Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktor úr!

Két éve küzdök szemhéj és arc dagadással.2011-ben volt egy jobb oldali mellékpajzsmirigy adenomám amit megműtöttek,kivették a pajzsmirigyemet is göbök miatt.Érdeklődni szeretnék,hogy ezeket a tüneteket okozhatja-e.

göbös pajzsmirigy?

Leletem:TSH 2,068, T4:11,86, T3:4,97, Tireoglobulin:104,25, Anti-tireoglobulin:0,9, Anti-TPO:4,2, Kalcitonin:0,59, CEA:3,3,

Köszönettel:Kati
Kedves Betegünk!



A pajzsmirigy göbösség nem okoz szemhéj és arc duzzanatot. Ez a tünet a pajzsmirigy alulműködésére utal. Önnek viszont jól működik a pajzsmirigye a küldött leletek alapján. Tudnia kell, hogy az egyes leleteknek a normál értéke laboratóriumonként különböző. Leleteinek egy részét nem tudom értékelni, mert nincs ott a normál tartomány.



Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor
Kedves Szakértő!



Gyermekem 19 éves, egy vérvétel szélső értékhez közeli adata alapján küldtek el bennünket pajzsmirigy vizsgálatokra januárban.



A legutóbb ambuláns kezelőlap alapján:

TPO magas volt, emiatt 1/2 tabl Letrox 50-t szed.J. o. 14, bal. o. 34 mm-es göb. TRAK neg. sTSH: 0,94

Nyelési panaszai nincsenek. Státusz: A pajzsmirigy bal lebenyében kb 3 cm-es, nyeléskor felfelée mozduló göb, jobb. 2 cm-es göb. tap. Kóros ny.cs. nem tap. Dg: Adenoma 1. u. gl. thyr. Nem toxikus többgöbös golyva.

Műtét javasolt?

Önök mit javasolnak?



Válaszukat nagyon köszönöm!





Üdvözlettel: Baloghné Pénzes Anikó
Kedves Betegünk!



Az említett két göbből szúrásos mintavétel indokolt, hogy a sejteket elemezni lehessen. A vizsgálat nem kellemetlenebb, mint egy injekció. Nem kell izgulni, nagy valószínűséggel jóindulatú elváltozásokról van szó, de a szakma szabályai szerint az 1 cm feletti göbök szúrása szükséges. Műtét jóindulatúság esetén (minden bizonnyal erről van szó) nem indokolt. Fél-egy évente ultrahang és TSH ellenőrzés szükséges. Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Kedves Doktornő/Doktor Úr!



A kérdésem az lenne, hogy nincs-e szükség a gyógyszeradagom emelésére a várandósság miatt. (6. héten járok).

2016. novemberi eredmény: TSH 4,8, Anti-TPO: 587, Anti-hTB: 98, Progeszteron:4,67

L-Thyroxin egy hétig 25 mcg, második héten 50 mcg



2016. december: ANTI TG: 114, Anti.TPO: 714, TSH: 2,51, FT4: 17,91, Ft3: 5,05, Progesteron: 77,4



2017. január UH lelet: diffúz pajzsmirigy parechynta laesio



2017. január: TSH: 2,667. FT3:4,48, Ft4: 16,62, Prolactin: 184

Letrox: hétfőtől csütörtökig 75 mcg, péntektől vasárnapig: 50 mcg



2017. április: TSH:2,63 FT4: 17,2, FT3: 5,9, Anti Tireoglobolin: <20, Anti TPO:188, Kálcium: 2,39, Foszfát: 1,16, Mg: 0,83, D:121,6, Parathormon: 22,4

Letrox egész héten 75 mcg



Ezen adatok alapján nem indokolt még jobban megemelni a gyógyszeradagot?Januárban volt missed ab-om.



Válaszát előre is köszönöm!
Kedves Betegünk!



Pajzsmirigy hormon értékei megfelelőek. Nem szükséges módosítani a gyógyszer adagon. A terhesség és a szoptatás alatt havonta indokolt a TSH ellenőrzése.

Üdvözlettel és sok szerencsét kívánva: Dr. Békési Gábor
Tisztelt Doktornő/Úr!

Gyermekünknél-14 éves lány-az ultrahang vizsgálat a következőket állapította meg:Mk.lebeny hátsó részén apró cystak és pontszerű meszesedések láthatók,jobb oldalon néhány bal oldalon több.Nálunk sajnos a kórházban nincs endokrinológiai osztály,de volt olyan orvos aki sürgős kivizsgálást akar,míg más szerint ez semmi.Mi nagyon megrémültünk,ezért is szeretnénk a tanácsukat.

köszönöm
Tisztelt Zsolt!



Központunkban Tar Attila Főorvos Úr gyermek endokrinológusként rendel minden héten szerdán 14-19 óra között.

Az alábbi telefonszámon tud időpontot kérni: 3670/4319728

Vagy esetleg online is tud foglalni a weboldalon keresztül.

Üdvözlettel:Nagy Anett
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!



Túlsúlyom van és szőrösödöm, javasolták a pajzsmirigy és cukorvizsgálatot.

Az eredményeim a következőek:



Éhgyomri glukóz (plazmából) 5,7 mmol/l

60 perces glukóz 13,3 mmol/L

120 perces glukóz 8,6 mmol/L

Inzulin 29,7 mIU/L

Inzulin 60 perc 232,3 mIU/L

Inzulin 120 perc 184,1 mIU/L

Inzulin rezisztencia (HOMA index) 7,52



FT3 5,57 pmol/L

TSH 1,600 mIU/l

Anti-TPO 32,0 IU/mL



A fentiek alapján inzulin rezisztens vagyok?



Válaszát előre is köszönöm

Antal Hajnalka
Tisztelt Hajnalka!



Igen, fenn áll inzulin rezisztencia az eredményei alapján. Kérem keressen fel egy endokrinológus vagy diabetológus szakorvost.

Központunkban Porochnavecz Marietta drnőt tudom javasolni.



Üdvözlettel:Nagy Anett
Tisztelt Doktornő! Doktor úr! Szeretném megkérdezni a véleményét a pajzsmirigy értékeimről. TSH9,51 T4 10,54, T3 4,30
Tisztelt Ildikó!



TSH értéke emelkedett, így keressen fel egy endokrinológus szakorvost.

Üdvözlettel:Nagy Anett
Tisztelt Doktor Úr!

2015-ben fordultam először endokrinológushoz, mivel a fogamzásgátló tabletta abbahagyása után egy évig nem volt ciklusom, és a nőgyógyászok nem tudtak ebben segíteni. Ekkor 0.01 volt a tsh értékem, de a szélsőséges érték ellenére semmi különösebb tünetem nem volt.

Több egymást követő Clostilbegit kúra után a ciklusom további kb. egy év után helyreállt. Azonban az alkatomhoz és életmódomhoz képest erőteljes hízásnak indultam (egy év alatt 6 kg+, ), vizesedtem, puffadtam, nagyon fáradékony lettem, rengeteget kellett aludnom, a híresen erős immunrendszerem pedig elég erős romlásnak indult, gyakori fertőzések, megfázás stb.

Az értékeim innentől így alakultak:

2016. 02.

tsh: 0,012



2016. 04.:

tsh:0,014, t3 : 4,25 pmol/L, t4: 14,87 anti tpo 96,1 pmol/L

itt feltételezték már az autoimmun pm. gyulladást



2016.09.

Tsh: 0,44 t3: 2,18 pg/mL t4: 0,83 ng/dL



2016.10.

Tsh: 0,81 t4:11,88 pmol/L anti tpo 1300 felett, itt már diagnosztizálták a hashimoto szindrómát, továbbá a tüntetek erősödése miatt 25 –ös letroxot kezdtem szedni



2017. 01.

Tsh: 0,78 t3: 3,67 pmol/L t4: 12,11 pmol/L anti tpo 1300 felett

Itt dózist emeltek: 37,5 letrox, mivel a fizikai állapotom továbbra is inkább romlott, mint javult, továbbá jó néhány gasztroenterológiai vizsgálaton is túlestem, ahol semmilyen kóros dolog nem derült ki.



2017.04.

Tsh 0,54 t3: 3,45 pmol/L t4: 13,66 pmol/L



Tehát a fő problémám az, hogy a tsh értékeim alapján úgy néz ki, mintha túlműködő pajzsmirigyem lenne, ugyanakkor a t3, t4 értékek inkább alacsonyak és fizikailag is inkább az alulműködés tüneteivel küzdök, olyannyira, hogy ez sokszor a munkavégzésben is akadályoz. (Az utóbbi 1-2 hónapban még a testhőmérsékletem is inkább 36.00 körüli a szokásos 36,6 helyett.)

Mivel a tsh-mat lehúzza a letrox, most további dózis emelést nem javasolt az orvosom, helyette a syntroxine-ra váltást.



Most az orvosommal együtt tanácstalanok vagyunk, mit lehetne tenni/kivizsgálni a továbbiakban.



Köszönöm előre is a válaszát!

Szabina

Kedves Szabina!

Köszönjük kérdéseit. Interneten keresztül véleményt alkotni általánosságban tudnak szakorvosaink! Az Ön esetében már konkrét kérdések merülnek fel, amelyeket személyes konzultació alkalmával az eddigi előzmenyei áttekintésével tud mondani, figyelembe véve az állapotát, betegségeit, gyógyszereit, életvitelét.
Tisztelt Doktornő!Doktor úr!

Szeretnék érdeklődni hogy jó-e a leletem?

Lombikra készülök.



Glükóz fluoridos 4,9 mmol/L

Glükóz terhelés 60' 3,3 mmol/L

Glükóz terhelés 120' 3,4 mmol/L

Inzulin 5,6 mIU/L

Inzulin terhelés 60' 15,0 mIU/L

Inzulin terhelés 120' 5,2 mIU/L

HOMA-IR 1,2



Köszönettel,

Tünde
Kedves Tünde !



Eredményei jók, A jelen vizsgálat nem igazolt sem cukorbetegséget sem inzulin rezisztenciát. Remélem sikerül a lombik program.



Üdvözlettel: Porochnaevcz Marietta dr
Tisztel Doktornő/Doktorúr!

7 éves fiam születésétől kezdve, nyugtalan, izgága, kimondottan hiszti rohamai vannak, amit egy pár szem csoki evés után elhagy, nyugtalanul alszik, leizzad és mostanában hideg keze-lába, száraz a haja, a bőre. A háziorvos gyerek doktornőnknek hiába mondtam, hogy szeretnék csináltatni egy pajzsmirigy vizsgálatra vérvételt, sajnos elhajtott, hogy ennek a gyereknek nincsen semmi baja. Utána olvastam és magánba csináltattunk egy pajzsmirigyre és cukorra vérvételt a Centrum Lab kispesti laborjában. Az eredmények a következőek:

Glükóz 4,8 mmol/L 3,5 - 6,1

Hemoglobin A1c. 5,0 % 4,1 - 6,2

Hemoglobin A1c 31,0 mmol/mol 20,0 - 42,0

Terápiás tartomány 48..59

TSH 2,885 mIU/L 0,400 - 4,000

Szabad T4 14,37 pmol/L 7,75 - 15,21

Szabad T3 5,88 pmol/L 3,80 - 6,00

Anti-tireoglobulin <0,9 U/mL

Anti-TPO 0,3 U/mL 0,0 - 9,0

Parathormon 21,8 pg/ml 12,0 - 88,0



A T3 és T4 magas és igaz, hogy a határértéken elvileg belül van, de nagyon a határértéken van. A TSH is magas attól függ, melyik orvos nézi, mert valaki csak 2,5-ig tartja normálisnak a TSH-t. A cukor elvileg normális, amit alig tudok elhinni, mert másfélévesen a Heim Pálban egy másik betegsége kapcsán (vizelet visszafolyás) a hiszti rohama alatt megnézték és 3.00 volt a cukorérték.

Szeretném a szakvéleményüket kérni, hogy miután születésétől kezdve feszült, ideges és leesik a cukra és a kisfiú most már el is tudja mondani, hogy „anya ideges vagyok, de nem tudom, hogy miért”. Úgy gondolom ezzel kellene foglalkozni. Neurofeedbackra járunk 1 hónapja és TSMT tornára másfél éve és ezek után is feszült és heti egyszer hiszti rohama van, amit egy két szem csokival tudok csak orvosolni.

Előre is köszönöm a válaszukat.

Üdvözlettel: Éva

Kedves Éva !



Javaslom Tar Attila Főorvos Úrat, aki gyermek endokrinológiával foglalkozik.

Üdvözlettel:Dr. Porochnavecz Marietta
Kedves Doktornő/ Doktor Úr!



Március végén cukorterheléses vizsgálaton voltam, aminek az eredménye a következő lett:

Glükóz terhelés 0' 5,9 mmol/L

Glükóz terhelés 60' 12,5 mmol/L *

Glükóz terhelés 120' 11,0 mmol/L *

Inzulin 0 perces 12,4 mIU/L 1,9

Inzulin terhelés 60' 111,4 mIU/L

Inzulin terhelés 120' 109,6 mIU/L

HOMA-IR 3,3 - 4,4



Akkor stresszes időszakban voltam, és menstruáció közben, ezek is lehet, hogy befolyásolták az eredményeket. Azóta diétázom, többet mozgok, fogytam és az éhgyomri vércukrom mindig 5,5 alatt maradt. Amennyiben lehetséges, szeretném elkerülni a gyógyszert, Ön szerint életmódváltással meg tudom előzni a komolyabb bajt? 25 éves vagyok, jelenleg 66 kg, 169 cm.



Előre is nagyon köszönöm a választ!

Kőnig Zsófi
Kedves Zsófia !



Inzulin rezisztencia mellett a küldött vércukor értékei 2-es tipusú diabetesre utalnak. A diéta és mozgás nagyon fontos az inzulin rezisztencia és a diabetes gyanúja miatt is. Az éhomi vércukor értéke jó, de ismerni kéne, hogy reggeli, ebéd vagy vacsora után másfél órával milyen értékeket mér. Amennyiben ez 8,0 mmol/l alatt van, akkor elegendő a diéta és mozgás. Amennyiben ezt meghaladja Merckformin XR 500 mg adását javaslom, mert ez a vércukrot és az inzulin rezisztenciát is csökkenti. Labor vizsgálat során HbA1c , C peptid, ICA, GADA mérés is javasolt.



Üdvözlettel: dr Porochnavecz Marietta

Hírek

Pajzsmirigy gyógyszer szed? Ezekre figyeljen!

Pajzsmirigy gyógyszer szed? Ezekre figyeljen!


További részletek
IR-rel kezelnek, mégsem javulnak a tüneteim-miért?

IR-rel kezelnek, mégsem javulnak a tüneteim-miért?


További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA