Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktor úr/Doktornő!



31 éves nő vagyok, tavaly augusztus óta pajzsmirigy alulműködéssel diagnosztizáltak. Azóta Letrox 50 mg, illetve 75 mg tablettát szedek felváltva.

Áprilisi eredményeim a következők:

TSH 1,314 mIU/L (0,400 - 4,000)

Szabad T4 14,52 pmol/L (7,75 - 15,21)

Szabad T3 4,35 pmol/L (3,80 - 6,00).



Babát szeretnénk és az lenne a kérdésem, hogy számomra milyen terhesvitamin szedése lenne javasolt?



Előre is nagyon köszönöm a választ.



Kedves Eszter, jók a pajzsmirigy hormonleletek.

A terhesvitamint mely patikában kapható, metafolin tartalmút javasolok-délben szedje.
Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Màr egyszer fordultam Önhöz akkor az volt a problémám, hogy a terhességem 6.hetében vették észre a pajzsmirigy betegségemet akkori Tsh értékem:36,368mlU/L a szabad T4:6,00pmol/L volt.Napi 2 db 50 Letrox tablettàt kaptam.Sajnos a kisbabàt a 10.héten elvesztettem.Ekkor màr a Tsh:0,565mlU/L ,a szabad T4:13,77pmol/L az AntiTPO:594,5 U/ml volt.Most 75mg Letrox tablettát szedek és 80 szelént.A mostani eredményem pedig a következők:Tsh:5,16ml/L, szabad T4:10,7pmol/L Anti tpo:266,8U/ml, Anti-thyroglobulin:608,9U/ml.Szeretném megkérdezni hogy ez az Anti Tpo és az Anti tg

mi lenne ez pontosan?Mit tudok ellene tenni hogy ne legyen ilyen magas?A szelénnel esetleg helyrehozhato az Anti tpo?Szeptemberbe akarunk probàlkozni ujra a babàval,de sajnos hogy ennyire rosszak ezek az értékek félek megint elveszteném ,amit persze nem szeretnék.Doktor Úr/Nő mit javasolna?A Tsh is ujra magas lett.Előre is köszönöm vàlaszàt!

Tisztelettel!
Kedves Krisztina!

A bemutatott leletek alapján autoimmun eredetű a pajzsmirigy alulműködése, az említett antitesteket ( atpo, atg) az immunrendszer termeli a pajzsmirigy ellen.

A pajzsmirigy hormonszinteknek tökéletesnek kell lennie a terhesség előtt, ezért kizárólag megfelelő gyógyszeradag és normális hormonleletek mellett vállaljon újabb terhességet.
Tisztelt Szakorvos! A mai napon 3.hete elhuzodo betegsegem, garatgyulladas majd abbol kialakult fulkurt hurut vizsgalata kozben kiderult hogy a pajzsmirigyem gyulladasban van(pm 1 eve kezelve) A fentiek alapjan pm labort kertem es a labor eredmenyem: tsh: 8,526 t3:5,82, t4: 15,84. Anti tpo: 1192. Mivel az eredmeny meglehetosen rossz, ezzel kapcsolatban szeretnem kerdezni, hogy a szervezetemben levo gyulladas okozhatja e a robbanasszeruen megemelkedett anti tpo szintet? Valamint ezt mivel lehetne csokkenteni? Jelenleg letrox 75 mg tablettat szedek es 3 honapja voltam kontrollon ahol a tsh:7, t4: 17,34, anti tpo:385 volt! Elore is nagyon szepen koszonom mielobbi gyors valaszat! Udvozlettel, Timea
Kedves Tímea!

Zajló gyulladás bizony megemeli a TSH szintet. Attól függetlenül majd ha meggyógyult ( bízom benne, hogy ez már meg is történt) be kell állítani a hormonadagot, hogy a TSH normális legyen.
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

Az alábbi problémával fordulok Önhöz:

34 éves vagyok, szeretnénk a 6 éves kisfiúnknak egy kistestvért. Lassan 1 éve nem szedem a fogamzásgátlót, és még sajnos nem estem teherbe. Az első gyermeknél is nehézségek voltak, 2 évnyi sikertelen próbálkozás után megműtöttek PCOS-val, utána azonban elsőre sikerült. Jelenlegi orvosom azt mondta, hogy most nem lát cisztát. Májusban volt laborvizsgálatom a 21. napon, az eredmények: prolaktin 48,3; LH 2,97; FSH 1,32; progeszteron 19,9, ösztradiol 321; TSH 3,01. Azt mondta az orvosom, hogy a LH és FSH aránya nem a legjobb és hogy van peteérésem. Kaptam Clostylbegyt tablettát, a vérzés 3.napjától 8 napon keresztül napi 1 tablettát kell szednem. 1 kúra megvolt, volt 2 db 20 mm-es tüszőm, sajnos most sem jött össze a baba. Holnap fogom elkezdeni a 2.kúrát.

A kérdésem, hogy ezen laboreredmények megfelelőek hogy összejöjjön a baba?

Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!
Kedves Andrea!

Bízom benne, hogy a Clostylbegyt meghozza a kívánt eredményt
Tisztelt Doktor Úr!



28 éves vagyok. Férjemmel lassan másfél éve, hogy babát szeretnénk, sikertelenül. Az ő eredményei rendben vannak. 3 hónappal ezelőtt kiderült, hogy nekem IR-em van, de az inzulin- és vércukorértékek mostanra szépen beálltak a megfelelő kezelésnek köszönhetően. A hormonértékeim rendben, minden bőven határértéken belül. A ciklusom mindig rendszeres volt, túlsúlyos nem vagyok (172/60). Ellenben a pajzsmirigy értékem most 4,17 uiU/mL (nálunk 4,8 a felső határ). Ősszel 2,41uiU/mL, februárban 2,09 uiU/mL volt. Itt minden orvos legyintett rá, mondván, határértéken belül van.



Kérdésem, hogy szükséges-e gyógyszeres kezelés (gondolom, igen), és hogy szükséges-e valamit még megnézetnem (esetleg frissebb lelet) a konzultációig?



Februárban az alábbiakat nézettem:



fT4: 1,33 ng/dl (0,71-1,85)

fT3: 3,64 pg/mL (2,02-4,43)

antiTPO - 32 IU/mL (0,0-60,0)



(3.napi hormonsor:

FSH: 7 lU/L 2,5-10,2

LH: 3,4 lU/L 1,9-12,5

Prolaktin: 163 mlU/L 59-619

Ösztradiol: 277,3 pmol/l 71,6-529,2

Tesztoszteron: 0,86 nmol/l 0,42-2,06

22. nap:

Progeszteron: 50,71 nmol/l 10,62-81,28)



Köszönettel: Katalin



Kedves Katalin!



Orvosszakmai, etikai és jogi előírások alapján emailen, interneten keresztül, elküldött leletek, eredmények, tünetek alapján gyógyítás, diagnosztizálás, terapizálás nem lehetséges. Ez az út korlátozott információkon alapulva téves következtetéseket, kezeléseket eredményezhet, mely Önnek sem érdeke azon túl, hogy jogilag, orvosszakmailag és etikailag is elfogadhatatlan.
Tisztelt Doktor Nő / Doktor Úr!



1-es típusú cukorbeteg vagyok, pajzsmirigy alulműködéssel. Jelenleg napi 75 mg L-Thyroxint szedek. Ez már emelt színt, mert legutóbb 3,49 volt a TSM-m, az FT3 és FT4 szintem referenciatartományon belül van, az ATPO 1300. Ez utóbbira egy hónapja Normoxilt szedek.

Babát tervezünk. Szeretném megkérdezni, hogy (a jódtartalom miatt), melyik magzatvédő vitamint szedhetem? Alulműködés esetén is be tud zavarni a jód?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel, Judit
Kedves Judit,

A TSH a cukorbetegség miatt fokozottabban ingadozhat, ezért jódmentes vitamin plusz fólsav szedését javaslom.
Üdvözlöm!

Nőgyógyász diagnosztizált PCO-t nálam. Egyébként viszonylag rendszeres a ciklusom, átlag 27 napos, nem vagyok elhízva.

Igazából az érdekelne, hogy a következő értékek mellett mennyire van esélyem teherbe esni:



3. nap - LH 4,1 IU/l, FSH 6,7 IU/l, prolaktin 168 mIU/l, ösztadiol 92 pomol/l, progeszteron 3,4 nmol/l

14. nap - LH 31,0 IU/l, FSH 10,5 IU/l, prolaktin 555 mIU/l, ösztradiol 891 pmol/l, progeszteron 4,1 nmol/l

21. nap - progeszteron 21,4 nmol/l, prolaktin 692 mIU/l, prolaktin PEG 523 mIU/l, tesztoszteron 0,9 nmol/l, DHEA szulfát 6,3 umol/l, SHBG 56,8 nmol/l, cortisol 551 nmol/l, TSH 4,0 mIU/l

Insulin 0' 8,3 60' 63,0 120' 22,0, vércukor 0' 4,6 60' 5,6 120' 4,6



Annyit tennék még hozzá, hogy a 21. napos vizsgálat előtt egy stresszes éjszakai műszakon voltam túl, amennyire tudom, a prolaktint a befolyásolhatta?

Kicsit aggódok, mert a PCO mellett hátrahajló méhem is van, és szeretnék majd babát...



Köszönöm a válaszát!



Zsuzsa

Kedves Zsuzsa,

a prolaktint és a TSH szintet is normailzálni kellene véleményem szerint.
Kedves Doktor Úr/Nő!

Szeretném megkérdezni, hogy a nőgyógyászati küret vezethet-e a küret után nem sokkal hormonváltozáshoz? A küret után (ciklus megfelelő napján) 2,5-szerese volt az ösztrogénszintem, mint a küret előtt (és mint az azt megelőző hónapokban, rendszeresen nézetem ugyanis az ösztrogénszintemet ösztrogénfüggő betegség miatt). Nagyon szeretnék választ kapni a kérdésemre annak érdekében, hogy megérthessem, hogy mi és miért történt a szervezetemben a hormonfüggő betegségemmel kapcsolatban.



Előre is köszönöm szépen!
Kedves Judit!

Nem, a küret biztosan nem befolyásolja az ösztrogénszintjét.
Tisztelt Doktornő/úr!

A pajzsmirigy uh alapján az isthmus 10 mm, A jobb lebeny 28x30x75 mm, felső harmadában egy 8x13 mm-es kp. harmadában egy több 10-25 mm-es echoszegény udvarral határolt solid göb ábrázolódik. A kp. harmadában ventrálisan egy 7 mm-es echoszegény göb látható. A bal lebeny 24x31x77 mm, kp és alsó harmadában egymás mellett több 10-20 mm-es echoszegény udvarral határolt solid göb látható. A trachea a kp. vonalában van. A nyaki nagyerek környezete szabad. Bal oldalon a fejbiccentő izom mellett néhány 5-8 mm-es reaktív nyirokcsomó ábrázolódik. A T4 1,34, a T3 3,33. - 2014-ben vékonytűs cyitológián voltam. Mérsékelten sejtdús vizsgálati anyagban , véres savós háttérben kevés colloid mellett szabályos és enyhe fokú polymorphia jeleit mutató follicularis hámsejtek és sejtcsoportok és csupasz sejtmagok vannak. Helyenként a sejtcsoportok úgynevezett onkocytas átalakulás jeleit mutatják. Néhány helyen többmagvú óriás sejtek és cysta macrophagok, valamint siderophag sejtek is vannak. Háttérben a vér alakos elemit meghaladó mértékben észlelhetők lymphocytak. Háttérelemként kötőszövet foszlányok is vannak. Dg: malignitás nem igazolható. Vélemény: A vizsgálati minta származhat idült bevérzést és cysticus degeneratiot, valamint gócos onkocytas átalakulást mutató stumagöbből. Egyes jellemzők alapján felmerül a Hashimoto-tyreoditis és óriás sejtes thyreoditis lehetősége. Legutóbbi vizsgálatomon műtétet javasoltak. 53 éves vagyok. Szeretném az Ön véleményét is megkérdezni, hogy szükségszerű-e a műtét, esetleg valamilyen gyógyszeres, táplálékkiegészítős vagy életmódváltással elkerülhető lehet-e a sebészeti beavatkozás? Különösebb panaszom nincs. Enyhébb szívritmus zavarom volt, de egy pár szem szelén bevétele után elmúlt. Az orvosom szerint nincs összefüggésben a pajzsmiriggyel. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Kocsis Erzsébet
Kedves Kocsis Erzsébet !



Orvosszakmai, etikai és jogi előírások alapján emailen, interneten keresztül, elküldött leletek, eredmények, tünetek alapján gyógyítás, diagnosztizálás, terapizálás nem lehetséges. Ez az út korlátozott információkon alapulva téves következtetéseket, kezeléseket eredményezhet. Kérjük személyes konzultáció keretében keressen fel egy endokrinológus szakorvost.

Tisztelt Dr úr/ nő! Szeretném megkérdezni mi okozhatja a szapora szívverésemet és a folyamatos izzadást verejtékezést! Normálisan étkezem de csak hízok! 2 év alatt 60 kg ot szedtem fel! Mozogni nem tudok mert fárad a szivem ..gyengének érzem magam! Mindíg csak aludnák szinte nincs életem! 16 éve kezdődött de akkor írtak rá betaloc 50mg -ot napi 3×felet .és citapramot! / rivotril 2 mg .napi 2 ×felet! Nos az állapotom semmit sem javúlt! 16 évből 12 -őt alvással töltöttem! Ha nyelek zsibbad a nyakam ! És nem tudok enni csak ha vizzel nyelem le! A hangom nagyon méj lett! A menstruációm mindig változatos! Van mikor 3 hónapig sincs vérzésem! Teherbe nem esek..bár már nem is szeretnék! Egy kislányt sikerült 24 évesen szűlnöm! Most 37 éves vagyok! 162 cm és 114 kg .!! Kérem segítsen hogy mi lehet a bajom..? Szeretnék még élni de nagyon nehéz!:-(( ha egy üzenetet ír megköszönném és vissza hívom! 06 20 423-9194.Üdvözlettel: Mecsei Olga.
Tisztelt Mecsei Olga!



Panaszai hátterében endokrin probléma is állhat, keressen fel egy endokrinológus szakorvost az alapos kivizsgálás miatt.



Hírek

A hízás az agyalapi mirigy problémájának tünete is lehet

A hízás az agyalapi mirigy problémájának tünete is lehet


További részletek
Emelkedett TSH? Új irányelvek a pajzsmirigy alulműködés kezelésében

Emelkedett TSH? Új irányelvek a pajzsmirigy alulműködés kezelésében

A pajzsmirigy betegségek gyanúja esetén gyakran monitorozott hormon, a TSH emelkedett szintje korábban szinte azonnal kezelést tett szükségessé, mára ez némileg változott. Dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont belgyógyász, endokrinológusa, egyetemi docens az új irányelveket ismertette.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA