ildi!Sürgősségi műtét életmentést jelent, olyankor nem foglalkoznak a pajzsmirigy hormonokkal.

Ezzel a lelettel keressen fel egy endokrinológust.
Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr!Érdeklődni szeretnék, hogy a terheléses cukorvizsgálat során, 5 pontos vérvétel esetén, 5x szúrnak vagy esetleg az első vérvétel során egy kanül kerül beültetésre?Köszönettel,

Ági
Kedves Ági!Sajnos 5 vérvételt jelent.Szép napot!
Tisztelt professzor úr!

70 éves, férfi vagyok.19 éve volt pajmírígy műtétem. A TSH azóza határértéken belöl van. Izotópos vizsgálaton voltam. A szimmetrikus rajzolat kék, felül 2cm, alul 3cm széles, midkettő 7cm magas. A jobboldali alatt +jel van. A bal alsóban sárga szélű piros folt szélessége 1,5cm, magassága 2cm.A jobb alsóban zöld szélű sárga folt szélessége 1cm, magasséga1,5cm. A teljes Thyroid felvétel 1,11% , súly 8,9g, terjedelem19,6cm2 Ez normális?

Válaszát várja: László
Kedves László!További részletes kivizsgálást javaslok.
Tisztelt Címzett!Szeretnék érdeklődni, hogy ha inzulinrezisztencia vizsgálatra szeretnék bejelentkezni, pontosan mely vizsgálatokra lesz szükségem?Köszönettel:Gy.A
Tisztelt Anna!

Az inzulinrezisztencia vizsgálat menete:

Az inzulinrezisztencia vizsgálat éhgyomorra történik, tehát az inzulinrezisztencia vizsgálat előtt 6 órával ne egyen, és folyadékként is csak vizet igyon!

Az inzulinrezisztencia vizsgálat egy vérvétellel kezdődik: ebben mérjük az éhgyomri vércukor (és inzulin) szintet.

Az inzulinrezisztencia vizsgálat következő lépése a meghatározott mennyiségű cukor elfogyasztása - vízben feloldva megivása.

Majd 30-60-90-120 perc elteltével történik vérvétel, belőle cukor (és inzulin) szint meghatározása.

Újabb módszerekkel elégséges a 120. percben vért venni.Természetes a cukor elfogyasztása és az utolsó vérvétel között étkezni, vízen kívül más folyadékot fogyasztani tilos!Központunkban az inzulinrezisztencia vizsgálat hétfőtől-péntekig 8:00-10:00 óra között történik.
Üdvözlöm Önöket!

Szeretnem a véleményét kérni. Mellékelek vizsgálatokat a pajzsmirigyemről. Csináltak TSH ami 1,67 mIU/L

Az ultrahangon 2017-02-13-n a pajzsmirigy lebenyben nem nagyobbak, echoszegényebbek, a jobb oldalon egy

4 mm-s echoszegenyebb göb látható.

A 2017-05-16-n készült izotópon, már baloldalt is van egy 5 mm-s.

Normális méretű pajzsmirigy, relatíve fokozottabb működésű / meleg/ göb gyanúja a bal lebenyben.

Hideg göb funkcionálisan nem különíthető el. A 2017-02-13.-i UH - vizsgálat által leírt göb mérete /4 mm / a pajzsmirigy szcintigrűfia felbontóképessége /minimálisan 5 mm/ alatt van.

Tv-uptake: 0,36 %, normális / tartomány 0,24-3,24%/.

Szeretném a véleményét kérni, hogy most mi a teendőm? Vizsgálatok szükségesek még, és milyenek?

A konzultacioról, hogy mennyibe kerül? A szükséges vizsgálatokat ott kell megypcsinaltatni, vagy az Egészségközpontban is meg lehet?

Köszönöm a segítséget és a mi előbbi válaszukat.

Üdv. Kulcsár Sándorné
Tisztelt Kulcsár Sándorné!

Orvosszakmai, etikai és jogi előírások alapján emailen, interneten keresztül, elküldött leletek, eredmények, tünetek alapján gyógyítás, diagnosztizálás, terapizálás nem lehetséges. Ez az út korlátozott információkon alapulva téves következtetéseket, kezeléseket eredményezhet, mely Önnek sem érdeke azon túl, hogy jogilag, orvosszakmailag és etikailag is elfogadhatatlan.A konzultáció árairól informálódhat a honlapunkon: https://www.endokrinkozpont.hu/arainkNálunk is van lehetőség vizsgálatokra, de természetesen máshol is elvégeztetheti.Kedves Dr. Úr/Nő! 2015-ben pajzsmirigy nyaki lágyrész ultrahang és izotópos vizsgálatot végeztek nálam.A vérvétel eredményem: TSH:2,57. Az ultrahang:A pajzsmirigy lebenyei megnagyobbodottak. Mi.lebenyei számos 5-10 mm közötti cystosusar degeneralt,isoechogen göb látható, helyenként egy-egy apró colloid cysta. A nyálmirigyek épek, szintetikusak, homogének.Koros nyirokcsomó nem látható.A nyaki nagyértékű lefutása, tágassága szabályos.Izotóp: Jobb oldali túlsúllyal mindkét pajzsmirigylebeny kp. fokban nagyobb (a jobb kb.6,5 x,a bal 5,5x3 cm-es vetületű), az isthmus szintén kiszélesedett, a pajzsmirigy alsó polusa a jugulum magasságában volt detektálható. A jobb Lébény alsó és középső harmada határán centroleteralisan egykis (1cm alatti méretű) , minimálisan csökkent aktivitású terület sejthető,a pajzsmirigy többi része viszont normál jellegű izotóp felvételt mutat minimálisan inhomogén elosztással. A tc-uptake:1,07% vélemény: közepes fokú struma- szcintigráfiásan- diffusa a jobb lesz a fenti localisatioban egy kis hideg jellegű területtel,ami megfelel egy 1cm alatti hideg göbnek is,de az ultrahang lelet alapján valószínűbb,hogy egy nagyobb degenerácios cysta áll mögötte. Az lenne a kérdésem hogy kell e aggódom,hogy esetleg rossz indulatú daganatok van, ugyanis utánna olvastam és a leírtak alapján valószínű. Igazából nem csináltak velem semmit, gyógyszert sem kaptam,panaszok nincs,igaz néha megnagyobbodottak egy megfázásnál. Visszamenni azóta 2 éve nem tudtam, kontrollra,mert folyton lemondják az időpontokat rendelés elmaradása miatt. Mit tegyek? Nagyon aggódom. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Kovács Anita
Kedves Anita,

Orvosszakmai, etikai és jogi előírások alapján interneten keresztül, elküldött leletek, eredmények, tünetek alapján gyógyítás, diagnosztizálás, terapizálás nem lehetséges. Ez az út korlátozott információkon alapulva téves következtetéseket, kezeléseket eredményezhet, mely Önnek sem érdeke azon túl, hogy jogilag, orvosszakmailag és etikailag is elfogadhatatlan.Tisztelettel kérjük, hogy kérdésével, leleteivel, tüneteivel személyesen keresse fel Központunkat.Tisztelt Doktornő.

A gyömbér tea gyengíti a Dienille fogamzásgátló hatását?
Kedves Ritus,

Ilyen hatása a gyömbérteának nem ismert. Nyugodtan lehet fogyasztani.Tisztelt Szakértő!2017.03.01 férjem pajzsmirigy ultrahang eredménye miatt írok önöknek .Lelet :

A pm.jobb lebeny kb 43x12x14 mm-es, a bal lebeny hasonló méretű.

Mk.lebeny kif.inhomogén, melyet apró cobfuláló göbök is adhatnak.

Határozott góc alig észlelhető.

Jobb túlsúllyal mko. néhány bő cm-es lapos lgl. mellett apróbbak is vannak .

Nyálmirigyek rendben .Vélemény: a képet struma micronodosa ill. thyreoditis is adhatja.

Endocrinológiai controll jav .Labor : 2017.03.20

TSH:3,980Előző TSH : 2016.09.26

TSH :6,442Azt szeretném kérdezni hogy a leletek alapján mi a véleményük ?

Voltunk endokrinológusnál de azt mondta mivel a TSH érték nem magas az ultrahang eredmény nem lényeges

Kedves Betegünk!Jelenlegi TSH értéke rendben van, tehát a pajzsmirigy jól működik. Az UH kép utalhat krónikus gyulladásra, de ezzel jelenleg tennivaló nincs. Javaslom, hogy évente legyen TSH és UH ellenőrzés.

Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor
Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus
Tisztelt Uram/Hölgyem!

Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy a merckformin 500 xr tabletta befolyásolja -e az alábbi vérvételek eredményét: Infertilitas panel III, trombofilia panel, faktorXII, Faktor XIII, és PAI, d vitamin szint, anti müller hormon, kortozol, dhea-s. Szedhetem nyugodtan és a vizsgálati eredményeket nem befolyásolja? Köszönettel: Virágh Szabina
Szedheti nyugodtan!Koppány Viktória dr.
Dr. Koppány Viktória
Dr. Koppány Viktória endokrinológus

Hírek

Mi lehet a T4 érték eltérésének oka?

Mi lehet a T4 érték eltérésének oka?

A T4, vagyis a tiroxin hormon az anyagcsere szabályozójaként működik, és szerepet játszik az izomfunkcióban, az emésztésben és a csontok egészségének megőrzésében is. Dr. Skurdenka Beatrix, a Budai Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus főorvos azokra a tünetekre hívta fel a figyelmet, amelyek esetén fontos a T4 hormon szintjének ellenőrzése.

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés Prof. Békési Gábor PhD nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés Prof. Békési Gábor PhD nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel az Endokrinközpont minden páciens figyelmét.
 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA