Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Dr. Koppány Viktória!

41 éves vagyok, nőgyógyászom terheléses vércukor és inzulin vizsgálatra küldött, mert tavaly kétszer elvetéltem. Hormonok, genetika, egyéb vizsgálatok rendben. Kérem, segítsen: az alábbi eredmények mennyire súlyosak? Mit kell tennem?

Köszönöm szépen!Glukoz mmol/l

Éhgyomri: 6,2

30 perc: 9,4

60 perc: 6,9

90 perc:, 4,6

120 perc: 4,0

180 perc: 3,9Inzulin μU/ml

Éhgyomri: 38,8

30 perc: 164,0

60 perc: 184,4

90 perc: 56,8

120 perc: 32,2

180 perc: 14,1
Kedves Andrea!

A magas inzulin szintek kezelendők metforminnal!

Cukorbetegése nincs.

Ha gondolja, várom szeretettel
Tisztelt Doktor/Doktornő! Hashimoto beteg vagyok és szeretném tudni,hogy ásványpótlásként használhatok-e Spirulina vagy Chlorella ill.Barnaalga készitményt,vagyis a szerves jódbevitel megengedett -e? Köszönettel : Horkay Klára
Sajnos nem javasolt!

A jód fokozott bevitele ugyanis rontja a Hashimotot!

Dr. Koppány Viktória
Tisztelt Szakorvosok!Érdeklődni szeretnék, hogy abnormális TSH tartomány esetén milyen problémát okozhat ha a beteg több hónap elteltével kerül csak szakorvoshoz? Általánosságban kérdezném. Nagyon köszönöm.
Attól függ, hogy milyen irányú és milyen súlyosságú az eltérés. Általában rossz közérzet és testsúlyváltozás, fáradékonyság lehet a tünet.Koppány Viktória dr.
Tisztelt Doktornő/Doktor úr!Orvoshoz túlzott szőrnövekedés miatt fordultam(22 éves lány vagyok,56 kg) ami az elmúlt időszakban egyre több helyen és mértékben jelent meg és sötétedik a színe. Enyhe magas vérnyomásom van, rendes étkezések után is újra hamar megéhezek (1-2 óra elteltével). A családban előfordult 2-es típusú cukorbetegség.

Vérvételre küldtek,az eredménye pedig a következő ,amivel kapcsolatban kíváncsi lennék a véleményére,hogy kell-e aggódnom vagy,hogy ezek alapján van-e teendő.

Glükóz: 4,8 mmol/L

TSH: 1,441 mIU/L

Total 25-OH D-vitamin: 33,5 nmol/L

Glükóz terhelés 120: 1,9 mmol/L

Inzulin: 9,1 mIU/L

Inzulin terhelés 120: 5,0 mIU/L

HOMA-IR: 2,0Válaszát előre is köszönöm: Kati
Kedves Kati!A túlzott szőrnövekedés okát tovább kell vizsgálni. Többek között a női és férfi nemi hormonok szintjét, vaginalis UH-t a petefészkekről.

A glükóz terhelés 120.percében mért 1,9 mmol/L-es vércukor érték túl alacsony.Azt javasolnám, panasza miatt endokrinológiai szakrendelést keressen fel.Üdvözlettel,

Polyák Annamária Dr.
Kedves Doktor Úr/ Nő!Nőgyógyászom hormon- és terheléses vércukor vizsgálatra küldött. Az előbbit rendben találta, az utóbbira közepesen súlyos inzulinrezisztenciát állapított meg. A leleten a HOMA index a referencia tartományban található, szerinte az nem mérvadó. Teljesen összezavarodtam. Érdemes felkeresnem endokrinológust és akár gyógyszeres kezelést kapnom? Az eredményeim a következők:

Éhgyomri glükóz: 4,9 mmol/l

60 perces glükóz: 7,7

120 perces glükóz:5,8

Inzulin: 8,0 mIU/L

Inzulin 60 perc: 65,5

Inzulin 120 perc: 45,2

Homa index: 1,74

Előre is köszönöm a válaszát! Üdvözlettel: H. Melinda
Kedves Melinda!Első körben diéta és mozgás terápiát javasolnék, testsúlytól függően napi 150-170 gr szénhidrát fogyasztását, emiatt dietetikusi konzultációt. Az aktív mozgás minimum heti 3x30 perc legyen.

A gyógyszeres kezelés csak második körben jönne szóba, ha nincs PCO, azt gondolom, az Ön esetében nem szükséges.Üdvözlettel,

Polyák Annamária Dr.

Tisztelt Doktor Nő/Úr! 6 hetes terhes vagyok,sajnos most derült ki hogy pajzsmirigy alulműködésem van.Tsh:36,368 mIU/L. A szabad T4:6,00pmol/L. A gyogyszeres kezelést ma kaptam meg napi 2db 50 Letrox tabletta.Kérdèsem a következő lenne:Eddig a 6 hètig károsodhatott a baba amig nem kapott gyogyszert?Van esély rà hogy egészsègesen megszületik.Nagyon sokat gondolkodom az abortuszon de annyira sajnálnám,nagyon félek hogy kàrosodik.Nem tudom 9 honapig hogy tudnék nyugodt maradni ezzel a gondolattal...A következő vérvételem 6 hét mulva lesz.Addig szinte semmit nem fogok tudni hogy àllnak az értékeim,és a 12.hetes időből is kifutok, hogy el tudjam veteni,ha netalán arra kerül a sor.Nagyon szomorú vagyok,szinte az egész terhessègemre,környezetemre kihat.Az előző terhessègemnél semmi gondom nem volt.Egyszerűen nem tudom megtartsam vagy elvetessem?

Köszönöm szèpen mielőbbi válaszukat

Tisztelettel
Tisztelt Krisztina!Nem kell megijednie! Mielőbbi kontroll vizsgálat szükséges.Fontos azonban tudni - a teljesség igénye nélkül -, hogy nincs „köbe vésett” normális érték! Figyelembe kell venni a következőket:Az egyéni, azaz individuális TSH tartományta referenciatartomány meghatározásánál az életkort (TSH szintje az életkorral nő, így a 4 mIU/l feletti, de 10 mIU/l alatti érték akár normális is lehet időseknél)a beteg lakóhelyének jódellátottságáta beteg nemétaz évszakotnapszakota kísérő betegségeket (az intenzív osztályokon az infarktusos betegek, ill. a krónikus súlyos senyvesztő betegek vérében a TSH érték alacsony, vagy nem is mérhető. Gyakran hívtak ilyen betegekhez konzíliumba és nehéz volt a kollégákkal is elfogad-tatni, hogy betegeknek nincs fokozott pajzsmirigyműködésük!)az alkalmazott gyógyszereket!a vizsgálati módszereketaz beteg vérében kimutatható autoimmun gyulladást jelző anyagokat (pl. TPO elleni antitestek)felszívódási viszonyokatTSH elleni antitest jelenlététFontos azonban tudni - a teljesség igénye nélkül -, hogy nincs „köbe vésett” normális érték! Figyelembe kell venni a következőket:Az egyéni, azaz individuális TSH tartományta referenciatartomány meghatározásánál az életkort (TSH szintje az életkorral nő, így a 4 mIU/l feletti, de 10 mIU/l alatti érték akár normális is lehet időseknél)a beteg lakóhelyének jódellátottságáta beteg nemétaz évszakotnapszakota kísérő betegségeket (az intenzív osztályokon az infarktusos betegek, ill. a krónikus súlyos senyvesztő betegek vérében a TSH érték alacsony, vagy nem is mérhető. Gyakran hívtak ilyen betegekhez konzíliumba és nehéz volt a kollégákkal is elfogad-tatni, hogy betegeknek nincs fokozott pajzsmirigyműködésük!)az alkalmazott gyógyszereket!a vizsgálati módszereketaz beteg vérében kimutatható autoimmun gyulladást jelző anyagokat (pl. TPO elleni antitestek)felszívódási viszonyokatTSH elleni antitest jelenlétét

Tisztázni kellene ennek az eredménynek a hátterét. Addig az elkezdett Letrox100- folytassa.

Jó egészséget kívánok, tisztelettel: Prof. Dr. Balázs CsabaTisztelt Doktor Úr/Nő!

29 éves nő vagyok és a párommal babát szeretnénk. Pajzsmirigy alulműködésem van, letrox 75-öt szedek. A TSH értékem: 2,06. Párommal mindkettőnk kivizsgálása folyamatban van. Kérdésem az lenne, hogy ez az érték jó-e a teherbe eséshez vagy lejjebb kellene vinni? Illetve, hogy ligetszépe kapszulát lehet-e alulműködéssel szedni? Köszönöm a megtisztelő válaszukat.
Jo a lelet!

Letrox adag maradhat!

Ligetszepe mehet!Koppány Viktória dr.Tisztelt Doktornő / Doktor úr!

A várandósság alatt "furcsa" eredménye lett a terheléses cukorvizsgálatomnak (éh/60'/120': 4.89, 5.69, 5.85, az orvos érdekesnek taláta, hogy a vércukorszintem nem igazán emelkedett meg, ráadásul a 120 perces érték alacsonyabb, mint a 60 perces) Szülés után 6 héttel újra elmentem egy vizsgálatra, akkor már ötpontos mérést kértem, és az inzulinszinteket is megnézettem. A következő leletet kaptam:Glükóz (0', 30', 60', 90', 120'):

5,33 mmol/l

5,10 mmol/l

5,55 mmol/l

5,71 mmol/l

5,26 mmol/lInzulin (0', 30', 60', 90', 120'):

6,50 uIU/ml

14,87 uIU/ml

18,21 uIU/ml

28,80 uIU/ml

7,93 uIU/ml

HOMA-IR: 1,54Fentiek alapján elképzelhető, hogy inzulinrezisztenciában, vagy egyéb szénhidrátanyagcsere-zavarban szenvedek? Érdemes endokrinológushoz fordulnom?

Köszönettel:

Nagy BeatrixTeljesen jó leletek.

Nincs szénhidrátanyagcsere zavar, sem inzulin rezisztencia.

További teendő nincs.

Koppány Viktória dr.
Tisztelt Cím!

2010 óta lombikprogram van veszek részt,sajnos sikertelenül.Több problémám (pl.endometriózis) miatt nem vagyok könnyű eset.2012 -ben inzulinrezisztenciát is megállapítottak.Eucreast,meforalt szedtem a diéta és a rendszerének nem nevezném torna mellett több orvos javaslatára.Eredményeim azonban nem javultak, majd az egyik orvos javaslatára abbahagytam s inofolicot szedtem, a diéta és sportos próbálkozásait mellett,majd ezt is az étrend kiegészítők is elhagyva az alábbi eredmények született:

0'glukoz:4,8

60' glükóz:9,2

120'glükóz:7,90'inzulin:8,4

60'inzulin:125,7

120'inzulin:89,5Homa index:1,7941éves vagyok,pco nincs.

Abban kérem segítségét,hogy a fenti értékek alapján van ir-m vagy nincs?Homa index alapján nincs de a 60 és 120 perces inzulinértékek nem magasak?Segítségét nagyon köszönöm.

Van sajnos IR.

A HOMA csak a 0 perces vércukor és inzulin értékekre vonatkozik, ezért megtévesztő, a 60 és 120 perces értékek magasak.

Kellene a gyogyszer.Koppány Viktória dr.
Tisztelt Doktor Nő/Doktor úr!Hiperinzulinémia miatt 160 grammos diétát írtak elő, melyet 10 napja követek.

A diéta megkezdése óta elhalványuló, majd felerősödő fejfájásom van, de tulajdonképpen állandóan jelen van.

Kérdésem az lenne, hogy a jelenség normális-e, vagy mitől alakulhatott ez ki? Mit kellene tenni, hogy ez megszűnjön?Köszönöm
Valószínűleg diétahiba.

Dietetikussal át kell nézni az étrendet.Koppány Viktória dr.

Hírek

IR-rel kezelnek, mégsem javulnak a tüneteim-miért?

IR-rel kezelnek, mégsem javulnak a tüneteim-miért?

Az inzulinrezisztencia tünetei gyakran igen zavarók, hiszen az egész megjelenésre hatással vannak. Ugyanis a túlsúlyt, a gyulladt pattanásokat, az arcon megjelenő szőrszálakat nem, vagy csak nagyon körülményesen lehet eltüntetni. A terápia azonban a panaszok csökkenését, megszűnését ígéri. De mi van akkor, ha a várt eredmény elmarad? Dr. Borús Hajnal, a Budai Endokrinközpont diabetológusa erre ad választ.

További részletek
A cirkadián ritmus felborulása IR-hez is vezethet

A cirkadián ritmus felborulása IR-hez is vezethet

Az IR kialakulásában több tényező is közrejátszik. Arról azonban általában kevés szó esik, hogy a cirkadián ritmus hogyan befolyásolja az inzulinszintet. Dr. Borús Hajnallal, a Budai Endokrinközpont diabetológusával beszélgettünk erről a témáról.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA