Budapest, II. ker., Lövőház u. 1-5., I Budapest, I. ker., Ostrom u. 16., I E-mail: info@endokrinkozpont.hu, Skype: endokrinkozpont

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónkat

Kérdés

Hashimoto thyreoditis esetén valóban javasolt glutén mentesen táplálkozni? Olvastam az autoimmun protokoll diétáról. Ez bizonyítottan jó diéta pajzsmirigy alulműködés esetén, vagy inkább a divatdiéták közé sorolható?

Válasz

Kedves Vivien!

Gluténmentes táplálkozás csak glutén érzékenység esetén javasolt. Az autoimmun protokoll diéta hatása nem bizonyított pajzsmirigy alulműködés esetén.

Kérdés

Kedves Doktornő/Doktor Úr!

Évek óta pajzsmirigy betegségben szenvedek, a pajzsmirigyem túlműködik. 2008. óta Metothyrint szedek. Laboreredményeimtől függően változtatták a gyógyszer napi adagját. A 2015. évtől a TSH értékem 0,005 mU/L, az FT4: 28,73 pmol/l és FT3: 20,4 pmol/l. 2016. májusában 670 MBq radiojód kezelést kaptam, melynek következtében az eredményeim nem változtak a TSH és az FT3-4 tekintetében. A pulzusom viszont kb. 120 bpm lett. A magas pulzusszám miatt napi 3x1 Huma-Pronol gyógyszert szedek a mai napig. 2017. áprilisában egy természetgyógyász által javasolt Pajzs kontroll készítményt szedtem kb. 1 hétig. Ezután a TSH értéke 9,11 mU/L-re ugrott fel. Kezelőorvosom javaslatára a készítmény szedését abbahagytam, az ezt követő laborvizsgálat eredménye szerint a TSH értéke ismét 0,005 mU/L-re esett vissza.
Ön szerint a műtét vagy újabb, nagyobb dózisú radiojódos kezelés ajánlott?

Válaszát előre köszönöm!

Üdvözlettel,
Tímea

Válasz

Kedves Betegünk!

A pajzsmirigy túlműködés gyógyszeres kezelésének eredménytelensége esetén izotóp terápia vagy műtét jön szóba. Előfordul -mint ez Önnél is megtörtént- hogy az első izotóp kezelés nem vezet javuláshoz. Ilyen esetben az izotóp kezelést meg lehet ismételni. A második kezelés gyakorlatilag mindig hatásos. Ha nem, akkor még ott van a műtéti lehetőség is.

Üdvözlettel és javulást kívánva: Dr. Békési Gábor

Kérdés

antitpo 1300 felett van, a tsh ertek referencia tartományon belul.A crp normális nem mutat gyulladást,ugyszinten a versullyedes is normális erteket mutat.Kulonlegesebb panaszom nincs,nem fáj sehol sem jol erzem magam,csak egy rutin vizsgálat során derult feny a magas antitpo-ra.valojában nem tudom hogy ez velemszuletettbetegseg vagy az eletem folyamán alakult ki.hasimoto betegseg vagy esetleg valami mas?gyulladásos faktor a crp miert nem magas ha egyebkent gyulladasostireoditisem van?Szeretnem Ontol megkerdezni,milyen további vizsgálatokat javasol,annak erdekeben,hogy rálehessen biztosan jonni arra hogy ez hasimoto e vagy sem? Kell e ettol felni vagy sem?Kerem írjon,mit tegyek ? Milyen vizsgálatokat vegeztessek el?A pajzsmirigy uh negativ.Tisztelettel:F.Adrien 46 eves egy gyermekes anyuka

Válasz

Kedves Betegünk!
Az anti-TPO egy ellenanyag, amit a szervezet a saját pajzsmirigye ellen termel. Ennek az értéke Önnél emelkedett. A Hashimoto betegség egy pajzsmirigy gyulladásos forma, melyre jellemző az anti-TPO emelkedett volta. A magas anti-TPO azonban nem jelent feltétlenül Hashimoto betegséget, önmagában teendőt nem igényel. Miként írja, a gyulladásos paraméterek és a TSH normálisak, szubjektív panaszai nincsenek. Nem kizárt, hogy évek múlva mégis jelentkezhet a Hashimoto betegség, aminek végül pajzsmirigy alulműködés lehet a következménye. Ezért évente TSH ellenőrzést javaslok. Amíg ez utóbbi normális, nincs különösebb teendő.

Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Kérdés

Tisztelt Doktor / Doktornő!

Magas THS érték miatt részletes vizsgálatot kértem egy magánlaboratóriumban és a következő értékeket kaptam.
THS: 5,090
FT4 : 14,33
FT3: 4,22
Anti - TPO: 685,0
Érdeklődni szeretnék, hogy mire utalhatnak ezek az eredmények.
Válaszát előre is köszönöm!

Válasz

Kedves Betegünk!

Az egyes laboratóriumi tesztek normál értékei laboratóriumonként különbözőek. Nem tudom, hogy az Ön által választott laborban mennyi a TSH normál értéke. Számomra úgy tűnik, hogy az Ön TSH-ja kissé magasabb. Életkoronként is különböző értéket tartunk normálisnak. Idősebb korban kissé magasabb szintet fogadunk el. Az anti-TPO egy ellenanyag, amit a szervezet a saját pajzsmirigye ellen termel. Ez az Ön esetében emelkedett. Ez utóbbi önmagában teendőt nem igényel. Lehet azonban egy későbbi pajzsmirigy alulműködés előhírnöke. Keressen fel egy endokrinológust a leletével, hogy ezek a kérdések megválaszolásra kerülhessenek! Amennyiben a TSH a határérték felett van, akkor enyhe fokú pajzsmirigy alulműködéssel állunk szemben, amit kezelni kell. Ezt majd eldönti az endokrinológus.

Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Kérdés

Pm. alulműködés miatti hízásom aggaszt, milyen komplett diétát javasolnak mely kevés pénzből is megoldható, 3 műszakos munkarend mellett?

Válasz

Tisztelt Nagy Zsuzsanna!

Diétával kapcsolatos kérdésekben dietetikus tud Önnek segíteni, aki személyes konzultació alkalmával az eddigi előzmenyei áttekintésével , figyelembe véve az állapotát, betegségeit, gyógyszereit, életvitelét tud tanácsot adni a diétára, táplálkozásra vonatkozóan.

Kérdés

Üdv!Nekem inzulinrezisztenciával kapcsolatba kellene a segitsége.0 perces vcukor 5,4,60,perces 7.0 ,120,perces 2,6.Inzulin értékeim 0 perces 13,a 60 perces 70,3 éa a 120 perces 20,4.Akkor most IR vagyok vagy nem?második babát szeretnénk és azt hallottam h a 0,perces inzulinnak 8alatt kell lennie!igaz ez?köszönettel H.Katalin

Válasz

Kedves Katalin!

Sajnos emailen, interneten keresztül, elküldött leletek, eredmények, tünetek alapján gyógyítás, diagnosztizálás, terapizálás nem lehetséges. Leletei kiértékeléséhez keresse fel kezelőorvosát.

Kérdés

Tisztelt Doktornő / Doktor úr!

Férjemmel kisbabát szeretnénk, 1 éve próbálkozunk eddig sajnos sikertelenül. Múlt héten voltam vérvételen és a TSH szintem 4,64 lett (a vérpapír szerint 4,78-ig normális). Voltam a háziorvosomnál aki azt mondta, hogy ez nem magas és nincs semmi köze ahhoz hogy eddig nem sikerült teherbe esnem. Én mégis soknak találom az értéket. Ez valóban rendben van és nem kell felkeresnem endokrinológus szakorvost vagy ez magas és menjek vele endokrinológushoz?
Nagyon köszönöm a segítségét!

Válasz

Kedves Timi!

A TSH érték önmagában nem tekinthető diagnosztikus értékűnek, az Ön értéke referencia tartományon belül van. Fél év múlva érdemes újra ellenőriznie az értéket.

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Szeretném ha kiértékelné a laboreredményem:

Összes Kálcium 2.40
Fosztfát 1,31
TSH 0,57
T4 szabad frakcio 14,53

Thyreoideaperoxidáz elleni antitest 808 ettől ijedtem meg! 0-60 ig van a tartomány!

Kérem mielőbbi válaszát!

Köszönettel:
Karáth Gyuláné

Válasz

Tisztelt Karath Gyuláné Tünde!

Sajnos interneten leletei kiértékelésére nincs lehetőség, ezért javaslom mindenképpen keressen fel vele egy endokrinológus szakorvost.

Kérdés

Üdvözlöm Önöket!

Segítséget szeretnék kérni. 37 éves vagyok, korai menopauzát állapítottak meg. De januárban a vérvételen eltért a TSH hormonszint is egy kicsit. Sajnos, hogy pontosan melyik, nem tudom. Ismerős orvos csináltatta, azután nem is foglalkoztunk vele, mert a terhesség kizárása miatt vettek vért. Ebben az évben februárban és márciusban menstrualtam. Anyukám tavaly áprilisban pajzsmirigy rákban halt meg.

Azt olvastam, hogy a menopauza mellett, lehet inzulinrezisztencia és pajzsmirigy probléma is a háttérben.

Szeretnénk még egy babát.

Segítséget szeretnék kérni, hogy kihez kell időpontot kérni, ha szeretnék önökhöz menni kivizsgálásra.


Válaszukat tisztelettel köszönöm:

Páris Hajnalka

Válasz

Tisztelt Páris Hajnalka!

A Központunkban Dr. Bérczy Juditot tudnám javasolni Önnek. Ő foglalkozik a fentebb felsorolt tünetek kezelésével.

Kérdés

Tisztelt doktor Úr/nő!

Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy vérvételen voltam ahol a tsh értéke 1,750 lett. Ez normális érték? Tüneteim hajhullás, fáradékonyság, ingerültség valamint néha fellépő megmagyarázhatatlan rossz közérzet és néha hányinger.
Válaszát előre is köszönöm!

Válasz

Kedves Rea!

A Tsh érték teljesen normális azonban a tünetek miatt alaposabb kivizsgálásra volna szükség (T3, T4, ANTI-TPO) , érdemes tüneteivel felkeresni egy endokrinológust.

Munkatársaink
Hírek
Pajzsmirigy problémát jelez, ha sokszor felébred éjszaka

Pajzsmirigy problémát jelez, ha sokszor felébred éjszaka


további részletek »
Szőrszálak a mellbimbó körül nőknél- IR is okozhatja

Szőrszálak a mellbimbó körül nőknél- IR is okozhatja


további részletek »

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Copyright 2012 © Prima Medica Egészségközpontok. Minden jog fenntartva

Desigbed by www.free-dimension.hu • Developed by www.sulczr.hu

Az oldalon feltüntetett árak az ÁFÁ-t tartalmazzák!