Budapest, II. ker., Lövőház u. 1-5., I Budapest, I. ker., Ostrom u. 16., I E-mail: info@endokrinkozpont.hu, Skype: endokrinkozpont

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónkat

Kérdés

Tisztelt válaszadó!
A TSH értékem 5,725 lett,t3 és t4 a normál tartományon belüli...Az utóbbi időben (8-9 hónap) híztam,kedvetlen és ingerült vagyok,libidóm csökkent.Ön szerint mi lehet a diagnózis,illetve milyen terápiát várhatok?Előre is köszönöm a választ!! Tisztelettel:Emília

Válasz

Kedves Emília!

Orvosszakmai, etikai és jogi előírások alapján emailen, interneten keresztül, elküldött leletek, eredmények, tünetek alapján gyógyítás, diagnosztizálás, terapizálás nem lehetséges. Ez az út korlátozott információkon alapulva téves következtetéseket, kezeléseket eredményezhet, mely Önnek sem érdeke azon túl, hogy jogilag, orvosszakmailag és etikailag is elfogadhatatlan.

Üdvözlettel:
Plósz Jennifer

Kérdés

Mit tegyek, tegyünk? Nem jön a baba állítólag nincs semmi baj.

Válasz

Kedves Kérdező!

Sajnos kevés információt adott meg azzal kapcsolatban milyen vizsgálatok készültek. Először egy nőgyógyászati kivizsgálásra lenne szükség, amennyiben ott nincs eltérés érdemes endokrinológus szakorvost felkeresnie.

Üdvözlettel:
Plósz Jennifer

Kérdés

hogyan lehet időpontot lemondani?

Válasz

Kedves Janurik Anikó!

Az időpontját lemondhatja e-mailben az alábbi címen : info@endokrinkozpont.hu , valamint telefonon : +36704319728 as telefonszámon.

Üdvözlettel:
Plósz Jennfier

Kérdés

Tisztelt Doktornő/ Úr!
Az lenne a kérdésem, hogy én szedek Merckformint ( egészet), Xeleviát ( egészet) és Letroxot (felet). Bevehetek fájdalomcsillapítóként Cataflamot a nyakfájásomra és egyebekre. Egyébként ezektől a gyógyszerektől 5. 7 lett az éhomi vércukrom. Előre is köszönöm a válaszát. Tisztelettel:Liszkai Zita

Válasz

Kedves Liszkai Zita!



A fennálló diabetes mellett bevehet fájdalom csillapítokat, Cataflamot is. A kezelés módosításához szükséges több vércukor érték ismerete. A cél, hogy vércukor értékei éhhomra 5-6 mmol/l között legyenek és étkezés után másfél órával ne haladják meg a 8,0 mmol/l értéket.



Üdvözlettel : dr Porochnavecz Marietta

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr!
Hasimotoval diagnosztizáltak, Letrox 100 és 75-t szedek felváltva, ez úgy tűnik, bevált, az értékeim a határon belüliek. Sokat olvastam a témában, de a gluténmentes étrendben megoszlanak a vélemények a neten. Kérdésem: mindenképp gluténmentesen kell étkezni (búza, rozs, zab is tiltott) , vagy elengendő a fehér kenyeret teljes kiörlésűre cserélni? - az értékeim javulása e nélkül történt, csupán a gyógyszer hatására.
Köszönettel : Dolgos Timea

Válasz

Kedves Tímea!

Autoimmun pajzsmirigy betegségek esetén, mint pl. a Hashimoto gyakori, hogy gluténérzékenység társul hozzá ez azonban nem törvényszerű, tehát az sem, hogy gluténmentesen kell étkezni. Javasolt kivizsgáltatni, amennyiben pozitív az eredmény kötelező gluténmentesen étkezni. Vannak olyanok is, akik negatív eredmény ellenére is kipróbálják a gluténmentes étkezést és pozitív változást tapasztalnak. Bármely esetben javaslom azonban dietetikus szakember felkeresését, mert egy nem megfelelően összeállított gluténmentes étrend könnyen lehet egészségtelen.

Üdvözlettel:
Sárga Diána
dietetikus

Kérdés

Tisztelt Doktornő/ Úr!
Az lenne a kérdésem, hogy én szedek Merckformint ( egészet), Xeleviát ( egészet) és Letroxot (felet). Bevehetek fájdalomcsillapítóként Cataflamot a nyakfájásomra és egyebekre. Egyébként ezektől a gyógyszerektől 5. 7 lett az éhomi vércukrom.
Előre is köszönöm a válaszát. Tisztelettel:Liszkai Zita

Válasz

Kedves Liszkai Zita!



A fennálló diabetes mellett bevehet fájdalom csillapítokat, Cataflamot is. A kezelés módosításához szükséges több vércukor érték ismerete. A cél, hogy vércukor értékei éhhomra 5-6 mmol/l között legyenek és étkezés után másfél órával ne haladják meg a 8,0 mmol/l értéket.



Üdvözlettel : dr Porochnavecz Marietta

Kérdés

23 éves vagyok, hét éve vannak aknéval problémáim. Egy éve a jobb arcomon egy tüzes, piros, rozaceahoz hasonló folt jelent meg, nem tűnik. Több bőrgyógyásznál voltam, csak időlegesen segítettek a szerek a tüneteken. Hullik a hajam egy ideje, pedig a családunk egyik férfi tagja se kopaszodó típus. Van amikor zsíros a bőröm, van amikor száraz. Az arcom megszokott kicsit puffadni. Mindig hideg a kezem és fázik a lábam, nagyon meleg kell legyen, hogy ne fázzon a lábam. Ezért gondolkodok azon, hogy érdemes lenn-e egy endokrinológust felkeresni?

Válasz

Kedves Misi!

Tüneteivel, mindenképpen érdemes lenne felkeresnie egy endokrinológus szakorvost, hogy ki lehessen vizsgálni hormonális probléma áll-e a háttérben.

Kérdés

Unokám 13 éves, aktív sportoló napi edzéssel. Jelenleg korosztálya legalacsonyabbja a 153 cm-ével.
Szülők mindketten 171 cm magasak, nagyszülők esetében a nők 155 cm körüliek, papák 186 cm magasak, mindketten vékonyak.
A csemete hosszúlábú, vékony, inas, robbanékony, rendkívül jó fizikai teljesítménnyel.
Táplálkozással tudom-e segíteni a növekedését?
Sportágában jelenleg vállogatott, de az alacsonysága elkezdett gondot okozni.
Előre köszönöm figyelmét, válaszát.

Válasz

Tisztelt Kátai Irén!

A gyermek növekedését és annak ütemét sok tényező befolyásolhatja, hogy a gyermeknél jelen esetben megfelelő-e a növekedés üteme azt az úgynevezett percentilis tábla, percentilis görbe segítségével lehet megállapítani. Amennyiben itt eltérés jelentkezik érdemes felkeresni egy endokrinológus szakorvost a további vizsgálatok szempontjából.

Kérdés

Tisztelt Cím!

Terheléses vércukor vizsgálaton vettem részt a napokban, és az alábbi vércukor értékek jelentkeztek: éhgyomri: 5,4, 0. perc: 5,6, 60. perc: 11, 120. perc: 4,7. Érdeklődnék, hogy jelen esetben megállapítható-e az IR? Utánaolvasva, a 60. perc értéke nagyon nem ideális, és az sem, hogy a 120. perc értéke kisebb, mint a 0. Közrejátszhat az értékekben, hogy nagyon stresszes voltam a vizsgálat miatt? 160 g-os diétával és rendszeres mozgással rendezhető Önök szerint? Nagyon köszönöm a választ!

Válasz

Tisztelt Györgyi !

Az Ön eredményei csak vércukor értékeket tartalmaznak, az inzulin rezisztencia megállapításhoz mindenképpen szükség lenne inzulin értékekre is. A laborleletek kiértékelésre sajnos online formátumban nincs lehetőség, ezt minden esetben szakorvos végzi szakorvosi konzultáció alkalmával, a tünetek együttes figyelembevételével.

Kérdés

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

A TSH-mat folyamatosan figyeljük, mert mintegy 15 éve pajzsmirigy alul-működéssel kezelnek. Múlt héten voltam vizsgálatom, és a Glükóz terhelés 0’ 4,9 mmol/L; Glükóz terhelés 120' 4,2 mmol/L; Inzulin 0 perces 3,9 mIU/L; Inzulin terhelés 120' 39,8 mIU/L, és a HOMA-IR 0,9 - 4,4
Ez alapján a lelet alapján IR-m van, és az életmódomon változtatni kellene?

Válasz

Kedves Bori Laura!

Az elküldött laboratóriumi értékei sem cukorbetegségre sem inzulin rezisztenciára nem utalnak.



Üdvözlettel: dr Porochnavecz Marietta

Munkatársaink
Hírek
Endokrin problémák gyermekeknél- milyen panaszok utalhatnak rá?

Endokrin problémák gyermekeknél- milyen panaszok utalhatnak rá?

Minden szülő aggódva figyeli gyermekét, ha az valamilyen furcsa, szokatlan tünetet produkál, főleg, ha az nem a megszokott orrfolyás, torokfájás. Akárcsak a felnőtteknél, úgy a gyermekeknél is előfordulhatnak hormonzavarok, és nem ritka, amikor a panaszok mögött endokrinológiai probléma húzódik. Dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont csecsemő és gyermek endokrinológusa ismerteti azokat a tüneteket, melyek esetén érdemes hormonzavarra gyanakodni.

további részletek »
Kínozzák a szelek? A hormonjait is okolhatja miattuk!

Kínozzák a szelek? A hormonjait is okolhatja miattuk!

A bélgázosság, szélgörcsök igen kellemetlen panaszoknak számítanak, és a legtöbben csak csendben szenvednek miattuk, hiszen senki sem szereti másoknak kiteregetni a hasonló gondjaikat. Viszont, ha gyakran előfordul, akkor érdemes orvoshoz fordulni, ugyanis endokrin gond is állhat a hátterében! Hogy milyen hormonális zavarok okozhatnak bélgázosságot, azt dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa osztotta meg.

további részletek »

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Copyright 2012 © Prima Medica Egészségközpontok. Minden jog fenntartva

Desigbed by www.free-dimension.hu • Developed by www.sulczr.hu

Az oldalon feltüntetett árak az ÁFÁ-t tartalmazzák!