Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktornő,Doktor Úr!

27 éves vagyok,immár 6éve nem menstruálok, egy nagyobb fogyás következtében egyik hónapról a másikra leállt a menstruációm,viszont évek óta már normál tartományban van a súlyom, sőt inkább hízékonyságot észlelek magamon.Többször kaptam hormonális stimulálást Clostylbegyt+norcolut,majd estrofem+ duphaston kombináció formájában, de a menstruációmat így sem sikerült helyreállítani.

2014-ben policisztás petefészket állapítottak meg, erre meforal 850mg-ot kaptam. Menstruációm azóta sincs.

Legfrissebb hormonvizsgálatom eredménye:

TSH 2,450 mIU/L

FSH 11,5 IU/L

LH 9,1 IU/L

Progesteron 0,68 nmol/L

Oestradiol 110 pmol/L

Testosteron <0,69 nmol/L

Prolactin 184 mIU/L

SHBG 68,10 nmol/L

Inzulin 2,77 mIU/L

Anti-müllerian hormon 63,32 pmol/LEzek a hormon eredmények nagyon aggasztóak a jövőmet nézve?Panaszomhoz még szőrösödés és enyhe fokú pattanásosság tartozik,leginkább az áll környéki területen. Változókorban használt hormonpótlást javasoltak ami javarészt ösztradiolt és némi noretiszteron-acetátot tartalmaz. Az esetemben érdemes-e a hormonpótlást elfogadnom? Illetve,hogy a meforal 850mg tabletta szedését újra elkezdjem-e szedni?

Válaszát előre köszönöm!

Üdvözlettel: Viktória
Kedves Viktória, mind a fogamzásgátlót, mind pedig a Meforalt javasolom szedni!
Tisztelt Hölgyem/Uram,

38 éves vagyok. Tavaly februárig rendszeresen menstruáltam. Akkor egyik napról a másikra elmaradt a menstruációm. Júniusban Norcolut szedése után (3. nap) az eredményeim: TSH: 0,6 mU/L, FT-4=12,8 pmol/l, ESTR: 137,8 pmol/l, PROLM:239,2 mU/l, LH: 23 U/l, FSH: 22. A gyógyszeres kezelés után egy héttel ismét menstruáltam, de utána novemberben szintén csak Norcolut szedése után. 3. napi vérvétel: ESTR: 481,8 pmol/l, PROLM: 245,1 mU/l, LH: 14,9 U/l, FSH: 19,4 U/l. Február óta nőgyógyász javaslatára Trisequens tablettát szedek. Szerettünk volna testvért 8 éves gyermekemnek. Önök szerint lehet rá esély?

Nagyon köszönöm.
Kedves Linda, sajnos, az FSH és az LH értékek menupauzát mutatnak, kistestvér már nem lehetséges, a Trisequenssel egyetértek.
Tisztelt Doktor Úr/ Doktor Nő!34 éves vagyok, Egy éve időnként rendszeresen bedagad egyik vagy mindkét térdem (az egyik jobban). Okot eddig még nem találtak. Továbbá az utóbbi 1-2 évben az államon, nyakamon időnként nagy, mély pattanások jelennek, meg amik nagyon lassan gyógyulnak és sokáig látszik a sötét nyomuk (heg azért nem marad). Írható ez Mirena hormontartalmú spirál számljára? Hallottak már ilyet? 3 éve van fennt. Vagy ha nem, valami más hormonzavarra? Pajzsmiriggyel kapcsolatban olvastam ilyet a tünetek között. Súlyom normális, sportolok, van már két gyerekem. A térd dagadástól szeretnék a legjobban megszabadulni.. Válaszukat köszönöm!
Nem gondolom, hogy a Mirena.

Szerintem góc lehet, pl. mandula vagy esetleg fogàszati, a tèrd duzzanat is inkább erre utal.
Tisztelt Doktornő/Doktor Ur! Szeretnék választ (értékelést) kérni a köv.labor eredményre:

Nodulus suprarenis -11,7*5,5mm,

fT4:8,97pomol/l,

hTSH:12,56mIU,

Kortizol:555,8

Kb.2hónapja szedem az L-thyroxin 50-es gyogyszert, de sajnos egyre gyakrabban érzek szúró erős fájdalmat a torkomban,ami már nagyon aggaszt,valamint a hajhullás is. Mi tévő legyek? Az orvosom sajnos nem fordít az ilyen ,,panaszokra,,kellő figyelmet,ezáltal fontolóra vettem egy másik szakértő felkeresését.köszönöm. tisztelettel:Gy.N.

Kedves Betegünk!Az Ön által küldött labor értékek azt mutatják, hogy az L-Thyroxin adagja nem elégséges. Emelni kell a dózisát. Ha jól értem, a mellékvesében találtak egy 11,7X5,5 mm-es elváltozást. Emiatt és az L-Thyroxin beállítása miatt is feltétlenül forduljon endokrinológushoz! Torok panaszai és a hajhullás miatt keressen fel egy gégész, illetve egy bőrgyógyász szakorvost!
Tisztelt Holgyem/Uram ,

Lassan 10 eve szedek L thyroxint 75 rol 100mikrogra emelkedett az evek folyaman de az utolso 3 evben valtozatlan volt. Tavaly novemberben voltam a pajzsmirigyemmel eves ellenorzesen akkor az eredmenyeim rendben voltak beleertve az ultrahangot is.

A napokban megismetelnem a vervetelt es a kovetkezo erteket kaptam :

FT4 22.7, FT3 4.9, TSH 0.77

Szeretnem kerni a szakvelemenyet Ontol, hogy az FT4 magasabb, szuksegem lesz-e tovabbi vizsgalatokra? Mit jelent pontosan hogy ez az ertek magasabb?Elore is koszonom valaszat,Udvozlettel ,

Kedves Betegünk!Az FT4 valóban árnyalatnyival magasabb. Ez azt jelentheti, hogy a gyógyszer adag egy kicsit több a kelleténél. Ennek ellenére nem javaslom a dózis csökkentését, mert nagyon kicsi az eltérés. Két hónap múlva ellenőrizze az FT4-et. Ha még mindig magas, akkor az L-Thyroxint lehet 75 mikrogrammra csökkenteni. Fél évente javasolt egyébként a TSH ellenőrzése.
Tisztelt Doktor úr/ doktornő!Azzal a kérdéssel fordulok önhöz,pajzsmirigyelégtelenség és Graves -Basedow Poststrumetomiás hypothyreosis Dg... 2017.05.15..TSH:4.3 FT-4-13.8. L-Thyroxin 125-mg-ot szedek. Ez befolyásolja a szem fájdalmat,és a fogyást? Vagy kevesebb gyógyszert szedjek?Válaszukat előre is köszönöm!
Kedves Betegünk!Az említett laboratóriumi értékek a normál tartományban vannak, tehát a gyógyszerelés megfelelő. Szedje továbbra is a napi 125 mikrogramm L-Thyroxint! Ez fogyást csak akkor okoz, ha a kelleténél többet szed belőle. A szem panaszok a Basedow kórral állnak összefüggésben. Műtét után is megmaradhatnak. Ha nagyon kifejezettek ezek a panaszok, forduljon szemész szakorvoshoz! A TSH értéket fél évente érdemes ellenőrizni.
Tisztelt Doktor Ur /nő/! 1 évvel ezelőtt a TSH 0,9oo lU/ml volt, most TSH 0,433lU/ml . Meg is van jelölve ,minusz jellel , de a háziorvosom azt mondta nem kell vele foglalkozni. Nem tudok nyugodtan lenni, félek hogy nem e valami társbetegségről van szól? Megemelkedett még a koleszterinem is 5,6. De nem fogytam, nem magas a RR .... Ennyi eltérés van a laboreredményben. Tessék szives lenni segiteni, hogy hová forduljak panaszommal? 48 éves nő beteg vagyok. Menzeszem mindig pontosan megjön. Annyi változott az utóbbi 2 évben, hogy kevesebb igényem van az alvásra. Köszöm szépen a válaszukat:
Kedves Betegünk!Az Ön által küldött labor értékek nem adnak okot aggodalomra. Fél év múlva ismétlésüket javaslom. Az alvás igény az életkor előrehaladtával csökken. Ez nem kóros. Ha a kontroll laborban a TSH eltér a normálistól, forduljon endokrinológushoz!
Kedves Doktornő! Márciusban derült ki nálam az ir.Azóta, ahogyan dr. Koppány Viktória javasolta, 150-160 ch diétán vagyok és reggel este fél-fél merckformin 500 at szedek. Mozgok, fogytam is hét kilót.Június 24-en lesz cukorterhelésem és doktornő korábban (márciusban) azt mondta, hogy ez előtt két héttel hagyjam el a gyógyszert. 06. 29-en megyek doktornőhöz az eredményekkel kiértékelésre és ugye a javulást,vagy a továbbiakat (remélem javulnak az értékeim)megbeszélni .A kérdésem az hogy 24-e után szedjem tovább a merckformint?(hiszen akkor mar nem lesz több kontroll egy darabig)...pl 24-e és 29 között szedjem-e....szoktak e ilyen hamar leallitani valakit a gyógyszerről? Miért van szükség a cukorterhelés előtt a gyógyszer elhagyására? A válaszát előre is köszönöm!!
Kedves Boglárka!

A gyógyszert a vérvétel után folytassa. Azért kell kihagyni, mert ha szedi közben az a vércukorterhelkés eredményét befolyásolja, hamis leletet eredményez.

Várom a friss leletekkel, akkor majd megbeszélünk mindent.Kedves Doktornő /úr

Édesanyám 93 éves pajzsmirigy alulműködésre folyamatosan emelve ca. 6 hónapja már Letrox 75 mg-ot szed. Reggelente rendszerint erős szívdobogásra ébredt eddig is, ami a Letrox szedése óta jelentkezik nála változó mértékben. Ilyenkor orvosi előírás szerint beveszi a Letrox adagját + 1 Betaloc 50 mg tablettát. 1 hete szokatlan rosszullétei vannak. Hevesebb és szaporább szívdobogásra ébred mint az megszokott és a Betaloc sem csökkenti le. A korábbi 70-72-es pulzusszáma megemelkedett 85-90-re (napközben is). A Letrox bevétele után 1-1,5 órával többször jön rá olyan „gyomorliftezés”, mintha a gyomra megindulna a torka irányába, ilyenkor hőhullámot is érez és erős szívverést. Egyik nap ezen felül belső gyomorreszketés is elfogta, végül a keze is úgy reszketett, hogy nem tudott inni a pohárból. Ez inkább a kora délelőtti órákban fordul elő. Ez a vérnyomását is kissé megemeli. Ami teljesen szokatlan, hogy folyamatosan melege van (neki, aki mindig fázott!). Délutánra rendszerint ismét jól van, bár a vérnyomása kissé magasabb mint eddig volt. (vér és vizeletvétel 3 hete volt. Minimális kivétel (ahol néhány tized eltérések voltak) minden értéke határon belül van TSH 3,88. EKG szintén teljesen rendben volt. Kihez forduljunk ilyen tünetekkel? Lehetséges, hogy ez a Letrox hatása?

Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Lőrincz Gitta!Az édesanyjánál további kivizsgálásra lehet szükséges ezért érdemes felkeresni egy endokrinológust aki tud segíteni a gyógyszer leváltásában is amennyiben az okozza a tüneteket.
Üdvözlöm! Kérem ki értelmezné az inzulin rezisztencia eredményt és a D vitamint!

Értékek Referencia értékekÉhgyomri glukóz ( plazmából ) 4,1 mmol/l. 3,8--6,0

60 perces glukóz 8,0 mmol/L. --------

120 perces glukóz 5,2. 4,1--7,8

Inzulin 0,7 mIU/L. 3,0--25,0

Inzulin 60 perc 44,7 mIU/L. ---------

Inzulin 120perc 10,7 mIU/L. ----------

Inzulin rezisztencia( homa index) 0,13. Megjegyzés normális < 2

D vitamin 142,0 nmol/ l D vitamin ellátottsági

Jellemzők

< 50: D- vitamin hiány

50-75 elégtelen

> 75: megfelelőKöszönöm. Üdvözlettel.

Péter AnikóKedves Páter Anikó!Orvosszakmai, etikai és jogi előírások alapján emailen, interneten keresztül, elküldött leletek, eredmények, tünetek alapján gyógyítás, diagnosztizálás, terapizálás nem lehetséges. Ez az út korlátozott információkon alapulva téves következtetéseket, kezeléseket eredményezhet, mely Önnek sem érdeke azon túl, hogy jogilag, orvosszakmailag és etikailag is elfogadhatatlan.

Hírek

A hízás az agyalapi mirigy problémájának tünete is lehet

A hízás az agyalapi mirigy problémájának tünete is lehet

Amikor a súlygyarapodás oka nem egyértelmű, feltétlenül fontos az endokrinológiai kivizsgálás, hiszen a hirtelen hízás mögött többek közt az agyalapi mirigy problémája is állhat. Dr. Skurdenka Beatrix, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász főorvos az összefüggésekre és a szakorvosi vizsgálat jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek
Emelkedett TSH? Új irányelvek a pajzsmirigy alulműködés kezelésében

Emelkedett TSH? Új irányelvek a pajzsmirigy alulműködés kezelésében

A pajzsmirigy betegségek gyanúja esetén gyakran monitorozott hormon, a TSH emelkedett szintje korábban szinte azonnal kezelést tett szükségessé, mára ez némileg változott. Dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont belgyógyász, endokrinológusa, egyetemi docens az új irányelveket ismertette.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA