Budapest, II. ker., Lövőház u. 1-5., I Budapest, I. ker., Ostrom u. 16., I E-mail: info@endokrinkozpont.hu, Skype: endokrinkozpont

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónkat

Kérdés

A reggeli vércukorszintem /éhgyomri/7,1-7,4 szokott lenni.A ami délre- délutánra 5,6-5,8 -ra csökken.A laborvizsgálat mindig reggel van amikor magasabb és ehhez igazítja/igazítaná/ a háziorvos a gyógyszerezést.Miért a reggeli értéket veszik alapul a kezeléshez ez lenne a kérdésem.Válaszát köszönöm.

Válasz

Kedves Mészáros András Úr!

Javaslom keressen meg egy diabetológiai szakrendelést, ahol a diabetológus orvos pontosabb választ, információt tud adni az ön által leírt vércukor változásokról.

Üdvözlettel

Dr. Bibok György

Kérdés

A kisfiam szuletese ota (13 honapja) hajhullassal kuszkodok. Hajgyogyasznal is voltam aki megallapitotta hogy a fejborom az atlagosnal zsirosabb es ez a hajhullas legfobb oka. Tobb termeket is hasznaltam de nem valt be semmi, ezert szeretnem kideriteni hogy hormonalis okai vannak ennek a problemanak.

Válasz

Tisztelt Bauge - Mezei Zita!

Amennyiben nem szed fogamzásgátló tablettát, a ciklus 3. napján fsh,lh,tesztoszteron,ösztrogén,progeszteron, a ciklus 21. napján progeszteron és prolaktin szintet néznek általában. Felmerülhet pajzsmirigy gyulladás is, melynél tsh, t3, t4, a-tpo szinteket célszerű nézni.
Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Tisztelt Prof. Doktor Balázs Csaba!

Azért Öntől szeretnék kérdezni, mert eddigi tapasztalataim alapján Ön mindig nyomon követi a legújabb kutatásokat és szívesen alkalmazza azokat.
Mostanában sokat olvasok külföldi orvosi cikkekben (pl. pubmed) a low dose naltrexone pozitív hatásairól autoimmun betegeknél. Én autoimmun pajzsmirigy betegségben (Hashimoto) szenvedek már több, mint 15 éve. Érdekelne az Ön véleménye, hogy Ön szerint is hatásos lehet ez a módszer, ajánlaná e Hashimotosnak és van e e esetleg tapasztalata vele. Vagy egyéb nézőpontját , meglátását is szívesen fogadom a témában.
Köszönöm !

Válasz

Tisztelt Viktória!

Ennek a kérdésnek óriási irodalma van.
Legelőször a dohányzás elleni küzdelemben próbálkoztak:
Anabasine and Anatabine as Biomarkers for Tobacco Use during
Nicotine Replacement Therapy1
Peyton Jacob, III,2 Dorothy Hatsukami,
Herbert Severson, Sharon Hall, Lisa Yu, and
Neal L. Benowitz
In this study we determined urine concentration of the
tobacco alkaloids anabasine and anatabine, nicotine and
its metabolites cotinine, and nornicotine in 99 cigarette
smokers and 205 smokeless tobacco users. We also
investigated the possibility that anabasine and anatabine
can be used as biomarkers for tobacco use during
nicotine replacement therapy.
Urine samples and data on self-reported tobacco use
were obtained from subjects enrolled in tobacco cessation
programs. Urine concentrations of tobacco alkaloids and
metabolites were measured and correlated with selfreported
tobacco use. Concentrations of anabasine and
anatabine were used to validate abstinence in smokeless
tobacco users who used nicotine gum as part of the
therapy.
Correlations of alkaloid concentration with selfreported
tobacco use before treatment ranged from fair
to poor. In subjects abstaining from smokeless tobacco
but using nicotine gum, anabasine and anatabine levels
were below the cut-point of 2 ng/ml despite high
concentrations of nicotine and cotinine resulting from
nicotine gum use.
Anabasine and anatabine concentrations in urine can
be used to validate abstinence or measure the extent of
tobacco use in persons undergoing nicotine replacement
therapy."

Később kezdték el alkalmazni thyreoiditisben is (ezt én is javasoltam, de engedélyt nem kaptunk rá(!).
Milyen eredményt kaptak?

Anatabine supplementation decreases thyroglobulin
antibodies in patients with chronic lymphocytic
autoimmune (Hashimoto’s) thyroiditis: A randomized
controlled clinical trial
Lowell R. Schmeltz, MD, Thomas C. Blevins, MD, FACE, ECNU, FNLA,
Stephen L. Aronoff, MD, FACE, Kerem Ozer, MD,
Jonathan D. Leffert, MD, FACP, FACE, ECNU, Marc A. Goldberg, MD,
Barry S. Horowitz, MD, FACP, FACE; Richard H. Bertenshaw, MD,
Pedro Troya, MD, ECNU, Amy E. Cohen, MS, Ryan K. Lanier, PhD; and
Curtis Wright IV, MD, MPH

J Clin Endocrin Metab. First published ahead of print October 31, 2013 as doi:10.1210/jc.2013-2951

MA 01930 Clinical Trial Registration: clinicaltrials.gov Identifier: NCT01551498
Context: Hashimoto’s thyroiditis is less prevalent in tobacco smokers. Anatabine, an alkaloid found
in Solanaceae plants including tobacco, has been reported to ameliorate a mouse model of
Hashimoto’s thyroiditis.
Objective: The effects of anatabine in patients with Hashimoto’s thyroiditis.
Design, Setting, Patients, and Intervention: Double-blind, randomized, placebo-controlled multisite
study.Atotal of 146 patients (70 treated with anatabine, and 76 placebo) completed the study.
Approximately 50% of patients in each group were on levothyroxine medication. Anatabine lozenges (9–24 mg/day) or placebo, each containing vitamins A and D3, were administered orally 3 times a day for three months.
Main Outcome Measures: Assessment of serum thyroid peroxidase antibodies (TPOAb) and thyroglobulin antibodies (TgAb). Safety was assessed though adverse events (AEs), clinical laboratory evaluations, and vital sign measurements.
Results: Anatabine treated patients had a significant reduction in absolute serum TgAb levels from baseline by study end relative to those on placebo (p 0.027); however, there were no significant changes or differences in treatment group means for TPOAb or TgAb. Mean ( SD) TgAb values decreased by 46.2 ( 101.1) and 3.9 ( 83.9) WHO units for the anatabine and placebo groups,respectively. Significantly more patients had a 20% drop in TgAb in the anatabine than placebo group (p 0.023). Overall the anatabine supplement was safe and well tolerated, although significantly (p 0.05) more patients in the anatabine group reported AEs.
Conclusions: These results demonstrate an immunological effect of anatabine on TgAb levels.
Further studies are warranted (!) to dissect longer-term effects and possible actions of anatabine on the course of Hashimoto’s thyroiditis."

Összegezve: vannak biztató eredmények, de egyelőre itthon az engedélyezése, alkalmazása nem engedélyezett. Fontos azt is kiemelni, hogy a laboratóriumi lelet (antitest javulás) nem feltétlenül jelent gyógyulást.
Ezeket kellene vizsgálni, de......
Jó egészséget kívánok:


Kérdés

Policisztas ovarium....inzulinrezisztencia...magas vernyomas...mellekveseadenoma...sulyos d vit hiany....es semmit nem.csinalnak a lanyommal5eve...csak hizik...epekovek miatt.nem mutik....mert 140kg...akut heveny gyulladassal sem.mit tegyek hova forduljak h helyrejojjon...allandoan alazik mert akkor nem szedul es nem ajul el...segitsenek....koszonom.

Válasz

Tisztelt Juhászné!

Kérem keressen fel lányával egy endokrinológus szakorvost. Elég összetett probléma a panaszok alapján, amit leírt, így személyes konzultáció elkerülhetetlen.
Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

Màr többször volt pajzsmirigy gyulladàsom és kb fél éve a bal oldalt szúr és nagyon fàj ,a hidegek januàrban ahogy bejjöttek rosszabul lettem és ez màr most 4-dik hete tart. Olyan érzésem van mintha fel akarnék gyulladni nyaktól felfele és mintha lenne valami idegentes torkomban vagy gombóc,. a hideg hatàsára rögtön bellobban , és gyenge is vok. nem tudok dolgozni sem. csinàltatam labort és Uh. vizsgàlatot. aminek az eredménye : A pajzsmirigy mindkét lebenye norm.nagysàgú,. A jobb lebeny 12×14×44 a bal lebeny 10×14×41 mm àtmérőjű. Az alapàllomàny mko.norm.echogenitàsú és vascularisatiojú.Mko.lebenyben egy-egy apró 2-3mm átmérőjű,elmosódott kontúrú hypedens nodulus figyelhető meg.A trachea nem dislocalt.Nyaki nyirokcsom.nem tap.
vélemény :Struma Nodosa
Nem toxikus göb.
A labor: TSH:0,5307
FT4:14,76 FT3:4,78 Tireoglobulin: 0,300
izotópra és Biopsziàra küldtek a leletekkel. Mi a véleménye a Doktor Nőnek/ Úrnak a panaszok és a leletek alapjàn?


Köszönettel vàrom vàlaszàt! egy bizakodó beteg.

Válasz

Kedves Betegünk!

A pajzsmirigy göbösség nagyon gyakori jelenség. Az esetek döntő többségében ezek a göbök jóindulatúak. Az a szabály, hogy ha a göb mérete eléri vagy meghaladja az 1 cm-t, a göb szúrásos vizsgálata indokolt a sejtek megítélése végett. Az Ön leletében 1-2 mm-es elváltozásokról van szó. A magam részéről az izotópos és szúrásos vizsgálatot egyelőre nem gondolom szükségesnek. Félévente ultrahang követés javasolt. Ha a göbök növekednek, akkor indokolt a szúrás. Még egyszer, ne izguljon, a pajzsmirigy göbök, mint mondtam, legtöbbször jóindulatúak.

Üdvözlettel és jobbulást kívánva: Dr. Békési Gábor

Kérdés

Tisztelt doktor úr,

Lelet értelmezésében kérnék segítséget.

Bal pajzsmirigy lebenyben egy 12 mm-es hyporeflectiv szolid gocot, szélén keringéssel ,írnak le.Ez 10 hónap alatt fejlődött ki.43 éves vagyok.6 hónap múlva kontroll.Ez lehet rosszindulatú dolog és lehet vele ilyen sokat várni?

Köszönöm válaszát!

Üdvözlettel

Pintér Mónika

Válasz

Kedves Betegünk!

A pajzsmirigy göbök döntő hányada jóindulatú. Ennek ellenére a biztonság kedvéért az 1 cm-t elérő göbök szúrásos vizsgálata szükséges a sejtek megítélése végett lehetőleg minél előbb. Még egyszer, nem kell izgulnia, mert a pajzsmirigy göbök csak ritkán rosszindulatúak.

Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Kérdés

Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr!
2 hónapja diagnosztizáltak pm. alulműködést (hashimoto). Letrox 5o szedése után az értékeim: T3, T4, TSH rendben, az anti-TPO 415. Ezen kívül van 3 göböm is. A kérdésem az, hogy mellkas CT-re kell mennem, a jódos kontrasztanyag beadása lehetséges-e? Még egy kérdés, hogy altatásban történő műtét lehetséges-e?
Köszönöm válaszát, üdvözlettel: Tanainé B. Andrea

Válasz

Kedves Betegünk!
A jódos kontrasztanyag adása lehetséges. Az altathatóság kérdésében mindig az anaesthesiológus szakorvos dönt. Levélben, ismeretlenül erről én nem nyilatkozhatom. Ha a pajzsmirigy göb(ök) mérete eléri, vagy meghaladja az 1 cm-t szúrásos vizsgálat szükséges a sejtek jellegének megítélésére. A pajzsmirigy göbök döntő hányada jóindulatú, de mégis ez a szabály a biztonság kedvéért.

Üdvözlettel és gyógyulást kívánva: Dr. Békési Gábor

Kérdés

A pajzsmirigy göb okozhat hüvelyfolyást és székrekedést? 7mm jobb oldalt. TSH, t3, t4 rendben van,

Válasz

Nem!

Koppány Viktória dr.

Kérdés

Tisztelt doktornő

Kérdésem: inzulinnal kezelt betegnél fennállhat e inzulinrezisztencia.

Köszönettel: GUlyásné Animó.

Válasz

Nem!

Koppány Viktória dr.

Kérdés

Kedves Koppány Viktória Doktornő!

46 éves nő vagyok, 6 éve nincs menstruációm. 1 éve hajhullás panasza miatt TSH értéket néztek a véremben ami akkor még 1,1-es, jó értéket mutatott de a T4-et nem nézték meg.
1 hete tartós stressz miatt kerestem fel orvost, aki vérképet kért, és ezúttal a TSH már csak 0,28 valamint a szabad T4: 15,7. Nagyon megijesztett az orvos pedig én laikusként csak enyhe eltérést látok a normálishoz képest (0,4 valamint 15,2).
Valóban akut probléma áll fent, és már most elkerülhetetlen a gyógyszeres vagy izotópos kezelés vagy érdemes pár hónap múlva újabb vérvételt kérni?
Visszaállhat magától is ez az érték ha nyugodtabb leszek vagy az nem befolyásoló tényező, és el kell fogadnom ezt az állapotot tartósként?

Várom válaszát, köszönettel: Gabi

Válasz

Egyelőre ellenőriztetném a pajzsmirigy hormonleleteket és nem csak TSH-t, de FT 4 és FT3 szintet is nézetnék!
Izotóppal várni kellene még.

Koppány Viktória dr.

Munkatársaink
Hírek
Pajzsmirigy problémát jelez, ha sokszor felébred éjszaka

Pajzsmirigy problémát jelez, ha sokszor felébred éjszaka


további részletek »
Szőrszálak a mellbimbó körül nőknél- IR is okozhatja

Szőrszálak a mellbimbó körül nőknél- IR is okozhatja


további részletek »

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Copyright 2012 © Prima Medica Egészségközpontok. Minden jog fenntartva

Desigbed by www.free-dimension.hu • Developed by www.sulczr.hu

Az oldalon feltüntetett árak az ÁFÁ-t tartalmazzák!