Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktor Úr!

Nem tudom melyik orvoshoz forduljak konzultációra: 16 éves fiú gyermekem serdülőkorban van. Nagymértékben vagy 2 éve megduzzadtak a mellei, nagyon nőiesre. Ez lelki és kapcsolati problémákat okoz, abbahagyta a labdarugást is, mivel szégyenérzete következtében nem akar mások előtt levetkőzni. Strandra nem akar járni, szegény a nyári időszakban a polóban is úgy néz ki, mint egy kislány, akinek fejlődnek a mellei. A fiú vékonyka 180 cm, 56 kg. A bátyja, aki 20 éves, hasonló, de jóval kisebb mértékű mellnövekedéssel, már úgymond megszokta az állapotot, de azt látom, hogy ez neki is problémát okoz. Voltunk annak idesén vele még gyermek belgyógyászaton. Ott azt mondták ez serdülőkor után elmúlik. De nem. Kérdésünk, hogy kihez kellene bejelentkezni konzultációra, illetve létezik e- valamilyen megoldás ennek a problémának a leküzdésére?

Köszönöm válaszukat
Tisztelt Simon Zsolt!A leírt panaszok valóban előfordulhatnak a serdülőkor alatt. De további kivizsgálás céljából érdemes lehet felkeresni egy gyermek endokrinológust. A Központunkban Dr. Tar Attila foglalkozik gyermekekkel.
Tisztelt Doktor Úr/Hölgy!Érdeklődnék, hogy az IR diéta következtében történhet- e súlygyarapodás, ha mégsem vagyok IR-es. Sajnos csak nyár végére kaptam időpontot endokrinologushoz és addig is szeretnék valamit tenni. Egy éve próbálok megszabadulni 10 kg súlyfeleslegtől. Kb. 1200 Kcal/ nap, fehér liszt, cukor kiiktatása ellenére sem történt fogyás az elmúlt egy évben.

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel: G.Kinga
Kedves Kinga!Miből állapitották meg, hogy Önnek inzulin rezisztenciája van, erről nem ír. Volt-e vércukor terhelés és inzulin szint mérése. Az inzulin rezisztencia diéta nem okoz testsúly növekedést. Más okot kell keresni a testsúly növekedés hátterében. A diéta betartása mellett a rendszeres, legalább napi 20 perces mozgás is szükséges.Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

Nemrégiben részt vettem egy cukorterheléses vizsgálaton. Az eredményeim a következők lettek:0' vércukor: 4,1 mmol/L

60' vércukor: 4.0

120' vércukor: 3,90' inzulin: 5,5 mlU/L

60' inzulin: 48

120' inzulin: 53Szeretném megkérdezni, hogy mi a véleménye az eredményeimmel kapcsolatban? Fenn áll-e az estemben inzulin rezisztencia? Kell-e további kivizsgáláson, vagy dietetikus tanácsadáson részt vennem?Válaszát is előre is köszönöm!Üdvözlettel,Galambos Edit

Kedves Edit!Nem tudom hogy milyen panaszok miatt került sor erre a vizsgálatra . Ezek az értékek alapján cukorbetegsége nincs. Inzulin értékei éppen csak meghaladják a normal szintet. Amennyiben túlsúlyos, javasolom a napi 5 x étkezést, a nativ cukrok kerülését, a nagyobb rost taralmú ételek fogyasztását. Emellett fontos a rendszeres mozgás, legalább napi 30 perc.Tisztelt Dr Nő, Úr!Kérdésem az lenne, mit takar a Nem -inzulin- depedens cukorbetegség? Ez az inzulin rezisztencia?Köszönöm válaszát.

Tisztelt Varga Éva!A nem inzulin dependens cukorbetegség, az egész szervezetet érintő anyagcsere betegség, ami a cukorháztartás zavarát jelenti. Ez a fajta cukorbetegség inzulinkezelést nem tesz szükségessé. Az inzulin rezisztenciánál azonban az inzulinérzékeny szövetek a károsodás miatt csak az átlagosnál nagyobb mennyiségű inzulin jelenlétében képesek felvenni a cukrot. A két kórkép nem ugyan az.Tisztelt Címzett!

Vásároltam DiaRemedium tapaszt felhasználasi információt szeretnék kérni a hatásosságával kapcsolatosa.

A társaságtól senkit nem tudok elérni és személyre szabott információt kérni.

Még a felhasználása sem egyértelmű, a fekete korong tartalmazza a hatóanyagot, vagy azt is el kell távolítani? Vagy ez egy Kamu termék? Azért nem érhető el senki.

Válaszukat várva,

Köszönettel,

Ecseri István

06703177999
Kedves Ecseri István!A készítménnyel sajnos nem áll módunkban felvilágosítást adni Önnek. Az adott termékről csak a gyártónak áll módjában részletes tájékoztatást adni.
Tisztelt Doktor Úr!

Azzal a kérdéssel fordulok önhöz,hogy a barátom egy éve szedte a Stanazol nevű szteroidot és nem szedett mellé semmilyen hormon gyógyszert és ahogy abbahagyta jelentkeztek a problémák. (nem kívánta a szexuális együttlétet )

Az idén sajnos megint szteroidokat szedett hiába kértem,hogy ne tegye és most tesztoszteront szedett (Sustanon és Enanthra 3ml/hét plusz Deca Durabolin 2ml/hét Proviron 1szem este / reggel ,Clomiphenből 1 szem reggel/este ezeket szedte most és a szedése alatt nem volt probléma a szexuális életünkkel de mióta abbahagyta megint jelentkeznek a problémák.Segítségét szeretném kérni,hogy mi a teendő,esetleg nem tudna ajánlani valamilyen gyógyszert?

Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Tisztelettel: B.Zsanett
Kedves Zsanett!A szexuális vágy csökkenését hormonális problémák is okozhatják. Amennyiben a probléma nem átmeneti érdemes lehet egy andrológus szakorvost felkeresniük.Jó napot kívánok. 26 éves vagyok ( 53 kg) és a párommal gyereket tervezünk de előtte elmentem egy vérvélre.

Az eredméyeim következök lettek:

Glükóz fluoridos 5,4 mmol/L 3,5 - 6,1

Glükóz terhelés 60' 7,5 mmol/L 3,1 - 10,5

Glükóz terhelés 120' 5,1 mmol/L 3,1 - 7,5

Inzulin 4,0 mIU/L 1,9 - 23,0

Inzulin terhelés 60' 60,0 mIU/L

Inzulin terhelés 120' 16,7 mIU/L

HOMA-IR 1,0 - 4,4

TSH 1,972 mIU/L 0,400 - 4,000

LH 9,15 U/L (follikuláris fázis : 2,12 - 10,89 U/l)

FSH 10,48 U/L (follikuláris fázis : 3,85-8,78 U/L)

Prolaktin 462,0 mIU/L (Referencia nem terhes esetben: 70,8..566,5)

Ösztradiol <73 pmol/L (follikuláris fázis : 99,1 - 447,9 pmol/l)

Menstruációs ciklus -30-32 nap.

Nagyon szeretnék tudni a szakorvos véleményet a leletekkel kapcsolatban.

Köszönöm szépen.Kedves Klysza Natalia!A labor eredmények kiértékelésére sajnos így interneten keresztül nincs lehetőség. Ez az út korlátozott információkon alapulva téves következtetéseket, kezeléseket eredményezhet, mely Önnek sem érdeke azon túl, hogy jogilag, orvosszakmailag és etikailag is elfogadhatatlan.
Tisztelt Szakértő!Én azért írok önnek mert szeretnénk információt kérni a gyógyszeremről amit szedek a neve Rabeman20mg. Érdeklődni szeretnénk hogy mennyire csökkenti a fogamzásgátlóm hatását (Corenelle).Üdv: Alexa
Kedves Horváth Alexa!A gyógyszerek egymással való hatásmechanizmusáról az orvosa vagy a gyógyszerész tud Önnek tájékoztatást adni, valamint ha egy készítménynek ismert más készítményekkel való kölcsönhatása a a betegtájékoztatón is fel szokás tüntetni.
Kedves Doktornő/Doktor Úr!

26 éves nő vagyok. Korábban pajzsmirigy alul működésem volt, de februárban egy teljes laboratóriumi hormonvizsgálatot követően megállapították, hogy a probléma már nem áll fenn. Nőgyógyászati vizsgálaton mindent rendben találtak. 8 évig fogamzásgátlót szedtem, így a menstruációm rendszeres és szabályos volt, viszont most 1 éve már nem szedek és rendszertelen, elmaradozó. Tüneteim : Menstruációs zavar, pattanásos- zsíros bőr, hajhullás, elhízás.

A kérdésem az lenne , hogy milyen vizsgálatot javasolnak ? Inzulinrezisztencia, PCOS ?

A tünetek alapján nem tudom eldönteni, hogy milyen vizsgálatra jelentkezzek be önökhöz.

A választ előre is köszönöm : Nóra
Kedves Frei Nóra!Érdemes lehet elvégeztetni egy inzulinrezisztencia vizsgálatot valamit, egy 3. és 21 napi hormonális vérvételt is. Továbbiakban tüneteivel keressen fel egy nőgyógyász szakorvost.

Üdvözletem! Egy kérdéssel fordulnék maguk felé, mivel senkisem tudja nekem erre a kérdésre a választ megadni csak maguk. Nos, egy 15 éves fiú vagyok átlagos testalkattal 160 cm és 50 kg. Pár hónapja tudtom nélkül elkezdett növekedni a mellem. Lehet viccesnek szól, de ez tényleg igaz. Azt szeretném meg kérdezni önöktől hogy ezellen mit is tudnék tenni és hogy ez miért van? Nagyon szépen köszönöm előre is válaszukat! További szép napot!
Kedves Dániel C.Nem kell megijednie a változó korban előfordulhatnak hasonló tünetek. Amennyiben ezeket félév után is tapasztalja mindenképpen keressen fel egy endokrinológust.

Hírek

Pajzsmirigy gyógyszer szed? Ezekre figyeljen!

Pajzsmirigy gyógyszer szed? Ezekre figyeljen!

A pajzsmirigyzavarok terápiájában igen fontos szerepe van a gyógyszeres kezelésnek, melyet sokaknak életük végéig alkalmazniuk kell. Dr. Skurdenka Beatrix, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa felhívja a figyelmet pár tényezőre, melyekre ügyelniük kell a tablettát szedő betegeknek.

További részletek
IR-rel kezelnek, mégsem javulnak a tüneteim-miért?

IR-rel kezelnek, mégsem javulnak a tüneteim-miért?

Az inzulinrezisztencia tünetei gyakran igen zavarók, hiszen az egész megjelenésre hatással vannak. Ugyanis a túlsúlyt, a gyulladt pattanásokat, az arcon megjelenő szőrszálakat nem, vagy csak nagyon körülményesen lehet eltüntetni. A terápia azonban a panaszok csökkenését, megszűnését ígéri. De mi van akkor, ha a várt eredmény elmarad? Dr. Borús Hajnal, a Budai Endokrinközpont diabetológusa erre ad választ.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA